ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ
Νέες απαιτήσεις και δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό

Να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ, προτείνει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και προσδιορίζει με ακρίβεια τη ...λυπητερή

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) αποφάσισε χτες στο Λουξεμβούργο ότι «η Ελλάδα πληρεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ», υιοθετώντας τις αντίστοιχες θετικές εκθέσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), και προτείνει προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα (19-20 Ιούνη) την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ του Μάαστριχτ, ως δωδέκατο μέλος, από την 1/1/2001.

Ταυτόχρονα, όμως, το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ συνοδεύει την απόφασή του με μια ολόκληρη παράγραφο απαιτήσεων και δεσμεύσεων προς τον ελληνικό λαό, και αυτή είναι και η ουσία της χτεσινής απόφασης, η οποία κατά τ' άλλα είχε τυπικό, διαδικαστικό χαρακτήρα και ελήφθη μέσα σε λίγα λεπτά και χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Ολόκληρη η παράγραφος που δεσμεύει στο διηνεκές ελληνικό λαό και κυβερνήσεις έχει ως εξής: «Η μεταβίβαση της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) θέτει μεγάλες προκλήσεις στους υπεύθυνους για τη χάραξη της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας, οι οποίοι θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι ν' αντιμετωπίζουν τις ενδεχόμενες εθνικές ανισορροπίες χωρίς να διαθέτουν τα εργαλεία της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, οι οποίες θα εξαρτώνται από τις συνθήκες που επικρατούν στην όλη ζώνη του ΕΥΡΩ (...). Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη σύγκλιση των νομισματικών συνθηκών κατά το μέχρι την τυπική προσχώρηση της χώρας στην ΟΝΕ διάστημα. Μεσομακροπρόθεσμα, η υιοθέτηση πολιτικών που στοχεύουν στη σταθερότητα θα πρέπει να υποστηριχτεί με μισθολογικές εξελίξεις συμβατές με την αύξηση της παραγωγικότητας και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ν' αποσκοπούν στην ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας της σύγκλισης και στην τόνωση του παραγωγικού δυναμικού και των επιδόσεων της οικονομίας». Σπάνια ένα «συμβόλαιο» εξάρτησης και υποτέλειας έχει γραφεί με τόσο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο, που προμηνύει την είσοδο της χώρας στο (...) «δρόμο με τις λεύκες» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ.

Δε χωρούν διαφορετικές ερμηνείες

Η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ είναι σαφής, περιεκτική και δε χωρά διαφορετικές «ερμηνείες». Η πρώτη πρόταση καθιστά σαφές ότι, επί της εποχής του «τρίτου σταδίου» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, όλες ανεξαρτήτως οι ελληνικές κυβερνήσεις χάνουν το δικαίωμα άσκησης της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής και σε περίπτωση «εθνικής ανισορροπίας» (!!!) η χώρα βρίσκεται στο έλεος των Βρυξελλών και του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου.

Η δεύτερη πρόταση επισημαίνει ότι από τη Φέιρα, τη 19η Ιούνη, που θα ληφθεί η οριστική πολιτική απόφαση ένταξης, μέχρι τα τέλη του 2000 και για ένα ολόκληρο εξάμηνο, «θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή». Και αυτό γιατί η δραχμή «κλειδώνει» με «αμετάκλητη» ισοτιμία 1 ΕΥΡΩ = 340,75 δραχμές από το βράδυ της 19ης Ιούνη, αλλά αυτή η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2001. Σ' αυτό το εξάμηνο η «κλειδωμένη» δραχμή είναι ξεκρέμαστη σε οποιαδήποτε κερδοσκοπική ή μη επίθεση. Είναι ένα «ευνοϊκό» εξάμηνο για την κυβέρνηση, η οποία υπό τη δαμόκλειο σπάθη της «απειλής έναντι της δραχμής» μπορεί να προωθήσει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων.

Η τρίτη πρόταση της απόφασης του ΕΚΟΦΙΝ περιγράφει ακριβώς ολόκληρο το «πακέτο» αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που οι «υπεύθυνοι της Ελλάδας» υποχρεούνται να επιβάλλουν όχι μόνο το ερχόμενο εξάμηνο αλλά και «μεσομακροπρόθεσμα», δηλαδή στο διηνεκές. Οπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί, αυτό το αντιλαϊκό «πακέτο» έχει έντονο ταξικό χαρακτήρα και τα επίσημα κείμενα δεν ντρέπονται να το διακηρύξουν. Είναι το μόνιμο αντιλαϊκό δίπτυχο: 1) «Μισθολογικές εξελίξεις συμβατές» με τους στόχους και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, και, 2) «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Λισαβόνας (Μάρτης 2000), σημαίνει την προγραφή εργατικών κεκτημένων δεκαετιών και τη ριζική ανατροπή του «ευρωπαϊκού μοντέλου κοινωνικής προστασίας».

Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου αφού έκανε λόγο για «ιστορική μέρα» και «ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου, που δεσμεύει για πρώτη φορά και τις 15 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν όροι, μόνο εγκώμια». Η δήλωση αφορούσε, προφανώς, μόνο την ιδεοληψία της κυβέρνησης, γιατί ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου, ερωτηθείς αμέσως μετά για τις επίμαχες φράσεις της απόφασης, αποδέχτηκε: 1) ότι, πράγματι, οι «υπεύθυνοι της Ελλάδας» με την ένταξη της χώρας στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ χάνουν τον έλεγχο ενός σημαντικού μέρους άσκησης των οικονομικών πολιτικών, αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως «παραίτηση από τα εθνικά επιτόκια», 2) ότι το επόμενο εξάμηνο απαιτείται «προσοχή» γιατί εγκυμονεί «κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας της προσαρμογής των επιτοκίων» (Γ. Παπαντωνίου) και, 3) ότι όσον αφορά τα μισθολογικά και τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ περιγράφει «αυτό που είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πολιτική που ακολουθούν όλες οι χώρες της ζώνης ΕΥΡΩ» (Γ. Παπαντωνίου). Σαφές, κυνικό και (...) αρκούντως «εκσυγχρονιστικό».

Τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα; Οσον αφορά την κοινοτική διαδικασία η χτεσινή απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με ειδική πλειοψηφία, στη Φέιρα, κατά την πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτή θα 'ναι η οριστική, πολιτική απόφαση. Το βράδυ της ίδιας μέρας, τη 19η Ιούνη, θα συνέλθει επί τούτου και πάλι το ΕΚΟΦΙΝ και θα εγκρίνει τους τρεις «κανονισμούς» που θα δεσμεύουν και τυπικά στην υλοποίηση της απόφασης.

Η ένταξη της Ελλάδας στη «ζώνη ΕΥΡΩ» τίθεται σε πραγματική ισχύ από την 1/1/2001. Ολες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεσμεύονται για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των εντολών που εμπεριέχονται στο ευρωπαϊκό φιρμάνι. Και ο ελληνικός λαός θα συνεχίζει να αγχομαχά ανάμεσα στις «δεσμεύσεις» των κυβερνώντων και τις «επιταγές» των Βρυξελλών.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Ανταγωνισμοί και φόβοι για τις λαϊκές αντιδράσεις στην «παγκοσμιοποίηση»

Πριν ακόμη ξεκινήσει η Διάσκεψη των «κεντροαριστερών» ηγετών στο Βερολίνο, οι διοργανωτές της έσπευσαν να κατεβάσουν τον πήχη των φιλοδοξιών τους. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τη Διάσκεψη οι γερμανικές εφημερίδες, είτε χαριτολογώντας για τους λόγους της απουσίας του Μπλερ (ότι δήθεν έκανε χρήση της γονικής άδειας), είτε με σφοδρές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και του Προέδρου Κλίντον για το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος.

Στη συνέχεια και μπροστά στον κίνδυνο μιας πλήρους αποτυχίας, οι Γερμανοί οικοδεσπότες επιδόθηκαν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με στόχο την έκδοση της κοινής δήλωσης με τίτλο: «Προοδευτική Διακυβέρνηση τον 21ο αιώνα». Ηδη, στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, Σρέντερ και Ζοσπέν συμφώνησαν να μην υπάρχει ούτε καν αναφορά στον «τρίτο δρόμο», γεγονός στο οποίο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οφειλόταν η απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η ύπαρξη σημαντικών διαφορών μεταξύ των «κεντροαριστερών» ηγετών αποτυπώθηκε στην πρώτη κιόλας παράγραφο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο παρουσίασε το Σάββατο ο καγκελάριος Σρέντερ. «Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ, για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και να μάθουμε ο ένας απ' τον άλλο πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που μας φέρνει ο 21ος αιώνας». Ούτε λέξη για αποφάσεις, ούτε καν για κοινές προσεγγίσεις.

Τα παραπάνω, όμως, δε θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν είχε κανένα ενδιαφέρον. Κάθε άλλο. Ακόμη και οι διαφορές των συμμετεχόντων έχουν το δικό τους, ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ενα γεγονός που χαρακτήρισε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της Διάσκεψης ήταν το «επεισόδιο Αθνάρ». Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας ζήτησε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του δεν παρουσιάζει καμιά ουσιώδη διαφορά απ' την πολιτική των υπολοίπων συμμετεχόντων. Η αίτηση Αθνάρ προκάλεσε αμηχανία και σύγχυση στη γερμανική καγκελαρία, αφού δεν υπήρχε κάποιος ουσιαστικός λόγος για να την απορρίψουν. Ετσι διαμήνυσαν στον Ισπανό πρωθυπουργό ότι αν συμφωνήσει με τη διακήρυξη της Διάσκεψης, τότε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη..! Τόσο καθαρό και συγκεκριμένο είναι το στίγμα της «κεντροαριστεράς».

Ο πρωταγωνιστής

Πρωταγωνιστής της Διάσκεψης ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Κλίντον, «κεντροαριστερός» και αυτός, με φιλοδοξίες μάλιστα να παίξει το ρόλο του συντονιστή στις μελλοντικές ανάλογες διεργασίες. Λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο Μπ. Κλίντον πραγματοποίησε ταξίδι στην Ευρώπη με τρεις σταθμούς. Στη Λισαβόνα επιχείρησε να καθησυχάσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις αμερικανικές απαιτήσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο Βερολίνο αφού έβαλε το κοστούμι του «κεντροαριστερού» και διακήρυξε την προσήλωσή του στην «κοινωνική δικαιοσύνη»(!), έριξε τη «βόμβα» για την ένταξη της Ρωσίας στις «ευρωατλαντικές δομές» και αναχώρησε για τη Μόσχα, όπου τα «βρήκε» με τον Πρόεδρο Πούτιν στο θέμα της αντιπυραυλικής προστασίας από τα «κράτη - ταραξίες»...

Η ανακίνηση του θέματος της αντιπυραυλικής προστασίας από τον Κλίντον «πάγωσε» τους Ευρωπαίους «κεντροαριστερούς». Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι απ' την ανάπτυξη αυτού του αμερικανικού συστήματος μένουν εκτεθειμένα τα ευρωπαϊκά κράτη, ήταν και μια σαφέστατη υπενθύμιση για το ποιος έχει το «πάνω χέρι» στη «Νέα Τάξη».

Παρ' όλα αυτά, στο Βερολίνο, οι «δεκατέσσερις» είχαν την ευκαιρία να συμμεριστούν την ανησυχία που γεννά η ανεξέλεγκτη εξέλιξη της «παγκοσμιοποίησης». Ανησυχίες που αφορούν στις αντιδράσεις που πολλαπλασιάζονται σ' όλο τον κόσμο, αλλά και στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Αναγνώρισαν ακόμη με το κοινό ανακοινωθέν τους ότι «η παγκοσμιοποίηση αποτελεί οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα, αλλά πιστεύουμε ότι δε θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη της».

Κατά τα άλλα, στο ανακοινωθέν παρατίθενται τα χιλιοειπωμένα για την «απασχόληση», την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, το περιβάλλον, την «κοινωνία των πολιτών». Στόχος, ο επιμερισμός των συνεπειών από την παγκοσμιοποίηση, όχι δικαιότερος, αλλά λιγότερο επικίνδυνος για τη σταθερότητα του συστήματος.

Ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο αφού επανέλαβε ότι η συμμετοχή του στη Διάσκεψη σημαίνει την αναβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον (λίγες ώρες αργότερα το αμερικανικό Κογκρέσο κατέτασσε τη χώρα στην κατηγορία του Πακιστάν), προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις. «Τι γυρεύουμε εμείς μ' όλους αυτούς» αναρωτήθηκε σε μια από τις δυο συνεντεύξεις του, για να απαντήσει ότι «θα πάμε με όλους». Τέλος, ολοκλήρωσε τη συνεισφορά του στον «κεντροαριστερό» προβληματισμό με τη διακήρυξη του τέλους της πάλης των τάξεων...

Μια συνάντηση - «φάντασμα»

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, τη δημοσιογραφική αποστολή απασχόλησε και η «συνάντηση» του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Κλίντον. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους κατά την πτήση προς Βερολίνο ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμιά επίσημη συνάντηση, ορισμένες εφημερίδες, και κυρίως οι εφημερίδες του «συγκροτήματος», επέμεναν ότι η συνάντηση έχει προγραμματιστεί και μάλιστα με συγκεκριμένο περιεχόμενο (Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.λπ.).

Στη συνέχεια, η χειραψία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, λίγο πριν το επίσημο δείπνο της Παρασκευής και η ανταλλαγή μιας φιλοφρόνησης (όλα διήρκεσαν μερικά δευτερόλεπτα όπως έδειξε η τηλεόραση σε απ' ευθείας σύνδεση), επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από τις ίδιες εφημερίδες ως η προαναγγελθείσα «συνάντηση». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του Σαββάτου δήλωσε ότι συναντήθηκε με όλους τους ηγέτες και μεταξύ αυτών και με τον Κλίντον και ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος του είπε ότι «θέλει να εργαστεί και για την ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή». Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τις ίδιες εφημερίδες να επανέλθουν για να συμπληρώσουν ότι στη «συνάντηση» Σημίτη - Κλίντον συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της τρομοκρατίας...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

18η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζουμε στην κατεύθυνση της νεανικής αντεπίθεσης
  • Στις 20 - 23 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
  • Στις 8 - 9 Ιούλη, πανελλαδική κινητοποίηση της νεολαίας, με κατασκήνωση και συναυλία στη Λευκάδα και περικύκλωση της βάσης των ΑΒΑΚΣ στο Ακτιο

Με διευρυμένη συμμετοχή στελεχών της Οργάνωσης από όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η 18η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με αντικείμενο την εκτίμηση της δουλιάς της ΚΝΕ στο διάστημα από το 25ο Φεστιβάλ και τον καθορισμό των στόχων για το επόμενο διάστημα. Οι φετινές κεντρικές εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ, που θα γίνει στις 20 - 23 Σεπτέμβρη, ξεκινούν με τη διήμερη πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 8 - 9 Ιούλη στο Ακτιο. Βασική κατεύθυνση της Οργάνωσης, η συνέχιση της ανοδικής πορείας του νεολαιίστικου κινήματος στη γραμμή της αντίστασης - αντεπίθεσης - ρήξης με την κυβερνητική πολιτική και τις αναδιαρθρώσεις στα πλαίσια της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά, το προεδρείο της Συνόδου έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε η 18η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή των Γραφείων Πόλεων και Περιοχών και των Επιτροπών του ΚΣ της ΚΝΕ, την Κυριακή 4 Ιούνη.

Η διευρυμένη Σύνοδος εκτίμησε τη δουλιά της Οργάνωσης και την πορεία του νεολαιίστικου κινήματος για μια εκτεταμένη περίοδο σημαντικών και συνεχών αναμετρήσεων από τη λήξη του 25ου Φεστιβάλ μέχρι σήμερα, καθόρισε τα βασικά μέτωπα και καθήκοντα της Οργάνωσης για την επόμενη περίοδο.

Μπροστά στην ΚΝΕ μπαίνουν νέες απαιτήσεις και καθήκοντα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την υλοποίηση της πολιτικής της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ, με την εφαρμογή ή την προετοιμασία εφαρμογής σημαντικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων από την κυβέρνηση με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Η άρχουσα τάξη, αξιοποιώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, θα επιχειρήσει την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής της, ενώ εντείνει την επίθεσή της στη συνείδηση της νεολαίας, δυναμώνοντας παράλληλα τους πολύμορφους μηχανισμούς καταστολής - χειραγώγησης και ενσωμάτωσης.

Αποκτά ξεχωριστή σημασία η συλλογική προσπάθεια των στελεχών και των οργάνων στην καλύτερη επεξεργασία της τακτικής και των στόχων μας, εμπλουτίζοντας τη δράση μας στο κίνημα της νεολαίας, ξεπερνώντας καθυστερήσεις και αξιοποιώντας καλύτερα τις δυνατότητες που έχουμε.

Στην κατεύθυνση της νεανικής αντεπίθεσης στο δρόμο για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου και το σοσιαλισμό, ξεχωρίζουμε τα βασικά καθήκοντα της Οργάνωσης για την επόμενη περίοδο:

  • Να δώσουμε συνέχεια στην ανοδική πορεία του νεολαιίστικου κινήματος, στη γραμμή της αντίστασης - αντεπίθεσης - ρήξης με την κυβερνητική πολιτική και τις αναδιαρθρώσεις στα πλαίσια της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ.
  • Ανεβασμένη συσπείρωση δυνάμεων, στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό μέσα από τη δράση μας στα μέτωπα πάλης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα περιθώρια των μορφών συσπείρωσης δυνάμεων που έχουμε κατακτήσει.
  • Βάζουμε νέες απαιτήσεις στην πολιτικοϊδεολογική δουλιά με τη νεολαία. Για μια πολυμέτωπη πολιτική παρέμβαση, με πειστική - επίμονη προπαγάνδιση του μετώπου, της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού.
  • Μεγαλύτερα, πιο τολμηρά βήματα στη μαζικοποίηση και συγκρότηση της Οργάνωσης.

Το ΚΣ καθόρισε την πραγματοποίηση του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ το Μάη του 2001 και θα προχωρήσει στην εκλογή Επιτροπής Θέσεων στην επόμενη Σύνοδό του.

Πρώτοι σταθμοί στη δράση μας, το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" και η πανελλαδική κινητοποίηση. Φιλοδοξούμε το 26ο Φεστιβάλ να αναδειχτεί σε ένα σημαντικό σταθμό της ιστορίας των φεστιβάλ μας, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις του στις 20 - 23 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων, στην Αθήνα. Η πανελλαδική κινητοποίηση, πρώτη κεντρική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, θα γίνει στις 8 - 9 Ιούλη στο Ακτιο, με κατασκήνωση και συναυλία στη Λευκάδα και περικύκλωση της βάσης των ΑΒΑΚΣ».

Η απόφαση της Συνόδου θα δημοσιευτεί στον «Οδηγητή», που θα κυκλοφορήσει με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», στις 11 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ