ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αναζητείται η ταυτότητα του «ανένδοτου αγώνα»

Συνέρχεται σήμερα η ολομέλεια των ιεραρχών

Με το ένα μάτι στον «ανένδοτο αγώνα» και το άλλο στη διαπραγμάτευση, συνέρχεται σήμερα στη Μονή Πετράκη στην Αθήνα, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος , δηλαδή η ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, η οποία συγκαλείται έκτακτα προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης της Εκκλησίας στην κυβερνητική απόφαση περί κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

Παρ' όλες τις λεκτικές εξάρσεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, διάχυτη είναι η εντύπωση στο περιβάλλον του, ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, προκρίνει την τακτική της άσκησης πιέσεων, ώστε να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση το θέμα των ταυτοτήτων σε συνάρτηση με τα άλλα ζητήματα των σχέσεων Εκκλησίας -Κράτους, που υπάρχουν σε εκκρεμότητα, για τα οποία η Εκκλησία διεκδικεί άποψη αλλά και ρόλο.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το αίτημα του αρχιεπισκόπου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο σημερινή σύνοδος της Ιεραρχίας εκτιμάται ότι δε θα κλείσει τις πόρτες. Ακόμα και στην περίπτωση που αποφασιστεί, σύμφωνα με μια πολύ πιθανή εκδοχή, κεντρική συγκέντρωση -συλλαλητήριο των πιστών στην Αθήνα, επιδίωξη της εκκλησιαστικής ηγεσίας είναι να λειτουργήσει η προαναγγελία του γεγονότος αυτού περισσότερο για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση για να ανοίξει διαπραγμάτευση. Εξάλλου, όπως λέγεται, θα μεσολαβούν αρκετές μέρες από την εξαγγελία μέχρι τη διεξαγωγή ενός τέτοιου συλλαλητηρίου.

Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο συνάντησης του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν αποκλείεται και από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος όμως βάζει όρους που την απομακρύνουν. «Στο πλαίσιο του προγράμματος του πρωθυπουργού - είπε ο υπουργός Τύπου - ασφαλώς, εφόσον ζητηθεί θα αντιμετωπιστεί το θέμα μιας συνάντησης. Πρέπει να είναι, όμως, από τώρα σαφές ότι μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να γίνει στη σκιά άστοχων χαρακτηρισμών, απειλών ή ακόμη και εκβιασμών. Και βέβαια, αντικείμενο μιας τέτοιας συνάντησης και συζήτησης δεν μπορεί να είναι θέματα για τα οποία την αρμοδιότητα την έχει η πολιτεία και μόνον αυτή».

Από την άλλη ο αρχιεπίσκοπος για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαβεβαίωσε με χτεσινές δηλώσεις του ότι «εμείς δεν είμαστε Χομεϊνί» και να επισημάνει ότι «το φανατισμό τον κατακρίνουμε, τον αποκρούουμε διότι είναι αντίθετος με τις αρχές μας».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας ενόψει της σημερινής συνόδου της Ιεραρχίας, είναι και οι δηλώσεις ορισμένων μητροπολιτών. Ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος έθεσε ζήτημα αναστολής της κυβερνητικής απόφασης. Ο δε Πειραιώς Καλλίνικος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να προδώσει το «πιστεύω» του λαού.

Συμπεριφορά πολιτικού αρχηγού...

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από το νομό Ημαθίας που βρέθηκε, θέλησε να ανεβάσει τους τόνους, διατηρώντας έτσι, πέραν των άλλων, και την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των άλλων ιεραρχών. Αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων επανέλαβε την τοποθέτησή του ότι πρόκειται για το πρώτο μέτρο για τον αποχρωματισμό του ελληνικού λαού.

Μέσα σε ένα κλίμα που παρέπεμπε σε προεκλογική περιοδεία αρχηγού κόμματος, διακοπτόμενος από χειροκροτήματα των πιστών, κατακεραύνωσε τους «θιασώτες του άθεου και αντιεκκλησιαστικού διαφωτισμού, οι οποίοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα από ορθόδοξη σε μη έχουσα θρησκεία ή θρησκευτικότητα». Κάλεσε δε τους νέους να πάρουν τα λάβαρα και τις σημαίες και διακήρυξε ότι «οι Ελληνες δεν είναι διατεθειμένοι να ξεπουλήσουν με κανένα τρόπο τη χριστιανική τους πίστη».

Ωστόσο, ζήτησε ειρηνικές αντιδράσεις. Εμείς αντιδρούμε, είπε, με ειρηνικό τρόπο. Είμαστε κατά του φανατισμού. Δε διχάζουμε». Και κάνοντας μια σαφή πολιτική αναφορά σημείωσε: «Ο λαός έχει απογοητευτεί από όλους και το μόνο που του μένει είναι η πίστη. Οι σχεδιασμοί και οι απειλές της άλλης πλευράς διχάζουν». Δεν παρέλειψε ακόμα να πει, μιλώντας στο όνομα του λαού: «Πέραν των συνταγμάτων και των νόμων και πέραν των απόψεων των ελαχίστων υπάρχει η ουσία του πράγματος, η οποία είναι ότι αυτός ο λαός έχει γεννηθεί και έχει αναπτυχθεί μαζί και κοντά με τη θρησκεία του και δε νοείται να αποκοπεί απ' αυτή».

Από το 2001 οι «επαγγελματίες στρατιώτες»

Τα γνωστά σχέδιά του περί επαγγελματικού στρατού, που συνδέονται άρρηκτα με τις επιταγές του ΝΑΤΟ, επανέφερε με δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο Βερολίνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος, συνδέοντας το θέμα αυτό με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού.

«Μέχρι το 2002, είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωση συγκροτεί το πρώτο τμήμα του Ευρωπαϊκού Στρατού, δύναμης 60.000 στρατιωτών». Στη δε αναφορά του για την Ελλάδα σημείωσε ότι στα πλαίσια της «στρατηγικής αμυντικής αναθεώρησης» θα ζητήσει, φέτος το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, τη συγκρότηση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για συνεργασία πάνω στο θέμα. Στόχος, όπως ανέφερε είναι να υπάρχει συμφωνία «στο εύρος των σημαντικών αλλαγών που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις το επόμενα 20-25 χρόνια».

Ειδικά για το θέμα του θεσμού των «επαγγελματιών οπλιτών» μίλησε για πρόσληψη 15.000 οπλιτών, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή 5.000 το χρόνο, που «θα ενδυναμώσουν και θα προσαρμόσουν το επίπεδο λειτουργίας του επαγγελματικού τμήματος του Ελληνικού Στρατού στις σύγχρονες απαιτήσεις». Οσον αφορά τη στρατιωτική θητεία αυτή, είπε, θα μειωθεί τμηματικά από 18 μήνες που είναι σήμερα, στους 12 μήνες για το Στρατό Ξηράς, δηλαδή δύο μήνες το χρόνο αρχής γενομένης από την 1η Γενάρη 2001.

Κ. Μητσοτάκης: Να αποφασίσει η Βουλή

Να αποφασίσει η Βουλή για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης μετά την 45λεπτη συνάντηση που είχε χτες με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Κ. Σημίτη λέγοντας ότι «είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από τότε που υπάρχει ελεύθερο ελληνικό κράτος που περιφρονεί και αγνοεί την Εκκλησία» και αυτό είναι λάθος που θα το πληρώσει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, είπε σε άλλο σημείο, πρέπει να βλέπει πέρα από τη μύτη του και να προβλέπει. Και ο Κ. Σημίτης από αυτή την πλευρά έκανε ένα πολύ βαρύ λάθος. Ας το επανορθώσει επιτέλους όσο υπάρχει καιρός. Σε αυτή την κατεύθυνση ζήτησε η κυβέρνηση να κάνει «ένα νηφάλιο και τίμιο διάλογο με την Εκκλησία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ