ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρομοκρατούν για να επιβάλουν τα σχέδιά τους...

Επανέρχονται οι Αμερικανοί στις θεωρίες για τη μη αποτελεσματική πάταξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Ελλάδα δε συνεργάζεται στο βαθμό που θα έπρεπε για την πάταξη της τρομοκρατίας, υποστήριξε χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία, Πολ Μπρέμερ, σε συνέντευξη Τύπου στο Κογκρέσο, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της επιτροπής που συστήθηκε από το Κογκρέσο με σκοπό την αναζήτηση μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και το εξωτερικό.

Ο Π. Μπρέμερ επικαλέστηκε τη φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, για να σημειώσει ότι «η Ελλάδα είναι ο ασθενέστερος κρίκος στην προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση Κλίντον είναι να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μερικών κυρώσεων κατά της Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει και να το πράξει.

Ομως, η προτίμησή του υπέρ της επιβολής των κυρώσεων ήταν σαφής, καθώς δήλωσε ότι τα στοιχεία των τελευταίων 25 ετών αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δε συνεργάζεται απόλυτα με τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει η σκέψη για κάποιες κυρώσεις.

Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι η αναφορά στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον ατυχής, καθώς στα 146 περιστατικά «επιθέσεων» εναντίων αμερικανικών στόχων περιλαμβάνεται ακόμη και το σπάσιμο τζαμαριών, ενώ οι τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που έχουν σκοτωθεί σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, που δεν αναφέρονται στην έκθεση, ο κ. Μπρέμερ απάντησε ότι «πρέπει να το πείτε αυτό στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων», και αμέσως μετά έσπευσε να επικαλεστεί την υπόθεση Οτσαλάν, λέγοντας ότι «η Ελλάδα βοήθησε έναν τρομοκράτη και ο Ελληνας πρέσβης στην Κένυα τον φιλοξένησε στην κατοικία του».

Στην έκθεση 64 σελίδων γίνεται αναφορά στην Ελλάδα σε τρεις σελίδες.

Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ενοχλητικά παθητική στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών» και προστίθεται ότι «ενώ από το 1975 έχουν σημειωθεί 146 τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, μόνο μία υπόθεση έχει διαλευκανθεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις για έρευνες ουσίας στις υπόλοιπες».

Τονίζεται επίσης ότι «παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, οι ελληνικές αρχές επιτρέπουν τη λειτουργία στην Αθήνα γραφείων της τουρκικής οργάνωσης Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα (DHKP-C) που βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχει συντάξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Προτείνεται τέλος ο Πρόεδρος Κλίντον να εξετάσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης της Ελλάδας, όπως και του Πακιστάν, στην κατηγορία «των χωρών που δε συνεργάζονται απόλυτα» με τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως επίσης και η αύξηση της δημόσιας κριτικής κατά των χωρών που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία και η υιοθέτηση από το Κογκρέσο νόμου με τον οποίο θα απαγορεύεται στις χώρες αυτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων (visa waiver program).

Απόρροια συνεχών υποχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης

Είναι φανερό ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε κάθε μορφή πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ, δίνουν ουσιαστικά το κίνητρο για να παρουσιάζονται σε τακτικά πλέον χρονικά διάστημα εκθέσεις και πορίσματα που εμφανίζουν τη χώρα μας ως τρομοκράτη.

Στόχος του συγκεκριμένου πορίσματος είναι μέσα από κάθε μορφής πιέσεις και τη δημιουργία εντυπώσεων, η επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σκοπός είναι, με κατάλληλο «καμουφλάρισμα» και... πειστικές προφάσεις, να προωθηθούν οι στόχοι των γεωπολιτικών και στρατηγικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, στην περιοχή. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με τον ίδιο σκοπό, την 1η Μάη, είχε παρουσιαστεί και η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έφερνε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μετά την Κολομβία στις χώρες με τις περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες.

Στο κείμενο του πορίσματος - συνολικά 64 σελίδων - αναφέρεται ότι «η Ελλάδα και το Πακιστάν, μολονότι είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, πρέπει να χαρακτηριστούν από την αμερικανική κυβέρνηση ως "κράτη που δε συνεργάζονται απόλυτα για την πάταξη της τρομοκρατίας"». Και προτείνεται η επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αν μια χώρα τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, αυτόματα της απαγορεύεται η αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως επίσης της απαγορεύεται και η συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα για τον τερματισμό της θεώρησης των διαβατηρίων, δηλαδή της έκδοσης βίζας, στο οποίο, η Ελλάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε ελπίδες να ενταχθεί σύντομα.

Η Εθνική Επιτροπή για την Τρομοκρατία συστήθηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο περίπου πριν από δυο χρόνια μετά τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην Ανατολική Αφρική και σκοπός της έκθεσης είναι η λήψη των... απαραίτητων μέτρων για την προστασία των Αμερικανών πολιτών τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Η επιτροπή αποτελείται από έξι Ρεπουμπλικάνους και τέσσερις Δημοκρατικούς που διορίστηκαν από τις ηγεσίες των δυο κομμάτων στο Κογκρέσο. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο πρώην πρέσβης υπεύθυνος για την τρομοκρατία, Πολ Μπρέμερ, και τα μέλη της περιλαμβάνουν πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, τον πρώην αρχηγό της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, πρώην στελέχη του FBI και καθηγητές Πανεπιστημίων.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Φταίνε τα ... ανθελληνικά γυαλιά!

«Ανθελληνική κατασκευή», χαρακτήρισε το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Προκειμένου, μάλιστα, να ισχυροποιήσει την άποψή του, επικαλέστηκε και τις δηλώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης και ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε: «Οι επίσημοι εκπρόσωποι της αμερικάνικης κυβέρνησης δεν υιοθετούν αυτό το περιεχόμενο. Θα έλεγα ότι αποστασιοποιούνται από αυτό, μέχρι του σημείου να μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι το αποδοκιμάζουν»...

Μ' αυτήν ακριβώς τη δήλωση, απάντησε ο Δ. Ρέππας, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιο διάβημα, και συγχρόνως πρόσθεσε: «Υπήρξε επικοινωνία και επισήμως. Ο Αμερικανός πρέσβης, εκ μέρους της κυβέρνησής του, έκανε σαφές ότι δεν υιοθετεί τέτοιες απόψεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν τέθηκε το θέμα της τρομοκρατίας στη συζήτηση που είχαν Ο Μπ. Κλίντον και ο Κ. Σημίτης, στο Βερολίνο.

Ο Δ. Ρέππας, υποστήριξε ότι «το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Και πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια της ζωής των πολιτών στην Ελλάδα είναι πολύ καλή και σε πολύ καλύτερο επίπεδο, από αυτό στο οποίο βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών σε άλλες χώρες». Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «αυτοί που εμπνέονται και διατυπώνουν τέτοια κείμενα βλέπουν τα πράγματα με ανθελληνικά γυαλιά και προσφέρουν πολύ αρνητική υπηρεσία. Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από μας τέτοιου είδους κριτικές και αιτιάσεις».

Τέλος, σχετικά με τις επαφές που δήλωσε ο Ν. Μπερνς ότι είχε με τον Μιχάλη Χρυσοΐδη, και απαντώντας σε ερώτηση, εάν αυτές σηματοδοτούν την υπογραφή του περίφημου μνημονίου μεταξύ των δυο χωρών για την τρομοκρατία, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία θα υπογραφεί αυτό το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας». Και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υποστήριξε ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Χαίρομαι για την αμερικάνικη κυβέρνηση»

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας το πόρισμα του αμερικάνικου Κογκρέσου, δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι αδικεί την Ελλάδα και την εικόνα της η έκθεση που δημοσίευσε το αμερικανικό Κογκρέσο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στο θέμα της ασφάλειας συγκριτικά με άλλες χώρες και βεβαίως με την εκφρασμένη πρακτικά βούληση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο ίδιος, μάλιστα, έσπευσε να αξιοποιήσει τις δηλώσεις του Ν. Μπερνς, δηλώνοντας «χαίρομαι ότι και η αμερικανική κυβέρνηση διά στόματος του πρέσβη κ. Μπερνς πήρε τις απαραίτητες αποστάσεις από την ίδια αυτή την έκθεση».

ΟΛΜΠΡΑΪΤ - ΜΠΕΡΝΣ
Χρυσώνουν το χάπι...

Τόσο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ, όσο και ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα Ν. Μπερνς, απέκλεισαν την επιβολή κυρώσεων, χωρίς, όμως, να πάρουν θέση για το περιεχόμενο του πορίσματος. Βέβαια, οι προτεινόμενες κυρώσεις, αν εφαρμόζονταν, θα σημαδοτούσαν τεράστιες οικονομικές απώλειες για τις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, αφού δε θα μπορούσαν να «πλασάρουν», λόγω της απαγόρευσης, τα οπλικά τους συστήματα...

Χαρακτηριστικά, η Μαντλίν Ολμπράιτ, από τη Ρωσία όπου βρισκόταν, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ελλάδας». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εξετάζονται μεταξύ Ελλήνων και Αμερικάνων ειδικών, με τη συνεργασία και του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Χρυσοχοΐδη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση δεν έχουν σχέση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση Κλίντον».

Αφού εξέφρασε το σεβασμό του για τα μέλη της επιτροπής και το έργο τους, ανέφερε ότι «η επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ και εγώ προσωπικά δεν υποστηρίζουμε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ελλάδας, που είναι στενή μας σύμμαχος. Η θέση αυτή αφορά, τόσο την πώληση στρατιωτικού υλικού, όσο και την ένταξη της Ελλάδας στο πιλοτικό πρόγραμμα για τη μη θεώρηση των διαβατηρίων». Ο Ν. Μπερνς κατέληξε στη δήλωσή του ότι «το θέμα της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».

ΝΔ
Αποδοκιμάζει αλλά και ... επαυξάνει

Κατά της έκθεσης του Κογκρέσου αλλά υπέρ των αμερικανικών υποδείξεων για λήψη «αντιτρομοκρατικών» μέτρων τάσσεται η ΝΔ, συμπλέοντας ουσιαστικά με την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Αρ. Σπηλιωτόπουλου, αναφέρεται ότι η ταύτιση της Ελλάδας με το Πακιστάν στο θέμα της τρομοκρατίας είναι «άδικη και προκλητική υπερβολή και από κάθε άποψη απαράδεκτη» και επισήμανε ότι τέτοιες εκθέσεις προκαλούν τεράστια βλάβη στην εικόνα της χώρας και στα συμφέροντά της, ιδίως σε τουριστική περίοδο. Ταυτόχρονα, όμως, ο εκπρόσωπος κρίνει σκόπιμο να προσθέσει ότι «βεβαίως υπάρχουν ζητήματα στα οποία πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, προκειμένου να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της δράσης μας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία», και ως τέτοια αναφέρει τη σύνθεση των δικαστηρίων και την εξυγίανση της Αστυνομίας! Επιχειρώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις σπεύδει να σημειώσει ότι «αυτά όμως είναι εσωτερικά μας ζητήματα»!

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Παραβιάζονται τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Η πρόσφατη καταδίκη από ελληνικό δικαστήριο του αυτοονομαζόμενου μουφτή της Ξάνθης, Μεχμέτ Αγά Μουσταφά, παραβιάζει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο σημειώνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης και καλεί την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα αυτά.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης βουλευτής Σεμά Πισκινσούτ (Sema Piskinsut), που παρακολούθησε τη δίκη του Μεχμέτ Αγά Μουσταφά στη Λαμία, σχολίασε ότι «η πρόσφατη ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν έχει ακόμα επηρεάσει τις χαμηλές γραφειοκρατικές και δικαστικές βαθμίδες ούτε τις προσεγγίσεις για ριζική επίλυση των προβλημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ