ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αναζωπυρώνεται η σεναριολογία

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά φαίνεται πως θα διανύσει ο Συνασπισμός τις 23 μέρες που απομένουν ως τη διεξαγωγή του 3ου τακτικού του συνεδρίου. Η σιωπή, αλλά και οι αινιγματικές δηλώσεις στελεχών του κόμματος όχι μόνο δεν τερματίζουν, αλλά αντίθετα αναζωπυρώνουν τη σεναριολογία, ενώ κανείς δε μοιάζει διατεθειμένος να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και όλα παραπέμπονται στις εργασίες και τα αποτελέσματα του συνεδρίου.

Αγνωστη παραμένει η κατάληξη της προσέγγισης μεταξύ των δύο «ομάδων», που διαφοροποιούνται από την πολιτική της ηγεσίας του κόμματος και που εκφράστηκε με την κοινή τους εκδήλωση την περασμένη βδομάδα. Τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τη Μ. Δαμανάκη και αυτά που υποστηρίζουν τις θέσεις του Μ. Παπαγιαννάκη συμφωνούν μεν ότι η πολιτική γραμμή της ηγεσίας είναι εσφαλμένη, αδυνατούν ωστόσο να προβλέψουν αν η κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι η συγκρότηση μιας νέας τάσης ή η ενιαία έκφραση των δύο ομάδων στο Συνέδριο. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι εξίσου πιθανά. Προς το παρόν όμως αυτό που μοιάζει να τους απασχολεί περισσότερο είναι να δώσουν με σαφήνεια το στίγμα τους και τη μάχη για την εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων συνέδρων.

Πάντως, η Μαρία Δαμανάκη εξακολουθεί να επισείει την απειλή της αποχώρησής της. Μιλώντας την Κυριακή στον «Φλας» δήλωσε πως, αν και «τα διαζύγια δεν προαναγγέλλονται», η ίδια θα πάει στο συνέδριο να δώσει μια μάχη και ότι τα αποτελέσματα θα συνυπολογιστούν.

Από την άλλη πλευρά, το «αριστερό ρεύμα» φέρεται αποφασισμένο να μην οξύνει την αντιπαράθεση. Τα στελέχη του αρνούνται να σχολιάσουν τις κινήσεις της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης», αλλά δε φαίνεται να ανησυχούν με δεδομένη την οργανωτική υπεροχή του «ρεύματος», η ανατροπή της οποίας φαντάζει αδύνατη. Εκείνο που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η στάση που θα τηρήσουν στο συνέδριο οι «προεδρικοί». Η συμμαχία τους με το «ρεύμα» κάθε άλλο παρά στέρεη είναι, ενώ οι ίδιοι αμφιταλαντεύονται και είναι πολύ πιθανό τελικά να μην τηρήσουν ενιαία στάση. Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η δήλωση του Στ. Πιτσιόρλα στο «Βήμα» ότι η εκδήλωση της μειοψηφίας ήταν «μια θετική και εποικοδομητική κίνηση». Ο σχολιασμός του αυτός μπορεί να εντάσσεται σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στο «ρεύμα», μπορεί όμως και να αποτελεί ένδειξη του προς τα πού θα κινηθούν οι «προεδρικοί» ή μερίδα αυτών.

Μακριά από όλα τα παραπάνω προσπαθεί να κρατηθεί ο Ν. Κωνσταντόπουλος που περιοδεύει ανά την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκέψεις και συγκεντρώσεις των οργανώσεων του ΣΥΝ. Εκεί όπου έχουν ήδη ξεκινήσει και οι συζητήσεις των κειμένων θέσεων και οι διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο, όπου θα συμμετάσχουν, καθώς και στον προσυνεδριακό διάλογο, οι συνεργαζόμενοι (προσωπικότητες ή δυνάμεις) με το Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές.

... και «υποδείξεις» προς τον πρωθυπουργό

«Υπόδειξη» στον Κ. Σημίτη να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία με το «Φάλκον» απηύθυνε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στη συνέντευξή του στην «Απογευματινή». Στη δήλωσή του ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος επισημαίνει ότι στη συνέντευξή του ο Θ. Πάγκαλος «δείχνει συγκεκριμένο πρόσωπο ως ηθικό αυτουργό για το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη και των λοιπών επιβατών, το ίδιο πρόσωπο, μάλιστα, που είχε αποκαλέσει "δολοφόνο" ο πρώην υπουργός Μεταφορών» (σ. σ. εννοεί τον Μ. Τσαγκαράκη, διευθυντή πτητικής εκμετάλλευσης της ΟΑ).

Ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος ότι «εγείρεται τεράστιο ζήτημα με ποινικές, ηθικές και πολιτικές προεκτάσεις», καλεί τον Κ. Σημίτη να υλοποιήσει παλαιότερη δέσμευσή του για σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής μετά την έκδοση πορίσματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η ΝΔ τη σύσταση αυτής της επιτροπής, αν δεν αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός.

ΚΚΕ
Αλλοίωσε πάγιες θέσεις του Κόμματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφορικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου

Για τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, θ. Πάγκαλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ έχει διακηρύξει με παρρησία, με δηλώσεις και τοποθετήσεις όλων των βουλευτών του, την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να δώσει τη δυνατότητα στους μουσουλμάνους που ζουν, αλλά και επισκέπτονται την πατρίδα μας να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Χαρακτηριστικά τονίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και σε δημόσια τοποθέτηση, ότι πρέπει να υπάρξει ικανός αριθμός τζαμιών. Το γεγονός ότι υποβλήθηκαν ερωτήματα για τη σύμβαση που αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο στο Λιόπεσι και όχι αυτό καθεαυτό το μουσουλμανικό τέμενος, δε δικαιολογεί την αλλοίωση της βασικής και πάγιας θέσης του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ