ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κέρκυρας

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα ξενοδοχεία «Ερμόνες Μπιτς» και «Grant hotel Glyfada». Συναντήσεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης πραγματοποίησε περιοδεία στην Κέρκυρα την Παρασκευή 2/6/2000. Στο πρόγραμμά του περιλαμβανόταν και επίσκεψη-συζήτηση με εργαζόμενους σε ξενοδοχεία. Ο Κ. Αλυσανδράκης, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, που αποτελούνταν και από τους Θ. Γουλή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και νομαρχιακό σύμβουλο, και την Γεωργία Μαντζάρου, νομαρχιακή σύμβουλο και μέλος του ΔΣ του ΕΚ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, επισκέφθηκε τα ξενοδοχεία «Ερμονες Μπιτς» και «Grand hotel Glyfada» και μίλησε σε μαζικές συγκεντρώσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη διάρκεια του διαλείμματος για το μεσημεριανό φαγητό.

Κυρίως αναφέρθηκε στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που προωθείται με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και στις αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικά, στη βάση των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να μειώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, θα προωθήσει αποσπασματικά τις αντιδραστικές αλλαγές και κάλεσε σε ενωτική αντίδραση και αντίσταση τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία μέσα από τα σωματεία τους. Τόνισε ότι το ΚΚΕ, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά, βρίσκεται με κάθε τρόπο κοντά στους εργαζόμενους και μετά τις εκλογές.

Στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκε η ικανοποίηση των εργαζομένων για τη συνεπή στάση του ΚΚΕ και την προσπάθειά του να ενημερώσει τους εργαζόμενους για κυρίαρχα προβλήματά τους. Καταδικάστηκε από ξενοδοχοϋπαλλήλους η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που πέρασε προεκλογικά βαθιά αντεργατικές διατάξεις (όπως, π.χ., για την άμεση πληρωμή των φαρμάκων), ενώ ζητήθηκε η διευκρίνιση της θέσης του ΚΚΕ για τη συνταξιοδότηση ξενοδοχοϋπαλλήλων που δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα ένσημα.

Η Γ. Μαντζάρου κατήγγειλε, από τη μεριά της ΕΣΑΚ, την απαράδεκτη διετή εργασιακή σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία αρνήθηκε την αγωνιστική διεκδίκηση μιας συλλογικής σύμβασης που θα αναπλήρωνε τα πραγματικά κενά στο εισόδημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του ΚΚΕ έγινε τη στιγμή που στο Νομό Κέρκυρας υπάρχει απότομη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο σύνολο των ξενοδοχείων του νομού, με παραβίαση του 8ωρου, μείωση των ενσήμων, έντονη τρομοκρατία και εντατικοποίηση της δουλιάς. Η Επιθεώρηση Εργασίας και το περίφημο ΣΕΠΕ παραμένουν αδρανή με κυβερνητική εντολή στην ογκούμενη εργοδοτική ασυδοσία, όπως κατήγγειλε πρόσφατα και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Συνάντηση με καθηγητές και φοιτητές-μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του Ιονίου Πανεπιστημίου είχε την Παρασκευή το πρωί ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κέρκυρα.

Αφού ενημερώθηκε για τις νέες εξελίξεις στα προβλήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ) (έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με αυτά στο παρελθόν) και κυρίως με το κτιριακό και το ζήτημα της αυτονόμησης, ανέλυσε τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, κυρίως στις εργασιακές σχέσεις, και το βασικό ρόλο που καλείται να παίξει σήμερα το Πανεπιστήμιο. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της εκπαίδευσης, που προωθείται με εντολή της ΕΕ και βρίσκει την εφαρμογή της και στο ΙΠ, αποσκοπεί στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος, στον έλεγχο της απορρόφησης των πτυχιούχων από τις επιχειρήσεις, όπως και της έρευνας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Π. Μάζης, κατέθεσε τις ανησυχίες του για το μέλλον του τμήματος και του πανεπιστημίου, ενώ δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος για την προοπτική της αυτονόμησης και υπογράμμισε τη συμφωνία του με τη θέση του ΚΚΕ για δημόσιο χαρακτήρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Η γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών, Ε. Μπαρλιά, μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά τη σίτιση και τη στέγαση, εφόσον αναγκάζεται το Πανεπιστήμιο να νοικιάζει ξενοδοχεία, και για το ζήτημα της εργασιακής προοπτικής που αντιμετωπίζουν όλα τα τμήματα του ΙΠ. Το τελευταίο αυτό πρόβλημα φάνηκε ότι απασχολεί περισσότερο τους φοιτητές και όλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις θέσεις ανεργίας που τους περιμένουν μετά το πτυχίο.

Η Δ. Τσαφίτσα, από το ΔΣ του ΤΞΓΜΔ, είπε ότι για όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να κινητοποιηθούν και πήρε τη διαβεβαίωση τόσο από τον Κ. Αλυσανδράκη όσο και από τον Θ. Γουλή, νομαρχιακό σύμβουλο, ότι σε κάθε κινητοποίηση το ΚΚΕ θα είναι και πάλι δίπλα τους, όπως πάντα.

Την τρέχουσα βδομάδα ο Κ. Αλυσανδράκης θα καταθέσει Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση του ΙΠ, τη χρηματοδότηση της μεταστέγασής του και τη χρήση της Ιονίου Ακαδημίας για διοικητικές υπηρεσίες και όχι για αίθουσες διδασκαλίας, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό κονδύλι.

«Εφυγε» ο σ. Σταμάτης Κρητικός

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Μια εξέχουσα μορφή του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της Εύβοιας, ο σύντροφος Σταμάτης Κρητικός, μέλος της ΚΟΒ Αρτεμισίου, «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 76 χρονών.

Η κηδεία του έγινε στο χωριό του Αγριοβοτάνι το προηγούμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, όπου πάνδημη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων.

Ο σ. Σταμάτης Κρητικός στάθηκε σταθερά προσηλωμένος στην ιδεολογία και στις αρχές του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Εξάλλου, γι' αυτές του τις ιδέες και για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, διώχτηκε, κυνηγήθηκε και πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στις φυλακές και τις εξορίες. Το νεκρό αποχαιρέτησε, εκ μέρους της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Δ. Ραχιώτης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου, λέγοντας: «Είμαστε όλοι εδώ σήμερα, το Κόμμα σου, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι αγαπημένοι σου συγγενείς, όλοι οι συγχωριανοί σου, για να σε συντροφέψουμε στο τελευταίο σου ταξίδι. Ονειρευόσουνα και πάλεψες αταλάντευτα με αυτοθυσία από τα νεανικά σου χρόνια, για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος, δίκαιος, πιο ανθρώπινος, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πάλεψες τη βαρβαρότητα του φασισμού και ναζισμού την περίοδο της Κατοχής, γιατί ήθελες μια πατρίδα λεύτερη, ανεξάρτητη, ειρηνική, μια πατρίδα της προόδου και της προκοπής.

Εγραψες, σ. Σταμάτη, μαζί με άλλους, χιλιάδες συναγωνιστές σου, την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Πολύ περισσότερο, με την προσωπική σας στάση και αντοχή, γίνατε η ίδια η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ολα, και τη ζωή σου ακόμα, την έδωσες για την πατρίδα, για το Κόμμα, για τις πανανθρώπινες ιδέες του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Μετά τη μεταπολίτευση δούλεψες δραστήρια για την ανασυγκρότηση του Κόμματος. Ησουν πάντα παρών, ακριβής στο χρόνο σου, σεμνός, σταράτος και διαπαιδαγωγητικός με το μεστό σου λόγο. Στα διαλείμματα των συνελεύσεων, μας έλεγες πάντα ιστορίες για την αγαπημένη σου θάλασσα και το βαρκάκι σου. Ησουν μέχρι τελευταία έφηβος. Σε καμαρώναμε στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στο Μαντούδι, κάτω από το πανό και τις σημαίες του Κόμματος, με το κόκκινο γαρούφαλο στο πέτο και τη νεολαία στο πλάι σου, μ' ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη του. Ετσι θα μείνεις στη μνήμη μας, σύντροφε. Καλό ταξίδι, σύντροφε Σταμάτη».

Χαιρετισμό απηύθυνε από την ΚΟΒ Αρτεμισίου, ο Βαγγέλης Μαγκόπουλος. Παραβρέθηκαν για το στερνό «αντίο», ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Δ. Στολίδης, στέλεχος του Κόμματος.

ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Εκδήλωση για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας

Εκδήλωση με θέμα «Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας» πραγματοποιεί η Ενωση Ενεργών Πολιτών, την Πέμπτη, 8 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (οδός Ακαδημίας 60).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, τέως υπουργός, βουλευτής και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Ζουράρις πολιτειολόγος, Δημήτρης Καλτσώνης Δρ. Νομικής και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης βουλευτής Συνασπισμού, πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάκης Παππάς δικηγόρος και τέως πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Φίλιας καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Χατζηφώτης συγγραφέας και Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη τέως υπουργός, αντιπρόεδρος της Βουλής και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα προσφωνήσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ενωσης Ενεργών Πολιτών, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Γ. Δημητρόπουλος.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 19.00 θα μεταδοθεί η εκδήλωση της Οργάνωσης Πάτρας της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά.
  • Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα «Εξελίξεις στην "Ολυμπιακή Αεροπορία"». Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ