ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνοι πειραματισμοί στα ψυχιατρεία

Γιατροί και εργαζόμενοι αντιδρούν στη βίαιη ένταξη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο σύστημα εφημεριών, χωρίς να έχει γίνει τίποτε μετά τους σεισμούς

Σαν «αποθήκη ασθενών» και όχι σαν θεραπευτήριο θέλουν το Δαφνί
Σαν «αποθήκη ασθενών» και όχι σαν θεραπευτήριο θέλουν το Δαφνί
«Θέλουν να ξαναμπεί το Δαφνί στην εφημερία, όχι ως θεραπευτήριο, αλλά ως αποθήκη ασθενών».

Ο Θ. Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής τμήματος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), αποτυπώνει την κατάληξη του «νέου προγράμματος εφημεριών και μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αττικής», καθώς μετά το σεισμό της 7.9.1999 το ΨΝΑ βγήκε εκτός εφημεριών. Ετσι, το κύριο βάρος του Λεκανοπεδίου το επωμίστηκε το Δρομοκαΐτειο, το οποίο, μη αντέχοντας το βάρος, ανέστειλε τις εφημερίες.

Στις 24.5.2000 ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος αναγνώριζε το δίκιο όλων στο Δρομοκαΐτειο. Την ίδια μέρα, η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη έκανε έκκληση για διοχέτευση των επειγόντων περιστατικών στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων και μιλούσε για ένταξη του ΨΝΑ στις εφημερίες το ερχόμενο φθινόπωρο - αν όχι νωρίτερα.

Μετά, λοιπόν, από εννιά μήνες αδράνειας και μερικές επισκέψεις της αρμόδιας υφυπουργού στα δυο ψυχιατρεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έφερε πολύ νωρίτερα την εφημερία για το ΨΝΑ.

Ετσι λοιπόν, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο, αποφάσισε το «νέο πρόγραμμα εφημεριών» να περιλαμβάνει μια μέρα εφημερίας στο «Δαφνί», μια μέρα στο Δρομοκαΐτειο και τις άλλες στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αποφασίστηκε η ένταξη στο σύστημα εφημεριών του Ψυχιατρικού Τμήματος του Αγία Ολγα και του Ασκληπιείου Βούλας, καθώς και η αναζήτηση χώρων στο Λεκανοπέδιο Αττικής για τη μεταστέγαση ασθενών από τα ψυχιατρεία.

Μάλιστα, την απόφαση αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να την παρουσιάσει ως προϊόν «συναινετικών διαδικασιών» και «υπερκομματικού χαρακτήρα», επικαλούμενη σύσκεψη που έγινε υπό την Χρ. Σπυράκη την περασμένη Πέμπτη (1.6.2000) στο υπουργείο Υγείας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, των γιατρών και των διοικήσεων των ψυχιατρείων, καθώς και οι βουλευτές Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ) και Θ. Λεβέντης (ΣΥΝ). (Στη σύσκεψη είχε κληθεί και ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, αλλά δεν παραβρέθηκε λόγω κωλύματος).

Καθολική αντίθεση στο ΨΝΑ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσδοκούσε στην αθόρυβη προώθηση του συναινετικού «ετσιθελισμού» της, αλλά χτες, όταν εκδηλώθηκαν οι έντονες αντιδράσεις απ' τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του ΨΝΑ, δημοσιοποίησε το σχέδιό της με δελτίο Τύπου.

Το ΨΝΑ νοσηλεύει στα εναπομείναντα κτίρια 300 υπεράριθμους ασθενείς. Η εφημερία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα γίνεται στο τμήμα «Διαδρομή» του ΨΝΑ, οι ασθενείς του οποίου θα μεταφερθούν εσπευσμένα, σε ξενοδοχείο της πλατείας Βάθης.

Για να μπουν στην εφημερία τα ψυχιατρικά τμήματα του Αγία Ολγα και του Ασκληπιείου, το υπουργείο ζήτησε αρχικά την απόσπαση 30 νοσηλευτών απ' το ΨΝΑ (!) τη στιγμή που στο ΨΝΑ είναι κενές οι μισές οργανικές θέσεις. Χτες το πρωί, το υπουργείο Υγείας, με έγγραφό του, ζητά την απόσπαση έξι νοσηλευτών από το ΨΝΑ στο Αγία Ολγα «σε εθελοντική βάση».

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας ξεσήκωσε την αντίδραση του Συλλόγου των Εργαζομένων του ΨΝΑ, οι οποίοι, σε χτεσινή γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν ομόφωνα να μη δεχτούν την εφημερία της μιας μέρας τη βδομάδα, αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις νοσηλείας των ασθενών, καθώς και την απόσπαση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία για τη λειτουργία των εκεί ψυχιατρικών τμημάτων.

Την επικινδυνότητα του εγχειρήματος του υπουργείου Υγείας επισημαίνει και η Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου, με χτεσινή ομόφωνη απόφασή της.

Η Ιατρική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι η εφημερία είναι επικίνδυνη σε αυτές τις συνθήκες, ενώ δηλώνει αντίθετη με τις αποσπάσεις, με δεδομένες τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κρατά κρυφή τη συμφωνία με ιδιώτες

«Κρυφτούλι» με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης παίζει ο δήμαρχος Νικαίας Β. Τράπαλης προκειμένου να αποφύγει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρία πληθώρας δημοτικών αρμοδιοτήτων. Σε μια καλοστημένη επιχείρηση, την οποία ο δήμαρχος διηύθυνε από το γραφείο του, εν μέσω ποτών και κουβεντούλας, αφού «έστησε» τρεις ώρες την αντιπολίτευση, έδωσε εντολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ανακοινώσει πως η συνεδρίαση αναβάλλεται λόγω «έλλειψης απαρτίας». Απόφαση που προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της αντιπολίτευσης και κύρια της «Δημοκρατικής Ενότητας», η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ντροπή κύριε δήμαρχε! Εως πότε νομίζετε ότι μπορείτε να υποτιμάτε τους θεσμούς και τα όργανα;».

Η απόφαση του δημάρχου να αναβάλει τη συζήτηση είναι ταυτόχρονα κάτι παραπάνω από εξηγήσιμη, αφού - όπως αποκάλυψε η «Δημοκρατική Ενότητα» σε προηγούμενη συνεδρίαση - ο δήμαρχος προχωρεί στη σύναψη συμφωνίας με τον επιχειρηματικό όμιλο ΕΟΔΑ, παράνομα και παρασκηνιακά, αφού ούτε έχει τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος, ούτε βέβαια το έχει ενημερώσει για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Ακριβώς, λοιπόν, αυτά τα ερωτήματα ήθελε να αποφύγει ο δήμαρχος, που φαίνεται να έχει αναγάγει σε τακτική τις μυστικές μεθοδεύσεις για τα δημοτικά πράγματα.

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας πληροφορεί τους δημότες η «Δημοκρατική Ενότητα», η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος προχωρούν μεθοδευμένα, μυστικά και χωρίς ενδοιασμούς στη σύναψη συμφωνίας που ανοίγει δρόμο για το ξεπούλημα του Δήμου σε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο, στον οποίο παραχωρεί όλες τις αρμοδιότητές του. Αν νομιμοποιηθεί αυτή η σύμβαση υποθηκεύεται η περιουσία του Δήμου, χαρίζονται τα δικαιώματα που απορρέουν από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια ιδιωτική εταιρία που θα κερδοσκοπήσει και θα αλώσει την πόλη, μετατρέποντας σε εμπόρευμα όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες».

Ακολούθως η παράταξη καταγγέλλει στους δημότες ότι, ανάμεσα σε άλλα, η διοίκηση και ο δήμαρχος προχώρησαν στη συμμετοχή του δήμου στην εταιρία, χωρίς να υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Πώς αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τα μέλη, το καταστατικό, τη δραστηριότητα, το κεφάλαιο και το ποσό συμμετοχής του δήμου. «Τελικά αυτή η πρακτική όχι μόνο δεν προάγει το κράτος πρόνοιας και δε βελτιώνεται στο ελάχιστο η καθημερινότητα του πολίτη, αλλά αντίθετα αναγκάζει τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και καθιστά αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων του Δήμου», καταλήγει η παράταξη.

Ο δήμαρχος πάντως, δε θα αποφύγει τη συζήτηση καθώς σήμερα συνεδριάζει και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πολύ μικρή για να πεθάνει

Τραγικό τέλος είχε ένα 14χρονο κορίτσι από το Βόλο, που βρέθηκε νεκρό το Σάββατο το πρωί στο κρεβάτι της, στο σπίτι του πατέρα της, στην Αθήνα. Επισήμως, τα αίτια του θανάτου της 14χρονης, που ήταν μαθήτρια στο 3ο Γυμνάσιο του Βόλου και ζούσε με τη μητέρα της, είναι η αναρρόφηση και, συγκεκριμένα, κάνει λόγο για πνιγμό που προήλθε από εμέσματα στους πνεύμονες. Ωστόσο, οι γονείς της ζήτησαν να γίνει τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αναρρόφηση που υπέστη ήταν απόρροια χρήσης ναρκωτικών.

Πήγε για γιατρειά, τον φάγαν τα σκυλιά!

Απίστευτο. Πτώμα ασθενούς βρέθηκε σε αρχόμενη σήψη, κατασπαραγμένο από άγρια σκυλιά σε προαύλιο νοσοκομείου.

Πρόκειται για το Νικόλαο Κουρουζίδη, 67 ετών, που είχε εξαφανιστεί από το θάλαμο νοσηλείας του Νοσοκομείου Δράμας από το μεσημέρι της 2 Ιουνίου. Ο ασθενής είχε εισαχθεί για νοσηλεία το πρωί της ίδιας μέρας με βαριάς μορφής κίρρωση του ήπατος. Οι συγγενείς του 67χρονου μόλις διαπίστωσαν την εξαφάνισή του ειδοποίησαν την αστυνομία. Αυτή μετά από «έρευνες» τριών ημερών βρήκε τον άτυχο Κουρουζίδη σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το νοσοκομείο(!) Για πλήρη αδιαφορία των αστυνομικών αρχών και των υπευθύνων του νοσοκομείου κάνουν λόγο συγγενείς και φίλοι του άτυχου 67χρονου.

Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν ότι ο θάνατος του Ν. Κουρουζίδη θα πρέπει να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια.

Στάσεις εργασίας στο Ωνάσειο

Τη συνέχιση των τετράωρων στάσεων εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.), που ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αποφάσισε η γενική συνέλευση των μελών της Επιστημονικής Ενωσης Γιατρών του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν σήμερα και αύριο, 6 και 7 Ιούνη, για οικονομικές διεκδικήσεις.

Μπετονιέρα κατά λεωφορείου

Εξι επιβάτες λεωφορείου του ΟΑΣΑ τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες χτες το απόγευμα, όταν μια μπετονιέρα έπεσε πάνω στο λεωφορείο που είχε σταματήσει στη στάση. Το ατύχημα έγινε στη Νέα Ερυθραία, στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Τατοΐου. Τα οχήματα οδηγούσαν οι Ν. Κουζής 44 χρονών και Ν. Μαντάς 24 χρονών, οι οποίοι κλήθηκαν στο ανακριτικό της Τροχαίας, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος.

Απλήρωτοι τη νύχτα

Σε εγρήγορση καλεί τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), μετά τη διαπίστωση ότι επιχειρείται η καταστρατήγηση της αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας και η αλλοίωση μιας σειράς άλλων κατακτήσεων. Η ΠΟΑΣΥ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και των πρωτοβάθμιων ενώσεων, ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλη, αν αθετήσει τη δέσμευσή του και τεθεί οροφή στο ύψος της αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία των αστυνομικών.

Η Ομοσπονδία καλεί, επίσης, το υπουργείο να ελέγξει την εφαρμογή του αστυνομικού ωραρίου και να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις, χωρίς να επιβαρυνθούν οι παλιοί αστυνομικοί. Ζητά να δοθεί επίδομα πρακτικής εκπαίδευσης στους δόκιμους, να υπάρξει μέριμνα για την καθαριότητα των χώρων εργασίας και να μπει τάξη στις πεζές περιπολίες, για να μην κινδυνεύει η ζωή των αστυνομικών. Σε ό,τι αφορά τις νέες υπηρεσιακές ταυτότητες, η ΠΟΑΣΥ ζήτησε από το υπουργείο να ενημερωθεί για το νέο έντυπο των ταυτοτήτων, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αμφιβολίες από τους υπαλλήλους.

Τέλος, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αποφασίστηκε να υπάρξει πρόταση για τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών (π.χ. δικαίωμα απεργίας) και για άλλα θέματα που άπτονται της αστυνομικής υπηρεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ