ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Δεν άφησαν τους ΝΑΤΟικούς σε χλωρό κλαρί
  • Ακρατη αστυνομοκρατία σε όλη την περιοχή
  • Συνεχείς οι αντιδράσεις από το φιλειρηνικό κίνημα

Αμερικανοί πεζοναύτες με τα ίδια οχήματα που μπήκαν στο Κόσσσοβο, προχτές έπαιρναν το δρόμο για τις Καρυές στην Τριφυλία
Αμερικανοί πεζοναύτες με τα ίδια οχήματα που μπήκαν στο Κόσσσοβο, προχτές έπαιρναν το δρόμο για τις Καρυές στην Τριφυλία
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ (του απεσταλμένου μας).-

Αφήνοντας πίσω τους εικόνες μόνο από καταστροφή και μια αίσθηση κατακτητή, ο μισθοφορικός στρατός του ΝΑΤΟ, το βράδυ της Κυριακής, έφυγε από κει που ήρθε, έτσι όπως ήρθε, κακήν κακώς. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η ίδια η εξέλιξη της άσκησης «DYNAMIC MIX» αποκάλυψε τόσο τον επιθετικό χαρακτήρα της, όσο και το γεγονός πως ως εχθρός χρησιμοποιήθηκε πριν απ' όλους ο ίδιος ο ντόπιος πληθυσμός. Οι ΝΑΤΟικοί αποχώρησαν φρουρούμενοι διαρκώς από το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων τεσσάρων νομών (Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας), που είχαν κινητοποιηθεί για να προστατέψουν τους φονιάδες από την πολύμορφη δράση του φιλειρηνικού κινήματος, το οποίο είχε στήσει το δικό του στρατηγείο στην περιοχή Καλό Νερό.

Για τρεις μέρες, το ΝΑΤΟ μετέτρεψε τη Μεσσηνία σε «ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι». Αρματα μάχης, ερπηστριοφόρα, πυροβόλα, τζιπ με μισθοφόρους αλώνισαν στην κυριολεξία την ύπαιθρο της Τριφυλίας, μπαίνοντας μέσα σε δασικές εκτάσεις, καταστρέφοντας καλλιέργειες. Εισέβαλαν μέσα σε χωριά, τα οποία «καταλάμβαναν» και έστηναν πολυβολεία ακόμα και σε εκκλησίες. Οπως, βέβαια, συμβαίνει με κάθε στρατό κατοχής δεν έλειψαν οι στιγμές που οι ξένοι φαντάροι για αλλού κινούσαν κι αλλού βρίσκονταν...

Στα όρια επιβολής στρατιωτικού νόμου

Το προαύλιο της εκκλησίας έγινε πολυβολείο
Το προαύλιο της εκκλησίας έγινε πολυβολείο
Σε όλη τη Μεσσηνία και στη νότια Ηλεία επικράτησε για μια βδομάδα σχεδόν μια άνευ προηγουμένου για περιόδους «ομαλότητας» αστυνομοκρατία και στρατοκρατία, η οποία άγγιξε τα όρια της επιβολής στρατιωτικού νόμου. Τα πάντα ήταν στη διάθεση των ΝΑΤΟικών: Δρόμοι, λιμάνια, εξυπηρετήσεις παντός είδους. Αντίθετα, οι Ελληνες πολίτες ήταν παράνομοι στην ίδια τους τη χώρα, καθώς ακόμα και οι μετακινήσεις έπρεπε να γίνουν με την έγκριση της Αστυνομίας, όταν αυτές δεν προκαλούσαν «προβλήματα» στην ομαλή εξέλιξη των ασκήσεων. Μάλιστα, σε πολλά σημεία της Εθνικής οδού Πύργου - Καλαμάτας οι πολίτες ανέμεναν αρκετές ώρες να περάσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για να τους επιτραπεί μετά να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Κάποιοι «ενοχλητικοί», δηλαδή το Κίνημα Ειρήνης, ήταν μονίμως υπό την παρακολούθηση ασφαλιτών με πολιτικά, ακόμα και ξένων πρακτόρων, οι οποίοι σημείωναν τις κινήσεις τους και ενημέρωναν τα επιτελεία τους. Αποδείχτηκε και έτσι πως ο πραγματικός εχθρός των ΝΑΤΟικών δεν ήταν οι στρατιώτες με τις κόκκινες κορδέλες, αλλά ο λαός που αντιδρούσε με κάθε τρόπο και με πολλές μορφές στην παρουσία των κατακτητών.

Οπου ΝΑΤΟικοί και μπλόκο

Ο φόβος των κρατούντων για τους αντιιμπεριαλιστές δεν ήταν καθόλου υπερβολικός. Εγκαταστημένοι στο Στρατηγείο του Αντιιμπεριαλιστικού Αγώνα - όπως είχε ονομαστεί το κιόσκι που στήθηκε στο Καλό Νερό - δεκάδες φιλειρηνιστές σχεδίαζαν τις κινήσεις τους και πραγματοποιούσαν συνεχώς περιοδείες ενημέρωσης του λαού σε όλη την περιοχή, αφουγκραζόμενοι την αγανάκτησή του και εκφράζοντας ποικιλότροπα την αντίδρασή του. Την Παρασκευή και το Σάββατο αμέτρητα κλιμάκια των Επιτροπών Ειρήνης «σβάρνισαν» όλα τα χωριά και τις πόλεις, καλώντας το λαό να εκφράσει δυναμικά την υποβόσκουσα αγανάκτησή του.

Από την περιοδεία του Π. Κοσιώνη, εδώ με τον δήμαρχο Πύλου
Από την περιοδεία του Π. Κοσιώνη, εδώ με τον δήμαρχο Πύλου
Εκεί, το Σάββατο, βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος περιόδευσε στην Αυλώνα, την Κυπαρισσία, την Πύλο και τη Χώρα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΤΑ και μαζικών φορέων, στους οποίους ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για τους σκοπούς της ΝΑΤΟικής άσκησης και τους κάλεσε να κινητοποιήσουν τους πολίτες για να εμποδίσουν τα σχέδια των «γερακιών».

Οι αντιδράσεις των αντιιμπεριαλιστών και των κατοίκων πήραν διάφορες μορφές, έτσι που και να γελοιοποιούν τους ΝΑΤΟικούς. Το Σάββατο το βράδυ μια μηχανοκίνητη μονάδα Αμερικανών πεζοναυτών χάθηκε στους χωματόδρομους και μπήκε μέσα στο χωριό Αυλώνα. Ακολούθησε πανδαιμόνιο μέχρι που δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού οδήγησαν τους Αμερικανούς στον προορισμό τους.

«Πάρτε τις βάσεις σας και μπρος»

Την Κυριακή το πρωί, μέρα της παμπελοποννησιακής αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης, η περιοχή γύρω από το κιόσκι της Ειρήνης στο Καλό Νερό πλημμύρισε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, ασφαλίτες και οχήματα για την αποτροπή κλεισίματος της Εθνικής οδού. Η αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων είχε αρχίσει και οι αστυνομικοί είχαν διαταγές να τη διευκολύνουν.

Γύρω στις 10 το πρωί έφθασαν στο κιόσκι με πούλμαν και ΙΧ αντιιμπεριαλιστές από την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Κορινθία, την Αρκαδία και την Αργολίδα. Το κιόσκι γέμισε από σημαίες της αντίστασης και του αγώνα, που τις κρατούσαν νέοι, αποφασισμένοι να περισώσουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας. Αν δεν ξεσηκωθούμε, θα 'ρθει κι η σειρά μας», φώναζαν καλώντας κι άλλους στον αγώνα.

Οποια κίνηση κι αν έκαναν συναντούσαν μπροστά τους ένα «Go home»
Οποια κίνηση κι αν έκαναν συναντούσαν μπροστά τους ένα «Go home»
Σύντομα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν τους διαδηλωτές, καθώς από τους ασυρμάτους έφτασε το σήμα για την έλευση ενός τμήματος Αμερικανών. Καθώς το κομβόι περνούσε, υπό την εναέρια συνοδεία ελικοπτέρων, οι αντιιμπεριαλιστές φώναζαν πως «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας κι μπρος», ανεμίζοντας πλακάτ που έγραφαν στα αγγλικά «Ενάντια σε ποιον πολεμάτε;» και «Εμείς δεν πολεμάμε τους γείτονές μας».

Δε συνυπογράφουμε, δε συναινούμε

Μετά από ώρα, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Κυπαρισσία, όπου πορεύτηκαν προς την κεντρική πλατεία. Εκεί η Γιώτα Τσιπιανίτη, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, χαιρέτισε τον πολυήμερο αγώνα τους. Πρόσθεσε πως «αν η κυβέρνηση παρέδωσε στον ιμπεριαλισμό τη χώρα και την έκανε ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών εταιριών, το συνεπές αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, με πρωτοπόρες την ΕΕΔΥΕ, τις Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", αντέταξε τη δική του "Dynamic Reaction"("Δυναμική Αντίδραση") μαζί με εκατοντάδες πατριώτες αγωνιστές της Ειρήνης. Ολο αυτό το διάστημα, με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας, κάναμε ξεκάθαρο ότι δε συνυπογράφουμε, δε συναινούμε και δε συμβιβαζόμαστε με το καθεστώς της ΝΑΤΟικής παρουσίας και τρομοκρατίας. Δε θα την ανεχθούμε μοιρολατρικά στο όνομα - δήθεν - των αρνητικών συσχετισμών και της δύναμης που διαθέτουν. Το κιόσκι της Ειρήνης μετατράπηκε σε "στρατηγείο" των φιλειρηνιστών. Το κιόσκι της Ειρήνης, της αντίστασης και της αξιοπρέπειας θα είναι άλλο ένα στοιχείο στην αναφορά της πράκτορα της CIA Karol Magdalovich ή κάποιας άλλης ότι το συνεπές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα είναι ζωντανό και οχληρό. Αυτό είναι μια νίκη του λαού μας».

Δυναμική πορεία των φιλειρηνιστών στην Κυπαρισσία
Δυναμική πορεία των φιλειρηνιστών στην Κυπαρισσία
Κλείνοντας η Γ. Τσιπιανίτη τόνισε πως «θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στην ίδια γραμμή», ενώ οι αντιιμπεριαλιστές απαντούσαν πως«η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στα οχήματά τους και πριν αποχωρήσουν πέρασαν για άλλη μια φορά από το κιόσκι της Ειρήνης, προκαλώντας νέες ανησυχίες και νέα κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής. Χαρακτηριστικό του πόσο υπολόγισαν τη δύναμη των αντιιμπεριαλιστών οι κρατούντες είναι το γεγονός πως αστυνομικά οχήματα ακολούθησαν τους διαδηλωτές μέχρι τα όρια των Νομών Ηλείας - Αχαΐας για να σιγουρευτούν πως αυτοί δε θα επέστρεφαν και μόνο τότε έδωσαν σήμα για απρόσκοπτη αποχώρηση των ΝΑΤΟικών.


Κάθε κίνηση των ΝΑΤΟικών γινόταν με το φόβο ότι θα συναντήσει διαδήλωση. Εδώ το ξεκίνημα της πορείας στο Καλό Νερό
Κάθε κίνηση των ΝΑΤΟικών γινόταν με το φόβο ότι θα συναντήσει διαδήλωση. Εδώ το ξεκίνημα της πορείας στο Καλό Νερό

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ


ΛΑΡΙΣΑ
Αντιμέτωποι στη γέφυρα του Ξηριά

 Μεγάλη αντιΝΑΤΟική, αντιπολεμική διαδήλωση των Θεσσαλών φιλειρηνιστών στον Τύρναβο.  Κατάσταση πολιορκίας επέβαλε η αστυνομία στη Λάρισα, εμποδίζοντας τους Ελληνες πατριώτες να φτάσουν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Ο «στρατός» των φιλειρηνιστών της Θεσσαλίας επιχείρησε, προχτές το βράδυ, να πλησιάσει το πολεμικό φρούριο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο. Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, όμως, που είχαν φτάσει εκεί, από διάφορες περιοχές της χώρας, έστησαν «μπλόκο» έξω από την πόλη, εμποδίζοντας την πορεία των αγωνιστών της ειρήνης να φτάσει στον προορισμό της.

Οι δυο «στρατοί» ήρθαν αντιμέτωποι στη γέφυρα του ποταμού Ξηριά.

Από δω, οι Ελληνες. Κρατώντας στα χέρια τη γαλανόλευκη και κόκκινες σημαίες. Πικέτες και πανό. Ομοιώματα πυραύλων του ΝΑΤΟ που απειλούν την ανθρωπότητα. Κι ένα φέρετρο, με γραμμένα τα ονόματα χωρών - θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Γιουγκοσλαβία και Ιράκ τα πιο πρόσφατα.

Είναι πολλοί οι Ελληνες. Ανδρες και γυναίκες. Νέοι και ηλικιωμένοι. Με τη φλόγα της ειρήνης στα μάτια. Με την οργή της καρδιάς να φτάνει στα χείλη των συνθημάτων τους. Θέλουν να φτάσουν στο στρατηγείο του θανάτου. Να διαμαρτυρηθούν που η πατρίδα τους βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Να καταγγείλουν την «πρόβα νέου πολέμου» με την άσκηση «Dynamic Mix 2000». Ν' απαιτήσουν να φύγει από τη Θεσσαλική γη το πολεμικό ορμητήριο του ιμπεριαλισμού.

Από κει, οι αστυνομικοί προστάτες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής. Ελληνες κι αυτοί. Αλλά υπό τας διαταγάς των ΝΑΤΟικών κατακτητών. Με ρόπαλα στα χέρια, με μάσκες στα πρόσωπα. Εχουν αποκλείσει τη γέφυρα κι όλα τ' άλλα περάσματα. Είναι η εμπροσθοφυλακή. Πίσω τους, σ' όλη τη Λάρισα, που αστυνομοκρατείται παντού, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί. Η πόλη σε κατάσταση πολιορκίας. Το καθήκον που έχει ανατεθεί στις αστυνομικές δυνάμεις είναι να μην περάσουν τη γέφυρα οι διαδηλωτές. Επ' ουδενί.

Κι ο δρόμος έκλεισε. Τι κι αν οι Θεσσαλοί φιλειρηνιστές, ως Ελληνες πολίτες, δικαιούνται, εκ του Συντάγματος και του νόμου, να διέρχονται των ελληνικών δρόμων; Ο δρόμος αυτός δεν είναι ελληνικός, είναι ΝΑΤΟικός. Τι κι αν η πορεία είναι ειρηνική; Σε μια υπό κατοχή χώρα, απαγορεύεται κάθε τι που θα ενοχλήσει τους κατακτητές. Τι κι αν οι διαδηλωτές εκφράζουν το σύνολο των Ελλήνων πατριωτών, που αντιτίθεται στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας; Ο δρόμος κλειστός. «Αυτές είναι οι διαταγές».

«Ποιος σας έδωσε τη διαταγή», ρωτάνε τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων - τον γενικό Επιθεωρητή Θεσσαλίας, Γ. Παπαϊωάννου και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας, Ν. Λουκά - οι βουλευτές του ΚΚΕ, Α. Σκυλλάκος, Γ. Πατάκης και Ν. Γκατζής, που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας των φιλειρηνιστών. Κι αυτοί δεν απαντούν. Οπως δεν ξεκαθαρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος για το κλείσιμο του δρόμου και η εισαγγελέας κυρία Κρινά, με την οποία έρχονται σ' επαφή οι βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας να παρέμβει, για να εφαρμοστεί ο νόμος. «Παρανομείτε κι εσείς», επισημαίνουν προς τους αστυνομικούς και την εισαγγελέα, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Κι αυτοί πάλι σιωπούν. Μπορεί και να γνωρίζουν ότι παρανομούν, αλλά «νόμος είναι η δύναμη του ΝΑΤΟ», στην Ελλάδα.

Ο δρόμος δεν ανοίγει. Οι φιλειρηνιστές καίνε, συμβολικά, τα ομοιώματα των πυραύλων και του φερέτρου. Κι όλοι μαζί τραγουδούν το «πότε θα κάνει ξαστεριά». Υστερα, δίνοντας την υπόσχεση πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση, φεύγουν. Γνωρίζοντας ότι έκαναν το καθήκον τους, όπως τους προστάζει η Ιστορία της Ελλάδας κι όπως τους καλεί το μέλλον του λαού μας.

Η συγκέντρωση στον Τύρναβο

Από τις 7 το απόγευμα οι Θεσσαλοί αγωνιστές της Ειρήνης άρχισαν να καταφτάνουν με πούλμαν απ' όλους τους νομούς της περιοχής και να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου. Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό οι πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης Τυρνάβου, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων - Κ. Πατσίκας, Γ. Μπαλασούλης, Φωτεινή Καραχάλια, Χ. Ρούσσης και Ν. Λάζος, αντίστοιχα - οι οποίοι επισήμαναν ότι το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής θα συνεχίσει, με κάθε μέσο, την πάλη του κατά του στρατηγείου του ΝΑΤΟ και του πολέμου, υπέρ της ειρήνης στην περιοχή και στη χώρα μας.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Τάκης Τσιόγκας, εκπρόσωπος της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, τόνισε: «Με τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση αναδεικνύεται ο εγκληματικός και επικίνδυνος ρόλος του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στην περιοχή μας. Πριν λίγο καιρό κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πανηγύριζαν για την έναρξη της λειτουργίας του Στρατηγείου, δήλωναν και με τη στάση τους ότι δεν είναι κακό, αντίθετα μπορεί να φέρει και οφέλη. Σήμερα έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής, βλέπουν να έχει κατακλυστεί ο τόπος από ξένους φαντάρους, ακριβώς γιατί το Στρατηγείο παίζει επιτελικό ρόλο στα πλαίσια της άσκησης και των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών». Και καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Καλούμε το λαό να πυκνώσει τις γραμμές του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού κινήματος και ν' αντιδράσει στη μετατροπή της χώρας μας σε πολεμικό ορμητήριο σε βάρος των λαών της περιοχής. Υπερασπιζόμαστε το ειρηνικό μας μέλλον, δε θα συμβιβαστούμε με τη λογική της υποταγής στους κανόνες της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης που μας καλούν Σημίτης, Κλίντον και άλλοι κεντροαριστεροί. Με τον αγώνα του, ο λαός μας μαζί με όλους τους λαούς των Βαλκανίων και της Ευρώπης θα ορθώσουν το αντίπαλο δέος στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ