ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ DYNAMIC MIX - 2000
Σκηνικό πολέμου για τις ανάγκες της «νέας τάξης»

Στο επιτελείο, παρακολουθώντας την ...επέλαση των φίλιων δυνάμεων
Στο επιτελείο, παρακολουθώντας την ...επέλαση των φίλιων δυνάμεων
Το σκηνικό που επιφυλάσσει το ΝΑΤΟ για τους λαούς και τις χώρες της περιοχής, έστησαν χτες στο πεδίο ασκήσεων Ασκός - Προφήτης στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, στα πλαίσια της κορύφωσης της άσκησης DYNAMIC MIX - 2000. Μέσα σε πολεμικό κλίμα, όπου οπλικά συστήματα κάθε είδους πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, οι ανώτατοι επιτελείς του ΝΑΤΟ δοκίμασαν επί του ελληνικού εδάφους τα όπλα τους και αξιολόγησαν την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι έτοιμοι για τις νέες Γιουγκοσλαβίες που ετοιμάζουν. Βομβαρδισμοί από αεροσκάφη, βολές από ελικόπτερα, άρματα μάχης και αντιαρματικά, ρουκέτες κλπ. συνέθεσαν το σκηνικό που ταιριάζει στα γεράκια της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.

Σύμφωνα με το σενάριο οι «συμμαχικές» δυνάμεις πραγματοποίησαν αντεπίθεση για την απόκρουση του υποθετικού «εισβολέα». Αυτά όμως μόνο ως υπόθεση εργασίας, γιατί το πραγματικό σενάριο, που ανακοινώθηκε εξάλλου επίσημα από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, λίγο πριν την έναρξη της άσκησης, προβλέπει «εκδήλωση αστάθειας» στην περιοχή της Β. Ελλάδας και επέμβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για την «αποκατάσταση» της τάξης. Οι χτεσινές δραστηριότητες της άσκησης εξελίχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, με χερσαίες δυνάμεις κυρίως από Ελλάδα και ΗΠΑ και λίγους Ούγγρους να πραγματοποιούν αντεπίθεση για την απόκρουση των «εχθρικών» δυνάμεων που το ρόλο τους είχε αναλάβει ελληνικό τάγμα.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης μίλησε ενώπιον του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Αμερικανού πτεράρχου Ράλστον και του Ανώτατου Διοικητή Νοτίου περιοχής, ναυάρχου Ελίς διαβεβαιώνοντάς τους για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης άσκησης του ΝΑΤΟ που γίνεται στη βάση της νέας δομής του και «στη βάση της "στρατηγικής συμφωνίας" που επεξεργάστηκε το νέο ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο χρόνο». Σκοπός της άσκησης, είπε, είναι «η απόκτηση εμπειρίας για τον τρόπο χειρισμού κρίσεων». Και πρόσθεσε: «Είναι μια επιβεβαίωση, με τον τρόπο υλοποίησης αυτής της άσκησης, ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν την πολιτική βούληση για συνεργασία, με σκοπό την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία για όλους τους λαούς της περιοχής». Ολα αυτά βέβαια είναι σαφές τι σημαίνουν για τη γλώσσα του ΝΑΤΟ. Η εμπειρία της Γιουγκοσλαβίας εξάλλου είναι πρόσφατη.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Μ. Παραγιουδάκης ο οποίος ανέφερε ότι η άσκηση αποδεικνύει περίτρανα τη δυνατότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ «να εκτελούν επαρκώς και αποτελεσματικά τους ρόλους και τις αποστολές που απορρέουν από τη νέα στρατηγική αντίληψη της συμμαχίας». Σημείωσε επίσης ότι με την άσκηση αυτή «επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή».

Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς με τη συγκεκριμένη άσκηση όχι μόνο δεν εξυπηρετήθηκαν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά θυσιάστηκαν στο βωμό του ΝΑΤΟ. Ο έλεγχος του FIR στο Αιγαίο πέρασε κατευθείαν στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης, πράγμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μονιμοποίηση αυτών των ρυθμίσεων. Ανησυχία που εκφράζεται και από ανώτατους αξιωματικούς. Από την άλλη οι ΝΑΤΟικοί είχαν και αυτοί τις ανησυχίες τους. Ο διοικητής Νοτίου Περιοχής, ναύαρχος Ελίς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρεται ανήσυχος μετά τα όσα συνέβησαν στην Κυπαρισσία με το φιάσκο των αποβατικών. Αφορμή αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, όπου διαπίστωσε διάσταση με τις αναφορές ότι «όλα πήγαν καλά» και ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
«Θα μας σκοτώσουν κιόλας;»

Ανάστατοι οι κάτοικοι στην περιοχή «Ασκός - Προφήτης», από τα ...ευεργετικά αποτελέσματα των χερσαίων επιχειρήσεων της DYNAMIC MIX

Οι ΝΑΤΟικοί ...προπονούνται στα χωράφια του Λαγκαδά
Οι ΝΑΤΟικοί ...προπονούνται στα χωράφια του Λαγκαδά
«Θα μας σκοτώσουν κιόλας; Προχθές ο Αμερικάνος με απειλούσε με το όπλο του». Αυτή η φράση αγανάκτησης και καταγγελίας ειπώθηκε από μια μόνιμη κάτοικο της Μικροκώμης, του οικισμού που βρίσκεται δίπλα στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη στο Λαγκαδά, όπου χθες πραγματοποιήθηκε η κορυφαία άσκηση των χερσαίων επιχειρήσεων της «Dynamic MIX».

Η Α. Ιορδανίδου, γεμάτη οργή, ήρθε να βρει τους διαδηλωτές που είχαν στήσει το δικό τους μπλόκο αντίστασης στους ΝΑΤΟδολοφόνους. Ηταν οι μόνοι που ήξερε πως καταλάβαιναν την αγωνία της. Μέσα σε λίγα λεπτά, περιέγραψε την κατοχή που έχει επιβληθεί στον τόπο και ανέδειξε μία από τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης και η απόφασή της να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Μας απαγορεύουν να πάμε στα χωράφια μας. Μας απαγορεύουν να ταΐσουμε τα ζώα μας. Ποιος θα μας αποζημιώσει για τις ζημιές; Σε λίγο θα μας διώξουν από τον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Και δεν είναι η μόνη. Δεκάδες αγρότες στην ευρύτερη περιοχή κυρίως κοντά στο Σχολάρι, αναγκάστηκαν να νοικιάσουν με το ζόρι τη γη τους, για να τις σπείρουν με βόμβες οι ΝΑΤΟικοί «ασκούμενοι» δολοφόνοι.

Είναι και αυτό ένα από τα «πλεονεκτήματα» της μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε μόνιμο ορμητήριο και πεδίο ασκήσεων των ιμπεριαλιστικών στρατών. Ομως, ο αγωνιζόμενος λαός οραματίζεται ένα διαφορετικό μέλλον για τον τόπο και τις επόμενες γενιές. Ενα μέλλον, όπου οι λαοί θα ζουν ειρηνικά, με φιλία και συνεργασία, χωρίς επικυρίαρχους, δίχως πολέμους.

Αυτό διαδήλωσαν και χθες, την ώρα που τα πολεμικά σύνεργα ξέρναγαν το υλικό του θανάτου πάνω στους λόφους και τις πεδιάδες του Λαγκαδά. Να μπει τέρμα στα πολεμικά γυμνάσια και να φύγουν οι ΝΑΤΟδολοφόνοι από τη χώρα.

Φιλειρηνικό κομβόι

Νωρίς το πρωί, οι φιλειρηνιστές ξεκίνησαν με κομβόι αυτοκινήτων, προκειμένου να προσεγγίσουν το χώρο της άσκησης και να διαδηλώσουν την απαίτησή τους να φύγουν οι ΝΑΤΟδολοφόνοι. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους απέκλεισαν στην είσοδο του χωριού Προφήτης, σε πολύ μεγάλη απόσταση από το πεδίο βολής.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να τους επιδειχτεί η διαταγή απαγόρευσης, που, όμως, δεν υπήρχε. Κάλεσαν την κυβέρνηση, μέσω των υπαλλήλων της, να απαντήσει επιτέλους, για ποιο λόγο απαγορεύει την ελεύθερη διέλευση σε μια κατηγορία Ελλήνων πολιτών, αυτών που αγωνίζονται και εκφράζουν την αντίθεσή τους στις επιλογές της. Απάντηση δεν πήραν.

Ο στρατός της ειρήνης προχώρησε σε αναδιάταξη των δυνάμεων και διασκορπίστηκε σε τρία σημεία. Ετσι, απέκλεισε τις δύο εισόδους του χωριού και «κατέλαβε» την πλατεία.

Με το τέλος της άσκησης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα 200 μέτρα πάνω από την πλατεία. Το σημείο όπου πέρασαν για να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί στρατηγοί και οι εκλεγμένοι «εκπρόσωποι» του λαού στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο, που, με την παρουσία τους στις πολεμικές επιδείξεις, επιχείρησαν να καταστήσουν συνένοχη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους, οι βουλευτές της ΝΔ Σπηλιώπουλος και Ρεγκούζας, ο αντινομάρχης Α. Καλταβερίδης και άλλοι παράγοντες της πολιτικής σκηνής.

Εκεί με τα πανό απλωμένα, διαδήλωναν ασταμάτητα το δικό τους «κατηγορώ» και προειδοποίησαν στους εθελόδουλους: «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε», «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουνε οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί». Την ώρα που πέρναγαν οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ, οι επικεφαλής των αμερικανικών και γερμανικών δυνάμεων κατοχής, αποφασιστικά, με μια φωνή, οι διαδηλωτές απαιτούσαν: «go home killers». Και το σύνθημα έπαιρνε τη μορφή προειδοποίησης, απειλής, πως δε θα σταματήσουν μέχρι να τους διώξουν οριστικά από την περιοχή. Πως είναι ανεπιθύμητοι και μόνο κάτω από την προστασία της αστυνομίας θα μπορούν να κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Οι αγωνιστές της ειρήνης δεσμεύτηκαν να είναι παρόντες για να εμποδίζουν το κάθε βήμα των ευρωατλαντικών φονιάδων το επόμενο διάστημα. Αφού μόνο φαινομενικά τελείωσε η άσκηση. Ουσιαστικά, μέρος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων θα παραμείνει στην περιοχή. Γι' αυτό, άλλωστε, δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες υποδομές σε κάποιους από τους χώρους, όπου επί 20 μέρες ήταν εγκατεστημένοι οι 6.000 ΝΑΤΟβάρβαροι.

«Να ξεσηκωθεί ο κόσμος»

Παρόντες στην πολύωρη διαδήλωση που έληξε γύρω στις 2 το μεσημέρι, ήταν από νωρίς και οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης.

«Χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό που γίνεται, τη σκοπιμότητα που έχει, τις αρνητικές προοπτικές που ανοίγει για τη χώρα μας», ανέφερε, σε δήλωσή του, ο Γ. Χουρμουζιάδης και κάλεσε το λαό να κινητοποιηθεί, για να μπει τέρμα σ' αυτήν την ιδιότυπη κατοχή που έχει επιβληθεί στη χώρα και ειδικότερα την περιοχή της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει πολύς κόσμος που τάσσεται ενάντια στον πόλεμο, αλλά πρέπει να κινητοποιηθεί. Η έκκληση και πρόκλησή μας είναι, ο κόσμος να κινητοποιηθεί, να σηκωθεί στο πόδι. Να αντισταθεί και να πει όχι στις ασκήσεις, στα όπλα, στους θορύβους των τανκ, των ελικοπτέρων».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Εστειλαν αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Status

Το φιλειρηνικό κίνημα του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης, συνεχίζει την αντιιμπεριαλιστική, αντιΝΑΤΟική του δραστηριότητα, καταδικάζοντας με καθημερινές εκδηλώσεις την άσκηση Dynamic Mix και την πολιτική της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικής δράσης σε βάρος των λαών της Βαλκανικής.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Το αμφιθέατρο της πλατείας, καθώς και η υπόλοιπη πλατεία ήταν γεμάτα με φιλειρηνιστές, με πικέτες και σημαίες της ειρήνης. Ενα τεράστιο πανό στην πλατεία εξέφραζε τα αισθήματα του αντιπολεμικού κινήματος: «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε. Τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, Πέτρος Τετερίδης, που αναφέρθηκε στην ιστορία των ξένων στρατιωτικών ασκήσεων στην Ελλάδα και της κυβερνητικής πολιτικής της υποτέλειας, αλλά και τους μεγάλους αγώνες του λαού για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία.

Διαβάστηκε επίσης το χρονικό της εισβολής των ΝΑΤΟικών στην Πελοπόννησο, από το πρόσφατο δημοσίευμα του «Ρ» και η εκδήλωση έκλεισε με προβολή βιντεοκασέτας του λαϊκού δικαστηρίου κατά του πλανητάρχη Κλίντον στο Σύνταγμα. Το τέλος της προβολής καλύφτηκε από ζωηρά χειροκροτήματα και τα συνθήματα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Στην Αλεξανδρούπολη

Status

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Φορέων της Αλεξανδρούπολης ενάντια στον πόλεμο αντιπολεμική συγκέντρωση στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΔΥΕΘ και μέλος της Γραμματείας των Νομικών για την Ειρήνη.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο βάρβαρο πόλεμο των ιμπεριαλιστών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και τις συνέπειές του για ολόκληρη την περιοχή της Βαλκανικής, καθώς και τα επιχειρούμενα σχέδια για την κατάργηση των συνόρων και την εμπέδωση της νέας τάξης. Ανέλυσε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που εφαρμόζεται τώρα στην περιοχή και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό θα έχει στην κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας μας και των άλλων χωρών της περιοχής.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη ΝΑΤΟική άσκηση Dynamic Mix που αποτελεί εφαρμογή στην πράξη του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο για τα σχέδια των ΝΑΤΟικών επιτελείων στην περιοχή μας.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα σοβαρά αυτά θέματα και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού κινήματος του νομού.

Στην Κοζάνη

Στο λαό της Κοζάνης πέρασε χτες βράδυ η σκυτάλη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Με τη δυναμική αντιπολεμική πικετοφορία που πραγματοποίησε στην κεντρική πλατεία και τους δρόμους της πόλης, πρόσθεσε τη δική του αντιιμπεριαλιστική δράση στην πάλη του υπόλοιπου λαού απ' τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σφετεριστές της ειρήνης και της ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Κοζάνης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και αποτέλεσε μια αγωνιστική απάντηση στην πρόκληση της ψυχροπολεμικής άσκησης Dynamic Mix που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής «υποσκάπτει την ειρήνη στην περιοχή, την ασφάλεια του ελληνικού λαού και των γειτονικών λαών».

Οι φιλειρηνιστές που πήραν μέρος στην πικετοφορία έστειλαν στους πολίτες της πόλης το μήνυμα ότι η μόνη υπερδύναμη είναι η δύναμη των λαών και μοίρασαν υλικό, καλώντας κάθε δημοκράτη και πατριώτη να δραστηριοποιηθεί στο κίνημα ειρήνης και αντίστασης στους φονιάδες των λαών.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δε θα παραστεί στην εκδήλωση

Για τη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX» η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω δήλωση: «Το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα ανέδειξε το ζήτημα της ΝΑΤΟικής άσκησης DYNAMIC MIX και συνέβαλε στην ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού μας ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας μας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία έφερε και κατήγγειλε το θέμα στη Βουλή, δε θα παραστεί στην εκδήλωση στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής άσκησης, στην οποία έχει προσκληθεί η Διαρκής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής».

Βιαστική διάψευση

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης βιάστηκε να εκδώσει «κατηγορηματική» διάψευση για το δημοσίευμα του «Ρ» στο φύλλο του Σαββάτου. Σε αυτό αποκαλυπτόταν ότι έχει εκδοθεί απόρρητο στρατιωτικό σήμα με αποδέκτη τις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που συμμετέχουν στην άσκηση «DYNAMIC MIX», με το οποίο καλούνται οι διοικήσεις τους να πάρουν μέτρα για την αποφυγή και την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην άσκηση.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας εξέδωσε εσπευσμένα τη σχετική ανακοίνωση το Σάββατο πριν το μεσημέρι, χωρίς, όπως εκτιμάμε, να ζητήσει εμπεριστατωμένη έρευνα της καταγγελίας από όλες τις πιθανές πηγές έκδοσης του εν λόγω σήματος και όλα τα κλιμάκια. Εμείς πάντως επιμένουμε για το συγκεκριμένο, αλλά και για το γεγονός ότι η υποταγή στο ΝΑΤΟ των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ως «φυσικό» επακόλουθο να υπάρχουν τέτοιοι προσανατολισμοί προς αντιμετώπιση του «εχθρού λαού».

Να σημειώσουμε ότι στην καταγγελία που δημοσιεύσαμε γινόταν αναφορά και στην εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ), πράγμα που ο Δ. Αποστολάκης δεν μπαίνει στον κόπο να το διαψεύσει. Αντίθετα, αυτό που διαψεύδει είναι η ύπαρξη «σήματος με τέτοιο περιεχόμενο από κανέναν κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ