ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
Στον γενικό εισαγγελέα ο φάκελος

Η πορεία των αστυνομικών ανακρίσεων για τις καταγγελίες για λειτουργία παραστρατιωτικού επιτελείου ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί στη Γενική Εισαγγελία, υπό τον Αλέκο Μαρκίδη.

Ο διευθυντής του τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, Τάσος Παναγιώτου, που προΐσταται των ανακρίσεων, δήλωσε ότι παρέθεσε στον γενικό εισαγγελέα το φάκελο της υπόθεσης με τις καταθέσεις που πήρε και όλα τα στοιχεία.

Ο Αλ Μαρκίδης αφού τον μελέτησε τον επέστρεψε με οδηγίες να γίνει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Το απόγευμα, είπε ο Τ. Παναγιώτου, θα δοθεί στην Αστυνομία και ο φάκελος της ανάκρισης του στρατιωτικού ανακριτή Φοίβου Κλόκκαρη για να ληφθεί υπόψη στην έρευνα της Αστυνομίας.

Ο Τ. Παναγιώτου είπε ότι τις επόμενες μέρες θα παραδοθεί το πόρισμα της Αστυνομίας στον γενικό εισαγγελέα.

Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής

Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής θα εξετάσει εντός της ερχόμενης βδομάδας το πόρισμα του υποστρατήγου Κλόκκαρη για την υπόθεση του παραστρατιωτικού επιτελείου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, Τάκης Χατζηδημητρίου, αφήνει αιχμές για το πόρισμα, συνιστά όμως αναμονή μέχρι να περατωθεί και το πόρισμα της Γενικής Εισαγγελίας, για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Ο Τ. Χατζηδημητρίου είπε ότι με βάση το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες μόνο σε έναν άνθρωπο, ωσάν αυτός να έγραφε, σκεφτόταν, λογάριαζε, υπέθετε και οργάνωνε μόνος του. Αυτό, πρόσθεσε, δημιουργεί πολλές απορίες διότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργεί από μόνος του, ούτε είναι συμπτωματικά τα ονόματα που αναγράφονται.

Ο Τ. Χατζηδημητρίου είπε πως για όλα υπάρχει μια εξήγηση και αυτό ανάγεται στο χώρο των πολιτικών ευθυνών, που είναι και το θέμα που θα πρέπει να διερευνήσει η Επιτροπή Αμυνας.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσαρέσκεια στη Λευκωσία

Να πάρει θέση για τη στροφή του Ντενκτάς προτρέπουν οι Ελληνοκύπριοι τον ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας προκάλεσε η μεταστροφή της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην προσπάθεια αναβάθμισης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, όπως εκδηλώθηκε το Σάββατο με τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης προέτρεψε τον ΟΗΕ να πάρει θέση και προειδοποίησε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά χάνει την εμπιστοσύνη της στον Οργανισμό».

«Είχαμε ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη δέσμευση για ολόκληρο το μήνα Ιούλιο, με στόχο οι διαπραγματεύσεις να έχουν πραγματική προοπτική, όμως το σχέδιο μοιάζει να ανατρέπεται με την πρόθεση του Ντενκτάς να βρίσκεται στην Κύπρο από τις 14 έως τις 22 του μήνα, με αφορμή την επέτειο του "Αττίλα", στις 20 Ιουλίου», δήλωσε ο Γ. Κασουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Κόφι Ανάν να τοποθετηθεί για τη θέση του Ντενκτάς και προειδοποίησε ότι, στην προσπάθεια του Οργανισμού να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της τουρκικής πλευράς, κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνοκυπριακής.

Επιπλέον, προέτρεψε - σύμφωνα με το BBC - τα «διεθνή κέντρα αποφάσεων που αφήνουν υπονοούμενα για ύπαρξη δύο οντοτήτων να προχωρήσουν, εάν το επιθυμούν, ευθέως στην αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος Ντενκτάς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της δημιουργίας ενός παρόμοιου ιστορικού προηγουμένου παγκοσμίως».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τον απεσταλμένο της Βρετανίας σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος φτάνει στη Λευκωσία την Τετάρτη, για να παραστεί σε δικοινοτική εκδήλωση στην Πύλα και να συμμετάσχει σε κρουαζιέρα με το σκάφος του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου απέδωσε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη «σε προσπάθεια υποβάθμισης και γελοιοποίησης της διαδικασίας για το Κυπριακό» και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για τις προθέσεις του.

Η ουσία -κατέληξε- είναι να προσέλθει ο Ντενκτάς με διαφορετική διάθεση και πνεύμα, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο, και ζήτησε από «αυτούς που συγκαλούν τις συνομιλίες» να ξεκαθαρίσουν εάν πρόκειται να ανεχθούν τη μεταχείριση της διαδικασίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά με αυτό τον τρόπο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή την ώρα στο Κυπριακό είναι σημαντικές και θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά προς όλες τις κατευθύνσεις για να πείσουμε την τουρκική πλευρά να γίνει πιο ευέλικτη.

Ο Δ. Χριστόφιας έκανε τις δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον τέως αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϊσέλ. Χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και είπε ότι συζητήθηκαν οι θέσεις του ΑΚΕΛ για τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ