ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Αγωνία στο λιμάνι

Ο Ιωαννίδης έφυγε... Ποιος θα έρθει; Η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να δοθεί ανά πάσα στιγμή. Βλέπετε, από τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε με επιστολή της ΚΑΕ Ολυμπιακός προς τον Γιάννη Ιωαννίδη λύθηκε και τυπικά η συνεργασία των δυο πλευρών, άνοιξε ένα άλλο κεφάλαιο, αυτό του αντικαταστάτη. Το θέμα ως γνωστόν και σύμφωνα με δήλωσή του το έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος των «ερυθρολεύκων» Σωκράτης Κόκαλης. Μέχρι στιγμής (τουλάχιστον μέχρις όταν γραφόταν το κείμενο) τίποτα δεν είχε γίνει επίσημα γνωστό. Πάντως, αυτό αναμένεται να συμβεί στις επόμενες μέρες ή και ώρες... Τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα είναι του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς καθώς και του πρώην συνεργάτη του Ιωαννίδη και νυν σκάουτερ της ομάδας Ηλία Ζούρου. Μάλιστα, υπάρχει και το σενάριο που θέλει τους δύο άντρες να συνεργάζονται στο πάγκο των δευτεραθλητών με τον Ζούρο να αναλαμβάνει την ομάδα από τώρα μέχρι των Οκτώβρη οπότε θα τελειώσουν οι υποχρεώσεις του Τάνιεβιτς με την Εθνική Ιταλίας. Πάντως τις τελευταίες ώρες ακούστηκε και το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη. Μοιραία λοιπόν, μέχρι να βρεθεί η λύση στην τεχνική ηγεσία η μεταγραφολογία για παίκτες «παγώνει».

  • Καθόλου δεν μπόρεσε να χαρεί τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ ο Παναγιώτης Λιαδέλης, αφού το βράδυ της ίδιας ημέρας που ανακοινώθηκε άρχισαν και τα προβλήματα για τον διεθνή παίκτη. Ο Λιαδέλης δέχτηκε επίθεση με πέτρες από περίπου 20 άτομα έξω από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Στα αγωνιστικά απ' ό,τι φαίνεται ο «Δικέφαλος» έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι τής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ενίσχυσης. Ετσι, μετά τον Λιαδέλη και την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Γιαννούλη, την ασπρόμαυρη φανέλα θα φοράει από του χρόνου και ο Γιώργος Σιγάλας. Ο διεθνής παίκτης θα πάρει για συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων (3+1) το ποσό των 800 εκατ. δρχ.
  • Επειτα από την τετραετή ανανέωση του συμβολαίου του Φραγκίσκου Αλβέρτη, επόμενος στόχος του Παναθηναϊκού είναι η ανανέωση της συμφωνίας με τον Οντεντ Κάτας. Ο Ισραηλινός πλέι μέικερ, που φέρεται να δέχεται πιέσεις να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, θεωρείται πλέον και από τον Τύπο της χώρας του, ότι θα παραμείνει παίκτης του «τριφυλλιού». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος φέρεται διατεθειμένος να αυξήσει τις αποδοχές του Ισραηλινού παίκτη μέχρι και 10%.
ΑΕΚ
«Χορεύει τανγκό»

«Καρέ για τανγκό» από χτες και επίσημα στην ΑΕΚ. Μετά από ανακοίνωση της Μπόκα Τζούνιορς και τυπικά οι Νάβας (μέσος 23 χρόνων), Ρουίς (επιθετικός 22 χρ.), Ρέι (επιθετικός 23 χρ.), Κάλβο (μέσος 22 χρ.), θα φορούν από τη νέα περίοδο την κιτρινόμαυρη φανέλα. Το... λατινοαμερικάνικο σαφάρι των κυπελλούχων λοιπόν είχε ευτυχές τέλος και οι τέσσερις παίχτες της πρωταθλήτριας Αργεντινής εντάχθηκαν στο δυναμικό της Ενωσης.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Μπόκα, Γκρεγκόριο Ζιντάρ, και προβλέπουν πως «η ΑΕΚ αγοράζει τον Φερνάντο Ροδόλφο Νάβας και τον Εμανουέλ Ρουίς οι οποίοι θα υπογράψουν πενταετή συμβόλαια. Για τη μεταγραφή του Ρουίς η ΑΕΚ πληρώνει στην Μπόκα άμεσα 1,5 εκατομμύρια δολάρια και η ομάδα της Αργεντινής διατηρεί ποσοστό 40% σε περίπτωση μεταπώλησης του παίκτη. Η ΑΕΚ μέσα σε δύο χρόνια θα κληθεί να καταβάλλει ακόμα 500.000 δολάρια και θα περιορίσει σε ποσοστό 15% τα δικαιώματα της Μπόκα. Για την αγορά του Νάβας η ΑΕΚ θα καταβάλλει άμεσα στην Μπόκα ποσό 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και η πρωταθλήτρια Αργεντινής θα διατηρήσει ποσοστό 50% σε περίπτωση μεταπώλησης του παίκτη στη διάρκεια του 5ετούς συμβολαίου του με την Ενωση. Μέσα σε δύο χρόνια η ΑΕΚ θα κληθεί να καταβάλλει ακόμα 1, 5 εκατομμύριο δολάρια για να περιορίσει το ποσοστό της Μπόκα σε 15%.

Η Μπόκα παραχωρεί στην ΑΕΚ ως δανεικούς για δύο χρόνια τον Λουίζ Κάλβο και τον Εμιλιάνο Ρέι. Η ΑΕΚ διατηρεί στο τέλος της διετίας οψιόν αγοράς των δύο ποδοσφαιριστών καταβάλλοντας στην Μπόκα 1,5 εκατομμύριο δολάρια για τον Κάλβο και 1 εκατομμύριο δολάρια για το Ρέι. Και σε αυτή την περίπτωση η Μπόκα, σε ενδεχόμενο μεταπώλησης, θα έχει ποσοστό 25%. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα που θα πάρουν οι ποδοσφαιριστές. Τα ποσά των μετεγγραφών επιβαρύνονται με ποσοστό 20% που θα κληθεί να καταβάλλει η ΑΕΚ, σύμφωνα με τους νόμους της Αργεντινής, στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας». Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και ο όρος για τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα των δύο ομάδων στην Αθήνα.

Σε άλλες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Μπόκα ανέφερε: «Το γεγονός ότι στους δύο ποδοσφαιριστές που πουλήσαμε στην ΑΕΚ κρατάμε δικαιώματα αποδεικνύει πόσο πολύ τους πιστεύουμε και ότι επιθυμία μας είναι να ωφεληθούμε και εμείς από ενδεχόμενη μεταπώλησή τους. Το σημαντικό και για τις δύο ομάδες όσον αφορά τη μελλοντική τους συνεργασία είναι ότι αυτή η συμφωνία έγινε με απευθείας επαφή των Μπόκα και ΑΕΚ και χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων»


Γ. Κ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Φρατζέσκος τέλος

«Λύθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) το συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του ποδοσφαιριστή Κώστα Φρατζέσκου». Η λιτή αυτή ανακοίνωση επιβεβαίωσε τα σενάρια περί διακοπής της συνεργασίας του Κώστα Φρατζέσκου και του ΠΑΟΚ. Ο παίκτης, που πρόσφερε πολλά στην ομάδα της συμπρωτεύουσας, δε χώραγε στα πλάνα του Ντούσαν Μπάγεβιτς και έτσι η μόνη λύση που υπήρχε ήταν το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, φήμες θέλουν και άλλες αποχωρήσεις από τον ΠΑΟΚ και μάλιστα παικτών της λεγόμενης πρώτης γραμμής, όπως αυτό του Νίκου Μιχόπουλου, του Σαμοτούλσκι, ακόμα και του Βρύζα και του Μαραγκού. Σήμερα στις 12.00, ο Κώστας Φρατζέσκος και η διοίκηση του ΠΑΟΚ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο γήπεδο της Τούμπας.

  • Τον Γιώργο Κουλακιώτη που αναμένεται να φύγει από τον ΠΑΟΚ έχουν στο μυαλό τους οι υπεύθυνοι της Καλαμάτας, που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ομάδα. Παράλληλα πρωτεύουν στόχος της «Μαύρης Θύελλας» είναι η ανανέωση συμβολαίων που λήγουν όπως των Ιωάννου, Τζανετή, Μικέ και Κεφαλά.
  • Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού του Σίνισα Γκόγκιτς με τον Σάκη Σταυρόπουλο, καθώς την περασμένη Δευτέρα οι δύο άνδρες δε συναντήθηκαν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του προέδρου του Πανηλειακού. Με δεδομένο ότι υπάρχει συμφωνία από τις δύο πλευρές και ο Μάκης Κατσαβάκης έχει δώσει το ΟΚ, η μετεγγραφή θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Αντίθετα αμφίβολη είναι η παραμονή του Τάσου Τασιόπουλου στην ομάδα του Πύργου και τη νέα σεζόν, αλλά όλα θα ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση που θα έχει ο παίκτης με τη διοίκηση την Τρίτη.
  • Μετά την Ξάνθη σειρά έχει η Παναχαϊκή για τον Βαγγέλη Βλάχο. Εκτός απροόπτου, ο Βλάχος θα πάρει τη θέση του Χρήστου Αρχοντίδη στην τεχνική ηγεσία της πατρινής ομάδας, καθώς το μόνο που απομένει είναι οι υπογραφές στο συμβόλαιο που του πρότεινε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αρης Λουκόπουλος, αν και αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία τους σήμερα. Πέρα από την τεχνική ηγεσία αναμένονται και μετακινήσεις παικτών. Στο «στόχαστρο» της Παναχαϊκής είναι ο Χρήστος Μικές της Καλαμάτας και ο Σπύρος Μαραγκός, που φήμες τον θέλουν να εγκαταλείπει την Τούμπα.
  • Για δύο χρόνια ακόμα θα φορά τη φανέλα του Εθνικού Αστέρα ο Στέφανος Μπασινάς που συμφώνησε με τον πρόεδρο της ομάδας, Νίκο Παπαδόπουλο. Στο σύλλογο της Καισαριανής πιθανότατα θα συνεχίσουν την καριέρα τους οι Καλιτζάκης και Χλωρός, ενώ φήμες θέλουν τους Βαζέχα και Βάντσικ να είναι κοντά σε συμφωνία με την ομάδα της Καισαριανής.
  • Σενάρια θέλουν τους Μάρκο, Κατσαβό της ΑΕΚ και Μικέ της Καλαμάτας να μετακομίζουν στη Νίκαια. Πάντως, από τη διοίκηση της ΠΑΕ δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε έχει διαψευστεί τίποτα. Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Κανελλάκης δε συναντήθηκε ακόμα με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο για την ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη.
ΠΑΟ
Πράσινος... άγγελος

Μόνο η... βούλα απομένει για να εγκατασταθεί στον «πράσινο» πάγκο ο νυν τεχνικός του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης. Η, καθώς φαίνεται... ανταλλαγή προπονητών του Παναθηναϊκού με τον «Γηραιό», δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστή στους παίχτες της ομάδας της Θεσσαλονίκης την πρόθεσή του να αναλάβει τα ηνία του «τριφυλλιού». Χαρακτηριστικά είπε: «Εγώ είμαι παρελθόν από τον Ηρακλή. Ο Γιάννης Κυράστας θα αναλάβει την ομάδα. Είναι καλό παιδί, καλός προπονητής και φίλος. Τον ξέρω από τη θητεία μου στον Παναθηναϊκό». Το ενδεχόμενο, ωστόσο, της επίτευξης της συγκεκριμένης συνεργασίας, ισχυροποιείται ακόμα πιο πολύ ύστερα και από τις πληροφορίες για επιβεβαίωση της ανανέωσης της συνεργασίας του με τη Σπάρτα Πράγας του τεχνικού Ιβάν Χάσεκ. Ο 37χρονος Τσέχος προπονητής βρισκόταν στο «στόχαστρο» του «τριφυλλιού», όμως χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Σπάρτα Πράγας κ. Βόρσαλ, διαβεβαίωσε ότι ο 37χρονος Τσέχος τεχνικός υπέγραψε την ανανέωση της συνεργασίας του με τη Σπάρτα Πράγας και για τον επόμενο χρόνο. Τέλος, όμως, στα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Νίκο Λυμπερόπουλο να βρίσκεται σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη, έβαλε χτες ο ίδιος ο Καλαματιανός με ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Διαψεύδω κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. Δεν είχα κανένα ραντεβού και δε μίλησα ούτε με τον κ. Κόκκαλη ούτε με άλλο παράγοντα του Ολυμπιακού. Μετά τη λήξη του συμβολαίου μου ο Παναθηναϊκός θα έχει τον πρώτο λόγο».

ΣΤΙΒΟΣ
Ο Μπέιλι στο Ρέθυμνο

Κορυφαία ονόματα θα δώσουν σε λίγες μέρες (10 Ιούνη) το «παρών» στο διεθνές μίτινγκ «Βαρδινογιάννεια» που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο. Ενα πολύ μεγάλο «αστέρι» όμως, αναμένεται να κλέψει την παράσταση. Ο Καναδός υπεραθλητής στο «κατοστάρι» Ντόνοβαν Μπέιλι, έφτασε στη χώρα μας όπου ετοιμάζεται να αρχίσει την προετοιμασία του ενόψει των αγώνων. Οι διακρίσεις του Καναδού αθλητή είναι οι εξής: 1ος στα 100μ. των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα (1996), 1ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Γκέτεμποργκ (1995), 2ος στα 100μ. του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην Αθήνα (1997), 1ος με την ομάδα 4Χ100 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αθήνα (1997).

ΒΟΛΕΪ
Σκέφτονται «ιταλικά»

Επί ποδός βρίσκονται οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προκειμένου να συμπληρώσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα το μεταγραφικό παζλ της ομάδας. Την αρχή που έκανε η περίπτωση της ανανέωσης του συμβολαίου του Μάριου Γκιούρδα, ακολούθησε αυτή της ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο του συμβολαίου του Βούλγαρου Νικολάι Ζελιάσκοφ. Πλέον το ενδιαφέρον της διοίκησης μονοπωλεί η απόκτηση προπονητή, αφού όπως όλα δείχνουν, ο Τάσος Κουμπλής ήδη ετοιμάζεται να... μετακομίσει από το λιμάνι. Πιθανότερος αντικαταστάτης του κ. Κουμπλή, φαίνεται να είναι ο Ιταλός Ντανιέλε Ρίτσι. Βέβαια, αυτό που προβληματίζει το ΤΑΠ όσον αφορά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας, είναι το οικονομικό ζήτημα. Ο Ιταλός τεχνικός ζητά περίπου 34 εκατ. δρχ., ενώ οι ερυθρόλευκοι φέρονται διατεθειμένοι να του δώσουν μέχρι 25 εκατομμύρια δραχμές.

ΠΟΛΟ
Στο ΟΑΚΑ το ενδιαφέρον

Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Χίο στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 των ανδρών, που διεξάγεται την Τετάρτη. Οι «πράσινοι» θέλουν πάση θυσία τη νίκη, ώστε να διατηρηθούν στο κυνήγι του Εθνικού και να διατηρήσουν ακέραιες τις όποιες ελπίδες έχουν ακόμα για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης. Φυσικά, για να πετύχουν το στόχο τους, θα περιμένουν και «στραβοπάτημα» του Εθνικού την τελευταία αγωνιστική στον αγώνα με τη Γλυφάδα, αφού σήμερα με αντίπαλο το Παλαιό Φάληρο οι Πειραιώτες δεν αναμένεται να συναντήσουν προβλήματα. Τα φαβορί έχουν τον πρώτο λόγο στα υπόλοιπα παιχνίδια. Συνοπτικά το πρόγραμμα είναι: Αρης Θεσσαλονίκης - Βουλιαγμένη (κολ. Ποσειδώνιο, 18.30, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Ηλυσιακός - Γλυφάδα (κολ. Ιλίσιο, 18.30) Εθνικός - Παλαιό Φάληρο (κολ. Πειραιά, 18.30,), Χανιά - Πάτρα (κολ. Χανίων, 19.30,), Ολυμπιακός - Χαλκίδα (κολ. Πειραιά, 19.30,, Παναθηναϊκός - Χίος (κολ. ΟΑΚΑ, 21.30,).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ