ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις ευρωεκλογές του Ιούνη 2009

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σε ειδικό ένθετο τη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, στις 7 Ιούνη 2009. Με τη διακήρυξη απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, στα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, στις γυναίκες, στους οικονομικούς μετανάστες, στους νέους και τις νέες που κυρίως πληρώνουν τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και τους καλούμε για μαχητική δράση και συμβολή στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Να αξιοποιήσουμε τις ευρωεκλογές, ώστε να αποδυναμωθούν και στην κάλπη τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», να αναδειχτεί ολόπλευρα ενισχυμένο το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ξεκινούν τη μάχη των ευρωεκλογών με μια νέα μεγάλη εξόρμηση στο λαό. Αφετηρία αποτελεί το διήμερο 5 - 6 Απρίλη, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και τους μεγάλους δήμους της χώρας, με στόχο να φτάσει πλατιά η φωνή του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας - αλληλεγγύης και διεθνισμού στους λαούς της Ευρώπης, στους εργαζόμενους όλου του κόσμου.

Η Διακήρυξη αποτελεί βασικό όπλο της προεκλογικής δουλειάς. Γι' αυτό και απαιτεί μελέτη και διάδοση πλατιά στο λαό, προκειμένου να συμβάλλουμε, στο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές, στη λαϊκή αφύπνιση και πάλη κατά της ΕΕ, της πλουτοκρατίας και των κομμάτων τους, που φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους και να παλέψουν για να πληρώσει η πλουτοκρατία. Σ'αυτή τη ρότα η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις ευρωεκογές αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο μέτωπο ΕΕ-κεφαλσίου και κομμάτων ευρωμονόδρομου.

Αλλωστε, όπως σημειώνεται στη Διακήρυξη, «πρόκειται για κρίση του καπιταλιστικού συστήματος μετά από μια περίοδο γενικευμένων αναδιαρθρώσεων που εφαρμόστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και συνέβαλαν στη συγκέντρωση τεράστιων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, με κατεδάφιση κατακτήσεων και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Απογυμνώνονται τα ψεύδη και οι μύθοι των ελληνικών κυβερνήσεων ότι μέσα στη στρούγκα της ΕΕ o εργαζόμενος λαός θα ήταν προφυλαγμένος από τις κρίσεις, ότι θα τον προστάτευε το ευρώ και η ΟΝΕ! Οτι θα πετύχαινε τη λεγόμενη σύγκλιση. Ούτε πριν την κρίση ούτε τώρα μέσα στην κρίση ωφελούνται οι εργαζόμενοι από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη λυκοσυμμαχία.

Τα μέτρα που προτείνουν τα άλλα κόμματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση είναι μέτρα κατά των εργαζομένων. Κοροϊδεύουν το λαό όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση! Το ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής του πρότασης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, προτείνει στόχους πάλης στο λαϊκό κίνημα. Εδωσε και δίνει σκληρές μάχες για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Μόνο με το κεφάλι ψηλά, με ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, κοινωνική συμμαχία, γερή οργάνωση και ψήφο δυναμική υπέρ του ΚΚΕ μπορεί να αποκρουστούν οι επιθέσεις και να ανοίξει ο δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα.

Η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της αξιοποιούν την οικονομική κρίση για να περάσουν πιο εύκολα νέα αντιλαϊκά μέτρα που τα έχουν αποφασίσει εδώ και χρόνια. Μέτρα που περιέχονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Λευκή Βίβλο, στη Συνθήκη της Λισαβόνας, και σε όλες τις άλλες.

Το ΚΚΕ επισημαίνει:

Κανένας αυτοπεριορισμός των διεκδικήσεων των εργαζομένων!

ΟΧΙ στη λογική «τα κεφάλια μέσα»!

Τώρα το μπόι του λαού πρέπει να σηκωθεί ακόμα πιο ψηλά!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

Καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να δεχτεί ισχυρό πλήγμα! Μέσα στα 5 χρόνια της διακυβέρνησής της παρουσίασε το πραγματικό, σκληρό, αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής της, ως εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί, να προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση. Εχει την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ, την ίδια πολιτική και σε θέματα ΕΕ και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Δοκιμάστηκε επανειλημμένα και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε άλλαξε ούτε πρόκειται να αλλάξει! ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δουλεύουν για τα μονοπώλια. Με την πολιτική τους προσφέρουν δυνατότητες για μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και συμμετοχή στη διανομή των αγορών. Ο καυγάς μεταξύ τους, για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, «βγάζει λάδι» την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ συμμετείχαν ενεργά στη λήψη των αντεργατικών, αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ, τις προώθησαν στην Ελλάδα, τις έκαναν νόμους και αποφάσεις του ελληνικού κράτους.

Στις ευρωεκλογές πρέπει να καταδικαστεί η διπλοπροσωπία και ο καιροσκοπισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που, από τη μια μεριά, στηρίζει ολόψυχα την ΕΕ και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για τις συνέπειες από την εφαρμογή της στρατηγικής της, ενοχοποιώντας τους ελληνικούς «χειρισμούς» μόνο και τις «πρακτικές» υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Οι προεκλογικές προσπάθειές του να φανεί περισσότερο «αντικαπιταλιστής», «πιο επικριτικός» προς την ΕΕ, αποδεικνύουν τον καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό αυτού του κόμματος. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεχάσει τις παλινωδίες του, το γεγονός ότι άλλα λέει και κάνει «έξω», στην ΕΕ, και άλλα λέει και κάνει «μέσα», στην Ελλάδα, κατά τη συγκυρία και τη στιγμή.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. δημαγωγεί προκειμένου να συγκαλύψει τη στήριξη που προσφέρει στην πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Προσπαθεί να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό τις αντιδραστικές, οπισθοδρομικές θέσεις του, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, την πολιτική της ουσιαστικής στήριξης του συστήματος, το ρόλο του ως ανάχωμα στην πραγματική λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση. Αν και αυτοπαρουσιάζεται ως κόμμα στο χώρο των ευρωσκεπτικιστών, στηρίζει όλες τις βασικές, αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ.

Γιατί ισχυρό ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ζητά την ψήφο:

  • Ολων όσοι πλήττονται από την οικονομική καπιταλιστική κρίση, όλων όσοι δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από τα δεσμά των «4 ελευθεριών» που έθεσε σε εφαρμογή η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
  • Ολων εκείνων που έχουν αγανακτήσει και θέλουν να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
  • Ολων εκείνων που καταλαβαίνουν την υποκρισία και τον καιροσκοπισμό του ΣΥΝ, καθώς και την προθυμία του ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίξει την ΕΕ και την ισχυροποίηση του κεφαλαίου, με μια κούφια και ψεύτικη, δήθεν αντιαμερικανική ρητορεία.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να γίνει σταθμός για την ανασύνταξη ενός ισχυρού ενωτικού λαϊκού κινήματος, μιας ισχυρής συμμαχίας εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να γίνει το εφαλτήριο κατά της δικομματικής εναλλαγής, δύναμη αφύπνισης και ετοιμότητας να μην ξεγελαστεί ο λαός ξανά, να μη χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο, απέναντι στο ενδεχόμενο κυβερνήσεων αντιλαϊκής συνεργασίας - συμπαιγνίας.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, οι ευρωεκλογές μπορούν να σημάνουν αγγελτήριο σάλπισμα ενός κινήματος ικανού να παραμερίσει τους εκβιασμούς, τους μηχανισμούς της μοιρολατρίας και απογοήτευσης, για να ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο για ρήξεις και ανατροπές προς το συμφέρον του λαού.

Παρουσίαση του βιβλίου «Γράμμος, στα βήματα του ΔΣΕ»

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Γράμμος, στα βήματα του ΔΣΕ. Ιστορικός - Ταξιδιωτικός οδηγός» οργανώνει η «Σύγχρονη Εποχή».

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 7 Απρίλη 2009 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γεναδίου 8).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Πρόγραμμα ομιλιών της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, θα μιλήσει στις μεγάλες συγκεντρώσεις σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα:

-- Την ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ και ώρα 19.30 στον ΠΕΙΡΑΙΑ, στην πλατεία Κοραή.

-- Την ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ και ώρα 20.30 στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Επίσης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει στις παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Την Κυριακή 5 Απρίλη και ώρα 11.00 στο Αιγάλεω, στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο.

-- Τη Δευτέρα 6 Απρίλη και ώρα 19.00 σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Βιομηχανίας, στο ξενοδοχείο NOVOTEL στην Αθήνα.

-- Την Τετάρτη 8 Απρίλη στις 12.00 το μεσημέρι στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, στο αμφιθέατρο AULA.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ