ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μνημειακά γλυπτά

Τριάντα μνημειακά γλυπτά από τις πρόσφατες δημιουργίες της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη φιλοξενούνται (1 - 26/4) στο αίθριο του κτιρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Αναπτυγμένα σε δυο θεματικούς άξονες, το «άλογο» και το «θώρακα» (πανοπλία), αποτελούν μια αδιάλειπτη συνέχεια των γλυπτικών της καταθέσεων τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου, οι φιγούρες της Αλ. Αθανασιάδη, αλλάζουν, αποκαλύπτοντας τις μορφοπλαστικές τους διαφορές. Πρόκειται για έναν κόσμο χωρίς χρονικό προσδιορισμό, όπου το σήμερα ανταμώνει το μακρινό χτες ή και το αντίστροφο.

Οπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς «Η Αθανασιάδη, για πρώτη φορά, αντιπαραθέτει τα ξύλινα άλογά της δίπλα στα ορειχάλκινα, θαρρείς σαν να επιδιώκει έναν άνισο διάλογο ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα, στη ζωή και στο θάνατο. Αρνείται συνειδητά την πιστή ρεαλιστική απόδοση και οδηγείται σε σχηματικές φόρμες με ελαφρές οργανικές παραμορφωτικές διατυπώσεις. Εκείνο που βασανιστικά την απασχολεί είναι η στερεότητα, η δομή, οι αναλογίες, η ισορροπία των όγκων, η εναρμόνιση του έργου της στο χώρο και η ενότητα μορφής και υλικού... Ο δυναμισμός των γλυπτών της ενότητας "Θώρακες" έχεις την αίσθηση ότι είναι δωρικός ως προς τη δομή και τη συγκρότησή του. Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με την άγρυπνη ψυχή της και την αμείωτη εκφραστική της πνοή παρατηρεί τον κόσμο μας χωρίς καμία διάθεση εξιδανίκευσης, σαν να επιθυμεί να στερεώσει το άυλο, την ιδέα και το αίσθημα στο γλυπτικό της κόσμο. Πεισματικά αρνείται την αταξία του χάους και στρέφει την προσοχή της στη φύση, παραδίδοντάς μας γλυπτά στο φως του μέτρου και του ρυθμού». Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενα των: Τάκη Μαυρωτά και Χριστίνας Κοντολέοντος.



Κυριακή 29/3
  • «Mahala Rai Banda»
    «Mahala Rai Banda»
    Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, σε διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής (8.30μ.μ.), έργα των: Σταμάτη Αθανάσουλα, Παναγιώτη Κόκορα, Αλέξανδρου Καλογερά, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, Μηνά Αλεξιάδη. Σολίστ: Αρτεμις Μπόγρη, Αγγελική Καθαρίου, Γιάννης Χριστόπουλος, Δημήτρης Πλατανιάς, Τάσος Αποστόλου. Αφηγητής: Σπύρος Σακκάς. Σκηνοθετική επιμέλεια: Τζένη Αρσένη.
Δευτέρα 30/3
  • Στο «art - act» (Σφαέλου 3 και Ν. Σολιώτη 33), ο εικαστικός καλλιτέχνης Γιάννης Μητράκας σε διάλογο προσέγγισης του έργου του με τους: Γ. Φαράντο, Ρένα Ανούση και Ντιάνα Αντωνακάτου.
  • Βραδιά με έργα για βιολοντσέλο (Ισίδωρος Σιδέρης) και πιάνο (Ai Motohashi) των: Ραχμάνινοφ και Σούμαν, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Στο β' μέρος «Ρώσικη μουσική για δύο πιάνα» με τους: Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, Τίτο Γουβέλη.
  • Σήμερα και αύριο στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός), ο Θεσσαλονικιός συνθέτης Γιώργος Καζαντζής σε παλιότερα, αλλά και καινούργια του τραγούδια από το νέο cd «Ισαλος Γραμμή». Ερμηνεύουν: Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Θωμαΐδης, Χρήστος Θηβαίος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώργος Μπαγιώκης, Νατάσσα Χρηστίδου.
Τρίτη 31/3
  • «Δον Κιχώτης» - Θέατρο Στανισλάφσκι Μόσχας
    «Δον Κιχώτης» - Θέατρο Στανισλάφσκι Μόσχας
    Τη νέα ζωγραφική εγκατάσταση της Εφης Χαλυβοπούλου, παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9α).
  • «Ζωντανή Ζωγραφική», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Κώστα Τσόκλη, που εγκαινιάζεται στο «Σχολείον» (Πειραιώς 52, Πειραιάς).
  • Ατομική έκθεση του Ολλανδού φωτογράφου Ιβο Εμαν, εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20).
Τετάρτη 1/4
  • Στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Αγ. Τρύφωνος 12, Κηφισιά), φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής του Θοδωρή Κανάκη.
  • Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ, στο Μέγαρο Μουσικής σε διεύθυνση Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Παρουσιάζονται έργα των Γ. Καζάσογλου, N. Αστρινίδη, Δ. Δραγατάκη, Μ. Λαπιδάκη, Δ. Τερζάκη. Σολίστ: Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί).
Πέμπτη 2/4
  • Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού (Ι. Κοκκώνη 15) εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) έκθεση ζωγραφικής της Αντας Τσιροπούλου με τίτλο «Ταξίδια στο φως».
  • Στο Μέγαρο Μουσικής η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη), σε έργα των Ι. Σακελλαρίδη, Ρ. Κυριακού, Αλ. Μουζα, Α. Ευαγγελάτου. Σολίστ: Δόμνα Ευνουχίδου (πιάνο).
  • Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), έκθεση εγκατάστασης φωτογραφιών και βίντεο του Χρίστου Σιμάτου με τίτλο: «Οικείο Ανοίκειο».
Παρασκευή 3/4
  • Η ομάδα χορού «MIGMA», του χορογράφου Παύλου Κουρτίδη παρουσιάζει (έως και την Κυριακή), στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8-12, Γκάζι), την παράσταση «Mόνος» σε μουσική σύνθεση Απόστολου Τσιτσώνη και επιμέλεια κοστουμιών Tricia Daniels.
  • Εκθεση έργων της Ρένας Παπασπύρου εγκαινιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Τίτλος της «Φλας μπακ». Περιλαμβάνει έργα της δημιουργού από το 1975 έως σήμερα.
  • Εργο του Μιχάλη Σοφικίτη
    Εργο του Μιχάλη Σοφικίτη
    Στο Ελληνικό Ωδείο (Κηφισίας 148 και Πεντέλης 2, Μαρούσι) στις 8.30μ.μ. η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει πορτρέτο - συναυλία του συνθέτη Νίκου Παναγιωτάκη. Ερμηνεύουν: Ρένα Κρανιώτη, Ροζαλία Γιαννούλου, Αγγέλικα Παπανικολάου κ.ά.
  • Το Μπαλέτο και τη Συμφωνική Ορχήστρα του ιστορικού Θεάτρου Στανισλάφσκι της Μόσχας παρουσιάζει (3 - 12/4) στο θέατρο Badminton, τον «Δον Κιχώτη».
Σάββατο 4/4
  • «Αρχιπέλαγος. Ειρήνης, μόχθου και χρωμάτων» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Σοφικίτη (ταξίαρχος ε.α.), που εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Μαρ. Αντύπα και Σοφ. Βενιζέλου). Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης.
  • Βγαλμένοι από την πιο ζωντανή παράδοση της ρουμάνικης τσιγγάνικης μουσικής, με τα πνευστά και τα βιολιά, οι «MAHALA RAI BANDA» παρουσιάζονται (έως και 9/4) στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ