ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα οι σχολικές εκδρομές

Κορυφώνονται αυτό το διάστημα οι πενθήμερες εκδρομές των σχολείων, φέρνοντας για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια το ζήτημα του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους. Ειδικά φέτος, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και έντασης της επίθεσης ενάντια στο δικαίωμα στη δουλειά και στο εισόδημα των εργαζομένων, οι εκδρομές γίνονται περισσότερο από ποτέ ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Οι σημερινές συνθήκες έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι μειωμένη φέτος η συμμετοχή των μαθητών στις εκδρομές, γεγονός το οποίο αναδεικνύεται κυρίως από την... «τουριστική» του διάσταση, τις επιπτώσεις στο τζίρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές - προορισμούς των μαθητών.

Ομως, οι σχολικές εκδρομές υποτίθεται, ότι είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι μόνο τουρισμός. Και αν ο χαρακτήρας τους είναι εκπαιδευτικός, τότε θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν. Η τραγική οικονομική κατάσταση που ζουν σήμερα πολλά λαϊκά νοικοκυριά σημαίνει, ότι χιλιάδες θα είναι οι μαθητές που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος των 500 περίπου ευρώ που αντιστοιχεί η συμμετοχή τους στην εκδρομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Γονέων, στον Πειραιά, η συμμετοχή των σχολείων στις εκδρομές είναι φέτος μειωμένη κατά 10-20%. Ομως δεν είναι τωρινό φαινόμενο μαθητές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να μην μπορούν να συμμετάσχουν αφού και όλα τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή στην εκδρομή είναι ένα σημαντικό κονδύλι στον ήδη επιβαρυμένο από τα φροντιστήρια, δάνεια, λιτότητα, οικογενειακό προϋπολογισμό.


Σήμερα, σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να διαμορφωθούν οι όροι, ώστε στις σχολικές εκδρομές να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου με δαπάνη της σχολικής επιτροπής, σύμφωνα και με την πρόταση που υποστηρίζει εδώ και χρόνια το συγκροτημένο κίνημα των γονιών. Κάτι τέτοιο θα βάλει τέλος και στις διαδικασίες συνδιαλλαγής στις οποίες εξωθούνται οι μαθητές με τα διάφορα πρακτορεία, με την ανοχή ενός συστήματος που έτσι κι αλλιώς προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στην παιδεία. Προϋπόθεση βέβαια είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Παράλληλα, με δεδομένη και την - τραγική σε ορισμένες περιπτώσεις - εμπειρία των προηγούμενων χρόνων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους, οι γονείς ζητούν να παρθούν μέτρα και να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Παρέμβαση στο θέμα των σχολικών εκδρομών κάνει και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας απαιτώντας «να μπει τέλος στο αίσχος της χρυσοπληρωμένης εκτόνωσης!», να αντιμετωπιστούν οι εκδρομές σαν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και καλεί τους μαθητές να παλέψουν για: Να είναι οι εκδρομές δωρεάν, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να πηγαίνουν και να μη γίνονται τα σχολεία μαγαζάκια των πρακτορείων του τουριστικού κεφαλαίου. Να έχουν τα Μαθητικά Συμβούλια λόγο για τον προορισμό και το περιεχόμενό τους. Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια κατά τη μεταφορά και την παραμονή των μαθητών.




Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ