ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες

Επίκαιρη Ερώτηση για τη δασοπροστασία και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών

Eurokinissi

Την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των συμβασιούχων πυροσβεστών σχετικά με τη μονιμοποίησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και την κάλυψη των κενών της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται: «Οι καταστροφικές πυρκαγιές που κάθε τόσο αφανίζουν χιλιάδες στρέμματα έχουν φέρει ξανά στην επικαιρότητα το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στους τομείς της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

Εξάλλου, για συνεχή χρονιά, η χρηματοδότηση στα δασαρχεία για τη συντήρηση στοιχειωδών υποδομών αντιπυρικής προστασίας είναι ελλιπέστατη.

Η κατάσταση και κατά τη φετινή περίοδο δεν έχει αλλάξει καθόλου και αυτό εγκυμονεί νέους κινδύνους αφανισμού δασικών και άλλων εκτάσεων. Εργα υποδομής για την προστασία και ανάπτυξη των δασών ουσιαστικά δε γίνονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεράστια κενά σε προσωπικό. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να απαντήσει θετικά στο αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος για μονιμοποίησή τους, για σταμάτημα της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες μπορούν να απορροφηθούν παραγωγικά με μονιμοποίηση στους αντίστοιχους τομείς πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

Η δημιουργία ενιαίου φορέα πρόληψης και δασοπροστασίας επαρκώς εξοπλισμένου και στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό, με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κ.ά.), προβάλλει επιτακτικά».

Τέλος, με την Ερώτηση το ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Αν η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά στο δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών για μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και αποκλεισμούς.
  • Αν θα ενισχύσει και θα καλύψει τα κενά σε προσωπικό και μέσα στη Δασική Υπηρεσία και στο Πυροσβεστικό Σώμα.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία

Ανακοίνωση, με αφορμή το θέμα της εκμετάλλευσης λιγνίτη από ιδιωτικές εταιρείες στα Σέρβια και τις αντιδράσεις του εργαζόμενου λαού της περιοχής

Το πρόβλημα που προκαλεί η εκμετάλλευση του λιγνίτη από ιδιωτικές εταιρείες στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης και οι αντιδράσεις του εργαζόμενου λαού της περιοχής, επιβεβαιώνουν πως η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία είναι επίκαιρη, ρεαλιστική και αναγκαία. Αυτό σημειώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ και καλεί τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να παλέψει σ΄αυτήν την κατεύθυνση.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, το ΥΠΕΧΩΔΕ παραχώρησε για εκμετάλλευση - εξόρυξη λιγνίτη - στην εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ, έκταση 10.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στα όρια των χωριών Τριγωνικό, Προσήλιο και Πολύρραχο. Στα 10.000 στρέμματα, περιλαμβάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκότοποι. Από την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα των δύο εταιρειών που εδώ και χρόνια εκμεταλλεύονται το κάρβουνο στην περιοχή, (ΛΑΡΚΟ και ΜΕΤΕ ΑΕ), επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των οικισμών, με προοπτική ακόμα και την εξαφάνισή τους. Οι δύο εταιρείες που τα προηγούμενα χρόνια αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση του λιγνίτη, τώρα με πρόσχημα την κρίση υπολειτουργούν, μεταφέρουν δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες των ιδιοκτητών φορτηγών, οι οποίοι εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι καθώς επίσης και των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Ετσι οδηγούν την περιοχή των Σερβίων σε μαρασμό.

«Αυτή η εξέλιξη δείχνει πόσο επίκαιρη, ρεαλιστική και αναγκαία είναι η πρόταση του ΚΚΕ, δηλαδή, ο λιγνίτης, ως εγχώριο προϊόν παραγωγής ενέργειας, να ενταχθεί σε ένα Δημόσιο φορέα ενέργειας, ως λαϊκή περιουσία. Ο ορυκτός πλούτος όχι μόνο δεν πρέπει να παραχωρείται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά η εκμετάλλευσή του να εξυπηρετεί την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, να συμβάλλει στην ουσιαστική και πολύπλευρη ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον», σημειώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση βρίσκεται στην κοινή πάλη των κατοίκων των πληττομένων χωριών, των μικροϊδιοκτητών, των εργαζομένων, του συνόλου του λαού της περιοχής για τα άμεσα προβλήματα της προστασίας των οικισμών, των περιουσιών, του περιβάλλοντος, της υπεράσπισης της δουλειάς, της πληρωμής των δεδουλευμένων. Οπως σημειώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, «η πάλη αυτή πρέπει να ενταχθεί στο γενικότερο αγώνα για το δρόμο ανάπτυξης, που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο και ως κίνητρο παραγωγής την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη και σοσιαλδημοκρατική γραμμή, που συμφέρει το κεφάλαιο και τα μονοπώλια.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ από το λαό σε όλα τα μέτωπα είναι ο μόνος δρόμος και η εγγύηση για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας για τα άμεσα προβλήματα, αλλά και η προοπτική για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Υποβαθμίζεται η έρευνα

Η διαρκής υποβάθμιση της έρευνας, με τη μείωση των κονδυλίων και τις τραγικές ελλείψεις σε ερευνητικό και άλλο προσωπικό, ήταν το κύριο στοιχείο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του νερού (22/3). Στη συνέντευξη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Γεωλόγων του Δημοσίου.

Αναλυτικά, για την έρευνα επισημάνθηκε ότι τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι μόλις 0,5%. Οτι το ΙΓΜΕ, για το 2009, έχει μικρότερο προϋπολογισμό κατά 7 εκατ. ευρώ. Οτι έχει μειωθεί δραματικά το ερευνητικό και άλλο προσωπικό του ΙΓΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως από 1.097 εργαζόμενους το 1999, σήμερα έχει μόλις 570 και μέχρι το 2012 αναμένεται να περιοριστούν στους μισούς. Οι κενές θέσεις καλύπτονται από συμβασιούχους. Με αφορμή όλα αυτά τα προβλήματα, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, σήμερα 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μιλώντας για τα θέματα του νερού, εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ σημείωσαν ότι, ετησίως, υπάρχουν 30% απώλειες απ' τα δίκτυα, ενώ η ζήτηση του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 6%. Ιδιαίτερα για τον Ασωπό, ζήτησαν απ' την Πολιτεία ν' αλλάξει στάση και να πάρει σοβαρά μέτρα, χαρακτηρίζοντας τον Ασωπό «κορυφή του παγόβουνου». Οσον αφορά την αποκατάσταση ειπώθηκε ότι για ν' αρχίσει να αντιστρέφεται η κατάσταση θα χρειαστούν διπλάσια χρόνια, απ' ό,τι για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ:Πρώην υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής, μαζί με άλλα δύο άτομα, καθώς στο αμάξι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα μπετόνι με βενζίνη, στουπιά και γκαζάκια. Ο 31χρονος πρώην υπαξιωματικός φέρεται να συμμετείχε στο κύκλωμα προστασίας νυχτερινών κέντρων και να είχε προσληφθεί από επιχειρηματία, ο οποίος πρόσφατα δολοφονήθηκε. Μάλιστα, παλαιότερα, ο 31χρονος είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί, καθώς - σύμφωνα με την αστυνομία - αποπειράθηκε να δολοφονήσει ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου. Ομως, είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε αποσύρει τις εις βάρος του κατηγορίες.

ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνει την Ελληνική Αστυνομία η «Διεθνής Αμνηστία». Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει ότι η αντίδραση της Αστυνομίας στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη στην Αθήνα υπήρξε το αποκορύφωμα της συνταγματικής παραβίασης στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποστηρίζει, επίσης, ότι το Γενάρη έγιναν πολλές καταγγελίες για την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε δηλώσεις της, η υπεύθυνη του ελληνικού τμήματος Μάρω Σαββοπούλου ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αστυνομικοί έκαναν αυθαίρετες συλλήψεις, κακομεταχειρίστηκαν και κράτησαν διαδηλωτές, ακόμη και ανήλικους, τους οποίους εμπόδισαν να έρθουν σε επαφή με τους δικηγόρους τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ αφέθηκαν, με περιοριστικούς όρους, οι τέσσερις νεαροί που κρατούνταν στις φυλακές, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Δεκέμβρη του 2008 στη Λάρισα και διώκονται με τον «τρομονόμο». Η αρμόδια ανακρίτρια έκανε δεκτή την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, την οποία είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι διά των συνηγόρων τους. Οι περιοριστικοί όροι αφορούν την κατάθεση συγκεκριμένης χρηματικής εγγύησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κλπ.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Προβλήματα από την κατάργηση κόμβου

Να ανοίξει ο κόμβος για τα Δίκελλα επί της Εγνατίας στο Νομό Εβρου, ζητά με ανακοίνωσή της η Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Αλεξανδρούπολης, καθώς από την οριστική κατάργησή του, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στον οικισμό της Μάκρης. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ υποστηρίζει ότι προχώρησε στην κατάργηση του κόμβου για λόγους ασφαλείας. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους λένε πως η παλιά οδός, που διέρχεται μέσα από τη Μάκρη και οδηγεί στα Δίκελλα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις συγκοινωνιακές ανάγκες, καθώς, κυρίως τους θερινούς μήνες, χιλιάδες αυτοκίνητα κατευθύνονται στις παραλίες της περιοχής και δημιουργούνται μεγάλες ουρές οχημάτων, ενώ είναι αυξημένος ο κίνδυνος ατυχήματος.

«Κυβέρνηση, ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχία Εβρου, Δήμος Αλεξανδρούπολης φέρουν ακέραια την ευθύνη της κατάργησης του κόμβου Δικέλλων επί της Εγνατίας. Η λύση για την επαναλειτουργία του σημερινού κόμβου και η κατασκευή νέου προϋποθέτει αγωνιστική ενότητα του λαού της περιοχής και σταθερό μέτωπο ενάντια στις αιτίες και τους υπεύθυνους και σε όσους χύνουν ψεύτικα δάκρυα. Σταθερό μέτωπο κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ελέγχει το ΠΑΣΟΚ και συμπλέει με την κυβερνητική γραμμή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ