ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΣΟ - ΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή σε όλο τον κόσμο

Πρωτοπόρα δράση στη χώρα μας από το ΠΑΜΕ, που κατέλαβε συμβολικά γραφεία πολυεθνικών και εργοδοτικές ενώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από το συμβολικό αποκλεισμό της Citibank στο Σύνταγμα
Από το συμβολικό αποκλεισμό της Citibank στο Σύνταγμα
Με τη συμβολική κατάληψη σε γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, που πρωτοστατούν παγκόσμια σε απολύσεις και εργασιακές ανατροπές, αλλά και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ συμμετείχε χτες πρωτοπόρα και μαζικά στην Παγκόσμια Μέρα δράσης ενάντια στην εκμετάλλευση που κήρυξε η ΠΣΟ για την 1η του Απρίλη.

Οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα ήταν μέρος εκατοντάδων άλλων πολύμορφων διαδηλώσεων που έγιναν σε όλο τον πλανήτη. Το κάλεσμα για συντονισμένη δράση που απηύθυνε η ΠΣΟ στις 180 συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της σε 95 χώρες βρήκε πλατιά ανταπόκριση, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

STOP στις απολύσεις

Στην πλατεία Συντάγματος, από τις 7 το πρωί και για τέσσερις ώρες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο της τράπεζας Citibank, μέλους του ομίλου Citigroup, που στο όνομα της κρίσης ανακοίνωσε 52.000 απολύσεις στο παγκόσμιο δίκτυο των καταστημάτων της. Ηδη στην Ελλάδα, πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί κάνουν λόγο για 1.500 απολύσεις με την εκβιαστική μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου».

Οι διαδηλωτές άπλωσαν αιφνιδιαστικά ένα τεράστιο πανό κατά μήκος της εισόδου της τράπεζας, με τις υπογραφές του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ. Το μήνυμα στα Αγγλικά και τα Ισπανικά έγραφε: «Η Citigroup έχει τεράστια κέρδη. STOP στις απολύσεις - STOP στην εκμετάλλευση». Με συνθήματα ενάντια στην προσπάθεια των πολυεθνικών να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους, με πικέτες και σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, οι διαδηλωτές δημιούργησαν από το ξημέρωμα αγωνιστικό κλίμα στο κέντρο της Αθήνας, καλώντας στη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο ΓΓ της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος και ο Βαλεντίν Πάντσο, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ, ο οποίος χαιρέτισε στα ελληνικά τους διαδηλωτές, φωνάζοντας «Ζήτω το ΠΑΜΕ».

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά της Αθήνας, στη Γλυφάδα, αγωνιστές του ΠΑΜΕ προχωρούσαν σε συμβολική κατάληψη της έδρας της αεροπορικής British Airways, που ετοιμάζει μαζικές απολύσεις και της ασφαλιστικής Alico, η οποία έχει επανειλημμένα στηρίξει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών (στρατιωτικές επεμβάσεις κ.τ.λ.). Ενα γιγαντοπανό απλώθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώ με συνθήματα όπως «ούτε συμβιβασμός, ούτε αυταπάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες», οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι η εργατική τάξη θα δυναμώσει τους αγώνες της κόντρα στα μονοπώλια και την πολιτική τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο κέντρο της πόλης. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έριξαν στην πρόσοψη του κτιρίου ένα τεράστιο πανό, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες νέοι εργαζόμενοι, από κλάδους που βρίσκονται στη δίνη της εργοδοτικής επίθεσης, διαδήλωναν μπροστά στην είσοδο. Με τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα, σάλπισαν το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή πανεργατική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.


Από τη συγκέντρωση στη Γλυφάδα
Από τη συγκέντρωση στη Γλυφάδα

Ενωσαν τις φωνές και τους αγώνες τους

...μέχρι την Αργεντινή και πολλές ακόμα χώρες
...μέχρι την Αργεντινή και πολλές ακόμα χώρες
Διαδηλώνοντας με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) ένωσαν τις αγωνίες, αλλά και τις ελπίδες τους εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες από όλο τον κόσμο, σχεδιάζοντας τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Στην Αργεντινή, εργαζόμενοι από το Μέταλλο, τα Ελαστικά, την Εκπαίδευση, το Δημόσιο και άλλους κλάδους διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, μετά από κάλεσμα της Central de Trabajadores de la Argentina (Συνομοσπονδία Εργαζομένων Αργεντινής) και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 16 ακόμα διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την πανεθνική απεργία, που θα γίνει στις 22 Απρίλη.

Μαχητικά συμμετείχαν στην πρωτοβουλία της ΠΣΟ και όσοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης, στην Ισπανία. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων, στη Χιλή, στο Μεξικό, στον Παναμά και πολλές ακόμα χώρες όπου έγιναν πολύμορφες παρεμβάσεις, μεταφέροντας το κάλεσμα αγώνα της ΠΣΟ και μέσα από συσκέψεις ανά επιχείρηση, γενικές συνελεύσεις κτλ. Οι διαδηλωτές της χτεσινής μέρας πήραν τη σκυτάλη από όσους είχαν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις από τις προηγούμενες μέρες (όπως οι εργαζόμενοι της Βραζιλίας) και την παρέδωσαν σε όσους ετοιμάζουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις τις επόμενες μέρες.

Εκατομμύρια εργάτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΣΟ, από την Ισπανία...
Εκατομμύρια εργάτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΣΟ, από την Ισπανία...
Σε συνεργασία με τουρκοκυπριακά συνδικάτα, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία καλεί σε πορεία διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, 3 Απρίλη, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 5 μ.μ. Στην Πορτογαλία, η CGTP προγραμματίζει κινητοποιήσεις σε πέντε πόλεις, από σήμερα και μέχρι τις 8 Απρίλη.

Αντίστοιχες αγωνιστικές παρεμβάσεις προετοιμάζονταν και αναμενόταν να ολοκληρωθούν μέχρι χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στην Κούβα, στη Χώρα των Βάσκων (με 15 δραστηριότητες), στις Φιλιππίνες, στα Κανάρια Νησιά, στη Γαλλία (Μασσαλία), στη Γουινέα - Μπισάο, στη Σενεγάλη και πολλές ακόμα μεριές του κόσμου. Τη σημασία της χτεσινής πρωτοβουλίας της ΠΣΟ, που μεταξύ άλλων σηματοδοτεί τα ποιοτικά βήματα τα οποία γίνονται για την ενίσχυση του διεθνούς ταξικού συντονισμού των εργαζομένων, αναδεικνύουν, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (μέλη, αλλά και μη μέλη της ΠΣΟ), που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις στην Ινδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ