ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Μήνυμα και παρακαταθήκη οι εργατικές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ

Δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων διαδήλωσαν με αποφασιστικότητα σε όλη τη χώρα, προετοιμάζοντας ήδη τον ταξικό γιορτασμό της 1ης του Μάη

Ενα μεγάλο απεργιακό ποτάμι ξεχύθηκε την Πέμπτη 2 Απρίλη σε όλη την Ελλάδα. Στο προσκλητήριο της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας έδωσαν το «παρών» χιλιάδες εργαζόμενοι. Με τα αγωνιστικά λάβαρα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου πορεύτηκαν σε δρόμους και σε πλατείες σε 70 σχεδόν πόλεις. Η εργατική τάξη της χώρας μας μίλησε και ύψωσε στεντόρεια τη φωνή της: Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Το φώναξαν χιλιάδες και χιλιάδες, έξω από τις κλειστές επιχειρήσεις, τα «παγωμένα» εργοστάσια, τα ακινητοποιημένα βαπόρια, τα βουβά γιαπιά. Το φώναξε ο άνεργος και ο απολυμένος, ο εργάτης της φάμπρικας και του γραφείου, η εργαζόμενη «απασχολήσιμη» και ο δημόσιος υπάλληλος. Εκεί, έξω από τις πύλες του μεροκάματου, έδωσαν από νωρίς τα χαράματα τη μάχη της περιφρούρησης χιλιάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Και ήταν αυτή η απεργιακή μάχη, ο καλύτερος γιορτασμός για τα 10χρονα του ΠΑΜΕ που συμπληρώθηκαν χτες. Ηταν η απόδειξη ότι η ακούραστη πάλη των πρωτοπόρων εργατών, των πρωτοπόρων συνδικάτων και συνδικαλιστών δίνει καρπούς. Οτι σε αυτόν τον μακρόχρονο πόλεμο με την τάξη των καπιταλιστών, στην ανειρήνευτη πάλη με τα μονοπώλια, μπορούμε πλέον να μετράμε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Στην επιτυχία της απεργίας δεν αποτυπώθηκε μόνο η εμπιστοσύνη χιλιάδων εργατών στη «γραμμή» του ΠΑΜΕ. Εκφράστηκε ταυτόχρονα και η αναντικατάστατη αξία της οργάνωσης της πάλης. Η ανάγκη για καθημερινή αναμέτρηση με την εργοδοσία, οι αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα όλων των εργαζομένων. Η δουλειά μέσα στα εργοστάσια με σχέδιο, επιμονή και αποφασιστικότητα. Το ΠΑΜΕ ριζώνει και πρέπει να ριζώσει ακόμα πιο βαθιά, να απλώσει γερές ρίζες σε όλους τους χώρους δουλειάς. Είναι και αυτό ένα ακόμα συμπέρασμα από την απεργία, που αποτελεί και προϋπόθεση για την κλιμάκωση των αγώνων που δίνει η εργατική τάξη.

Για αγώνες που θα τραβάνε μπροστά. Θα σπάνε την μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό που έντεχνα καλλιεργούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Γιατί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο το σύνθημα που ακούστηκε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να διαποτίσει τα μεγάλα εργατικά στρώματα: «Ούτε συμβιβασμούς ούτε αυταπάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες»! Για αγώνες που θα δείχνουν τον ένοχο. Θα καταδικάζουν και θα στέκονται απέναντι από την πολιτική των μονοπωλίων. Θα στοχοποιούν τα κέρδη και τους καπιταλιστές. Θα μάχονται τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Για αγώνες με αποφασιστικότητα και ταξική αδιαλλαξία. Για να μην επιτρέψουμε να γίνει η κρίση οδοστρωτήρας δικαιωμάτων. Να μην αφήσουμε την εργοδοσία να τσαλαπατήσει τη νέα γενιά. Βήμα το βήμα, μέσα στους χώρους δουλειάς, παντού όπου χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης να χτίσουμε το ενιαίο ταξικό μέτωπο. Να σταθούμε όρθιοι στην καπιταλιστική καταιγίδα. Για να μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Για να 'ρθει και στη δική μας αυλή η γιορτή!

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίο ταξικό μέτωπο αδιάλλακτο

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε: «Ολοι μαζί οι εργατοϋπάλληλοι, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όλων των μορφών απασχόλησης, οι μετανάστες, σε ενιαίο ταξικό μέτωπο αδιάλλακτο, με όρους αντεπίθεσης, μπορούν να πετύχουν κάποια πράγματα, μπορούν να πετύχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες κατακτήσεις. Αν αυτό δε γίνει, όλοι μαζί θα βρεθούν μπροστά σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο. Αυτό πρέπει να το έχει υπόψη του κάθε εργάτης και εργάτρια. Μέτωπο στα μονοπώλια, στην ΕΕ και στα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ