ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα

Μιλάει στον «Ρ» ο Γκιούλα Τούρμερ, πρόεδρος του κόμματος

Ο Γκιούλα Τούρμερ
Ο Γκιούλα Τούρμερ
Για τη σημερινή κατάσταση στην Ουγγαρία, αλλά και τις προτάσεις του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, μας μίλησε ο πρόεδρός του, Γκιούλα Τούρμερ, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ελλάδα, τις μέρες των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

-- Ποια οικονομική κατάσταση επικρατεί στη χώρα, ιδιαίτερα μετά τη διεθνή οικονομική κρίση;

-- Η Ουγγαρία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η οποία φυσικά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο ουγγρικός καπιταλισμός χαρακτηρίζεται από 3 στοιχεία. Κατ' αρχήν, η ουγγρική οικονομία εξαρτάται κατά πολύ από το πολυεθνικό κεφάλαιο. Το 90% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας προέρχεται από πολυεθνικές επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε εθνική βιομηχανία, ό,τι παράγεται στην Ουγγαρία προέρχεται από ξένο κεφάλαιο. Το σύστημα διεθνούς εμπορίου στηρίζεται πρακτικά κατά 100% από το ξένο κεφάλαιο και κάτω από τις συνθήκες της κρίσης σημαίνει πως όλη η διαδικασία που συντελείται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ φτάνει πολύ γρήγορα και στην Ουγγαρία. Οι επιπτώσεις αυτές επιχειρούνται να επιλυθούν σε βάρος του ουγγρικού λαού.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Από το συνολικό πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορούμε να πούμε ότι το 1 εκατομμύριο είναι πλούσιοι και οι υπόλοιποι είναι φτωχοί, πολύ φτωχοί ή εντάσσονται στα μεσαία στρώματα.

Το τρίτο στοιχείο της οικονομίας της Ουγγαρίας συνίσταται στη διαφθορά που υπάρχει στο σύστημα, με αποτέλεσμα οι διάφορες υπηρεσίες του κοινωνικού συστήματος να μη λειτουργούν σωστά.

Αυτά τα τρία στοιχεία της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος της Ουγγαρίας λειτουργούν ανεξάρτητα από την εξελισσόμενη διεθνή καπιταλιστική κρίση, ωστόσο, εξαιτίας της τελευταίας, γίνονται ακόμα πιο αισθητές οι συνέπειές της και στα τρία προαναφερόμενα στοιχεία. Σαν Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, έχουμε εκτιμήσει πως ο αριθμός των ανθρώπων που καταλαβαίνει τι είναι ο καπιταλισμός αυξάνεται και ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού.

-- Ποια είναι η πρόταση του κόμματός σας;

-- Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν τρεις πιθανότητες να επιλυθεί η κρίση του ουγγρικού καπιταλισμού. Κατ' αρχήν, η συνέχιση της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών και φιλελεύθερων κομμάτων - δηλαδή, ακόμα πιο στενή συνεργασία με το διεθνές κεφάλαιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.ά., μας βρίσκει αντίθετους.

Η δεύτερη επιλογή αφορά την ενίσχυση του εθνικού κεφαλαίου, της εθνικής οικονομίας, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, με σκοπό να δοθούν περισσότερα στο λαό. Δηλαδή, οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερη φορολογία και οι φτωχοί λιγότερη. Σήμερα, μια τέτοια πρόταση κάνει και η συντηρητική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, ωστόσο πιστεύουμε ότι αν έρθουν στην εξουσία θα συνεχίσουν να στηρίζουν το διεθνές κεφάλαιο. Εμείς ως ΚΚ στηρίζουμε μια τέτοια επιλογή, όχι επειδή συμφωνούμε πλήρως, αλλά κυρίως επειδή συμφωνούμε σε επιμέρους ζητήματα αυτής της πολιτικής.

Και η τρίτη επιλογή είναι η επαναστατική διαδικασία - η δική μας επιλογή - όμως δε ζούμε σε επαναστατική διαδικασία. Καθημερινά, ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι σημαίνει καπιταλισμός, καταλαβαίνουν πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Καθήκον μας είναι να αντισταθούμε στα αντιλαϊκά μέτρα του καπιταλισμού.

-- Τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση ενάντια στο λαό σε διάφορους τομείς;

-- Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρακτικά, πρόκειται για τις υποσχέσεις που έχει δώσει σε εκπροσώπους του ΔΝΤ που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα. Κύριοι στόχοι του προγράμματός του είναι η περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η αύξηση του ΦΠΑ από 20% στο 25% (κάτι που πρακτικά σημαίνει την αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα), περικοπή της 13ης σύνταξης των συνταξιούχων, αλλά και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Τώρα είναι στα 62 χρόνια, αλλά επί σοσιαλισμού ήταν 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες. Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας, και της μερικής ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης.

-- Γίνεται σύγκριση από το λαό ανάμεσα στο σημερινό σύστημα της χώρας και την εποχή που επικρατούσε ο σοσιαλισμός;

-- Φυσικά και γίνεται μια τέτοια σύγκριση, ωστόσο πιστεύει πως δεν μπορεί να επιστρέψει σε ό,τι είχε πριν από 20 χρόνια. Καταλαβαίνει, ωστόσο, ότι τότε δεν υπήρχε ανεργία - που σήμερα φτάνει στο 7-8% και αναμένεται να αυξηθεί - δεν χρειαζόταν να πληρώνει για την Παιδεία και για το σύστημα Υγείας, ο καθένας μπορούσε να λάβει διαμέρισμα και με μια ασφάλεια να δημιουργήσει οικογένεια. Πριν από 20 χρόνια, ο λαός ζούσε κάτω από ένα φυσιολογικό κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό σύστημα ασφάλειας, κάτι που καθημερινά καταλαβαίνει πως δεν έχει σήμερα.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ