ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των λαών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Σεμινάριο, που διοργάνωσε το ΠΣΕ στο Στρασβούργο με αφορμή και τη μαύρη 60ή επέτειο αυτού του εγκληματικού ιμπεριαλιστικού οργανισμού

Το προεδρείο του Διεθνούς Σεμιναρίου στο Στρασβούργο
Το προεδρείο του Διεθνούς Σεμιναρίου στο Στρασβούργο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (Του απεσταλμένου μας Μάκη ΧΟΛΕΒΑ). --

Η επιχείρηση τρομοκράτησης των διαδηλωτών στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής Συνόδου, δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τις προηγούμενες μέρες. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη διεθνής διαδήλωση στη Γέφυρα του Στρασβούργου, το Σάββατο το μεσημέρι, τα φιλειρηνικά κινήματα ήταν έτοιμα να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα 60 χρόνια δολοφονικής δράσης του ΝΑΤΟ.

Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή το απόγευμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) πραγματοποίησε με επιτυχία το Διεθνές Σεμινάριο με θέμα «Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και ο ιμπεριαλιστικός του ρόλος». Εκπρόσωποι κινημάτων απ' όλο τον κόσμο συζήτησαν για τα «κατορθώματα» του ΝΑΤΟ, το οποίο 60 χρόνια τώρα είναι εχθρός των λαών. Το ΠΣΕ κάλεσε σε πάλη ενάντια στη δράση του ΝΑΤΟ μέχρι τη διάλυσή του.

Στο σεμινάριο ήρθε εμπειρία από κινήματα ειρήνης από την Ιαπωνία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Κροατία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ελλάδα κ.α. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Σοκόρο Γκόμες, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Φόρουμ του Βελιγραδίου, ο Τιάγκο Βιέρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών και ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Οι λαοί απέναντι στη δολοφονική μηχανή

Η πρώτη ομιλία των εργασιών ήταν αυτή της Σοκόρο Γκόμες, προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, η οποία αναφέρθηκε στη δεκαετή μαύρη επέτειο απ' τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Στην παρέμβασή της, τόνισε την αξία που έχει η συμμετοχή αγωνιστών από δεκάδες χώρες στη δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ, θυμίζοντας την αντίδραση των λαών στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Οι βομβαρδισμοί, δέκα χρόνια πριν, συμπλήρωσε, ήταν κομμάτι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για να επιβάλει την κυριαρχία του στον πλανήτη.

Στην ομιλία της, στάθηκε στους υποτιθέμενους «νέους κινδύνους», για τους οποίους είχε μιλήσει το ΝΑΤΟ, όταν μίλαγε για το νέο δόγμα του. Οι κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ ήταν πάντα η αντίσταση των λαών, τόνισε. Και πριν και τώρα οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούσαν ψέματα για τη δράση τους. Αυτό έκαναν και στο Αφγανιστάν, αυτό έκαναν και στο Ιράκ, αυτό κάνουν και τώρα. Στο όνομα των συμφερόντων των λαών έχουν φτιάξει ΝΑΤΟικές βάσεις σε όλο τον κόσμο για να εξυπηρετούν, τελικά, τα δικά τους συμφέροντα. Οι λαοί, απ' τη μεριά τους, πρέπει να σταθούν απέναντι σε αυτή την πολεμική μηχανή που γιγαντώνεται. Το ΝΑΤΟ, είπε, ήταν και είναι το οπλισμένο χέρι των ιμπεριαλιστών.

Η επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία δεν ήταν ο μόνος πόλεμος του ΝΑΤΟ και της Δύσης, ήταν γνωστό πως θα αποτελέσει προηγούμενο για την εξάπλωση πολέμων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, τόνισε στην ομιλία του ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Φόρουμ του Βελιγραδίου. Οπως είπε, υπήρχε σκοπιμότητα, αναζητούσαν μια αιτιολογία, για να εγκαταστήσουν αμερικανικά στρατεύματα στα Βαλκάνια. Μάρτυράς μας η μεγαλύτερη βάση στον κόσμο είναι τώρα στο Κόσσοβο. Αυτό, συνέχισε, δεν είναι μια υποκειμενική εκτίμηση ενός Γιουγκοσλάβου. Ακολούθησε αλυσίδα βάσεων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς αναφέρθηκε επίσης στα 4.000 θύματα, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, στους 10.000 τραυματίες και στις τεράστιες καταστροφές σε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Τα αποτελέσματα του πολέμου του ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο αυτά, είναι οι θάνατοι από το απεμπλουτισμένο ουράνιο που δε θα μετρηθούν ποτέ, είναι το 25% ανεργίας, δέκα χρόνια μετά το βομβαρδισμό.

Ο ρόλος του δεν αλλάζει

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Τιάγκο Βιέρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι το παρελθόν του, το παρόν του και δυστυχώς το μέλλον του, όσο το επιτρέπουν οι λαοί. Ο ρόλος του δεν άλλαξε. Ηταν πάντα ένα πολεμικό εργαλείο των ιμπεριαλιστών. Δε διαλύθηκε το 1991, αλλά διεύρυνε την κυριαρχία του και την επιθετικότητά του. Αυτό αποδεικνύει το ρόλο του. Συνεχίζει να κάνει κάθε είδους επιθέσεις σε λαούς που δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις τους. Είναι η πιο επικίνδυνη πολεμική μηχανή στον κόσμο και οι λαοί πρέπει να παλέψουν για να διαλυθεί.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη μίλησε η γενική γραμματέας, Βέρα Νικολαΐδου, η οποία αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στις άλλες επεμβάσεις. Τόνισε ότι η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ πρέπει να ενώνει τους λαούς σε μια δική τους συμμαχία, αντιιμπεριαλιστική, απέναντι στην συμμαχία των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΜΠΑΝΤΕΝ ΜΠΑΝΤΕΝ.--

Η συνέχιση της κατοχής στο Αφγανιστάν, αλλά και το «νέο δόγμα του ΝΑΤΟ τον 21ο αιώνα» ήταν τα πιο βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ σε Γαλλία και Γερμανία. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου γιόρτασαν σε κλίμα ευφορίας και πανηγυρισμών την 60ή μαύρη για τους λαούς επέτειο της «λυκοσυμμαχίας» των ιμπεριαλιστών. Στο θέμα του Αφγανιστάν οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρό τους Μπαράκ Ομπάμα, αν και με διαφορετική τακτική, επιδίωξαν να αποσπάσουν από τους συμμάχους νέες δυνάμεις για να ενισχύσουν την κατοχή. Αν και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της συνόδου, από τις επαφές των ηγετών διαφαινόταν μια σύμπλευση ως προς τους στόχους της συμμαχίας, ωστόσο στον επιμερισμό των καθηκόντων υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Αυτό όμως δεν αλλάζει το χαρακτήρα αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του σερίφη για το κεφάλαιο.

Επίσης το θέμα της σχέσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, αλλά και η διερεύνηση «νέου δόγματος», που θα καθορίσει το ρόλο και τις αξίες της Συμμαχίας τον 21ο αιώνα, αναμενόταν να συζητηθούν στις εργασίες της Συνόδου. Στο θέμα της εκλογής νέου γενικού γραμματέα, στη θέση του σημερινού Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ, του οποίου η θητεία λήγει την 1η Αυγούστου, διαφάνηκαν οι πρώτες διαφωνίες καθώς ο επικρατέστερος Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν, τον οποίο στηρίζουν ΗΠΑ και Γερμανία, συναντάει την αντίδραση μιας χώρας «κλειδί» όπως είναι η Τουρκία. Αυτή προβάλλει την αντίθεσή της αναφορικά με τη στάση του Δανού σχετικά με το περιστατικό που είχε συμβεί με τα «προσβλητικά» σκίτσα του Μωάμεθ που αρνήθηκε να καταδικάσει. Αυτό μάλλον είναι πρόσχημα και κρύβει ...άλλες διεκδικήσεις από τη μεριά της Τουρκίας. Ομπάμα και Σαρκοζί στη συνάντηση που είχαν μοιράστηκαν την κοινή στάση σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ η Γαλλία επανέρχεται στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και Αλβανία και Κροατία γίνονται τα νεότερα μέλη της «λυκοσυμμαχίας» με ό,τι σημαίνει αυτό για την περιοχή των Βαλκανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ