ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να επιταχύνει τις εξελίξεις προς όφελός του

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη κυριακάτικη εφημερίδα «Real News»

Ζητήματα που άπτονται της οικονομικής κρίσης, αλλά και άλλα που αφορούν στο πολιτικό σκηνικό μπροστά και στις ευρωεκλογές, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» και τη δημοσιογράφο Μ. Πυργιώτη. Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη:

-- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας μετά τη Σύνοδο του «G20»;

-- Α. Π.: «Οι εκτιμήσεις μας δεν άλλαξαν. Οι G20 συμφώνησαν σε ό,τι έως τώρα συμφωνούσαν: Να στηρίξουν τις τράπεζες, τα μονοπώλια και τις επενδύσεις τους. Σε αυτό αποκλειστικά στοχεύει η ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με νέα πακέτα δισεκατομμυρίων. Κατά τα άλλα, όσα είπαν για νέες ρυθμίσεις και έλεγχο της αγοράς είναι εμπαιγμός για τους λαούς.

Οσο μονόδρομος είναι για τους G20 με μια φωνή να κρύβουν από τους λαούς τις αιτίες της κρίσης, ενιαία να υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα και ενιαία να γίνονται πιο επιθετικοί προς τους λαούς, άλλο τόσο είναι αντικειμενικό να οξύνονται οι αντιθέσεις τους. Οι διαχωριστικές γραμμές βρίσκονται καθαρά στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Η ανισομετρία και η αναρχία, το σάπισμα, η αντίδραση, κυριαρχούν παντού, σε όλο τον καπιταλισμό, αποδεικνύοντας ότι είναι ξεπερασμένος και μόνο δεινά επιφυλάσσει για τους λαούς. Η γενικευμένη και βαθιά κρίση που έπληξε πρώτα τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες δεν είναι μια μικρή παρένθεση. Και αν θέλετε, η κρίση δεν είναι η αρρώστια αλλά ένα σύμπτωμα ενός αγιάτρευτου, σαπισμένου συστήματος».

-- Θα επιδεινωθεί και στη χώρα μας η κρίση;

-- Α.Π.: «Αυτό είναι περισσότερο από βέβαιο. Αν μάλιστα καταρρεύσουν οι οικονομίες της Ν/Α Ευρώπης, όπου έχουν γίνει επενδύσεις καπιταλιστών από την Ελλάδα, τότε θα έχουμε κι εδώ δραματικές εξελίξεις. Θα πρόκειται για τα επίχειρα της "εξωστρέφειας", που τόσο πάσχισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει. Ομως προσέξτε: Το ζήτημα είναι ότι θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία στρώματα. Το κεφάλαιο θα συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, άρα θα ενισχύσει τη θέση του. Γι' αυτό εμείς λέμε: Ποιος θα πληρώσει; Αυτό είναι το θέμα».

Οι εργαζόμενοι να βάλουν αποφασιστικά πλάτη

-- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των εργαζομένων και ζήτησε να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν...

-- Α.Π.: «Αυτή η ευχή, από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα αν δεν συνοδεύεται από θέσεις που να στρέφονται κατά των μονοπωλίων, τα οποία ευθύνονται για την κρίση. Επομένως, "να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι" σημαίνει κατά τη δική μας άποψη: Πάλη για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και 1.120 ευρώ η κατώτερη σύνταξη, καθώς και το επίδομα ανεργίας. Σημαίνει πάλη για να μην περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις και για να καταργηθεί η μερική απασχόληση. Σημαίνει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, καθολική και σταθερή εργασία με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Και άλλα. Αλλά ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι πρέπει να δίνουν αγώνα με προοπτική. Μόνο με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και με εξουσία λαϊκή μπορούν να ικανοποιηθούν οριστικά και αμετάστρεπτα οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».

-- Πώς κρίνετε τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης και αν πιστεύετε ότι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα είχε αποτελεσματικότερη πολιτικής...

-- Α.Π.: «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, για να ενισχύσει κλάδους του κεφαλαίου που παραπαίουν και για να προλάβει άλλους. Η κυβέρνηση ομολογεί με τον τρόπο της αυτό που λέμε εμείς. Οτι δηλαδή, φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση δεν θα υπάρξει εφόσον δεν συγκρουστείς με την κερδοφορία. Η ΝΔ δεν θέλει να συγκρουστεί. Το αντίθετο μάλιστα.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, τι να πει κανείς; Εχει κουράσει με την "πράσινη οικονομία", λες και οι εργαζόμενοι στην "πράσινη οικονομία" δεν θα έχουν τα ίδια προβλήματα με όλους τους άλλους. Οχι, δεν θα υπήρχε άλλο αποτέλεσμα και με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα του κεφαλαίου».

-- Σκοπεύετε να εντατικοποιήσετε τις κινητοποιήσεις σας στο χώρο των εργαζομένων;

-- Α.Π.: «Κάνουμε πάντα ό,τι περισσότερο μπορούμε, ενώ προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερα. Ομως κοιτάξτε: Δεν εξαρτώνται τα πάντα από το ΚΚΕ. Πρέπει και οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη αποφασιστικά. Αν περιμένουν να περάσει η μπόρα, θα το πληρώσουν πιο ακριβά».

Στην κάλπη καταδίκη της ΕΕ, ενίσχυση του ΚΚΕ

-- Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τις ευρωεκλογές;

-- Α.Π.: «Οι εργαζόμενοι να φτάσουν στην κάλπη έχοντας γεμάτους τους δρόμους με την καθημερινή αγωνιστική δράση τους. Και στην κάλπη να καταδικαστεί πλατιά η ΕΕ, να αποδυναμωθούν αποφασιστικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κάθε κόμμα του "ευρωμονόδρομου", να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΚΚΕ».

-- Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις ως προς τα ποσοστά του ΚΚΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ;

-- Α.Π.: «Δεν αποτελεί για μας μέτρο σύγκρισης το ποσοστό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε τελείως διαφορετικά κόμματα, έχουμε και διαφορετική κοινωνική αναφορά. Στόχος μας είναι να πατώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως ασκούμε πολεμική στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αποτελεί ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών δυνάμεων. Και καλούμε τους ριζοσπάστες και αριστερούς να δείξουν ότι δεν του αξίζει να τον ψηφίσουν. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να συμπαραταχθούν μαζί μας, έστω κι αν δεν συμφωνούν σε όλα με το Κόμμα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι συμφωνούν στην ανάγκη της λαϊκής αντεπίθεσης».

-- Το ΠΑΣΟΚ προσδίδει χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» στις ευρωεκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

-- Α.Π.: «Ως υποκριτική κραυγή, για να κρύψει την ταύτισή του με την πολιτική της ΝΔ. Δημοψήφισμα θα είναι η μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά».

-- Εκτιμάτε ότι ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα επιταχύνει τις εξελίξεις; Θα έχουμε δηλαδή νωρίτερα εκλογές;

-- Α.Π.: «Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα έχουμε νωρίτερα εκλογές. Το θέμα είναι να επιταχύνει ο λαός τις εξελίξεις σε δικό του όφελος. Κι αυτό δεν θα γίνει αν φύγει από τη ΝΔ για να πάει στο ΠΑΣΟΚ και αντιστρόφως. Ούτε θα γίνει με αυταπάτες ότι τις εξελίξεις τις δημιουργούν οι εκλογές, ενώ ο λαός θα κάθεται στη γωνία ενσωματωμένος».

-- Η υπόθεση Παυλίδη φέρνει πιο κοντά τις εκλογές;

-- Α.Π.: «Δεν μπορώ να γνωρίζω».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συναποφάσισαν αντιλαϊκά μέτρα

-- Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπανδρέου θα διαφοροποιήσει την πολιτική του από εκείνη που ακολουθούσε η κυβέρνηση Σημίτη;

-- Α.Π.: «Οχι βέβαια. Ούτε από του κ. Σημίτη, ούτε από της ΝΔ, η οποία συνεχίζει την πολιτική που εφαρμοζόταν επί Σημίτη. Μαζί έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και υλοποιούν όλες τις επιλογές υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μαζί ψήφισαν και το Μάαστριχτ. Αυτό υλοποιείται, και ό,τι αντιλαϊκό βλέπουμε πρέπει να λέμε: Να το Μάαστριχτ! Συνεπώς πρέπει να πληρώσουν πολιτικά όλα τα κόμματα που ψήφισαν το Μάαστριχτ. Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας σκοπίμως αποστάσεις από την περίοδο Σημίτη, λες και δεν ήταν βασικός υπουργός της».

-- Η επιστολή που απευθύνατε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον κ. Πάγκαλο απαντήθηκε;

-- Α.Π.: «Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όχι. Ακούγεται ότι θα απαντήσει, αν και υποψιαζόμαστε το περιεχόμενο της απάντησης»...

-- Υπήρξε αντίδραση, ότι δηλαδή επιχειρήσατε να «φιμώσετε» ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ...

-- Α.Π.: «Ούτε στις προθέσεις ούτε στην πρακτική μας είναι να φιμώνουμε. Αντιδράσαμε γιατί η αναβίωση του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού, εκείνου των πάλαι ποτέ "κονσερβοκουτιών", αποτελεί δηλητήριο και ρομφαία, που στρέφεται τελικά κατά των λαϊκών δικαιωμάτων».

-- Τι κίνητρα μπορεί να έχει ο κ. Πάγκαλος και προχωρεί σ' αυτές τις επιθέσεις;

-- Α.Π.: «Τόσο ο Πάγκαλος όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν το λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που τον έχουν προδώσει ουκ ολίγες φορές. Επειδή δεν μπορούν να το κάνουν με την πολιτική τους, και ο κόσμος το καταλαβαίνει, επιχειρούν να τον προσεταιριστούν με τον αντικομμουνισμό».

-- Βλέπετε δηλαδή κάτι πέρα από προσωπική άποψη, κάτι ευρύτερο;

-- Α.Π.: «Ασφαλώς. Υπάρχει καταμερισμός ρόλων στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στον Θ. Πάγκαλο έχει ανατεθεί η υλοποίηση του ωμού αντικομμουνισμού».

Δεν αλλάζει κατεύθυνση η πολιτική των ΗΠΑ

-- Εκτιμάτε ότι η πρώτη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή, σηματοδοτεί και μια πρώτη στροφή, μερικών έστω μοιρών, από την προηγούμενη πολιτική Μπους;

-- Α.Π.: «Αναπροσαρμογές στις ιεραρχήσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είχαμε και επί Μπους και σίγουρα θα έχουμε και επί Ομπάμα. Αυτό που δεν είχαμε και ούτε πρόκειται να έχουμε είναι αλλαγή στην κατεύθυνση και στους στόχους της. Δεν είδατε πόσο "διαφορετικά" αντιμετώπισε ο Ομπάμα την τελευταία σφαγή στη Γάζα, την κατοχή, τον απάνθρωπο αποκλεισμό του παλαιστινιακού λαού από τους Ισραηλινούς; Ούτε στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ θα αλλάξει κάτι. Βεβαίως τώρα, σε συνθήκες κρίσης, είναι ολοφάνερο ότι οι αντιθέσεις τους παίρνουν άλλη διάσταση»...

-- Η στάση του στο Αφγανιστάν σκληραίνει, ενώ δείχνει μια «διαλλακτικότητα» ως προς το Ιράν...

-- Α.Π.: «Πρόκειται για μεταφορά του κύριου άξονα της παρέμβασης των Αμερικανών προς το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Φυσικά και στο Ιράν, τη Συρία, στα Βαλκάνια και αλλού οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιθυμούν να επιβάλουν τον έλεγχο και την κηδεμονία τους με διπλωματικά μέσα, πολιτικούς - οικονομικούς εκβιασμούς. Τα όπλα τα χρησιμοποιούν όταν δεν μπορούν να επιβάλουν την ιμπεριαλιστική ειρήνη. Ισχύει αυτό που είπε ο Φ. Κάστρο, ότι ο Μπους χτυπούσε με το μαστίγιο, ο Ομπάμα πολιτεύεται και με το μαστίγιο και με το καρότο, ως τώρα».

-- Τι προβλέπετε για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις επί Ομπάμα και πώς θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές;

-- Α.Π.: «Είναι φανερό σε αυτή τη φάση ότι η Τουρκία βαραίνει περισσότερο απ' ό,τι η Ελλάδα στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Η Τουρκία έχει ζωτικούς δικούς της λόγους να δυσφορεί και να αντιτίθεται σε ορισμένα σχέδια των ΗΠΑ, για παράδειγμα στο διαμελισμό του Ιράκ και στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους. Προφανώς και θα θέλει ανταλλάγματα για να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.

Διαφωνούμε πλήρως και θεωρούμε επικίνδυνη την αντίληψη που υποστηρίζει ότι η χώρα μας πάση θυσία πρέπει να έχει την εύνοια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ για να αντιμετωπίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα της περιοχής. Το ίδιο και ο συναγωνισμός της ελληνικής πλουτοκρατίας με την τουρκική για το ποια θα ενισχύσει τις θέσεις της στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».

-- Θα δεχθούμε λέτε πιέσεις και στο άλλο μέτωπο; Αυτό με τη FYROM; Ηδη η κ. Μέρκελ μας προϊδέασε...

-- Α.Π.: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ. Η στήριξη που παρείχαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ στο διαμελισμό και τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, η δημιουργία κρατικών μορφωμάτων - προτεκτοράτων έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμων επικίνδυνων εστιών έντασης για όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Την ίδια κατεύθυνση είχε και η υιοθέτηση του "προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων" που οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα. Η δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διαδικασία επαναχάραξης των συνόρων με βάση τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και τη FYROM κατά το δοκούν. Η λύση των διαφορών προς όφελος των λαών και της σταθερότητας των συνόρων ούτε πριν και πολύ περισσότερο σήμερα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο όνομα. Σχετίζεται και εξαρτάται κυρίως από την πάλη των λαών το να πάψουν τα Βαλκάνια να είναι πεδίο αντιπαράθεσης».

Τι είναι «ευελφάλεια»; (Flexicurity)

Συστατικό στοιχείο της αναθεώρησης του Εργατικού Δικαίου και στρατηγικός στόχος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και βασικό εργαλείο για την ανταγωνιστικότητα. Αφορά στη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας. Προπαγανδίζεται σαν ο συνδυασμός της «ευελιξίας» με την «ασφάλεια» στην αγορά εργασίας. Παρουσιάζεται σαν το μοντέλο εκείνο που μπορεί να διασφαλίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τη μια και την υψηλή κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των πολυεθνικών από την άλλη.

Για την «ευελφάλεια» έχουν αποφασιστεί κοινές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εφαρμογή της. Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις προωθείται η εφαρμογή της σε κάθε κράτος - μέλος, σαν ενιαία στρατηγική στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Κομβικό σημείο για την προώθηση των αντιδραστικών αυτών αναδιαρθρώσεων είναι η ανάπτυξη της αντίληψης του «κοινωνικού εταιρισμού», μέσα από έναν «εθνικό κοινωνικό διάλογο των εταίρων».

Ποια ήταν η στάση των κομμάτων απέναντι στην ευελφάλεια;

Στην ψηφοφορία για τις κοινές αρχές της ευελφάλειας στις 29 Νοέμβρη 2007:

  • Το ΚΚΕ δεν ψήφισε. Εδωσε όμως στον Τύπο Δήλωση του Θ. Παφίλη, με την οποία καταγγέλλει την υπερψήφιση του σχετικού κειμένου.
  • Η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισαν το ντοκουμέντο.
  • Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ το καταψήφισαν.

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκρίθηκε στις 29 Νοέμβρη 2007 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι βασικές κοινές αρχές της «ευελφάλειας» είναι οι παρακάτω:

  • ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (βλέπε μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπονόμευση και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποδιοργάνωση του χρόνου εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων).
  • ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ (δηλαδή, μείωση των κοινωνικών παροχών - επιδόματα ανεργίας, κ.λπ. -, κατεδάφιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης).
  • ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (βλέπε διαρκής μετάβαση από τη μία εργασία στην άλλη, απελευθέρωση των απολύσεων, κατεδάφιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, αφού ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει χωρίς το κόστος της αποζημίωσης, ενώ ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται οποιαδήποτε θέση εργασίας αν θέλει να επιβιώσει).
  • ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.
  • ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε Παράρτημα των κοινών αρχών, δίνει παραδείγματα από την εφαρμογή της φιλοσοφίας της ευελφάλειας σε ορισμένα κράτη - μέλη. Κοινά στοιχεία αυτών των παραδειγμάτων είναι:

  • Η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης (Αυστρία, Ισπανία).
  • Η διαρκής κινητικότητα στην εργασία (Δανία, Ολλανδία).
  • Η μείωση μισθών, συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενίσχυση των δουλεμπορικών γραφείων, αλλαγές στην εργατική νομοθεσία (Ολλανδία).

Η αρνητική ψήφος του ΠΑΣΟΚ σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζει στρατηγική αντίθεση στις ανατροπές που προβλέπει η προώθηση της ευελφάλειας, αλλά τη δεδομένη στιγμή υπηρετούσε ψευτοαντιπολιτευτικούς στόχους. Το ΠΑΣΟΚ ήταν, άλλωστε, το πρώτο κόμμα που εισήγαγε προπαγανδιστικά στην Ελλάδα τον όρο «ευελφάλεια». Στις 20 Ιούλη 2005, η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωνε στα ΝΕΑ: «Απέναντι στην αμερικανική ευελιξία θέτουμε (στην ΕΕ) την ευελφάλεια».

Ακόμα, στις 11 Ιούλη 2007, δηλαδή τέσσερις μήνες πριν την ψηφοφορία για την ευελφάλεια, το ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο την Εκθεση για την Πράσινη Βίβλο, στην οποία περιέχεται όλη η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές της ευελφάλειας. Στην ίδια ψηφοφορία, ο ΣΥΝ είχε κάνει αποχή, δείχνοντας τουλάχιστον την ανοχή του σε όσα αντιδραστικά τελικά εγκρίθηκαν.

ΑΤΤΙΚΗ
Δραστηριότητα της ΚΝΕ για τις ευρωεκλογές

Περιοδείες και εξορμήσεις μπροστά στις ευρωεκλογές ξεκινάει από σήμερα η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ και θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες μέρες σε δεκάδες χώρους της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα Τρίτη διοργανώνονται περιοδείες σε:

-- Εμπορικά καταστήματα Μενιδίου 9 π.μ.,

-- Νυχτερινό Λύκειο Μενιδίου 7 μ.μ.,

-- Εμπορικά καταστήματα Ελευσίνας στις 7 μ.μ.,

-- Απογευματινό ΕΠΑΛ Ραφήνας 6.30 μ.μ.,

-- Εμπορικά καταστήματα Αγίου Στεφάνου 7 μ.μ.,

-- Νυχτερινό Λύκειο Ανω Λιοσίων 7 μ.μ. και

-- εμπορικά καταστήματα Ανω Λιοσίων 6 μ.μ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Σήμερα Τρίτη

-- Ρέθυμνο Μ. Συντυχάκης.

-- Αμφισσα Λ. Χατζηπαυλίδης.

Αύριο Τετάρτη

-- Αγιος Στέφανος, 8 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο, Γ. Γκιόκας.

-- Ηγουμενίτσα, 7.30 μ.μ., «Πάνθεον», Κ. Κωτσαντής.

-- Ναύπακτος, στο λιμάνι, 8 μ.μ., Ν. Μωραΐτης.

-- Ασπρόπυργος, Πνευματικό Κέντρο, 7.30 μ.μ., Κ. Παπασταύρου.

-- Λασίθι, Αγ. Νικόλαος, Γ. Νταγκουνάκης.

-- Ορεστιάδα, 7.30 μ.μ., ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ», Δ. Κρεωνάς.

Πέμπτη 9/4

-- Ανω Λιόσια, 7 μ.μ., Δημαρχείο, Δ. Κουμπούρης.

-- Μενίδι, 7 μ.μ., Δημαρχείο, Αντ. Συλλελόγλου.

-- Φαρκαδόνα Τρικάλων, Β. Μπούτας.

-- Γόννοι, Τ. Τσιόγκας.

-- Καλαμπάκα, Γ. Χαρίτος.

-- Θήβα Γ. Παναγής.

Παρασκευή 10/4

-- Αιτωλικό, Ν. Μωραΐτης.

-- Ιθάκη, 7.30 μ.μ., Ν. Καραθανασόπουλος.

-- Εδεσσα, Νομαρχία, 7.30 μ.μ., Ζ. Λυμπερίδης.

Σάββατο 11/4

-- Αστρος, 7.30 μ.μ., Α. Γιαννόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ