ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ προς τους πανεπιστημιακούς

«Σε μια περίοδο, μετά και τη συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στη νέα διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, που καινούργιοι σύμμαχοι προστίθενται ανοιχτά στην ομήγυρη της κυβέρνησης της ΝΔ για την υλοποίηση των νόμων και των κατευθύνσεων της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων»... η Πανσπουδαστική ΚΣ απευθύνει κάλεσμα αγώνα και συστράτευσης στους πανεπιστημιακούς δασκάλους.

Στο κάλεσμά της τονίζει: «Σήμερα, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και της προσπάθειας να μεταφερθεί στις πλάτες του λαού, σας καλούμε να πάρετε θέση μαζί με τη δύναμη της ρήξης και της αντεπίθεσης στο φοιτητικό κίνημα, την Πανσπουδαστική Κ.Σ. Η οικονομική κρίση αφορά άμεσα και τα πανεπιστήμια, το ρόλο και τη λειτουργία τους, ιδίως αφού έχουν υλοποιηθεί και ψηφιστεί αρκετά αντιδραστικά μέτρα και είναι έτοιμα τα σχέδια για τη συνέχεια. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δηλώνουν πρόθυμοι να αποτελέσουν βραχίονα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση», επισημαίνει η ΠΚΣ.

Προσθέτει ότι η παράταξη της Συσπείρωσης έστρωσε αυτό το δρόμο, καθώς «έριχνε νερό στο μύλο της επίθεσης ενάντια στο κίνημα, κάλυπτε προβοκατόρικες ενέργειες και τυχοδιωκτισμούς. Η ΑΡΜΕ είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Η κάθε παράταξη από το μετερίζι της έπαιξε και παίζει το ρόλο της», τονίζει η ΠΚΣ, προσθέτοντας ότι οι παρατάξεις αυτές «ήταν και είναι εχθροί της ανάγκης ανασυγκρότησης και οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος».

Η ΠΚΣ ξεκαθαρίζει ότι το κάλεσμά της απευθύνεται στους πανεπιστημιακούς που:

«Προβληματίζονται για τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων της στην ανώτατη εκπαίδευση, που δεν είναι και ούτε έχουν στόχο να γίνουν στελέχη επιχειρηματικών ομίλων, που με συνέπεια υπηρετούν την επιστήμη τους και την αναγκαιότητα να αποτελέσει μοχλό για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων και του λαού, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να απαντήσουν στην προσπάθεια υποταγής της επιστήμης στα ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών και μετατροπής της σε όπλο για την εκμετάλλευση και την απόσπαση υπερκερδών στις πλάτες του λαού».

Αυτούς τους πανεπιστημιακούς τους καλεί να ενισχύσουν το μέτωπο ενάντια στους νόμους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ (Μπολόνια, Λισαβόνα), ενάντια στο νόμο-πλαίσιο, την οδηγία για τα ΚΕΣ, την αξιολόγηση κλπ. και να δυναμώσουν τον αγώνα για το πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού, που είναι προϋπόθεση απαραίτητη και για την ίδια την ανάπτυξη της επιστημονικής διδασκαλίας και έρευνας.

Και έχει τα εχέγγυα να απευθύνει ένα τέτοιο κάλεσμα η ΠΚΣ καθώς είναι η μόνη παράταξη που παλεύει για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, μέσα από τις επιτροπές αγώνα στα τμήματα που θα οδηγήσουν μαζί με τη συμμετοχή συλλόγων στη διαμόρφωση μιας πανελλαδικής αγωνιστικής συσπείρωσης των φοιτητών. Είναι η παράταξη που παλεύει στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος και έχει θέσεις που βασίζονται στην επιστημονική, παιδαγωγική, ταξική αντίληψη και ανάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης, της σχέσης της με την οικονομία, την προοπτική ανάπτυξής της και προόδου των επιστημών. Αυτές συμπυκνώνονται στο σύνθημα για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.

ΚΝΕ - ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Διαγωνισμός καλλιτεχνικής αφίσας

Προς τιμήν των 50 χρόνων της Κουβανικής Επανάστασης

Διαγωνισμό καλλιτεχνικής αφίσας για νέους εικαστικούς προς τιμήν των 50 χρόνων της Κουβανικής Επανάστασης διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και η πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα. Οι αφίσες θα συγκεντρωθούν με ευθύνη της ΚΝΕ και θα αποσταλούν μέσω της πρεσβείας της Κούβας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αβάνα, όπου θα επιλεγούν 20 αφίσες για την έκδοση λευκώματος που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σχετική έκθεση στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

«Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Πρωτοχρονιά του 1959, όταν οι Κουβανοί επαναστάτες με αρχηγό τον κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έμπαιναν θριαμβευτές στην κουβανική πρωτεύουσα Αβάνα, την οποία λίγες μέρες πριν είχε εγκαταλείψει κυνηγημένος ο δικτάτορας Μπατίστα. Τις επόμενες μέρες η Αβάνα υποδεχόταν τον επικεφαλής των επαναστατών, Φιντέλ Κάστρο Ρους, που έφτανε στην πόλη για να αναλάβει την ηγεσία της πρώτης επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας. Το 1961, ο Φιντέλ Κάστρο διακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ο κουβανικός λαός με τους αγώνες του έχει καταφέρει πολλά για τα οποία αξίζει να περηφανεύεται και συνεχίζει να οικοδομεί το σοσιαλισμό, παρά τα αμέτρητα εμπόδια, τις "τρικλοποδιές" και προσπάθειες υπονόμευσης του ιμπεριαλισμού και του δολοφονικού αποκλεισμού που του έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Το αναμφισβήτητο δικαίωμα στη ζωή, τη δουλειά, τη μόρφωση, την υγεία είναι μόνο ένα μέρος των επιτευγμάτων που πέτυχε ο κουβανικός λαός με την επανάστασή του, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚ Κούβας», επισημαίνει σχετικά η ΚΝΕ.

Κάθε εικαστικός μπορεί να συμμετέχει με ένα μόνο έργο. Γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα όλων των μορφών ανεξαρτήτως τεχνοτροπίας και μέσου (ζωγραφική, κολάζ, φωτογραφία, γραφιστική, ψηφιακή σύνθεση κλπ.). Δηλώσεις συμμετοχής ως 15 Ιουνίου, στο τηλέφωνο 210-2592321, fax 210-2592611 και mail kne@kne.gr, υπόψη Πολιτιστικής Επιτροπής ή Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ: www.kne.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δε θα περάσει η δίωξη των απόψεων!

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει»! Αυτό το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων έστειλαν φοιτητές και πανεπιστημιακοί χτες, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, με αφορμή την κατά παραγγελία από την πρυτανεία ΕΔΕ σε βάρος καθηγητών του Τμήματος Χημείας επειδή τοποθετήθηκαν μέσα σε γενική συνέλευση του Τμήματος ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό που αποτελεί βασική πτυχή του νέου νόμου - πλαισίου!

Οι φοιτητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΚΣ, και καθηγητές με το Σύλλογο Μελών ΔΕΠ συγκεντρώθηκαν στην Πρυτανεία και κατάγγειλαν στη διοίκηση του Ιδρύματος αυτή την κατάπτυστη προσπάθεια κλίματος εκφοβισμού και τρομοκράτησης μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ποινικοποίησης της άποψης και δράσης τους. Απαίτησαν από τον πρύτανη Ι. Γεροθανάση να παρθούν πίσω οι διώξεις και η εντολή διενέργειας ΕΔΕ.

Εκείνος από την πλευρά του επικαλέστηκε αρχικά νομικά τερτίπια για να δικαιολογήσει αυτή την ενέργεια και επικαλούμενος τον «πρότυπο εσωτερικό κανονισμό», έκανε λόγο για «δυσλειτουργία του τμήματος», αναφέροντας ότι υπάρχει «τομέας σε πλήρη αδράνεια εδώ και μήνες ενώ εκκρεμούν αιτήματα προαγωγών μελών ΔΕΠ». Στην υπενθύμιση φοιτητών και καθηγητών ότι με απόφασή της η ίδια η Σύγκλητος εκφράζει κατηγορηματικά αντίθετη άποψη στην εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού ο πρύτανης το παραδέχτηκε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ορισμένα πράγματα έχουν γίνει νόμοι του κράτους». Εδειξε έτσι, για άλλη μια φορά, πως η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιδιώκει με κάθε μέσο και τρόπο να βάλει πλάτη για την υλοποίηση στην πράξη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση και δε διστάζει να «πνίξει» κάθε φωνή αντίστασης σ' αυτή την πολιτική επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Σήμερα το πολιτικό μνημόσυνο για την Ειρήνη Σιόντη

Το περιοδικό «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», με τους συνεργάτες του, διοργανώνει πολιτικό μνημόσυνο της Ειρήνης Σιόντη, μέλους της Συντακτικής του Επιτροπής, υπεύθυνης ομάδας νηπιαγωγών του ΚΜΕ και συνδικαλίστριας της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του περιοδικού (Τροίας 36, Αθήνα).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ - ΑΠΘ
Εκδήλωση για τα πειράματα στο CERN

«Τα πειράματα στο CERN και οι πειραματικές εξελίξεις» είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, αύριο Πέμπτη, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Α31 της ΣΘΕ με κύριο ομιλητή το Γεώργιο Λαζαρίδη, καθηγητή Φυσικής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ