ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
Θα είμαστε με αυτούς που εσείς λέτε ταραξίες: Τους απεργούς, τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Νιώθω πολύ ασφαλής αφού και η κυβέρνηση εγγυάται την τάξη και την ασφάλεια και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης, αν είναι η μελλοντική κυβέρνηση» είπε στην αρχή της δευτερολογίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τόνισε: «Θα ήθελα να θέσω το εξής ζήτημα: Τη σημερινή απόφαση, 8/4, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Συζήτησε τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε η εταιρεία "ΤΖΑΜΠΟ". Απόφαση του δικαστηρίου: Καταδίκασε το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και την πρόεδρό του με απειλή ποινής δυο μηνών φυλάκισης και πρόστιμο 1.000 ευρώ αν διοργανώσει ξανά και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από τα "ΤΖΑΜΠΟ".

Τι έγινε στο "ΤΖΑΜΠΟ"; Ο διευθυντής, η διοίκηση του "ΤΖΑΜΠΟ" φώναξε το συνδικαλιστή και του είπε το εξής: Πάρε 50.000 ευρώ, βάλ' τα στην τσέπη σου και φύγε από το μαγαζί. Αρνήθηκε και τον απέλυσε. Και ρωτάμε τώρα. Ποιος είναι ο ταραξίας; Η διοίκηση του "ΤΖΑΜΠΟ" ή ο εργαζόμενος ο οποίος αρνήθηκε να πάρει 50.000, να φύγει από τη δουλειά και να εγκαταλείψει το Σύλλογο, όπου ήταν εκλεγμένος στη Διοίκηση; Ταραξίας είναι η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων; 'Η είναι συνεπής με την ευθύνη που έχει ως πρόεδρος και η ίδια η διοίκηση να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων από την απόλυση και από την εξαγορά; Μήπως ο εργαζόμενος που αρνήθηκε να εξαγοραστεί για 50.000 ευρώ είναι ο βλάκας της υπόθεσης; Κάπως έτσι λέγεται στην κοινή λογική.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε. Ποιοι είναι οι ταραξίες των πόλεων; Ποιοι είναι οι ταραξίες των σχολείων; Ποιοι είναι οι ταραξίες των πανεπιστημίων; Ποιες είναι οι άλλες μορφές εγκληματικότητας που έχουμε; Γιατί ακούσαμε ταραξίες, λαθρομετανάστες και άλλες μορφές εγκληματικότητας. Κατ' αρχήν το κοινό έγκλημα ήταν το ίδιο και πριν πενήντα χρόνια. Μπορεί να είχες αυξητικές τάσεις, να είχες ορισμένα καινούρια φαινόμενα. Ολα εκσυγχρονίζονται. Εκσυγχρονίζονται και οι εγκληματίες.

Τι πρέπει να κάνει τώρα ο Σύλλογος των Εμποροϋπαλλήλων; Οχι μόνο απέναντι στο "ΤΖΑΜΠΟ", απέναντι σε άλλα μαγαζιά. Επειδή η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν γίνει κυβέρνηση, μας έχει εξασφαλίσει ησυχία απ' αυτούς που κλέβουν κλπ., εμείς ξεκαθαρίζουμε το εξής: θα είμαστε με αυτούς που εσείς λέτε ταραξίες. Τους απεργούς, τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες.

Ακούσαμε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επί της οκταετίας του συμφιλιώθηκε η αστυνομία με το λαό. Δεν ξέρω τι συμφιλίωση έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Θυμόμαστε τα γεγονότα του 2002, τι έγινε στο λιμάνι του Πειραιά με εντολή του Γ. Αγούδημου και των άλλων; Εχουμε ξεχάσει το ξύλο που έπεφτε, επίσης στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, στους απεργούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες; Τίποτα δεν έγινε; Συμφιλίωση υπήρχε; Για να μην πω τι ακούσαμε και για τα stage. Δεν είναι εδώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κάθε φορά που μιλάει, καταγγέλλει τα stage. Μπράβο του. Συγχαρητήρια. Θα τα καταργήσει; Γιατί εφάρμοσε τα stage. Και θα το κάνει βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία. Και συμμετείχαν και όλα τα κόμματα. Ιδιαίτερα βέβαια στους δήμους. Η μερική απασχόληση με τους δημάρχους και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόστηκε κατά κόρον. Και, μάλιστα, εμφανίστηκαν σαν προγράμματα τα οποία ήταν μια ανακούφιση για τους ανέργους και μας κατήγγειλαν συνεχώς εμάς ότι δε θέλουμε να βρουν οι άνεργοι έστω και αυτή την μερική απασχόληση. Και έχουμε αποδείξεις. Θα καταργηθούν και θα έρθει κάποια καινούρια μορφή μόνιμης δουλειάς; Καλό θα είναι αυτό. Αλλά να το πει. Δεν το λέει.

Ποιος θα μιλήσει για τη βία των πάνω;

Εν πάση περιπτώσει, για να έρθουμε στο θέμα, από ό,τι καταλαβαίνουμε η εγκληματικότητα οφείλεται στους ανέργους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στους λαθρομετανάστες, στους φτωχούς. Εμείς αυτό έχουμε καταλάβει. Διότι έχουμε αρχίσει και συζητάμε για την κρίση, τα κοινωνικά προβλήματα. Αλλος λέει "πάρε μέτρα γιατί υπάρχει κοινωνική ανισότητα", "να κλείσει η κοινωνική ανισότητα για να μην υπάρχει εγκληματικότητα". Και αν δεχθούμε - και να το δεχθούμε - ότι σε συνθήκες κρίσης αυξάνεται η εγκληματικότητα, δεν έχουμε δει να αυξάνεται η εγκληματικότητα από τους ανέργους. Δηλαδή, εκεί που έκλεισαν τα εργοστάσια να πήγαν οι άνεργοι και να κλέβουν και να σκοτώνουν ηλικιωμένους. Εν πάση περιπτώσει ως υπόβαθρο κοινωνικοπολιτικό να δεχθούμε ότι αυξάνεται η εγκληματικότητα. Δε δεχόμαστε - χρησιμοποιώ αυτό που λέτε εσείς - τη βία των κάτω. Για τη βία των πάνω ποιος θα μιλήσει; Απ' τα πάνω δεν υπάρχει καμία βία; Ολα προέρχονται από κάτω, από το λαό; Και ακούσαμε και μια άλλη εξήγηση, για την οποία με συγχωρείτε εγώ τουλάχιστον τρόμαξα. Εκτός και αν δεν τα κατάλαβα καλά. Μακάρι να μην καταλαβαίνω καλά μερικά πράγματα.

Είδαμε και την ψυχιατρικοποίηση τώρα της κουκούλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συμπόσιο, κάλεσε και τους ψυχιάτρους για να εξηγήσουν την κουκούλα. Και μάλιστα έφτασαν να βρουν τη ρίζα της κουκούλας στον εμφύλιο, στη δικτατορία. Είναι σαν αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν έκανε μια συζήτηση για τα θέματα της ψυχικής υγείας: Εμπλεξε εκεί τα ναρκωτικά. Δηλαδή, είναι για τον ψυχίατρο ο ναρκομανής! Αλλο πράγμα αν η μακροχρόνια τοξικοεξάρτηση δημιουργεί προβλήματα ψυχισμού, να το πω έτσι, γιατί δεν ξέρω πώς το λένε οι ειδικοί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, όταν πάμε να ψυχιατρικοποιήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και να φέρνουμε ψυχιάτρους για να μας τα εξηγήσουν, καταλαβαίνετε πού φτάνουμε. Φτάνουμε και στο μοίρασμα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, της μεθαδόνης στα σπίτια. Φτάνουμε, δηλαδή, στην αναπαραγωγή και την ενίσχυση της τοξικοεξάρτησης. 'Η να τα εξηγούμε όλα με τον Φρόιντ. Στο τέλος μπορεί να φτάσουμε και να τα αναγάγουμε όλα σε θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς, σεξουαλικής στέρησης και δεν ξέρω τι άλλο. Αυτή είναι η κοινωνική ανάλυση; Αν θέλετε και να αναλύσουμε έστω το κοινωνικό υπόβαθρο της βίας εδώ με τους ψυχιάτρους. Πού πάμε με την ψυχιατρικοποίηση;

Δεν είναι τρελοί αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν. Δεν είναι τρελοί οι απεργοί. Εχουν υπαρκτά και πραγματικά προβλήματα. Ακόμα και εκείνοι που, εν πάση περιπτώσει, σε κάποια στιγμή αισθάνονται την ανάγκη να προχωρήσουν έστω σε μορφές πάλης που δε βοηθάνε, δεν είναι τρελοί. Δηλαδή, τα πράγματα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά, γιατί το κράτος βίας, να το πω έτσι, και η δικαιολόγηση των προβλημάτων φτάνει σε ένα τέτοιο σημείο που δεν ξέρουμε και τι θα δούμε.

Για να ολοκληρώσουμε, ξαναλέμε για άλλη μια φορά ότι βεβαίως το θέμα της εγκληματικότητας υπάρχει. Είμαστε και εμείς ένα κομμάτι του λαού. Οταν γυρίσουμε αργά το βράδυ στο σπίτι μπορεί να αισθανόμαστε ανασφάλεια. Δεν λύνεται ούτε με την ένταση της κρατικής καταστολής ούτε με τα πιο σύγχρονα μέσα της Αστυνομίας ούτε με το να σταματήσουν τα καρτοκινητά, στα οποία δεν φαίνεται ο ιδιοκτήτης, διότι το οργανωμένο έγκλημα θα βρει τρόπους. Αλλωστε, η βιομηχανία παραγωγής, ας το πούμε, νέων τεχνολογιών θα βρει καινούριες μεθόδους. Και αν εν πάση περιπτώσει η εγκληματικότητα έχει μια βαθύτερη ρίζα, αλίμονο αν οι νέες τεχνολογίες καταργήσουν και την εγκληματικότητα. Οι νέες τεχνολογίες, απ' ό,τι φάνηκε, σε μια κοινωνία που έχει σύμφυτη τη βία της ταξικής εκμετάλλευσης, μπαίνουν στην υπηρεσία της.

Τελειώνω λέγοντας το εξής πράγμα. Ολη η αγωνία είναι για να σταματήσουν οι αγώνες, οι οποίοι δημιουργούν κοινωνική αναταραχή, φέρνουν τη βία. Μια κουβέντα θα πω: Οταν ο γαλλικός λαός μπήκε μέσα στη Βαστίλη, δε ζήτησε την άδεια της Μαρίας Αντουανέτας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ