ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των συμβασιούχων

Ζητάει από τους δήμους πληροφορίες για την εργασιακή σχέση εκλεγμένων αντιπροσώπων, προκειμένου να τους αποκλείσει από το επικείμενο συνέδριο

Οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για μαζικά Συνδικάτα, χωρίς αποκλεισμούς και πλαστούς διαχωρισμούς
Οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για μαζικά Συνδικάτα, χωρίς αποκλεισμούς και πλαστούς διαχωρισμούς
Την επίθεση ενάντια στο αυτονόητο δικαίωμα όλων των εργαζομένων να συσπειρώνονται και να παλεύουν μέσ' από τα σωματεία τους, οξύνει η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, με στόχο να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη ενιαίων αγώνων με ταξικό προσανατολισμό. Ενόψει του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία νομιμοποιεί αντιπροσώπους που προέρχονται από σωματεία, όπου καταγράφεται σωρεία διπλοψηφισάντων, ακόμα και από σωματείο που οι εργαζόμενοι απασχολούνται πλέον στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δεν ανήκουν στον κλάδο! Την ίδια ώρα, σχεδιάζει τον αποκλεισμό αντιπροσώπων που προέρχονται από σωματεία, όπου, μετά από την επιμονή των ταξικών δυνάμεων, ψήφισαν και οι συμβασιούχο. Δηλαδή, οι πιο σκληρά εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι, για τους οποίους επιβάλλεται να είναι συνδικαλισμένοι και να εκφράζονται μέσα από τα συνδικάτα, σε όλα τα επίπεδα, μαζί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ανεξάρτητα από σχέση ή αντικείμενο εργασίας. Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας έφτασε μάλιστα στο σημείο με έγγραφό της προς τους δημάρχους Πετρούπολης και Καματερού να ζητά πληροφορίες για την εργασιακή σχέση κάθε εργαζόμενου, προκειμένου να προβεί στον αποκλεισμό του Σωματείου, όπου είναι εγγεγραμμένοι και ψήφισαν και οι συμβασιούχοι των δύο δήμων. Στο σχετικό έγγραφο της πλειοψηφίας σημειώνεται: «Προκειμένου η Επιτροπή Νομιμοποίησης Αντιπροσώπων της ΠΟΕ - ΟΤΑ να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων του Συλλόγου Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Πετρούπολης - Καματερού, παρακαλώ να μας στείλετε καταστάσεις με τους εργαζόμενους του Δήμου σας των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, όπου θα εμφανίζεται η σχέση εργασίας του καθενός, το συντομότερο δυνατόν». Σχολιάζοντας τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος του Σωματείου Πετρούπολης - Καματερού, Βασ. Κατσιαρδάμης, δήλωσε στον «Ρ»: «Πλανώνται οικτρά όλοι αυτοί αν νομίζουν ότι τα συνδικάτα είναι φέουδά τους και ότι μπορούν να συμπεριφέρονται ως φεουδάρχες και να διαχωρίζουν και συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους σε διάφορες κατηγορίες, ενισχύοντας το διαίρει και βασίλευε που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, για να έχουν ένα ανήμπορο και ανάπηρο κίνημα απέναντι από τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, τις πολιτικές του κεφαλαίου. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί μ' όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διακρίσεις, θα επιβάλει τα πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και σε ενιαίο μέτωπο θα παραμερίσει και το σύγχρονο φεουδαρχικό συνδικαλισμό των γαλαζοπράσινων συνδικαλιστικών ηγεσιών αλλά και θα αναπτύξει αποτελεσματικούς αγώνες ρήξης και σύγκρουσης με τις πολιτικές και τους πολιτικούς φορείς του κεφαλαίου».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΕΒΓΑ»
Μάζευε τις ανακοινώσεις από τα χέρια των εργαζομένων!

Προκλητική η στάση της επιχείρησης κατά τη διάρκεια χτεσινής εξόρμησης του ΚΚΕ

Κάθε όριο πρόκλησης ξεπέρασε χτες η εργοδοσία στην επιχείρηση τροφίμων «ΕΒΓΑ», επιβεβαιώνοντας ότι πίσω από τις «ιλουστρασιόν» συσκευασίες των προϊόντων της και τις πολύχρωμες διαφημίσεις κρύβεται ένας στυγνός εκμεταλλευτής, που θέλει τους εργαζόμενους μακριά από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ, μην τυχόν και διαταραχθεί η κερδοφορία της.

Χτες το μεσημέρι, στην αλλαγή της βάρδιας στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, μέλη του ΚΚΕ έκαναν εξόρμηση καταγγέλλοντας τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της εργοδοσίας να απαγορεύσει εξορμήσεις του Κόμματος στα εργοστάσιά της. Την ώρα που οι εργαζόμενοι είχαν πάρει τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και περνούσαν την είσοδο του εργοστασίου πηγαίνοντας στο πόστο τους, ένα από τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης στεκόταν στο πλάι της εισόδου, έπαιρνε τις ανακοινώσεις από τα χέρια των εργαζόμενων και τις έριχνε σε έναν «κουβά» τον οποίο κράταγε!

Αυτή η άμεση και ωμή απαγόρευση στους εργαζόμενους ακόμα και να κρατήσουν στα χέρια τους την ανακοίνωση του ΚΚΕ, ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς τρομοκρατικών μεθοδεύσεων της εργοδοσίας, που εκφράζονται με απολύσεις και παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, μέχρι και την «απαγόρευση» στο ΚΚΕ να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους. Μεθοδεύσεις που πατάνε πάνω στις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αλλά και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που συνδιαλέγονται σαν «συνεταίροι» με τους εργοδότες, δίνοντας αέρα στα πανιά της επιθετικότητάς τους.

Οι κομμουνιστές, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εξόρμησης που διοργάνωσε η ΚΟ Τροφίμων και η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στάθηκαν με κόκκινες σημαίες έξω από το εργοστάσιο, με πανό και συνθήματα, ξεκαθαρίζοντας πως καμιά προσπάθεια τρομοκράτησης δεν θα περάσει. Μοίρασαν ανακοινώσεις και συνομίλησαν με πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θερμά.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Δημήτρης Κυπραίος, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Βιομηχανίας της ΚΟΑ επισήμανε: «Η μαζική μας παρουσία εδώ είναι μια άμεση απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας να παρεμποδίσει το ΚΚΕ να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα καλέσαμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ και να βάλουν εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, που εκφράστηκαν και σήμερα, με διευθύντρια της επιχείρησης να μαζεύει τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ από τα χέρια των εργαζομένων, σε κουβά».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Καταδικάζει της ευρωαπόφαση για το Δημόσιο

Την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο καταγγέλλει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας.

Χαρακτηρίζει σαν βαθιά αντιλαϊκή την απόφαση και επισημαίνει πως «σήμερα που η τεχνολογική ανάπτυξη στα μέσα παραγωγής θα έπρεπε να είναι ισχυρός παράγοντας για μείωση των ορίων ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες, η ΕΕ των πολυεθνικών παίρνει αποφάσεις που ανεβάζουν τους δείκτες κερδοφορίας του κεφαλαίου, σπρώχνοντας στη δουλειά μέχρι τα γεράματα χιλιάδες εργαζόμενους - ες».

Σήμερα, τονίζει, πρώτα και κύρια το εργατοϋπαλληλικό κίνημα, αλλά και κάθε μαζικός φορέας, κάθε προοδευτικός πολίτης έχουν υποχρέωση να παλέψουν για να ακυρωθεί στην πράξη η αντεργατική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και παράλληλα να στραφεί ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις που άνοιξαν το δρόμο γι΄αυτήν την απαράδεκτη απόφαση και σήμερα ανοικτά ή συγκαλυμμένα τη στηρίζουν.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας - καταλήγει το ψήφισμα - θα κάνει κάθε προσπάθεια για να συμπορευτεί με τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς που ο αγώνας τους θα στοχεύει στην ακύρωση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου και θα ανοίγει δρόμους για τη μείωση των ορίων ηλικίας για Συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών».

Τραυματίστηκε ηλεκτροτεχνίτης

Νέο εργατικό «ατύχημα», με αποτέλεσμα αυτή τη φορά τον τραυματισμό ενός ηλεκτροτεχνίτη, σημειώθηκε προχτές, Τρίτη. Η εργοδοσία είχε στείλει τον εργαζόμενο - που δούλευε στην εταιρεία ΜΗΤΡΟΥ - να κάνει συντήρηση ανελκυστήρα μόνος του, αν και η νομοθεσία προβλέπει ότι τέτοιες εργασίες πρέπει να εκτελούνται από συνεργείο με δύο άτομα. Ο εργαζόμενος υπέστη κάταγμα όταν το χέρι του πιάστηκε από την τροχαλία, στο μηχανοστάσιο όπου και βρισκόταν.

Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να μη δέχονται πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους, να συσπειρωθούν και να οργανωθούν στο σωματείο τους ώστε συλλογικά να αντιπαλέψουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι εργοδότες του κλάδου συχνά στέλνουν εργαζόμενους μόνους τους σε εργασίες επισκευής, συντήρησης κτλ., στο όνομα του «να προχωράει η δουλειά πιο γρήγορα» ή επειδή «δεν υπάρχει κόσμος», για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Κάτι που το σωματείο έχει επανειλημμένα καταγγείλει με κινητοποιήσεις σε μεγάλες εταιρείες, όπως έγινε πρόσφατα στην πολυεθνική «Schindler», ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα βάλει φραγμούς στις αντεργατικές μεθοδεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ