ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σύσκεψη

Την Κυριακή στις 10.30 το πρωί

Μαζικό αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στην ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιείται την Κυριακή 12 του Απρίλη 2009, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα των Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23), στην Ομόνοια, απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΣΕΑ, στόχος της σύσκεψης είναι η καλύτερη οργάνωση της παραπέρα δουλειάς η ανταλλαγή εμπειρίας και ο συντονισμός της δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων στο χώρο του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Η Συντονιστική τονίζει ότι η θετική δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, δημιούργησε στις ομοσπονδίες, τα σωματεία και τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται νέες και αυξημένες απαιτήσεις. «Σήμερα, συνεχίζει, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά σε νέα βήματα. Τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου με μια σειρά ώριμα αιτήματα που αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ και τον προγραμματισμό δράσης στο επόμενο διάστημα». Προσθέτει, επίσης, ότι «σήμερα, σε μια περίοδο όξυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι απαραίτητη η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα».


ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους

Συνέντευξη Τύπου της ΠΑΣΥ στη Λάρισα

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους και την ΠΑΣΥ, ώστε μαζικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουν την επιβίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας υπέρ των συμφερόντων τους και προς όφελος του λαού, απηύθυνε η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα.

«Οι κτηνοτρόφοι, εδώ και ενάμιση χρόνο, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, καθώς οξύνονται και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματά τους και η ΠΑΣΥ συνέβαλε και συμβάλλει στην οργάνωση του αγώνα που γίνεται μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές, από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους για τη λύση των προβλημάτων τους και για να αρθούν τα αδιέξοδα όπου έχουν περιέλθει από την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Και επεσήμανε ότι συνυπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που επιχειρούν να «σκεπάσουν» τα προβλήματα και όχι να δώσουν λύσεις, για να εκτονώσουν την οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, να αποπροσανατολίσουν, να διχάσουν και να εκφυλίσουν τους αγώνες τους.

Αφού μίλησε για τις συνέπειες της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι πρόκειται για εχθρική πολιτική, που φαίνεται από το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και από τα κέρδη που συσσωρεύουν οι μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες, οι οποίες αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, όπως η «ΒΙΒΑΡΝΤΙΑ» - μέσα στο 2008 αύξησε τα κέρδη της κατά 21,4% - η ΦΑΓΕ κ.ά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι και «η ΑΤΕ που "ρουφά" το αίμα μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών», όπως χαρακτηριστικά είπε, αύξησε τα κέρδη της κατά 27, 8 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα επίθεση σε βάρος τους, ύστερα και από την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για άνοιγμα της παρέμβασης σε βούτυρο και γάλα σε σκόνη και ανέφερε συγκεκριμένα ότι η «ΒΙΒΑΡΝΤΙΑ» έσπασε τα συμβόλαια στους κτηνοτρόφους από τη Βόρεια Ελλάδα και από την 1η Μάη δε θα παραλαμβάνει γάλα, η ΦΑΓΕ μείωσε την τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα και παρέτεινε την πληρωμή για ένα μήνα, ενώ το καρτέλ γάλακτος διαρρέει ότι θα μειώσει την παραγωγή φρέσκου γάλακτος (4-5 ημερών) και θα αυξήσει το υψηλής παστερίωσης (10 ημερών) κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση των εισαγωγών γάλακτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους, αλλά και για τις διατροφικές ανάγκες του λαού, που θα καταναλώνει χαμηλότερης ποιότητας γάλα. Οπως υπογράμμισε ο Β. Μπούτας, για κάθε βυτίο εισαγόμενου γάλακτος, βάρους 25 τόνων, οι γαλακτοβιομήχανοι έχουν, επιπλέον, κέρδος 15.000 ευρώ.

Καταλήγοντας, παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία και επεσήμανε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, όσο ενισχύεται η συνεργασία και συμμαχία με τους άλλους αγρότες, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, καθώς κοινή είναι η αιτία των προβλημάτων τους, κοινοί και οι στόχοι.

Τα αιτήματα

Τα άμεσα αιτήματα που θέτει σήμερα η ΠΑΣΥ είναι:

  • Αναπλήρωση εισοδήματος και κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο εισόδημα : 50 ευρώ ενίσχυση για κάθε προβατίνα - κατσίκα και 300 ευρώ για αγελάδα και χοιρομητέρα - πρόβειο γάλα 1,40 ευρώ το κιλό και στα 2/3 το γίδινο και 0,70 ευρώ/κιλό στο αγελαδινό και για το κρέας : 8 ευρώ/κιλό στα αμνοερίφια, παίρνοντας ειδικά μέτρα προστασίας από εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας ιδιαίτερα το Πάσχα, 6 ευρώ/κιλό στο μοσχαρίσιο και 1,70 ευρώ/κιλό στο χοιρινό.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές, όταν υπερβαίνουν τα 18 λεπτά/κιλό.
  • Ρύθμιση χρεών με διαγραφή κάθε μορφής και είδους τοκογλυφίας των τραπεζών.
  • Νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων - χωρίς επιβάρυνση των κτηνοτρόφων και οριοθέτηση βοσκοτόπων.
  • Δημιουργία μεγάλου σύγχρονου κρατικοσυνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος στη Θεσσαλία για την προστασία κτηνοτρόφων και καταναλωτών από τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες.
  • Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και καλά φάρμακα.
  • Ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, καθώς και από τις ζημιές που προέρχονται από τις διάφορες εμπορικές κρίσεις.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, των ποιοτικών παρακρατήσεων και της διαφοροποίησης, με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση επιτοκίων, με επιδότηση εφοδίων.
  • Την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της VIVARTIA να μην παραλαμβάνει γάλα από τους παραγωγούς της Β. Ελλάδας και υποχρέωση για γιαούρτι αποκλειστικά από φρέσκο γάλα.
  • Να μη διατεθούν το 2009 αποθέματα της παρέμβασης σε γάλα σκόνη.
  • Το σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στους ιδιώτες.
  • Τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
  • Εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, όπως Αχελώος, φράγματα - λιμνοδεξαμενές - ποτίστρες - εμπλουτισμός λειμώνων κ.λπ.
  • Μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις, ανεξάρτητα της συμβατότητας ή όχι με τη κοινοτική νομοθεσία.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κοινοτικών ενισχύσεων χωρίς παρακρατήσεις.
  • Να κατανεμηθεί το εθνικό απόθεμα στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους και όχι στις επιχειρήσεις και τους μεγαλοκτηνοτρόφους.
  • Τα σχέδια βελτίωσης να θεσπιστούν στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης και ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων με τον αποκλεισμό των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το 25% στα φάρμακα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σε κατάσταση απελπισίας

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τέμπη

EUROKINISSI

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τέμπη
Τα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, που εντείνονται μετά τα μέτρα της ΕΕ για μείωση των τιμών του γάλακτος και την προώθηση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, αλλά και τις τιμές των αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα μετέφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μωραΐτης.

Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι «ο κτηνοτροφικός κλάδος είναι ένας κλάδος ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα», λέγοντας γενικόλογα ότι από την πλευρά του υπουργείου θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά. Οσον αφορά τις τιμές, ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτές επαφίενται στους ...νόμους της αγοράς, λέγοντας πως «η τιμή του παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων όπως είναι το γάλα, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, διαμορφώνεται ελεύθερα βάσει της προσφοράς και της ζήτησης».

«Oι Ελληνες κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση απελπισίας», τόνισε ανταπαντώντας ο Γ. Μωραΐτης, σημειώνοντας πως οι ευρωενωσιακές πολιτικές «έχουν εκτοξεύσει το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Και, δυστυχώς, απ' αυτά τα 3 δισεκατομμύρια, το 70% προέρχεται από κτηνοτροφικά προϊόντα». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δε δίνει σαφείς απαντήσεις στο αν «θα επιτρέψετε την εμφιάλωση παστεριωμένου γάλακτος στις δέκα ημέρες, κάτι που θα δημιουργήσει παραπέρα προβλήματα στις τιμές των κτηνοτρόφων» και στο αν «θα επιτρέψετε το γάλα σκόνη, απόφαση που πάρθηκε στις αρχές του μήνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οσον αφορά την κυβερνητική θέση σύμφωνα με την οποία οι τιμές διαμορφώνονται από τον ανταγωνισμό, ο Γ.Μωραΐτης σημείωσε ότι «αυτός ο υγιής ανταγωνισμός έχει δημιουργήσει αυτά τα τεράστια προβλήματα, τη στιγμή που οι παραγωγοί γάλακτος παραδίδουν το προϊόν 0,30 - 0,35 ευρώ και στην κατανάλωση φτάνει 1,60 ευρώ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του υγιούς ανταγωνισμού». Ειδικά μάλιστα για την πασχαλινή αγορά επισήμανε ότι «ζητάμε τιμές στα αρνιά και στα κατσίκια ενόψει του Πάσχα. Να είναι τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τα 7 ευρώ και να αφήνουν και ένα λογικό κέρδος στους κτηνοτρόφους». Κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι είναι στους δρόμους και θα συνεχίσουν να είναι στους δρόμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ