ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρωτοκαθεδρία στο κεφάλαιο

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ

«Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πως αν ανατραπεί η πρωτοκαθεδρία του κέρδους, είναι δυνατή μια άλλου τύπου ανάπτυξη, συμβατή με τη φύση, που σέβεται και βελτιώνει διαρκώς το φυσικό περιβάλλον». Με αυτήν την πολιτική επιδίωξη - όπως την περιέγραψε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας - παρουσιάστηκε χτες το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον. Και τι είπε; Ανατροπή όχι του κέρδους αλλά της πρωτοκαθεδρίας του. Τίποτα δηλαδή. Γιατί όσο υπάρχουν κέρδη, δηλαδή κεφάλαιο, αυτά θα έχουν την πρωτοκαθεδρία.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν χτες, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη προς όφελος του λαού στο πλαίσιο βέβαια του καπιταλιστικού συστήματος. Να υπάρχει δηλαδή η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από το μεγάλο κεφάλαιο, να υπάρχει το κέρδος των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, αλλά με περισσότερο ...σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Αυταπάτη που σκορπά σκόπιμα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα και να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση και την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που προϋποθέτει την ανατροπή αυτού του τρόπου παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τύπο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθηθεί συμπυκνώνεται στο εξής: «Για εμάς, για την οικολογική ριζοσπαστική αριστερά, η κρίση και η γενικότερη απονομιμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού ανοίγει το δρόμο για αναζήτηση πειστικών απαντήσεων σε συγκεκριμένα αλλά και θεμελιώδη ζητήματα, όπως: Τι παράγουμε και πώς το παράγουμε; Πώς διανέμουμε τον παραγόμενο πλούτο και τι καταναλώνουμε; Πώς αναπαράγουμε την κοινωνία μας; Πώς προστατεύουμε και αξιοποιούμε δημιουργικά το περιβάλλον; Πώς αποκτούμε, αναπτύσσουμε και χρησιμοποιούμε τη γνώση προς όφελος της κοινωνίας συνολικά; Πώς ορίζουμε το δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά;».

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως εάν η νεοφιλελεύθερη πολιτική μεταρρυθμιστεί, όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Μόνο που αυτό ακριβώς αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του μεγάλου κεφαλαίου. Το τι παράγεται και πώς, το τι καταναλώνει η κοινωνία και πώς, το πώς προστατεύεται το περιβάλλον και το πώς χρησιμοποιείται η γνώση, είναι ζητήματα που στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής καθορίζονται από το κεφάλαιο. Ασχετα εάν εφαρμόζεται νεοφιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως σκορπίζει αυταπάτες.

Ας δούμε συγκεκριμένα ορισμένες από τις βασικές προτάσεις όπως διατυπώθηκαν χτες.

1.«Σαν πρώτιστο στόχο ορίζουμε τη ριζική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας υπό τις αρχές της αειφορίας και της σύμμετρης ανάπτυξης. Σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και υπό παραγωγικές σχέσεις που θα γέρνουν διαρκώς την πλάστιγγα προς όφελος της δημιουργικής εργασίας».

Μα αυτό δεν επιχειρείται να γίνει, για παράδειγμα, με τους φτωχούς αγρότες της Θεσσαλίας; Η Ευρωπαϊκή Ενωση παίρνοντας υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των περιοχών και την αειφορία, τους βάζει να καλλιεργούν παπαρούνες και άλλα συμπαθή προϊόντα που όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών αλλά τους καταδικάζει σε ξεκλήρισμα. Τι σημαίνει παραγωγικές σχέσεις που θα γέρνουν προς όφελος της δημιουργικής εργασίας; Οτι το κεφάλαιο, που έχει στην κατοχή του τον πλούτο που παράγει η εργασία, θα παραχωρεί οικειοθελώς δικαιώματα και θα αυξάνει το μισθό των εργατών στο όνομα της αειφορίας;

2. «Η ανάπτυξη που προτείνουμε προϋποθέτει ευρύτατη κοινωνική συμφωνία, δημοκρατική συμμετοχή και τον διαρκή έλεγχο. Προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό πολιτικό συσχετισμό από τον σημερινό».

Δηλαδή, φαντάζονται και προτείνουν ότι αφεντικά, εργάτες, πολυεθνικές και μικρομεσαίοι επαγγελματίες, μονοπώλια και αγρότες, θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, θα υπογράψουν κάποια συμφωνία και όλοι ισότιμα θα συναποφασίζουν για το ...κοινό καλό. Και αυτό λένε ότι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της εξουσίας των μονοπωλίων. Που το κεφάλαιο μέσα από τέτοιες «κοινωνικές συμφωνίες» επιδιώκει να αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη σε βάρος της εργατικής τάξης.

3. «Διεκδικούμε μια πράσινη προσέγγιση της οικονομίας σε έναν κόκκινο τρόπο παραγωγής. Ο οικολογικός μετασχηματισμός δεν ταυτίζεται πλήρως με τον κοινωνικό, αλλά συνδέονται. Και ακριβώς, στόχος δικός μας είναι η σύνδεση αυτή να γίνεται ολοένα και πιο βαθιά και ουσιαστική».

Δηλαδή, αντιλαμβάνονται την περιβαλλοντική πολιτική και τη σχέση της εργατικής τάξης με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής, ως κάτι ξεχωριστό από το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων. Σαν να μην είναι καθοριστικές οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους στο πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο περιβάλλον που ζει και εργάζεται η εργατική τάξη, στο οικοσύστημα γενικότερα. Λες και είναι άσχετο ότι τα μονοπώλια δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για αντιρυπαντική τεχνολογία και για μέτρα ασφάλειας με κίνδυνο να υπάρξουν νέα Σεβέζο στο Θριάσιο, με την ίδια τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία. Οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ οραματίζονται «οικολογικούς μετασχηματισμούς» και «κόκκινους τρόπους παραγωγής» στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

4.«Επιδιώκουμε μια γεωργική παραγωγή ορθολογικά οργανωμένη που θα σέβεται τους φυσικούς πόρους, θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα, θα παράγει ποιοτικά προϊόντα που θα αλλάζουν τα πρότυπα κατανάλωσης και διατροφής».

Κουβέντα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της. Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ μιας «επιδιορθωμένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», όπως έλεγαν και στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Μιας επιδιόρθωσης που θα την κάνουν τα μονοπώλια και που οι ξεκληρισμένοι αγρότες θα κληθούν να την χειροκροτήσουν κιόλας. Σε αυτό το πλαίσιο μιλούν για ορθολογικά οργανωμένη παραγωγή.

5. «Διεκδικούμε να εφαρμοστούν δημόσιες πολιτικές διαφύλαξης και αναπλάσεων των ελεύθερων χώρων και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες για την εξασφάλιση εκτάσεων, προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, ήπιας αναψυχής και άθλησης».

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας την έναρξη της μελέτης κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων αν και τώρα λέει το αντίθετο. Ενώ είναι γνωστό το ότι παλεύει με νύχια και με δόντια την παράδοση μέρους του Ελαιώνα για την κατασκευή γηπέδου από την εταιρεία του Παναθηναϊκού.

Τι είναι η Πράσινη Βίβλος για το Εργατικό Δίκαιο;

Είναι κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 22 του Νοέμβρη 2006, το οποίο περιέχει τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις για την αναμόρφωση του Εργατικού Δικαίου στα κράτη - μέλη. Προωθείται με το αιτιολογικό ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας επιβάλλουν την προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα νέα δεδομένα, προκειμένου να συνδυάζεται πιο αποτελεσματικά η «ευελιξία» με την «ασφάλεια» στην εργασία (η γνωστή «ευελφάλεια»).

Αυτό που επιδιώκεται είναι η νομική κατοχύρωση των ανατροπών που ήδη έχουν συντελεστεί ή σχεδιάζονται στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το σχετικό κείμενο έχει δοθεί για διαβούλευση από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών στους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, ενώ παράλληλα διεξάγεται η συζήτηση και στα όργανα της ΕΕ.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της αναμόρφωσης του Εργατικού Δικαίου;

  • Η κατάργηση των ΣΣΕ και η αντικατάστασή τους από την ατομική σύμβαση εργασίας. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου χαρακτηρίζονται παρωχημένες σχέσεις εργασίας που δεν είναι επαρκείς όσο περνάει ο χρόνος!
  • Ο δραστικός περιορισμός των σχέσεων εργασίας αορίστου χρόνου και η αντικατάστασή τους από κάθε μορφής μερική και ελαστική απασχόληση.
  • Η κατάργηση των αποζημιώσεων απόλυσης και των ορίων και προϋποθέσεων για τις ομαδικές απολύσεις.
  • Η προώθηση και η γενίκευση της «ενοικίασης» εργαζομένων από τα δουλεμπορικά γραφεία και η απαλλαγή των εργοδοτών από κάθε υποχρέωση απέναντί τους.

Η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη - μέλη να επιλέξουν ως κανόνα τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, να τροποποιήσουν το επίπεδο της «ευελιξίας» που παρέχεται στα πλαίσια των παραδοσιακών συμβάσεων εργασίας, όπως οι προθεσμίες κοινοποίησης, το κόστος και οι διαδικασίες της μεμονωμένης ή συλλογικής απόλυσης ή ο ορισμός της καταχρηστικής απόλυσης, της οργάνωσης της εργασίας, των ωρών εργασίας, των αμοιβών και του μεγέθους του εργατικού δυναμικού σε διάφορα στάδια του κύκλου παραγωγής των επιχειρήσεων! Δηλαδή, να ρυθμίζουν νομικά τις πιο διαφορετικές μορφές ημιαπασχόλησης - προσωρινή, μερική απασχόληση, δουλειά με το κομμάτι, τηλε-εργασία στο σπίτι, απασχόληση από 0 έως 1 ώρα κ.ά. - και την κατάργηση της αποζημίωσης και κάθε ορίου μαζικών απολύσεων, έτσι ώστε οι εταιρείες να αποδεσμευτούν από το «πρόσθετο διοικητικό κόστος»!!!

Ποια ήταν η στάση των κομμάτων απέναντι στην Πράσινη Βίβλο;

Στις 11/7/2007 ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο έκθεση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο.

  • Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση
  • Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την έκθεση
  • Ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν αποχή

Ο ΣΥΝ δεν καταψήφισε την έκθεση, νομιμοποιώντας επί της ουσίας την προωθούμενη επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. Η άμεση σχέση της Πράσινης Βίβλου με την «ευελφάλεια» τον καθιστά διπλά υπόλογο απέναντι στους εργαζόμενους για τη στάση ανοχής που κράτησε στην ψηφοφορία, καλλιεργώντας αυταπάτες για δήθεν φιλεργατικά στοιχεία που μπορεί να περιέχονται στην Πράσινη Βίβλο (βλέπε σχετικά και «Ρ», 5 Σεπτέμβρη 2007).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ