ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2009
Σελ. /32
Να μην έχουν τόπο να σταθούν

Τι γίνεται; Εχει έρθει ανάποδα ο κόσμος;

Προσπαθεί και ξαναπροσπαθεί η «Ελευθεροτυπία» να στήσει ένα κίνημα - μαϊμού για να αντιμετωπίσει τους κομμουνιστές και πάνω στην κρίσιμη στιγμή διαπιστώνει πως όχι μόνο δεν πιάνει τόπο η προσπάθεια, αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν: Αίφνης οι Ελληνες ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν το νέο αντικομμουνιστικό μνημόνιο της ΕΕ. Πάνω που αρχίζει να ανακαλύπτει σταλινικό δάκτυλο έρχεται το κακό μαντάτο: Εφτασαν ως και οι Αμερικανοί να ζητάνε κατά 20% σοσιαλισμό! Που θα σηκωθεί ο Μακάρθι από το μνήμα να τους πάρει με τα κόκαλα.

Δε πάει καλά ο κόσμος... Εχει βάλει για τα καλά ο διάβολος το χέρι του. Το λέει και το πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ: κήρυξαν πόλεμο στο θεό! Και πάνω που ψάχνεις να βρεις ποιος σάλταρε ώστε να κηρύττει πόλεμο στο ανύπαρκτο, διαβάζεις πάλι στην «Ελευθεροτυπία» το καλυτερότερο: μία, εκεί που χόρευε γυμνή σ' ένα μπαρ είδε λέει τον Χριστό μπροστά της και τον ερωτεύτηκε, έγινε μοναχή και συνέχισε να χορεύει αλλά αυτή τη φορά στα γηροκομεία. Τώρα, λέει, το κάνει πιο χριστιανικά. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ για το πώς είναι αυτός ο χριστιανικός χορός, αλλά εμάς για δουλειά του διαβόλου μας μοιάζει.

Πάντως έχει κάποιο δίκιο η αρθρογράφος στην «Ελευθεροτυπία». Υπάρχει σταλινικός δάχτυλος: Εφτασε ο «Ελεύθερος Τύπος» να ζητάει να ξεκαθαρίσει η αγορά από εφοπλιστές και γενικά επιχειρηματίες που στηρίζονται σε κρατικό χρήμα. Και ποιος θα μείνει; Υπάρχει καπιταλιστής που να μη στηρίζεται στο κρατικό χρήμα; 'Η, καπιταλιστής που να μην ψάχνει τζάμπα εργάτες;

Κάτι τέτοια κακά μαντάτα προκαλούν ταραχή. Σου λέει η άλλη κάτι γίνεται εδώ. Κάτι ξέρει ο Πάγκαλος που είναι μες τα πράγματα κι έχει αγριέψει έτσι.

Γιατί, καλά να λένε, γενικώς τη γνώμη τους, αλλά τι θα γίνει όταν αύριο θα χρειαστεί να φέρνουμε και μεις φέρετρα από τη νέα «Κορέα», το Αφγανιστάν; (στον πόλεμο της Κορέας που έκαναν οι Αμερικανοί από το 1950 ως το 1953, για να τσακίσουν το επαναστατικό της κίνημα και να βάλουν πόδι στον Ειρηνικό, πήρε μέρος και η τότε ελληνική κυβέρνηση για την «Ελευθερία της Πατρίδος» στέλνοντας στο θάνατο παιδιά του ελληνικού λαού για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς).

Και πάνω που δήθεν ψάχνονται για το τι συμβαίνει, έρχεται το ΒΗΜΑ και τα μαρτυράει όλα: Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει να κάνουν τώρα δήλωση αποκήρυξης οι κομμουνιστές.

Τι να τους πεις; Πως «ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές»; Να τους θυμίσεις κάτι Τιτάνες σαν τον Τατάκη; Τα ξέρουνε καλύτερα από μας. Εργο της τάξης τους, της αστικής, είναι και ο Νόμος 509 (φαντάζεσαι να δηλώνανε νομοταγείς σ' έναν τέτοιο νόμο οι κομμουνιστές;) και τα ξερονήσια και τα εκτελεστικά αποσπάσματα...

Λοιπόν, ούτε ανάποδα ήρθε ο κόσμος, ούτε ο διάβολος έβαλε το χέρι του. Απλά το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης φέρνει μαζί του «μεγάλη συμφορά». Ε, και σ' αυτόν τον τόπο είναι πολλοί ακόμα αυτοί που παρά τους τόνους κουτόχορτο που τους ταΐζει η αστική προπαγάνδα, δεν έχουν σκοπό να πάνε άκλαυτοι. Γιατί υπάρχει, δίπλα τους, στην πρώτη γραμμή κάθε μάχης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τέτοιες παραδόσεις πίσω του και τέτοια στρατηγική για το αύριο, που ο κόσμος και απάγκιο νιώθει πως έχει, και γνώση - εμπειρία διαρκώς φρεσκαρισμένη διαθέτει για το τι και πώς πρέπει να γίνει.

Ξέρει η αστική τάξη από πού θα το βρει. Κι έχουμε κάθε λόγο να επιβεβαιώνουμε διαρκώς τους φόβους της μέχρι που ο τρόμος της να τη στείλει εκεί που ανήκει: στην προϊστορία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ: «Η κατάθεση Μανούση στη Βουλή μας προκαλεί να ασχοληθούμε και με το πώς γίνεται κάποιος επιχειρηματίας σε αυτή τη χώρα. Αν γίνεται χάρις σε δικά του κεφάλαια, έχει καλώς. Αν όμως γίνεται επιχειρηματίας και αυτοπροσδιορίζεται μάλιστα ως "εφοπλιστής" χάρις σε κρατικό χρήμα τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ετσι επιχειρηματίας γίνεται ο καθένας μας. Τριάντα εκατομμύρια ευρώ είναι οι επιδοτήσεις που πήρε ο Μανούσης, αποκάλυψε ο Α. Παυλίδης στη Βουλή. Τόση είναι η "σούμα". Τριάντα εκατομμύρια είναι 10 δισ. σε παλιές δραχμές για να έχουμε μια τάξη μεγέθους. Και το ερώτημα είναι: Περισσεύουν από το κράτος τόσα λεφτά ώστε να επιδοτεί έναν πλοιοκτήτη (και όχι εφοπλιστή βεβαίως) για να ασκεί δημόσια υπηρεσία με μηδενικό επιχειρηματικό ρίσκο; (...) Αν πρέπει να "καθαρίσει" μια φορά η πολιτική μας ζωή από τους πολιτικούς που αποδεδειγμένα τα παίρνουν, είναι δέκα φορές πιο αναγκαίο να καθαρίσει όλη η αγορά από επιχειρηματίες που "λαδώνουν" για να κάνουν τους καπεταναίους με τα δανεικά λεφτά των φορολογουμένων» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΖΑΜΠΑ ΕΡΓΑΤΕΣ: «Το ωρομίσθιο ενός Αμερικανού εργάτη είναι 24,5 δολάρια, αλλά του συναδέλφου του από τις Φιλιππίνες μόλις που ξεπερνάει το ένα δολάριο (1,1), ενώ του εργάτη από τη Σρι Λάνκα ούτε καν το φτάνει (0,6). Ομως δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψουμε μέχρι τη μακρινή Ασία. Μέσα στο ίδιο μας το ευρωπαϊκό σπίτι, μιάμιση ώρα από την Αθήνα, τρεις ώρες από το Παρίσι, η Βουλγαρία είναι ένας κοινωνικός παράδεισος για τους βιομηχάνους: Μόλις με 1,9 δολάρια αμείβεται την ώρα ο Βούλγαρος εργάτης. Οπως οι φορολογικοί παράδεισοι, έτσι και οι κοινωνικοί παράδεισοι αποτελούν στηρίγματα του οικονομικού συστήματος που σήμερα καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Για να ρίξει το κόστος της εργασίας, αυτό το σύστημα έβαλε τους εργαζομένους όλου του κόσμου να ανταγωνίζονται μεταξύ τους (...) Η κόλαση του εργαζομένου, ναι, μπορεί να γίνει ο παράδεισος του επιχειρηματία. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο» (από τη στήλη του Ρ. Βρανά «Δρόμοι» στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ εμπιστευτείτε με την ψήφο σας το ΚΚΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πορεία προς ευρωκάλπες υπό τη σκιά σκανδάλων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κήρυξαν τον πόλεμο στον Θεό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ στόχος των αναρχικών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ από 300 και 500 ευρώ

Η ΧΩΡΑ: Μενού με γεύση ελληνική

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καθολική άνοδος στο ΧΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΑ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ στη Βουλή για τον Παυλίδη

Η ΑΥΓΗ: Πελαγώνουν στα σκάνδαλα

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ ...Siemens ο Παυλίδης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΤΥΠΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κοκτέιλ μολότοφ Παυλίδης και Siemens

ΤΑ ΝΕΑ: Σωσίβιο Σαρκοζί εκλιπαρεί ο Καραμανλής

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα κακά μαντάτα...

«Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν καλύτερο οικονομικό σύστημα τον καπιταλισμό σε ποσοστό 53% αλλά η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει τις επιπτώσεις της. 20% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Rasmussen Reports θεωρεί καλύτερο οικονομικό σύστημα τον σοσιαλισμό, ποσοστό πολύ υψηλό για τη "χώρα - φέουδο του καπιταλισμού", όπου ο σοσιαλισμός επισείεται από τους Ρεπουμπλικάνους ως φόβητρο» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

προκαλούν ταραχή...

«Στην Ελλάδα, μπορείς να είσαι αντιαμερικανός, μπορείς να είσαι αντιιμπεριαλιστής, αντιδυτικός, αντιευρωπαίος, μπορείς να είσαι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανένα πρόβλημα. Ολα αυτά είναι πολύ αποδεκτά και πολύ προοδευτικά. Εάν όμως είσαι αντισταλινικός, υπάρχει πρόβλημα. Περίεργη περίπτωση η χώρα μας. Γλίτωσε από τον κομμουνισμό (ευτυχώς δεν γίναμε Αλβανία) όχι όμως και από την ιδεολογική κυριαρχία των σταλινικών απολογητών του» (το άρθρο κάποιας Τ. Παπαδοπούλου, επίσης, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...ενώ έχουμε ανοιχτή νέα «Κορέα» μπροστά

«Οι επιτυχίες της ελληνικής φρεγάτας στη μάχη κατά της πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας είχε θετικά αποτελέσματα και για τη ναυτιλία και τη χώρα μας. Ενίσχυσε το διεθνές κύρος της Ελλάδος. Εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία μας στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν. Η μικρή αύξηση του ελληνικού προσωπικού μεγεθύνει τα διεθνή ερείσματα της χώρας και μπορεί να μετατραπεί σε ευεργετικά ανταλλάγματα για τα εθνικά μας θέματα. Γι' αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται μεμψιμοιρία, αλλά διαρκής παρουσία στις διεθνείς εξελίξεις και συνεχείς διαπραγματεύσεις» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ