ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μη «διασκευάσιμος» ο Ρίτσος για το ΕΚΕΒΙ ;

Ξεκίνησε (1/4) και θα συνεχιστεί μέχρι τις 10/6 η υποβολή προτάσεων για το διαγωνισμό συγγραφής διασκευασμένου σεναρίου που θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) πριν από τέσσερα χρόνια. Θα απονεμηθούν ένα βραβείο (5.000 ευρώ) για σενάριο μεγάλου μήκους και τρία βραβεία για σενάριο μικρού μήκους (3.000, 2.000,1.000 ευρώ αντίστοιχα).

Το ΕΚΕΒΙ καλεί τους ενδιαφερόμενους «να υποβάλουν σενάρια βασισμένα σε έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ανεξαρτήτως θεματολογίας και χρόνου συγγραφής του λογοτεχνικού έργου πάνω στο οποίο βασίζεται το σενάριο». Περιέργως (;) αφήνει απροσδιόριστο το λογοτεχνικό «αντικείμενο» του διαγωνισμού, παρότι θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον, να επισημάνει ότι το 2009 είναι «Ετος Γ. Ρίτσου», λόγω των 100 χρόνων από τη γέννησή του, όπως ορθώς έκανε πέρσι με το «Ετος Μ. Καραγάτση».

Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι το ΕΚΕΒΙ θεώρησε ότι «δε γίνεται» να γραφτεί σενάριο βασισμένο σε ποιητικό έργο (οι σεναριογράφοι είναι οι καταλληλότεροι να το κρίνουν αυτό), το πεζογραφικό έργο και πρωτίστως η ζωή του, σίγουρα προσφέρουν υπεραφθονία κινηματογραφικού υλικού.

Και αυτό το γεγονός (πέραν του ότι ενώ πλησιάζει η επέτειος της γέννησης του ποιητή, το ΕΚΕΒΙ δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τις εκδηλώσεις του για το «έτος Ρίτσου») καταδεικνύει την ολοφάνερη διάκριση - υποτίμηση του ΕΚΕΒΙ σε βάρος της προβολής του έργου και βίου του Γ. Ρίτσου, σε σύγκριση με όσα πληθωρικά, πολύ έγκαιρα προγραμμάτισε, ενημέρωσε και υλοποίησε (σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου) - και καλώς έπραττε - τιμώντας άλλους λογοτέχνες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το μόνο που μέχρι τώρα έκανε το ΕΚΕΒΙ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ποίησης (21/3) ήταν η προβολή κάποιων στίχων του Ρίτσου μόνο στο τραμ, όχι όμως και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς (λ.χ. τρόλεϊ, λεωφορεία), όπως συνέβη στο παρελθόν για άλλους τιμώμενους, μετά από σχετική συμφωνία του ΕΚΕΒΙ με τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών οργανισμών, για άνευ χρημάτων, προβολή αποσπασμάτων έργων των τιμώμενων δημιουργών.

Ανοιξε το Μουσείο Καλύμνου

Εγκαινιάστηκε χτες το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, έργο κόστους 898.000 ευρώ, που σχεδίασε και υλοποίησε η ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, γεγονός που αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες πολιτιστικής ανάπτυξης, που όμως «φρενάρονται» υπέρ του κεφαλαίου.

Η έκθεση καλύπτει την ιστορική διαδρομή του νησιού από τα νεολιθικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια. Την προϊστορική κατοίκηση του νησιού έως τους μυκηναϊκούς χρόνους μαρτυρούν τα ευρήματα που αποκάλυψαν οι ανασκαφές που έγιναν επί ιταλοκρατίας (πολλά αγγεία της περιόδου αυτής εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο). Το ιερό του Δαλίου Απόλλωνα - το σημαντικότερο ιερό της Καλύμνου - αναδεικνύεται διαχρονικά με αφιερώματα από τον 8ο αι. π.Χ. έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ανάμεσα στα εκθέματα δεσπόζει το ακέραιο άγαλμα της «Κυράς της Καλύμνου», που επέστρεψε στο νησί μετά από επίπονο έργο καθαρισμού και συντήρησής του.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Θεόδωρος Αυγέρος «Μνήμες αγώνων (ΕΑΜική Αντίσταση - Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος)» (πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα για τους λαϊκούς, εργατικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας , από την ίδρυση του ΚΚΕ μέχρι την ήττα του ΔΣΕ, από τον αγγλοαμερικανοκινούμενο κρατικό στρατό).

-- Ζήτρος: Θουκυδίδης «Ιστορίαι - Πελοποννησιακός Πόλεμος. Βιβλίο Ε')» (μετάφραση, σχόλια Αθανάσιος Ι. Γιακόπουλος - Ζωή Μαλαθούνη. Το 5ο βιβλίο του αρχαίου ιστορικού αναφέρεται στα γεγονότα των χρόνων 422 - 416 π.Χ., στην παράταση της ανακωχής Αθηναίων - Πελοποννησίων, στην εκστρατεία του Κλέωνα στη Χαλκιδική, στην εκστρατεία στη Σικελία, στη μάχη της Αμφίπολης, στην ειρήνη του Νικία, στον Αλκιβιάδη, στη μάχη της Μαντίνειας και την εκστρατεία των Αθηναίων στη Μήλο). Πίνδαρος «Επίνικοι (Ολυμπιόνικοι - Ισθμιόνικοι)» (πρόλογος, μετάφραση, σχόλια, ανάλυση Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος. Προλεγόμενα Δανιήλ Ιακώβ. Ο κορυφαίος ποιητής της αρχαιότητας σ' αυτό το έργο υμνεί με 44 συνολικά ωδές τους Ολυμπιονίκες, Πυθιονίκες, Νεμεονίκες και Ισμιονίκες).

-- «Μεταίχμιο»: «Βλέμματα από την Ελλάδα (Από το Αλφα έως το Ωμέγα και από τον 19ο στον 20ό αιώνα)» (λεύκωμα φωτογραφιών διαφόρων φωτογράφων, επιλεγμένων από τον Χάρη Γιακουμή, συνοδευόμενων με κείμενα του Μάνου Ελευθερίου. Φωτογραφίες που συνθέτουν ένα πανόραμα μνημείων, τοπίων, ανθρώπων, εθίμων, ασχολιών, γεγονότων της καθημερινότητας του λαού μας στο 19ο και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα). Τζούλιαν Μπαρνς «Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια» (μετάφραση, επίμετρο Αλεξάνδρα Κονταξάκη, μυθιστόρημα). Τζόναθαν Σουίφτ «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» (εικονογράφηση Κρις Ρίντελ, διασκευή Μάρτιν Τζέκινς, μετάφραση Φανή Πανταζή. Για μικρά παιδιά).

To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βριλησσίων, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, διοργανώνει τη Δευτέρα (8μ.μ.) στο χώρο του (Κισσάβου 11) εκδήλωση - αφιέρωμα στο έργο του. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί ο «Επιτάφιος» με ομιλητές τους: Κώστα Γεωργουσόπουλο, Χρήστο Λεοντή και Δημήτρη Κατσορίδα. Η ποιήτρια Γιώγια Σιώκου θα χαιρετίσει από μέρους της Ερης Ρίτσου, ενώ ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωμερής θα χαιρετήσει από μέρους του Μίκη Θεοδωράκη. Συντονίζει ο Σωτήρης Σιώκος.

Μετά την επιτυχία που είχαν οι προβολές ντοκιμαντέρ «ARCHITECTURES», αύριο Κυριακή 12/4 (10π.μ.-10μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα προβληθούν όλες οι ταινίες που παρουσιάστηκαν τμηματικά στο σχετικό εκθεσιακό αφιέρωμα (9/2-23/3). Την ίδια μέρα, (1μμ), θα υπάρξει κύκλος τοποθετήσεων και συζήτηση, με θέμα «Ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής. Αφορμή για διάλογο». Επιμέλεια - συντονισμός: Αννα Σκιαδά.

«Πασχαλινό γαϊτανάκι» ετοιμάζει το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ για την πασχαλινή γιορτή που θα πραγματοποιηθεί αύριο 12/4 (11.30π.μ.). Προσκαλούνται να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ