ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Θόδωρος Γυμνόπουλος
Θόδωρος Γυμνόπουλος
φωτ.

Σαν σήμερα 12 Απριλίου, συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του γιατρού - γυναικολόγου Θεσσαλονίκης ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ. Στη μνήμη του τα παιδιά του: Μάριος Φράγκος, ιατρός, Φένια Φράγκου, ιατρός και η αδελφή του Αριάδνη Φράγκου - Παπανικολάου, συνταξιούχος δικηγόρος, προσφέρουν στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ.

Ο Χρήστος Φράγκος γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών. Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ. Αγωνιστής της ΕΑ (ΕΠΟΝ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ). Πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της 12χρονης εξορίας του, την εκτέλεση της μητέρας του και των τριών αδελφών του από παρακρατικούς, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης, εξορίες, στρατοδικεία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του μετά την κατάργηση της εκτόπισής του, ενώ ακολούθησαν μακροχρόνιες διώξεις για το πατριωτικό του έργο, μέχρι να του επιτραπεί, το 1961, μετά από Ερώτηση στη Βουλή και τρία χρονογραφήματα του Δ. Ψαθά, η συνέχιση της ειδικότητας του μαιευτήρα - γυναικολόγου, που άσκησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Σαν γιατρός του ΕΣΥ διακρίθηκε για το επιμορφωτικό - ενημερωτικό έργο του σε θέματα δημόσιας Υγείας. Το 1996 σαν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, κέρδισε την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του νομού Σερρών. Εχει δημοσιεύσει άρθρα, διηγήματα και ποιήματα σε εφημερίδες όπως: «Ελληνικός Βορράς», «Ελευθεροτυπία», «Φωνή της Βισαλτίας» (Σερρών) κ.ά. Μέλος της Ενωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδας από το 1998, συμμετείχε στην ποιητική ανθολογία των μελών της (2001) και στην ανθολογία διηγήματος (2004). Εχει εκδώσει δύο βιβλία: «Στα χρόνια της Σιωπής - σιωπηλές μορφές μπροστά σε δακρυσμένους ορίζοντες» (1995 - αυτοβιογραφία) και «Βουρκωμένη Αυγή» (2000 - μυθιστόρημα).

Ανδρέας Γυμνόπουλος
Ανδρέας Γυμνόπουλος
***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ αφιερώνεται τούτη η προσφορά μας η καρδιόβγαλτη, για το κόμμα μας, το ΚΚΕ και το μαχητή «Ριζοσπάστη» που στολισμένη μ' αυτόν τον θέλησες για ντύμα σου στερνό. Θα μείνεις ζωντανή στις καρδιές μας γλυκιά μας συντρόφισσα. Από την οικογένεια του Βασίλη Ροδάβου - Καπετανέα, Νευροκόπι Δράμας, 130 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας γιου και αδελφού ΑΝΔΡΕΑ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ, για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ. Η μητέρα του Αλεξάνδρα Γυμνοπούλου, η αδελφή του Ολγα Γυμνοπούλου.

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας άνδρα και πατέρα ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του 50 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ, η σύζυγος και η κόρη Αλεξάνδρα και Ολγα Γυμνοπούλου.

***

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΜΑΡΙΑΣ που συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατό της, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Μπατιστάτου

***

ΦΩΤ.

Στις 7 Απρίλη 2009 συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (Μάρκος), Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Γεννήθηκε το 1914 στη Ρωσία και το 1922 ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Τριπόταμος Κιλκίς. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Χρήστος Ιωσηφίδης
Χρήστος Ιωσηφίδης
Από τους πρώτους εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση στις γραμμές του ΕΛΑΣ με μεγάλη δράση. Κυνηγημένος μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας το 1946 παίρνει το δρόμο του αγώνα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες με μεγάλη δράση. Τραυματίστηκε, θεραπεύτηκε στο εξωτερικό. Μετά την ανάρρωση επανέρχεται στο ΔΣΕ.

Μετά τη λήξη του εμφυλίου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Βουλγαρίας.

Το 1980 επαναπατρίσθηκε στη Θεσσαλονίκη και αμέσως συνδέθηκε με το Κόμμα (ΚΟΒ Αγ. Φανούριος) με την ΠΕΑΕΑ και το σύλλογο των επαναπατρισθέντων ΠΕΕΠΠ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αποστολία Λαζαρίδου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Φανούριος, 100 ευρώ.

***

Φωτ.

Τον Απρίλη του 1992 στη Λάρισα έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια και συντρόφισσα ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ που θυσίασε όλη της ζωή για το Κόμμα που λάτρευε. Σαν μνημόσυνο προσφέρω στο Κόμμα και στο «Ριζοσπάστη» 400 ευρώ.

Η κόρη της, Ελένη.

***

Φωτ.

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΑΦΑΛΗ του Δημητρίου που πέθανε στις 12 Νοέμβρη 2008 σε ηλικία 68 χρονών, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο προσφιλές του Κόμμα το ποσό των 200 ευρώ μέσω ΚΟΘ του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του θείου του ΟΡΛΙΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ, από τα ιδρυτικά στελέχη της Οργάνωσης Σερρών του ΚΚΕ, ο Νίκος Δαλίσκας προσφέρει 150 ευρώ για την αγορά ιδιόκτητων γραφείων.

Θέμης Μωσαϊδης
Θέμης Μωσαϊδης
***

Στη μνήμη των αδελφών του που σκοτώθηκαν στο ΔΣΕ ο Μυτολίδης Πασχάλης προσφέρει 200 ευρώ για την αγορά ιδιόκτητων γραφείων στις Σέρρες.

***

Η Ειρήνη Χαρδαλά στη μνήμη ΜΥΤΟΛΙΔΟΥ των αδελφών της, προσφέρει 100 ευρώ.

***

Στη μνήμη του συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΕΝΤΖΟΥ, που συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 1.000 ευρώ στη ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ για την αγορά γραφείων.

Ευθυμία Σπέντζου.

***

Στη μνήμη του πατέρα του, 32 χρόνια μετά το θάνατό του, εξορισθέντα 1967 - 71, ο Γιώργος Παρπόλας προσφέρει 400 ευρώ.

***

Στη μνήμη του αξέχαστου αδελφού μου ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, που έπεσε πολεμώντας για το σοσιαλισμό το 1948, του θείου μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ, που πέθανε στην Τσεχοσλοβακία, του κουνιάδου του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΑΜΑΝΤΟΥΡΙΔΗ, των εξαδέλφων μου ΣΩΚΡΑΤΗ, ΠΑΝΤΕΛΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΤΑΣΟΥ και ΧΡΥΣΗ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ από το χωριό Μεσσιανό Κιλκίς, του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ και ΤΑΣΟΥ ΚΕΡΕΜΙΔΗ, επίσης στη μνήμη όλων των μαχητών της Εθνικής Αντίστασης ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΔΣΕ του χωριού Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ντεπό Θεσσαλονίκης, 150 ευρώ για το 18ο Συνέδριο.

Κώστας Παντελιάδης.

***

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτης ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΟΥΠΑΤΗΣ.

Βασίλης Δημητριάδης
Βασίλης Δημητριάδης
Η σύζυγός του Ζωή, αντί μνημοσύνου, προσφέρει, μέσω ΚΟ Ν. Ηρακλείου, 150 ευρώ στο ΚΚΕ και 150 ευρώ στο Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Ηρακλείου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος για πολλά χρόνια.

* Στις 3 Μάρτη 2009 «έφυγε» από κοντά μας ένα από τα εκλεκτά μέλη του Κόμματός μας και της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΟΥΠΑΤΗΣ. Η γερμανική κατοχή βρίσκει το σύντροφο μαθητή του γυμνασίου Καλαμάτας. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ πρωτοστατεί στη δημιουργία των πρώτων πυρήνων στη Μεσσηνία. Αμέσως μετά το γυμνάσιο κατατάσσεται στο 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου και παίρνει μέρος σ' όλες τις επιχειρήσεις στη νότια Πελοπόννησο. Γίνεται καπετάνιος του λόχου επιδείξεων του 9ου Συντάγματος. Μετά τη Βάρκιζα εργάζεται σε παράνομη δουλειά στη Μεσσηνία. Το 1948 συλλαμβάνεται και στέλνεται στο κολαστήρι της Μακρονήσου, όπου αφού δεν «ανένηψε» εντάσσεται στο τάγμα αμετανοήτων. Μετά τη διάλυση του στρατοπέδου εξορίζεται στον Αϊ - Στράτη απ' όπου απολύεται με περιορισμούς για να κάνει εγχείρηση στομάχου. Το 1956 γίνεται γραμματέας της ΕΔΑ Καλαμάτας, συλλαμβάνεται και εξορίζεται εκ νέου στην Ικαρία. Μετά τη διάλυση των στρατοπέδων εξορίας το 1963, δεν καταφέρνει να γραφτεί στην αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ, όπου είχε εγγραφεί αμέσως μετά το γυμνάσιο. Ετσι μπαίνει στη βιοπάλη στον τομέα της οικοδομής. Ο σύντροφός μας υπήρξε πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες. Υπήρξε μέχρι το θάνατό του για πολλά χρόνια πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ στο Ηράκλειο Αττικής. Διακρινόταν για τη σεμνότητα, το ήθος και κύρια για την αταλάντευτη πίστη του στα ιδανικά και τις αξίες της εργατικής τάξης και του κόμματός της, του ΚΚΕ.

Αγλαϊα Παπαοικονόμου
Αγλαϊα Παπαοικονόμου
Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ, όπως έλεγε, το ποσό των 150 ευρώ.

* Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος προσφέρει στη μνήμη του θείου του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΟΥΠΑΤΗ 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ν. Ηρακλείου.

* Στη μνήμη του θείου μας ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΟΥΠΑΤΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ν. Ηρακλείου, 50 ευρώ.

Νίκος - Βούλα

* Στη μνήμη του Θείου μας Κώστα Πουλουπάτη προσφέρουμε 50 ευρώ στο παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Ηρακλείου.

Γιάννης - Κατερίνα

* Στη μνήμη του θείου μου ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΟΥΠΑΤΗ του Ηλία, αντί για στεφάνι προσφέρω στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Π. Φαλήρου, 50 ευρώ.

Γιάννης Στρουμπός.

* Στη μνήμη του συμπατριώτη μας ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΟΥΠΑΤΗ, αντί στεφάνου, προσφέρουμε, σύμφωνα με την επιθυμία του, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Σύλλογος Αρτεμισίου Καλαμάτας

* Στη μνήμη του θείου μας ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΟΥΠΑΤΗ, αντί στεφανιού, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η οικογένεια Παναγιώτη και Ελένης Καντζιλιέρη

***

Στη μνήμη της πεθεράς μου, ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, που πέθανε στις 18 Δεκέμβρη 2008, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Καστοριάς.

Ο γαμπρός της Αποστολίδης Πασχάλης, τα εγγόνια και τα δισέγγονα

Σάββας Ποζατζίδης
Σάββας Ποζατζίδης
***

φωτ.

Στις 6-3-2009 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και αδερφός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΑΝΟΣ. Γεννήθηκε στη Δεσκάτη Γρεβενών στις 10-3-1941. Παιδί της γενιάς του «1 1 4» και, μετέπειτα, μετανάστης στη δυτική Γερμανία. Πήρε μέρος στους αγώνες κατά της χούντας, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ιπποκράτη του ΚΚΕ.

***

φωτ.

Προσφέρω στο «Ρ» 20 ευρώ στη μνήμη των αγωνιστών: Του αδελφού μου ΚΩΣΤΑ ΝΤΑΗ, πρωτοπόρου αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ που αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και έπεσε νεκρός στα Πιέρια το 1948. Του ΖΗΣΗ ΧΛΩΡΟΥ από το Μαυρέλι, υπαλληλου αγροτικού συνεταιρισμού Καλαμπάκας που τον εκτέλεσαν στο Μαντραβέλι - Καλοχώρι Καλαμπάκας, αφήνοντας πέντε ανήλικα, ορφανά. Του ΦΙΛΙΠΠΑ ΔΗΜΑΚΗ από το Μαυρέλι, που του 'κόψαν το κεφάλι και το κρεμάσαν σ' ένα παλούκι για να τρομάζουν οι αγωνιστές. Του ΜΑΧΙΑ ΘΑΝΑΣΗ, δικηγόρου από την Κόπραινα - Αύρα Καλαμπάκας, που πέθανε στις φυλακές πιστός στα ιδανικά. Του ΔΟΥΚΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, λογοτέχνη ποιητή Μακρονησιώτη και ΚΟΝΤΥΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ από το Ζάρκο Μαρί Πηνειάδα, που τον εκτέλεσαν, μόλις 29 χρονών στο Μεζούρλο Λάρισας.

***

φωτ.

Στις αρχές Μάρτη έφυγε η σ. ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ. Η σ. Μαρία απετέλεσε για πολλές νεότερες συναγωνίστριες ένα άριστο παράδειγμα κομμουνίστριας. Με τρόπο άμεσο και κατανοητό μας μιλούσε για τον ανηφορικό, δύσβατο μα και λαμπρό δρόμο προς τον κομμουνισμό, τη μοναδική διέξοδο για μια αξιοπρεπή ζωή. Διακρίθηκε για τη συνειδητή και ανιδιοτελή κομματικότητά της, για την ενδελεχή μελέτη της ιστορίας του Κόμματος, για τη φιλαλήθεια και το θάρρος της γνώμης της. Για την επίμονη επίτευξη των κομματικών στόχων, για την αντοχή της στις διώξεις και την αγάπη και το ενδιαφέρον για τους συντρόφους της.

Μήτσος Αγγελάκης
Μήτσος Αγγελάκης
Την αποχαιρετώ με σεβασμό, αγάπη και ευγνωμοσύνη. Αντί για λουλούδια και όπως εκείνη θα ήθελε, πρόσφερα στο ΚΚΕ, ένα χρηματικό ποσό, μέσω της ΚΟ Κέντρου Καλλιθέας.

***

φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μου γυναίκας ΕΛΕΝΗΣ ΤΑΤΣΗ και των συναγωνιστών ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑΝΝΗ, ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΓΑΛΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΦΩΣΚΟΛΟ ΜΑΝΘΟΥ, ΠΗΛΙΟΥΡΑ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΠΑΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ και του συνδικαλιστή ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑΝΝΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ζωγράφου.

Κώστας Τάτσης

***

φωτ.

Στην μνήμη του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΡΟΥ, πιστού φίλου του ΚΚΕ και υπερασπιστή της δίκαιης υπόθεσης της εργατικής τάξης, και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης Ικαρίας. Η ανιψιά του Σοφία Κοτσαμπά

***

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης στο Ρέθυμνο ΕΛΕΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, σύζυγος του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, ο γιος της Μανώλης Μαθιουδάκης, πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, προσφέρει στο ηρωικό ΚΚΕ 100 ευρώ για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος, μέσω ΚΟ «Ριζοσπάστη».

***

Φωτ.

Σήμερα 12 Απρίλη συμπληρώνονται 3 μήνες από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ (ΤΑΚΗ) ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πιστού μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ. Και καθημερινός αναγνώστης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ για τη στέγαση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Αιγάλεω - Χαϊδάρι του ΚΚΕ.

***

φώτ.

Ο αγαπημένος μας πατέρας ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΕΜΕΡΤΖΗΣ έφυγε πριν ένα χρόνο από κοντά μας. Σε όλη του τη ζωή ήταν πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη μνήμη του, τα παιδιά του, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγούλας Αττικής του ΚΚΕ.

Κοσμάς Λαζαρίδης
Κοσμάς Λαζαρίδης
***

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1936. Για την αντιστασιακή του δράση πιάστηκε μετά την απελευθέρωση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε από το 1946 ως το 1950. Πιάστηκε επίσης και από τη χούντα των συνταγματαρχών και φυλακίστηκε στην Κοζάνη. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει μέσω ΚΟΒ Νεάπολης - Θεσ/νίκης 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου εγγονού ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλος της ΚΝΕ. Σκοτώθηκε με τους 21 συμμαθητές του της Α' Λυκείου στο μακελειό στα Τέμπη, ενώ επέστρεφαν από τριήμερη εκδρομή από Αθήνα. Στην μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Αγ. Παύλου Μεταξουργίου. Σταυράκη μου πάντα σε θυμάμαι για τον άδικο χαμό σου και πονώ.

Η καλή σου γιαγιά, όπως μ' έλεγες, Πιπίτσα Κουτσού.

***

Στη μνήμη του συζύγου, πατέρα και παππού μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και έμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι τέλους προσφέρουμε στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ Λαμπράκη (Τούμπας), 30 ευρώ.

***

Φωτ. 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αδελφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ, Μακρονησιώτη του θείου μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΩΣΑΪΔΗ και της θείας μου ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ, επίσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω, μέσω ΚΟ Ντεπώ Θεσ/νίκης, 40 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο παράρτημα Ανατ. Συνοικιών ΠΕΑΕΑ.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

***

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής Κλέαρχος Μπαλαρούτσος, 98 χρόνων, προσφέρει στο τιμημένο ΚΚΕ 300 ευρώ δεύτερη δόση για το κτίριο του Αρχείου του ΚΚΕ.

***

Φωτ.

Για τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατο του ΣΑΒΒΑ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ η σύζυγός του Βέτα προσφέρει 100 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς.

Σταύρος Κανελλόπουλος
Σταύρος Κανελλόπουλος
***

Φωτ.

Πριν 3 χρόνια, 2 Απριλίου 2006, στα 36 της χρόνια έφυγε η πολυαγαπημένη μου ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ. Στην εφηβική της ηλικία οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Μετά με αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές και αξίες του ΚΚΕ μέχρι που έφυγε. Η γλυκύτατη μορφή της μένει βαθιά στην καρδιά μου με πολλή αγάπη. Η μητέρα της Αικατερίνη Κουντούρη, στην μνήμη της, προσφέρω 50 ευρώ για τη στέγαση του Αρχείου του ΚΚΕ.

***

Στις 8/04/2009 συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου μας ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ (ΤΑΚΗ), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ, από νεαρά ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγος Καλλιόπη, τα παιδιά του Βασίλης και Κασσιανή, η νύφη Μπίργκιτ, ο γαμπρός Γεώργιος, όπως και τα εγγόνια του Αρης, Αθανασία και Δήμητρα προσφέρουν στο ΚΚΕ ως φόρο τιμής, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού. Σε εμάς, τα μέλη της οικογένειας, η φυσιογνωμία του θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη για όλη την υπόλοιπη ζωή.

***

Φωτ. 2

Στη μνήμη των συντρόφων μας ΜΗΤΣΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ και ΗΛΙΑ ΜΕΝΤΗ και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος προσφέρουμε το ποσό των 100 ευρώ. Ο ΜΗΤΣΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, που καταγόταν από το Νεοχώρι Τρικάλων, είχε έρθει γύρω στα 1962 - 63 στην περιοχή της Λαυρεωτικής, έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο «ΑΙΓΑΙΟΝ» του Καρέλλα (μετά την απόλυσή του έγινε οικοδόμος). Εγκαταστάθηκε στην Κερατέα όπου δημιούργησε οικογένεια και πέθανε το 2004. Ηταν για χρόνια στέλεχος του εργατικού κινήματος εκλεγμένος στις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, ως αντιπρόσωπος των οικοδόμων του σωματείου Κερατέας.

Ηλίας Μέντης
Ηλίας Μέντης
Ο ΗΛΙΑΣ ΜΕΝΤΗΣ γεννήθηκε στο Λαύριο και πέθανε στις Ευρωεκλογές του 1984. Ηταν επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαυρεωτικής, όταν στο δήμο υπήρχε αγωνιστική διοίκηση, που με αγώνες κατάφερε να κατοχυρώσει υπέρ του δήμου εκτάσεις που διεκδικούσαν μεγάλα συμφέροντα όπως το ίδρυμα Μποδοσάκη και άλλοι.

Οι δυο σύντροφοι είχαν διαδραματίσει από τη θέση του προέδρου και του γραμματέα αντίστοιχα του σωματείου των κλωστοϋφαντουργών του εργοστασίου του Καρέλλα (ΑΙΓΑΙΟΝ) στο Λαύριο τον καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση και επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ του Λαυρίου το 1964. Η συνέχιση του αγώνα τους από το μετερίζι του ΚΚΕ, του Κόμματος της Εργατικής Τάξης που πιστά υπηρέτησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους πρωτοπόρους αγωνιστές, που με την ίδια τη διαδρομή της ζωής τους έκαναν πράξη αυτό που ο μεγάλος μας σύντροφος και παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός είπε: «Ο μόνος τρόπος για ΖΗΣΕΙΣ σαν ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι να ΖΗΣΕΙΣ και να ΠΕΘΑΝΕΙΣ για ένα ΙΔΑΝΙΚΟ.». Φίλοι και σύντροφοι από το Λαύριο και την Κερατέα.

***

Στις 5 Απρίλη 2009 έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 87 ετών, ο αγωνιστής αντιστασιακός ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Πηγαδησάνοι Λευκάδας και εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση το Δεκέμβρη του 1942. Ηταν κάτοικος Ανω Λιοσίων και μέλος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Κώστας Νταής
Κώστας Νταής
Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ανω Λιοσίων προσφέρει στη μνήμη του, μέσω της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων, το ποσό των 20 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Φωτ. 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΣΑΒΒΑ και ΟΛΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, καθώς επίσης και των αδελφών μου ΘΑΝΑΣΗ και ΕΛΠΙΔΑΣ, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, για τα 90 χρόνια του ηρωικού και τιμημένου ΚΚΕ.

Γιος και αδελφός ΚΩΣΤΑΣ Σ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

***

Φωτ.

Την Κυριακή 5 Απρίλη 2009 έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου μας ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, στη Θεσσαλονίκη. Ηταν μέλος της ΚΟ Επαγγελματοβιοτεχνών του ΚΚΕ και συνδικαλιστικό στέλεχος του κλάδου Κατεργασίας Ξύλου. Νέος έμαθε την τέχνη του επιπλοποιού και πιο ύστερα έκανε δικό του εργαστήριο. Πριν από την Χούντα, στην προδικτατορική ΕΔΑ, συμβάλλει στη δημιουργία συνεταιρισμού στο χώρο του επίπλου. Και στη δικτατορία είχε υποστεί διώξεις. Μετά τη Μεταπολίτευση συνεχίζει τους αγώνες του για τη δημιουργία κοινοπραξίας, όντας με τη ψήφο των συναδέλφων του γραμματέας του σωματείου Επιπλοποιών και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατεργασίας Ξύλου. Στα δύσκολα αυτά χρόνια δημιούργησε οικογένεια, μεγάλωσε και αποκατέστησε δυο παιδιά, που είναι περήφανα για τον πατέρα τους. Τελευταία, συνταξιούχος και μέλος της Διοίκησης του σωματείου μας ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ, πρόσφερε τις υπηρεσίες, για τρεις συνεχείς θητείες, αγωνιζόμενος μαζί μας για τα προβλήματα των συνταξιούχων, για να έρθουν καλύτερες μέρες στη ζωή μας.

Κωνσταντίνος Σεμερτζής
Κωνσταντίνος Σεμερτζής
Εμείς οι συνάδελφοι, των σωματείων ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ και επιπλοποιών και οι σύντροφοι της ΚΟΒ-ΕΒΕ προσφέρουμε στη μνήμη του, 150 ευρώ στην ΚΟΒ-ΕΒΕ.


Χρήστος Βαρυτιμιάδης
Χρήστος Βαρυτιμιάδης

Κώστας Πουλουπάτης
Κώστας Πουλουπάτης

Μαρία Κυριακίδου
Μαρία Κυριακίδου

Νικόλαος Σπανός
Νικόλαος Σπανός

Νίκος Σκάρος
Νίκος Σκάρος

Κώστας Παπαδόπουλος
Κώστας Παπαδόπουλος

Χρήστος Φράγκος
Χρήστος Φράγκος

Μιχάλης Τραφαλής
Μιχάλης Τραφαλής

Ελένη Τάτση
Ελένη Τάτση

Αντζελα Συριοπούλου
Αντζελα Συριοπούλου

Αγγελική Κουντούρη
Αγγελική Κουντούρη

Ολγα Αθανασιάδου
Ολγα Αθανασιάδου

Σάββας Αθανασιάδης
Σάββας Αθανασιάδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ