ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιώργος Σαββίδης
Γιώργος Σαββίδης
Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΜΑΛΑΤΟΥ, που «έφυγε» στις 19/4/2008, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος.

Τα παιδιά του Μαλάτος Αναστάσιος, Ξανθουδάκη Μαριάνθη

***

φωτ.

Συμπληρώθηκαν 10 μήνες, που «έφυγε» από κοντά μας η ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΚΗ από τις Ράχες Ικαρίας, σε ηλικία 95 ετών. Γυναίκα του βετεράνου του Κόμματος ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΚΗ. Στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου, ήταν στην οργάνωση του Κόμματος που στήριζαν και τροφοδοτούσαν τους αγωνιστές που βγήκαν στο βουνό διωκόμενοι μέχρι και το 1955. Μέλος της ΕΔΑ τα επόμενα χρόνια μέχρι τη δικτατορία. Μεταδικτατορικά συμμετείχε σ' όλους τους αγώνες του Κόμματος και του λαού μας, μέχρι το τέλος της ζωής της, παλεύοντας αταλάντευτα για μια κοινωνία δίκαιη, για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη μνήμη της, προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ και για το κτίριο του Αρχείου του Κόμματος.

Τα παιδιά της Φωτεινή, Βάσω, Ιωάννα

***

φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στη μνήμη του 200 ευρώ για οικονομική στήριξη του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ανω Τούμπας.

Η γυναίκα του, Αθηνά

Τα παιδιά του: Αννα - Θέμης

Σταύρος Κωνσταντινίδης
Σταύρος Κωνσταντινίδης
***

φωτ. 2

Συμπληρώθηκαν, ήδη, δύο χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης στο Ρέθυμνο ΕΛΕΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, σύζυγος του Γιάννη Μαθιουδάκη, στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, ο γιος της Μανώλης Μαθιουδάκης, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρόσφερε στο τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος, μέσω ΚΟ «Ριζοσπάστη».

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΖΑΡΕΛΛΑ, αντιστασιακού, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Η οικογένειά του

ΥΓ: Η οικογένεια του Γρηγορίου Τζαρέλλα, που «έφυγε» από τη ζωή στις 21 Μάρτη, εκφράζει πολλές ευχαριστίες για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Β' Χειρουργικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου για τις επιστημονικές και ανθρώπινες υπηρεσίες τους.

***

Στη μνήμη της ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΤΑΡΠΑΓΚΟΥ (Καίτης), παλιάς ΕΑΜίτισας και ΕΠΟΝίτισσας, που «έφυγε» πρόσφατα, προσφέρουμε 50 ευρώ, αντί στεφάνου, στην ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Ανέστης Ταρπάγκος, Μυρσίνη Αθανασιάδου

***

φωτ.

Στη μνήμη του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ, για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρω 50 ευρώ για την αποπεράτωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ευδήλου Ικαρίας.

σ. Δέσποινα

***

φωτ.

Στις 21 Μάρτη «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΑΣ, μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ). Γεννήθηκε στη Θήβα το 1918, οδοντίατρος στο επάγγελμα. Από μαθητής στη Θήβα εντάχθηκε στην Εργατική Βοήθεια. Κατά το Αλβανικό έπος του 1940-1941, πολέμησε εναντίον των Ιταλών. Στην Κατοχή, ως φοιτητής, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ αγωνίστηκε κατά των Γερμανών κατακτητών και έπειτα κατά των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών. Για τη δράση του αυτή, φυλακίστηκε στις φυλακές Χατζηκώστα. Εκτοτε, όλα του τα χρόνια, βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος, αγωνιζόμενος μέσα από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, την Επιτροπή Ειρήνης και την ΠΕΑΕΑ. Καλό ταξίδι.

Δημήτρης Νάκης
Δημήτρης Νάκης
Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή, προσφέρουμε σαν φόρο τιμής 200 ευρώ στο ΚΚΕ για την κατασκευή του κτιρίου για τη στέγαση του Αρχείου.

Από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αγίας Παρασκευής Αττικής

***

Στη μνήμη της αλησμόνητης φίλης, συναγωνίστριας, συγχωριανής και συντρόφισσας, ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΙΟΝΤΗ, του συντρόφου της ΣΠΥΡΟΥ και της αδερφής της ΕΛΕΝΗΣ, που βρήκαν τραγικό θάνατο σε τροχαίο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Νεάπολης «Παναγιώτη Τιμογιαννάκη».

Γιάννης και Φανή Βαγενά

***

φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας, στις 15-4-2008, ο σύντροφος ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Ο Αγγελος γεννήθηκε το 1927. Τα 64 χρόνια της ζωής του τα πέρασε σαν μέλος του Κόμματος. Καλόκαρδος, αγαπητός σε όλον τον κόσμο. Αληθινός, ήρεμος, πραγματικός κομμουνιστής, όπου και αν βρισκόταν, έπειθε και δούλευε για το Κόμμα. Από τα νεανικά του χρόνια, εντάχθηκε στον οργανωμένο αγώνα. Εζησε τα γεγονότα του Μάη του '36, αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην Κατοχή και συμμετείχε στις μάχες του Δεκέμβρη. Γι' αυτήν του την δράση, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, εξορίστηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε σε Ικαρία, Αϊ - Στράτη, Λέρο, Μακρονήσι. Το κόμμα που υπηρέτησε όλη του τη ζωή τον τίμησε με το αξίωμα του μέλους της ΚΕ για 12 ολόκληρα χρόνια. Πρωτοπόρος εργάτης, πρωτοπόρος συνδικαλιστής, πάλεψε μέσα από τα ταξικά συνδικάτα σε θέσεις πάντα ευθύνης μέχρι τέλους.

Θεόδωρος Ζαλοκώστας
Θεόδωρος Ζαλοκώστας
Η σύζυγός του και σύντροφός του Θεοδώρα Αναστασίου προσφέρει στο Κόμμα τους, το ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αμφιάλης, 300 ευρώ.

***

φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σ/φος ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ. Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Δάσους Χαϊδαρίου.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που αγωνίστηκαν για την εθνική μας ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ για την ανέγερση του κτιρίου του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος, μέσω ΚΟ Μαρουσίου, και 100 ευρώ στο Παράρτημα Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Αδελαΐδα Τσούκια

***

φωτ. 2

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ (ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ), από τα Θεοδωριανά Αρτας (Απρίλης 1947 - Απρίλης 2009). Κλείνουν, φέτος, 62 χρόνια από τότε που οι Βοϊδαρέοι τού έκοψαν το νήμα της ζωής, στις ρεματιές της Μελάζε Αρτας. Μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην Κατοχή από τους Γερμανούς και Ιταλούς φασίστες κατακτητές και των ντόπιων συνεργατών τους Ράλληδων, μαχητής του ΔΣΕ, αγωνίστηκε για να ζει ο ελληνικός λαός αφέντης στον τόπο του και όχι σκλάβος των Εγγλέζων και των Αμερικάνων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΝΑΚΗΣ: Από τα Θεοδώριανα Αρτας (Αύγουστος 1948 - Απρίλης 2009). Συμπληρώνονται φέτος 61 χρόνια από τότε, που, στον Κλέφτη του Γράμμου, οργανωμένος, αρχικά στο ΕΑΜ, μαχητής του ΔΣΕ συλλαμβάνεται τραυματίας από τον κυβερνητικό στρατό και εκτελείται επί τόπου. Εδωσε τη ζωή του αγωνιζόμενος για τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο για το σοσιαλισμό που παραμένει επίκαιρος περισσότερο από ποτέ και σήμερα για όλον τον κόσμο. Γι' αυτό και είναι επίκαιρο σήμερα το «ξύπνα καημένε μου ραγιά».

Λάμπρος Τραχανατζής
Λάμπρος Τραχανατζής
Στη μνήμη τους, ο αδελφός του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΝΑΚΗ προσφέρει στην ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ, 100 ευρώ, για την επιτυχία των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και για την επιτυχία των ευρωεκλογών.

Φώτης Κ. Νάκης

***

φωτ.

Προσφέρω στον «Ρ» 20 ευρώ στη μνήμη των αγωνιστών: Του αδελφού μου ΚΩΣΤΑ ΝΤΑΗ, πρωτοπόρου αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ που αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και έπεσε νεκρός στα Πιέρια το 1948. Του ΖΗΣΗ ΧΛΩΡΟΥ από το Μαυρέλι, υπάλληλου αγροτικού συνεταιρισμού Καλαμπάκας, που τον εκτέλεσαν στο Μαντραβέλι - Καλοχώρι Καλαμπάκας, αφήνοντας πέντε ανήλικα ορφανά. Του ΦΙΛΙΠΠΑ ΔΗΜΑΚΗ από το Μαυρέλι, που του έκοψαν το κεφάλι και το κρεμάσαν σ' ένα παλούκι για να τρομάζουν οι αγωνιστές. Του ΜΑΧΙΑ ΘΑΝΑΣΗ, δικηγόρου από την Κόπραινα - Αύρα Καλαμπάκας, που πέθανε στις φυλακές πιστός στα ιδανικά. Του ΔΟΥΚΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, λογοτέχνη ποιητή Μακρονησιώτη και ΚΟΝΤΥΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ από το Ζάρκο Μαρί Πηνειάδας, που τον εκτέλεσαν, μόλις 29 χρόνων, στο Μεζούρλο Λάρισας.

***

φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ, που γιορτάζει στις 23 Απρίλη, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πολίχνης Θεσ/νίκης.

* Επίσης, προσφέρω 10 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», που ήταν τακτικός αναγνώστης του.

Η σύζυγός του Αννα Σαββίδου

***

φωτ.

Στις 10 Απρίλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του απλού, αφοσιωμένου κομμουνιστή, μέλους του ΚΚΕ, από το 1945, του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ. Γεννήθηκε στο χωριό Ποδοχώρι Καβάλας το 1925 και από μικρός μπήκε στον αγώνα. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ Παγγαίου, εντάχθηκε στην επίλεκτη ομάδα της. Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης ήταν σύνδεσμος του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και κατά τον Εμφύλιο αναδείχτηκε σε ανθυπολοχαγό του ΔΣΕ. Μετά το τέλος του Εμφυλίου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Σόφια, αφήνοντας στην Ελλάδα τη σύζυγό του και την νεογέννητη κόρη του. Εργάστηκε δραστήρια στην Οργάνωση των πολιτικών προσφύγων ΔΟΜΕ. Ηταν εμπνευστής και ιδρυτής των ποδοσφαιρικών ομάδων των πολιτικών προσφύγων στις διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας και άσπονδος διοργανωτής των τουρνουά ποδοσφαίρου. Επί πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΡΗΣ Σόφιας. Το 1983 επαναπατρίστηκε και συνέχισε τον αγώνα στις γραμμές του ΚΚΕ, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, και, αργότερα, ως Γραμματέας ΚΟΒ στο Ποδοχώρι Καβάλας. Εζησε τη ζωή του ενταγμένος στο Κόμμα, πιστός, σεμνός αγωνιστής, οικογενειάρχης και πατέρας.

Μπάμπης Κουτσουμπός
Μπάμπης Κουτσουμπός
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», που ήταν καθημερινός αναγνώστης του.

***

φωτ.

Στη μνήμη του αγαπητού μας συζύγου και πατέρα ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΑΚΑ, κατοίκου Πλάτανου Ημαθίας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε στις 17.1.09, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αράχθου - Πλατέως, 30 ευρώ.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

***

φωτ. 2

Στη μνήμη του αδερφού μου ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, που, αντάρτης του ΕΛΑΣ, πολέμησε τους Γερμανούς φασίστες, και μαχητής του ΔΣΕ, πολέμησε τους Αγγλοαμερικάνους και τους υποτακτικούς τους ντόπιους φασίστες. Εντάχτηκε στο ΚΚΕ και έμεινε πιστός έως το θάνατό του. Επίσης, στη μνήμη του θείου μου ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ που πολέμησε στις γραμμές του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ, ενταγμένου στις γραμμές του Κόμματος έως το τέλος της ζωής του.

***

φωτ. 2

Ακόμα, στη μνήμη του θείου μου ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, που ήταν ταχυδρόμος από τον Επτάλοφο Κιλκής, αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που τον σκότωσαν οι ταγματασφαλίτες, καθώς και για τον ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ από το χωριό Μεσιανό Κιλκίς προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΝΕ Κιλκίς.

***

Φωτ.

Στις 19 Απρίλη του 2009 κλείνουν τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σύζυγος, πατέρας και παππούς ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Κατερίνα προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

***

Φωτ.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟς ΠΑΥΛΑΚΟΣ πέθανε στις 20 Μάρτη ξαφνικά στη Θεσσαλονίκη και η ταφή του έγινε στα Πορόϊα των Σερρών, στον οικογενειακό τάφο με την σύζυγό του. Γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας το 1928, σπούδασε και πήρε δύο πτυχία, της Παντείου και της Νομικής, ήταν συνταξιούχος ειρηνοδίκης. Εδρασε ως ΕΠΟΝίτης από τα 17 του χρόνια. Υπηρέτησε στρατιώτης στη Μακρόνησο. Ηταν οπαδός του ΚΚΕ όλα του τα χρόνια. Αντιστασιακός στο Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Θεσσαλονίκης, στο οποίο δώρισε 400 τόμους αξιόλογα βιβλία. Στη μνήμη του, η αδερφή του Γουρδουράκου Ευθυμία (Εφη) προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Αργυρούπολης. ΥΓ: Το 40ήμερο μνημόσυνο του Θεόδωρου Παυλάκου θα γίνει στους Μολάους Λακωνίας.


Χρήστος Αποστολίδης
Χρήστος Αποστολίδης

Ελένη Μαθιουδάκη
Ελένη Μαθιουδάκη

Γιάννης Μαθιουδάκης
Γιάννης Μαθιουδάκης

Πολυχρόνης Μαλάτος
Πολυχρόνης Μαλάτος

Κώστας Αθανασόπουλος
Κώστας Αθανασόπουλος

Βαγγέλης Παπούλιας
Βαγγέλης Παπούλιας

Αγγελος Αναστασίου
Αγγελος Αναστασίου

Κώστας Νταής
Κώστας Νταής

Ειρήνη Κούκη
Ειρήνη Κούκη

Βασίλης Φιάκας
Βασίλης Φιάκας

Ιωάννης Γεωργιάδης
Ιωάννης Γεωργιάδης

Παύλος Γεωργιάδης
Παύλος Γεωργιάδης

Χρήστος Κυριακίδης
Χρήστος Κυριακίδης

Θεόδωρος Παυλάκος
Θεόδωρος Παυλάκος

Γεώργιος Φαρμακάς
Γεώργιος Φαρμακάς


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ