ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα προβλήματα του λού

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος με τους δημοσιογράφους

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008: Εξόρμηση του ΚΚΕ στο λιμάνι του Πειραιά, για την ακρίβεια και το δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008: Εξόρμηση του ΚΚΕ στο λιμάνι του Πειραιά, για την ακρίβεια και το δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές
Στο πρόβλημα των πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στις τιμές των ξενοδοχείων, που, παρά τις εκτιμήσεις για κρίση, εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, αλλά και σε ζητήματα από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση περιστράφηκαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων που υποβλήθηκαν στην Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά την εισηγητική παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για τον Τουρισμό. Ο διάλογος της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

Α. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΠΕ TV»): Ποια η θέση σας για τα πανάκριβα εισιτήρια που ακόμα και αυτήν την περίοδο παραμένουν πανάκριβα; Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γενικά για τους εφοπλιστές;

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ο τουρισμός στα χέρια των μονοπωλίων και γενικότερα μέσα σε μια οικονομία όπου καθορίζονται τα πάντα από τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, συνδέεται και με πάρα πολλούς άλλους παράγοντες.

Συνδέεται με την αγροτική παραγωγή και τον αγροτουρισμό, συνδέεται με την ακτοπλοΐα, συνδέεται με την «Ολυμπιακή», τις αεροπορικές γραμμές, με το σιδηρόδρομο, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αναμφισβήτητα ένας πρόσθετος λόγος που δεν μπορεί κάποιος να κάνει διακοπές στα νησιά, είναι τα μεγάλα έξοδα μετακίνησης, το κόστος.

Εδώ βλέπουμε το εξής πράγμα: Το καλοκαίρι, βάζουν αρκετά πλοία με ανεβασμένο κόστος. Το χειμώνα, που βέβαια οι μεταφορές γίνονται μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης, δε βάζουν καθόλου και τελειώνει. Πράγματι αυτό το θέμα του δημόσιου φορέα γενικότερα των μεταφορικών μέσων και των συγκοινωνιών, είναι σημαντικό.

Και με αυτήν την έννοια, όταν λέμε δωρεάν διακοπές για τους νέους ανθρώπους, γενικά για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και για τους άνεργους, εννοούμε να μεταφερθούν δωρεάν, χωρίς εισιτήρια. Τι θα πει δωρεάν διακοπές; Να επιδοτήσει το κράτος και το εισιτήριο.

Γιατί ο νέος, ο άνεργος, δεν είναι ενταγμένος στην Εργατική Εστία, για να μπει στον κοινωνικό τουρισμό. Και ο κοινωνικός τουρισμός είναι μία βδομάδα! Και εξαρτάται και πού θα πέσεις, σε τι ξενοδοχείο κ.λπ. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. Δεν είναι πάντα οι καλύτερες συνθήκες.

Ο κοινωνικός επίσης τουρισμός, κυρίως, δεν ξέρω τώρα πώς θα τον οργανώσουν, γιατί τώρα είναι που γίνονται οι αιτήσεις, αλλά ο κοινωνικός τουρισμός κυρίως γίνεται σε κάπως νεκρές περιόδους, δηλαδή τότε που δεν υπάρχει κίνηση. Αλλά για την Ελλάδα το καλοκαίρι είναι βαρύ. Οργανώνεται σε σχέση με ιαματικά λουτρά;

Σωστά έθεσες το ζήτημα. Είναι ένα μεγάλο θέμα. Γι' αυτό λέμε δωρεάν διακοπές. Δωρεάν διακοπές σημαίνει και αυτό.

Δεν πέφτουν οι τιμές

ΑΝ. ΚΑΒΒΑΔΙΑ («ΕΡΤ»): Κυρία Παπαρήγα, πώς θεωρείτε, σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, μπορούν να πειστούν οι ξενοδόχοι, αλλά όχι μόνο οι ξενοδόχοι, όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτή την τουριστική βιομηχανία, να κατεβάσουν τις τιμές, να μειώσουν τις τιμές, εάν οι ίδιοι δεν αλλάξουν νοοτροπία; Γιατί εγώ που κατάγομαι από ένα κατ΄εξοχήν τουριστικό νησί, όπως είναι η Κέρκυρα, γνωρίζω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που προτιμάνε να έχουν κλειστά κάποια ξενοδοχεία, παρά να κατεβάσουν τις τιμές.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Παρεμπιπτόντως, επειδή μιλάς για την Κέρκυρα, πριν 4 χρόνια που είχα πάει περιοδεία, μου έλεγαν ότι έχουν κόψει πια, δεν οργανώνουν πελατεία απ' τη Δυτική Ευρώπη με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αλλά πηγαίνουν στους νεόπλουτους, Τσεχία κ.λπ., γιατί και ο κοινωνικός τουρισμός στην Ευρώπη έχει μειωθεί. Ερχόντουσαν άνεργοι ή εργαζόμενοι Αγγλοι, Γάλλοι κ.λπ., αλλά έτρωγαν ένα καρπούζι τέσσερις το βράδυ και μια σαλάτα οι τέσσερις. Και ερχόντουσαν και με πούλμαν, ούτε καν με το αεροπλάνο.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Δηλαδή, η ελεύθερη αγορά δεν είναι ελεύθερη, είναι ανελεύθερη για τους νέους και τους εργαζόμενους. Αρα, πώς λύνεται το ζήτημα; Ολος ο τομέας του τουρισμού να ανήκει στο λαό. Δημόσιες εγκαταστάσεις τουριστικές. Γιατί, πραγματικά, ο άλλος σου λέει εγώ δεν το ανοίγω.

Αυτή είναι η τάση. Και στα ενοικιαζόμενα σπίτια δεν πέφτουν οι τιμές και σε μια σειρά εμπορεύματα αφήνουν τις τιμές ψηλά, προτιμούν δηλαδή να σταματήσουν την παραγωγή νέων προϊόντων, παρά να ρίξουν τις τιμές. Αυτοί είναι οι νόμοι του κέρδους. Αλλο τώρα ότι μέσα στις αντιφάσεις τους θα πάθουν μεγάλη νίλα.

Γι' αυτό βγαίνει η ανάγκη ριζικής λύσης, διότι ο εργαζόμενος πρέπει να πάρει μεγαλύτερο μισθό. Δεν μπορεί να έχουμε μισθούς 500 και 600 ευρώ το μήνα. Σου λέει, φύγε εσύ, φέρε άλλον που έρχεται και με 300 και με 400. Αρα, αυτή η αντίφαση ανάμεσα στην ανάγκη και στο πώς θα ικανοποιηθεί λύνεται μόνο μέσα από μια ανατροπή, μια ριζική αλλαγή.

Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα γερή δε γίνεται. Να αναπτυχθούν μέτωπα πάλης, να γίνει κατανοητή η φύση του προβλήματος, να υπάρξει κίνημα έστω όσο μπορεί να εμποδίσει την επιδείνωση, να διεκδικήσει. Δεν μπορεί να τα αφήσουμε έτσι. Αλλά απ' την άλλη μεριά, όντως χρειάζεται ριζική αλλαγή.

Τακτική αποπροσανατολισμού

Δ. ΖΩΝΙΟΣ («9.84»): Βλέπουμε ότι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί αυτήν την περίοδο, κάτι που συνηθίζεται και σε άλλες προεκλογικές περιόδους, είναι το γενικότερο κλίμα της σκανδαλολογίας. Τώρα, με βάση δικούς σας ισχυρισμούς, προστίθεται και ο αντικομμουνισμός κυρίως από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά απ' ό,τι βλέπουμε και από διάφορα έντυπα, από διάφορες εφημερίδες.

Θέλω να ρωτήσω, πώς μπορεί να επιβάλει το κόμμα σας διαφορετική πολιτική θεματολογία που να αφορά τους εργαζόμενους, ενόψει των ευρωεκλογών και πιθανόν και του ενδεχομένου να στηθούν διπλές κάλπες;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το έχουμε πει πολλές φορές. Σκάνδαλα υπάρχουν. Πέρα, δηλαδή, απ' το μεγαλύτερο σκάνδαλο που είναι η ταξική πολιτική, σκάνδαλα υπάρχουν και για τη SIEMENS, λέγεται χρόνια. Ο κύριος υπεύθυνος ο οποίος έκανε την πρακτική διανομή της μίζας, λέει ότι αν ανοίξω το στόμα μου, τα δύο κόμματα δε θα μπορούν να σταθούν. Τα ξέρουμε αυτά. Εδώ μπαίνει όμως το εξής ζήτημα. Η υπόθεση των σκανδάλων ακριβώς χρησιμοποιείται προεκλογικά, δεν είναι ότι τους έπιασε ο πόνος τώρα για την κάθαρση των κομμάτων. Χρησιμοποιείται προεκλογικά για τον εξής λόγο: Πρώτα - πρώτα είναι ένα σημείο αποπροσανατολισμού και ένα δεύτερο, τους βολεύει αυτή η συζήτηση για να πουν ότι εδώ δεν υπάρχει ταξική εκμετάλλευση, ταξική αδικία, ταξική καταπίεση. Υπάρχουν κάποιοι κακοί καπιταλιστές, οι οποίοι είναι ανήθικοι! Και δεν είναι τυχαίο ότι τώρα έχει αρχίσει μια συζήτηση για το νέο, τον ηθικό καπιταλισμό σε σχέση με τον ανήθικο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Αυτή η ιστορία, κατά τη γνώμη μας, βολεύει, και απ' αυτήν την άποψη οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους, κατά κλάδο, έχουν εμπειρία στον κλάδο τους, στα προβλήματά τους και να κάνουν μια ανακεφαλαίωση, ξεκινώντας από το '92 και μετά.

Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Ολα τα κόμματα έλεγαν μονόδρομος και το ΚΚΕ έλεγε άλλος δρόμος. Εκεί πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή.

Το δεύτερο. Εμείς αναδεικνύουμε τα θέματα του τουρισμού. Και δεν τα αναδεικνύουμε τώρα μέσα από μια συνέντευξη Τύπου. Παλεύουν οι κομμουνιστές, στα σωματεία, στις ομοσπονδίες, όπου μπορούν, γι' αυτά τα ζητήματα.

Απομυθοποιούμε τον πανικό που έχει έρθει τι θα γίνει με τον τουρισμό και την πορεία του τουρισμού. Ολη η ιστορία είναι τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Η προσπάθειά μας δηλαδή είναι οι συντάξεις, η Κοινωνική Ασφάλιση, η ανεργία, η Παιδεία, αυτά τα θέματα να συγκεντρώνουν την προσοχή μας. Και πιστεύουμε ότι αυτά απασχολούν τους εργαζόμενους. Πηγαίνοντας στους τόπους δουλειάς, δε μας ρωτάνε αυτά με τα οποία συνήθως ασχολούνται η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ