ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η επίθεση στα αντιφασιστικά μνημεία

Στην πόλη Στρίι, που βρίσκεται στην περιοχή του Λβοφ της Ουκρανίας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το ξήλωμα του μνημείου Σοβιετικού Στρατιώτη - Απελευθερωτή και τη μεταφορά του στο λεγόμενο μουσείο του «ολοκληρωτισμού», μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Vesti».

«Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί πως τα μνημεία αυτά που βρίσκονται σε κάθε χωριό είναι πανομοιότυπα. Δεν έχουν καμία ιστορική αξία και σήμερα δεν πρέπει να υπάρχουν στην ανεξάρτητη, κυρίαρχη Ουκρανία», δήλωσε η Λαρίσα Φεντορίφ, δημοτικός σύμβουλος, εξηγώντας τη συγκεκριμένη απόφαση και πρόσθεσε πως «συμβολίζει το μιλιταρισμό της σοβιετικής εποχής και εξολοθρεύει την ιστορικο-αρχιτεκτονική αύρα της πλατείας, τα κτίρια της οποίας ανήκουν στον 17ο-19ο αιώνα».

Βεβαίως, οι Ουκρανοί εθνικιστές δεν πρωτοτύπησαν όταν προέταξαν τα «αισθητικά κριτήρια» για την απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείου. Να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για την απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείου από το κέντρο του Τάλιν της Εσθονίας, ο πρόεδρος των «Πρασίνων», Ντανιέλ Κονμπεντίτ, υποστήριξε ότι «η απομάκρυνση ενός μπρούντζινου αγάλματος αδιαμφισβήτητα ομορφαίνει την εικόνα της πόλης».

Βεβαίως, όπως αναφέρουν στη συνέχεια οι Ουκρανοί εθνικιστές, «το μνημείο της σοβιετικής εποχής έχει αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση της συνείδησης», γιατί «προσβάλλει τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν από τους κατακτητές για την ελευθερία της Ουκρανίας», δηλαδή των συνεργατών των ναζί, των φιλοφασιστικών οργανώσεων, που σκοτώθηκαν πολεμώντας το σοβιετικό στρατό.

Την αντίθεσή τους με την απόφαση εξέφρασαν οι ενώσεις των βετεράνων του αντιφασιστικού αγώνα καθώς και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, Ανατόλι Γκριτσένκο.


Ι.Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χρηματιστήρια και ανεργία ... σε άνοδο

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι δείκτες των χρηματιστηρίων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αναφωνούν οι αναλυτές προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί... «καλό οιωνό» και η κυβέρνηση Ομπάμα επιχειρεί να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες: Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Πάντως, όλοι οι δείκτες της οικονομίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της κρίσης είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία για την Εργασία, όπου καταγράφει ότι οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι στις ΗΠΑ είναι συνολικά 24 εκατομμύρια (15,6%). Πρόκειται για αύξηση περίπου 10.000.000 εργαζομένων μέσα σε ένα χρόνο. Ενώ έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρει ότι το 40% των επιχειρήσεων θα προχωρήσουν σε περικοπές ή πάγωμα των αποδοχών των εργαζομένων.

Ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να διογκωθεί και άλλο, ειδικά εάν η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors κηρύξει πτώχευση.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η τηλεφωνική εταιρεία British Telecoms (BT) θα περικόψει ακόμη 10.000 θέσεις εργασίας (το Νοέμβρη είχε περικόψει άλλες 10.000 θέσεις, σε σύνολο 160.000 υπαλλήλων).

Στην Ισπανία, κρατική ενίσχυση των εφημερίδων ζήτησε η Ομοσπονδία των Δημοσιογραφικών Ενώσεων (FAPE), καθώς από τον Ιούνη 2008 έως τον Απρίλη 2009, 2.221 Ισπανοί δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Στην Αυστραλία, στο ένα εκατομμύριο προβλέπεται από τους οικονομολόγους, ότι θα φτάσουν οι άνεργοι, ενώ η ανεργία θα φτάσει στο επίπεδο του 9% ως τα μέσα του 2010.

Τέλος, η Κίνα στην προσπάθειά της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της ανακοίνωσε ότι είχε πρόθεση να ανακοινώσει κατά τη σύνοδο του ASEAN, που ανεστάλλη, τη σύσταση ταμείου επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την παροχή πίστωσης προς τους γείτονές της, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Γιετσί. Επίσης, η Κίνα θα παράσχει πίστωση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες της ASEAN, συμπεριλαμβανομένων και προνομιακών δανείων ύψους 1,7 δισ. δολαρίων για προγράμματα συνεργασίας, πρόσθεσε ο κ. Γιανγκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- «Ετοιμος για διαπραγματεύσεις και συνεργασία προκειμένου να προωθηθεί η ειρήνη» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Για άλλη μια φορά, ο Νετανιάχου δεν δεσμεύτηκε σε τίποτε συγκεκριμένο, ούτε στη λύση των δύο κρατών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.--Τέσσερις Λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν σ' ενέδρα αγνώστων ενόπλων στον αυτοκινητόδρομο Ριγιάικ - Μπααλμπέκ, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζιάντ Μπαρούντ, πρόκειται για πράξη «αντεκδίκησης» καθώς μόλις πριν από μερικές μέρες ο στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση «σκούπα» στην κοιλάδα Μπεκάα με στόχο τα εκτεταμένα κυκλώματα παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τη θετική ανταπόκριση του Ιράν στην πρόσκληση διαλόγου των «6» (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Κίνα) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επανέλαβε σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα Χαβιέ Σολάνα, ο διαπραγματευτής Σαγιέντ Τζαλίλι.

ΛΙΜΑ.-- Αντάρτες της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» σκότωσαν έναν αξιωματικό, έναν υπαξιωματικό κι 11 στρατιώτες σε ενέδρα εναντίον περιπόλου του στρατού σε απομακρυσμένη περιοχή του νοτιοανατολικού Περού, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Αντερο Φλόρες Αράος.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ.-- Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που πλήττουν τις πολιτείες Οκλαχόμα και Τέξας και των ισχυρών ανεμοστρόβιλων σε Οκλαχόμα, Τενεσί και Αρκάνσας.

ΔΡΕΣΔΗ.-- Περίπου 30 οχήματα του γερμανικού στρατού πυρπολήθηκαν τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα σε στρατιωτικό χώρο στάθμευσης στη Δρέσδη, στη νοτιοανατολική Γερμανία, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε κέντρο υποδοχής αστέγων στην πόλη Καμιέν Πομόρσκι της Πολωνίας.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Συνεχίστηκαν χτες για πέμπτη ημέρα μαζικές συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - «ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ»
Ανεβαίνουν οι τόνοι

ΚΑΪΡΟ.--

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει στη χερσόνησο του Σινά οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, τα τελευταία 24ωρα, για τον εντοπισμό 13 υπόπτων ως «πρακτόρων» της «Χεζμπολάχ». Οι 13 φέρεται να κατονομάστηκαν, την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια ανάκρισης 49 συλληφθέντων για τον ίδιο λόγο. Οι 25 είχαν συλληφθεί το Νοέμβρη και παραμένουν υπό κράτηση.

Ο γενικός εισαγγελέας απήγγειλε κατά των 49 κατηγορίες για «σχεδιασμό εχθρικών πράξεων κατά της Αιγύπτου». Σύμφωνα, μάλιστα, με την αιγυπτιακή αστυνομία, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους ανακαλύφθηκαν εκρηκτικά, ζώνες για καμικάζι αυτοκτονίας, πυρομαχικά και όπλα. Οι συλληφθέντες είναι Λιβανέζοι, Σύροι, Παλαιστίνιοι, Σουδανοί και Αιγύπτιοι, ενώ άγνωστη είναι η εθνικότητα των καταζητούμενων.

Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, με τηλεοπτικό του μήνυμα παραδέχτηκε ότι ο ένας από τους 49 είναι μέλος της οργάνωσης. Διευκρίνισε ότι αποστολή του στην Αίγυπτο ήταν να υποστηρίζει τη «Χαμάς» στη Γάζα, συγκεντρώνοντας και αποστέλλοντας «εξοπλισμό». Αρνήθηκε, όμως, κατηγορηματικά ότι η οργάνωσή του σχεδίασε ή σχεδιάζει «εχθρικές ενέργειες» κατά της Αιγύπτου.

Οπως σχολίαζαν αναλυτές, το τωρινό ανθρωποκυνηγητό είναι μάλλον η «απάντηση» στη σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση, που επέκρινε σκληρά την αιγυπτιακή ηγεσία κατά την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, το Γενάρη, επειδή δεν άνοιξε τα σύνορα της Ράφα προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση βοήθειας και υποστηρικτών της «Χαμάς» από και προς τη Λωρίδα. Εκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι τεταμένες και εκτιμάται ότι το Κάιρο επιχειρεί να υποσκάψει την «εικόνα» της «Χεζμπολάχ» στον αραβικό κόσμο και συνεπώς την επιρροή της και των υποστηρικτών της, του Ιράν και κατά δεύτερο λόγο της Συρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ