ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πανηγυρίζει που ... συντηρείται η ακρίβεια

Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις λιανικές τιμές στα αμνοερίφια

Αποσιωπώντας ότι οι τιμές διατηρούνται, στην καλύτερη περίπτωση, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ότι για άλλη μια χρονιά συντελείται ληστεία σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών και των καταναλωτών εργαζομένων, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ...πανηγυρίζουν, διαπιστώνοντας ότι «το φετινό γιορτινό τραπέζι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, ίσως και λίγο φθηνότερα».

Χτες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος εμφανίστηκε να κραδαίνει ...περήφανα τα σχετικά στοιχεία που προέρχονται από τις τιμοληψίες των υπηρεσιών του υπουργείου, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια» της κυβέρνησης «ώστε το φετινό τραπέζι να είναι προσιτό σε όλους τους συμπολίτες μας»! Κι όλα αυτά αποσιωπώντας πλήρως ότι πέρσι τέτοια εποχή που είχαν εκτοξευθεί οι τιμές των τροφίμων στα ύψη, η κυβέρνηση δικαιολογούσε την αφόρητη ακρίβεια με παραπομπές στη ...διεθνή άνοδο των τιμών στα τρόφιμα. Τιμές οι οποίες σε εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης φέτος είναι ακόμα υψηλότερες. Αρκούντως προκλητικός απέναντι στους εργαζόμενους, ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή», την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα τις συνέπειες αυτής ακριβώς της πολιτικής, της πλήρους απελευθέρωσης της επιχειρηματικής ασυδοσίας και των ληστρικών πρακτικών της «ελεύθερης αγοράς».

Αντίθετα από την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να μεταφράσει την εικόνα στα μέτρα των αναγκών της επικοινωνιακής της πολιτικής, οι εργαζόμενοι ήρθαν και χτες αντιμέτωποι με τις τιμές στα γνωστά υψηλά επίπεδα. Για ένα κατσίκι βάρους 10 κιλών απαιτούνται μέχρι και 100 ευρώ - με βάση τις τιμές της Βαρβακείου που κυμαίνονται από 7 μέχρι 10 ευρώ το κιλό και στα συνοικιακά περίπου ένα ευρώ ακριβότερα. Τα αρνιά πωλούνται στα 7-8,50 ευρώ και τα εισαγόμενα στα 6-10 ευρώ το κιλό. Οι συκωταριές πωλούνται μέχρι 7,50 ευρώ το κιλό και τα έντερα στα 3-5 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χτες η στείρα και προκλητική επίδειξη υποκρισίας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αλλεπάλληλες αλληλοκατηγορίες περί ευθυνών για την ακρίβεια στις πλάτες των καταναλωτών που πληρώνουν το αβάσταχτο κόστος των αποτελεσμάτων της πολιτικής που με την ίδια συνέπεια εξυπηρετούν και τα δύο κόμματα.

Οι κτηνοτρόφοι

Σε χαμηλή τιμή για μια ακόμη χρονιά αναγκάζονται να πωλήσουν τα αμνοερίφια οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που επιταχύνει την οικονομική τους καταστροφή, καθώς οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες.

Οι λίγοι χονδρέμποροι, που ελέγχουν την αγορά, πληρώνουν στον παραγωγό στην καλύτερη περίπτωση 5 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια, μια τιμή που δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής και με δεδομένο ότι αυτό έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Η ψαλίδα μεταξύ της τιμής παραγωγού και αυτής του καταναλωτή συνεχίζει να μεγαλώνει, αφού χτες στην αγορά της Θεσσαλονίκης τα αμνοερίφια δεν πωλούνταν κάτω από τα 8 ευρώ το κιλό και στα περιφερειακά καταστήματα 10 και 11 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί λένε ότι για μια ακόμη φορά έγιναν πολλές «ελληνοποιήσεις» κοπαδιών που εισάγονται στη χώρα μας από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη ΠΓΔΜ και την Τουρκία. Οσον αφορά τα εισαγόμενα αμνοερίφια η τιμή τους ήταν 1,50 ευρώ το κιλό χαμηλότερη από τα ντόπια.

Σαν συνέπεια της κατάστασης που διαμορφώνεται αναμένεται να συνεχιστεί το κύμα πωλήσεων κοπαδιών αιγοπροβάτων, από παραγωγούς που δεν μπορούν πλέον να τα συντηρούν, μια εξέλιξη που οδηγεί σε σταδιακή εξαφάνιση της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Πέρα όμως από το κρέας και στο γάλα οι τιμές παραμένουν χαμηλές, με το αγελαδινό να έχει μειωθεί στα 36-38 λεπτά, από τα 45 λεπτά που ήταν πριν λίγους μήνες, στο πρόβειο φθάνει τα 82 λεπτά (οι παραγωγοί ζητούν για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους 1,25 ευρώ) και στο κατσικίσιο γάλα στα 52 λεπτά (οι παραγωγοί ζητούν 75 λεπτά).

ΚΚΕ
Στο πλευρό των αμπελουργών

Συνάντηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα με το ΔΣ της συνεταιριστικής τους οργάνωσης στη Σάμο

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα προβλήματα της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) και των παραγωγών του γνωστού σαμιώτικου κρασιού εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας στη συνάντηση που είχε το προηγούμενο Σάββατο με το ΔΣ της συνεταιριστικής οργάνωσης στη Σάμο, τονίζοντας ωστόσο ότι «η δύναμη, για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις και να συνεχίσει το δυναμικό αυτό προϊόν να παίζει το σημαντικό του ρόλο στην οικονομία του νησιού, βρίσκεται στα χέρια των αμπελουργών και της Ενωσής σας». «Μπορούν να σας ακούσουν, είπε χαρακτηριστικά, εφόσον συλλογικά και οργανωμένα προβάλλετε τις διεκδικήσεις σας».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ που άκουσε νωρίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΟΣΣ από το διευθυντή της Μ. Τσακαλάκη, τον πρόεδρο Γ. Καραγιάννη και τα μέλη του ΔΣ, στη συνομιλία μαζί τους εξήγησε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί και ειδικότερα ο αμπελοοινικός τομέας οφείλονται στην αντιαγροτική πολιτική της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στον νέο Αμπελοοινικό Κανονισμό που ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με την υποστήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει τη μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη προς όφελος των ελεύθερων εισαγωγών κρασιού και μούστου από τρίτες χώρες.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γ. Τούσσας, «στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέδωσε «πακέτο» τα αγροτικά μας προϊόντα ως αντάλλαγμα για την διείσδυση στην παγκόσμια αγορά βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων». Το ΚΚΕ, συνέχισε ο Γ. Τούσσας, αντιτάχθηκε και παλεύει ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, διοργάνωσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και έκανε παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες για το κρασί.

Τα προβλήματα της ΕΟΣΣ

Στην ενημέρωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ που έγινε νωρίτερα παρουσιάστηκαν από το ΔΣ τα βασικά προβλήματα που αποτελούν απειλή για την ΕΟΣΣ. Μια συνεταιριστική οργάνωση που διαχειρίζεται ένα δυναμικό και μοναδικό ως προς την ποιότητά του προϊόν, με 9 εκατομμύρια κιλά σταφύλια, μέσο όρο παραγωγής, και κύκλο εργασιών που ξεπερνά κάθε χρόνο τα 12 εκατ. ευρώ. Τα προβλήματα αυτά έχουν σχέση με τον νέο Αμπελοοινικό Κανονισμό. Την προσβολή του καθεστώτος της αναγκαστικότητας (ν. 6085/1934) που δεσμεύει την ΕΟΣΣ να παραλαμβάνει, να οινοποιεί και να εμπορεύεται όλη την παραγωγή των μελών της και τους παραγωγούς να παραδίδουν μόνο στην ΕΟΣΣ την παραγωγή τους.

Η ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος θα σημάνει την είσοδο ιδιωτών εμποροβιομηχάνων και τη σκληρότερη εκμετάλλευση των αμπελουργών με: Τη φορολογική αντιμετώπιση της ΕΟΣΣ σαν την οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία με υποχρεώσεις φόρου ΕΤΑΚ, άρνηση περαίωσης φορολογικών εκκρεμοτήτων κ.ά. Την άρνηση από πλευράς κυβέρνησης οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης στη δανειοδότησή της από τράπεζες, τη στιγμή που η ΕΟΣΣ είναι αναγκασμένη να καταφεύγει σε δανεισμό για να πληρώνει τους παραγωγούς πριν πουληθεί το προϊόν. Την έλλειψη έστω και κάποιων μέτρων ανακούφισης της ΕΟΣΣ (όπως και άλλων παραγωγικών τομέων) λόγω των δυσμενών ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές όπως η Σάμος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμο στη «ΦΙΑΤ» για το ... 1997

Πρόστιμο ύψους 9,559 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία «ΦΙΑΤ ΑΟΥΤΟ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΕ» για παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, η εταιρεία από το 1997 μέχρι το 2000 καθόριζε μονομερώς το περιθώριο κέρδους των διανομέων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δηλαδή καθόριζε ουσιαστικά τις τιμές μεταπώλησης εμποδίζοντας τον ενδοσηματικό ανταγωνισμό στη διαμόρφωση των τιμών. Ακόμα, από τον Ιούλη μέχρι και το Δεκέμβρη του 1994 καθόριζε στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του δικτύου της, συγκεκριμένες τιμές πώλησης ανταλλακτικών και χρέωσης εργατοώρας. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τη «ΦΙΑΤ» να παραλείψει στο μέλλον τις παραπάνω παραβάσεις και απειλεί την εταιρεία με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσής της με την απόφαση. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν προέκυψαν παραβάσεις για τις εταιρείες «FIAT AUTO SpA και «ΦΙΑΤ ΚΡΕΝΤΙΤ ΕΛΛΑΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ