ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πόλωση και ψηφοθηρία
  • Παρά τη σκόπιμη υποβάθμιση των ευρωεκλογών η προεκλογική καμπάνια δεν υστερεί σε τίποτα από μια εκστρατεία για βουλευτικές εκλογές
  • Δικομματική πόλωση και φιλολαϊκές μάσκες επιστρατεύονται για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας

Σε προεκλογική τροχιά αρχίζει να κινείται η κυβέρνηση πυροδοτώντας τη δικομματική πόλωση και φορώντας ξανά τις «φιλολαϊκές» μάσκες με στόχο την ψηφοθηρία και τον εγκλωβισμό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της.

Παρά τη σκόπιμη υποβάθμιση των ευρωεκλογών το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι θα κριθεί η κυβερνητική πολιτική και, βέβαια, το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις πολιτικές εξελίξεις. Για το σκοπό αυτό η προεκλογική καμπάνια που έχει αρχίσει να ξετυλίγει δεν υστερεί σε τίποτα από μια εκστρατεία για βουλευτικές εκλογές, αν και συνεχίζει να ξορκίζει την εκλογολογία και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών.

Με συντονισμένο τρόπο όλα τα υπουργεία έχουν αρχίσει να διαφημίζουν κάποια δήθεν φιλολαϊκά μέτρα, που όμως είτε πρόκειται για ψίχουλα-πρόκληση στα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα είτε είναι γενναίες επιχορηγήσεις στις τσέπες των επιχειρηματιών. Με ένα μπαράζ μπαγιάτικων εξαγγελιών και «φιλολαϊκών μέτρων» η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει σε πρώτο πλάνο το, ανύπαρκτο, φιλολαϊκό προσωπείο της πολιτικής της, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την κάθοδο της εκλογικής επιρροής της, τουλάχιστον όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο αυτό διαφημίζει το θλιβερό βοήθημα των 500 ευρώ σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους (δικαιούχους ΕΚΑΣ) που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, καθώς και τα 2,5 δισ. για τη θωράκιση της απασχόλησης, που πάνε κατευθείαν στους εργοδότες. Παράλληλα, υπερασπίζεται το μονόδρομο που ακολουθεί σε ό,τι αφορά και στη διαχείριση της κρίσης, επιστρατεύοντας σαθρά επιχειρήματα, όπως ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα ήταν χειρότερες αν δεν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, ή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Προκειμένου να ενισχύσει το «φιλολαϊκό» προφίλ επαναφέρει τους φραστικούς λεονταρισμούς κατά των τραπεζών, καθώς τρεις μήνες μετά από τη «μεταφορά» του πακέτου των 28 δισ. προς τις τράπεζες όχι μόνο δεν υπάρχουν κάποια χειροπιαστά στοιχεία που να δικαιώνουν τους αρχικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης αλλά ούτε καν στατιστικά στοιχεία. «Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση παρεκκλίσεις από τους κανόνες που υπάρχουν», αγρίεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Οικονομίας με τους τραπεζίτες.

Την ίδια στιγμή έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι τόνοι της δικομματικής κοκορομαχίας, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων. Με αφορμή την εντυπωσιοθηρική παράσταση που έκαναν χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Βουλής για να μην υπάρξει παραγραφή σκανδάλων που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «κακοστημένη παράσταση», που συνιστά «ευθεία παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης». Μάλιστα, ο Ε. Αντώναρος δε δίστασε να χαρακτηρίσει την κίνηση του ΠΑΣΟΚ «αντιθεσμική, αντισυνταγματική» που έχει ως στόχο «την άκριτη λασπολογία» και «την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής».

Επίσης, απέδωσε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης την καλλιέργεια της εκλογολογίας, επαναλαμβάνοντας ότι «όσοι εκλογολογούν προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στη χώρα και στον κόσμο όλο».

Πάντως, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να μην πιστεύουν στο σενάριο των δίδυμων εκλογών τον Ιούνη, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας «εκτεταμένης» ήττας στις ευρωεκλογές, που θα πυροδοτήσει έντονη αστάθεια και ρευστότητα τους επόμενους μήνες. «Ποτέ, δυστυχώς, στις ευρωεκλογές δε συζητήσαμε σοβαρά τα ευρωπαϊκά θέματα... Κυριαρχούν τα θέματα τα εσωτερικά», διαπίστωσε ο Β. Μαγγίνας, επισημαίνοντας ότι οι ευρωεκλογές «είναι εκλογές, χωρίς αμφιβολία, έχουν την πολιτική τους σημασία, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε αποδίδοντας πολύ μεγάλη σημασία σ' αυτό το αποτέλεσμα». Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «περνά μια δύσκολη στιγμή, αλλά νομίζω ότι μπορεί να την ξεπεράσει λαμβάνοντας δραστικά μέτρα, τα οποία περιμένει ο λαός, με βαθιές τομές σε πολλά θέματα», εξέφρασε ο Ι. Βαρβιτσιώτης, αποκλείοντας «μάλλον» τις διπλές εκλογές.


ΠΑΣΟΚ
«Ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες

Την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με κρατικές επιδοτήσεις, για να υπάρξουν «νέες αναπτυξιακές επενδύσεις» και την άμεση διοχέτευση των 28 δισ. που πήραν οι τράπεζες στην «πραγματική οικονομία», με στόχο να καρπωθεί «ζεστό χρήμα» από τα χρήματα του ελληνικού λαού και το βιομηχανικό κεφάλαιο, πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι πλέον πιθανές οι διπλές εκλογές» τον Ιούνη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αφού αρχικά επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «απουσία σχεδίου» για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελούν μνημείο κακοδιαχείρισης», στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του «σχεδίου» του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ισχυρίστηκε ότι για την αντιμετώπισή της υπάρχει «προοδευτική απάντηση», που, όπως είπε, έχει «τρία σκέλη».

-- «Ενα νέο πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αγορές». Επανέφερε το αποπροσανατολιστικό σοσιαλδημοκρατικό ιδεολόγημα ότι μπορούν να μπουν κανόνες στις αγορές!

-- «Επενδύσεις για νέες αναπτυξιακές επενδύσεις, όπως η Πράσινη Ανάπτυξη». Τάχτηκε υπέρ της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

-- «Αμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και γι' αυτούς που πλήττονται ιδιαίτερα». Τα άμεσα μέτρα αφορούν μόνο την παροχή «ρευστότητας» στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού για τα λαϊκά στρώματα το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει καμιά ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Γ. Παπανδρέου, διατύπωσε το «παράπονο» ότι «τα 28 δισ. δεν έχουν πιάσει τόπο», αφού, όπως υποστήριξε, «κυβέρνηση και τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί καν στις τυπικές υποχρεώσεις τους», ζητώντας επί της ουσίας να δοθούν άμεσα χρήματα και στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου εντείνοντας την αποπροσανατολιστική επιχείρησή του, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, υποσχέθηκε «ένα φορολογικό σύστημα με το οποίο θα πληρώνουν οι έχοντες και οι κατέχοντες και θα περιορίζεται δραστικά η φοροδιαφυγή». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες του προσπάθησε να κρύψει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η καθιέρωση ενός «κοινού φορολογικού συντελεστή» για τους μισθωτούς, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές!

Την ταύτιση των θέσεων του κόμματός του με την κυβερνητική πολιτική, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να την προσπεράσει, εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ σαν εγγυητή της «διαφάνειας», ισχυριζόμενος ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», αφού, όπως υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, «έχει την πολιτική βούληση να βάλει τέλος στη φαυλότητα»...

  • Να έλθουν στη Βουλή όλα τα έγγραφα (τυχόν δικογραφίες ή ανακριτικά πορίσματα) που αφορούν τυχόν εμπλοκή υπουργών ή υφυπουργών στις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων και της εξαγοράς εταιρείας «Γερμανός», ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας. Στην επιστολή του ο Δ. Ρέππας υποστηρίζει ότι ολοκληρώνεται η δεύτερη τακτική σύνοδος του Κοινοβουλίου και έτσι θα υπάρξει παραγραφή και η Βουλή δε θα είναι δυνατόν να ασκήσει διώξεις εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Θριαμβευτής αναμένεται να είναι η αποχή στις ευρωεκλογές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μέχρι και το 66% ενδέχεται να φτάσει η αποχή από τις ευρωεκλογές, στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ρεκόρ από το 1979, που εξελέγη το πρώτο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που διέρρευσαν στο γαλλικό Τύπο και αναμένεται να δοθούν επίσημα στη δημοσιότητα εντός της βδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα 30 χρόνια ζωής του θεσμού των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποχή είναι ο μεγάλος νικητής, αφού ακολουθεί ανοδική πορεία από το 37% το 1979 έως το 54,3% το 2004.

Τα σκήπτρα στην αποχή έχει η Πολωνία, καθώς σύμφωνα με το δείγμα, μόλις το 17% έχει αποφασίσει να προσέλθει στις κάλπες, ενώ ακολουθούν η Αυστρία με 21% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 22%. Στον αντίποδα βρίσκονται το Βέλγιο με το ποσοστό που προτίθεται να ψηφίσει ανέρχεται στο 70%, το Λουξεμβούργο με 62%, η Μάλτα και η Δανία με 56%... Και σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να θριαμβεύσει η αποχή, με μόνο το 48% να εμφανίζεται πρόθυμο να προσέλθει στις κάλπες. Από τα ποσοστά αυτά, στους 27 το 20% δικαιολογεί την αποχή λόγω της αντίθεσής του με την ΕΕ, με την Ελλάδα να κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά της τάξης του 28%.

Παράλληλα, κατά το 62% του κοινοτικού μέσου όρου της αποχής, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δε θα επιφέρει καμία αλλαγή, το 55% γιατί δε θεωρεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο ασχολείται με ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα.

Αντίστοιχα χαμηλό είναι και το γενικότερο ενδιαφέρον στην ΕΕ για τις Ευρωεκλογές, καθώς μόνο το 44% εμφανίζεται ενημερωμένο, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (62%), την Ιρλανδία (61%) και η Μάλτα (59%).

Τέλος, όσον αφορά τους θεσμούς της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απολαμβάνει την «εμπιστοσύνη» του 45%, στους «27», η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του 42%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ