ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Τη Τετάρτη, 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη

Στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ενα αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή, που αγάπησε το Λαό, την Ποίηση, την Επανάσταση και δίδαξε ήθος, αξίες, στάση ζωής. Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μανώλης Μητσιάς, ενώ θα συμμετέχει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

«Η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου είναι αφορμή να σκύψουμε πάνω από το σπουδαίο έργο του, να το διαβάσουμε, να εμπνευστούμε απ' αυτό, να το γνωρίσουμε σε νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά», αναφέρει ο Σταύρος Παπαθανασίου, εκ μέρους της «Πολιτιστικής Παρέμβασης», που έχει αναλάβει την παραγωγή της συναυλίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γ. Ρίτσου, ήδη η «Πολιτιστική Παρέμβαση» πραγματοποίησε μια πρώτη συναυλία στην Κύπρο, την οποία διοργάνωσε η ΕΔΟΝ Κύπρου και στην οποία συμμετείχαν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Φαραντούρη, η Γλυκερία και ο Γρηγόρης Βαλτινός, που είχε και τη σκηνοθετική ευθύνη όλου του εγχειρήματος. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια και του μεγάλου αφιερώματος στη Ριζούπολη. «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε», λέει ο Στ. Παπαθανασίου, «είναι απ' όλο τον όγκο της δουλειάς του Γιάννη Ρίτσου, που είναι τεράστιος, να παρουσιάσουμε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου του που έχουν μελοποιηθεί, όπως από τον "Επιτάφιο", τα τραγούδια της εξορίας κ.ά. Επί της ουσίας, θα είναι μια συναυλία. Θα γίνουν κάποιες απαγγελίες ποιημάτων του από την Φιλαρέτη Κομνηνού, ενώ θα διαβαστούν τα λόγια του Ρίτσου, που αναφέρει γιατί έγινε κομμουνιστής. Επίσης, σε βιντεοοθόνη θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό. Φιλοδοξούμε αυτό το αφιέρωμα να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να παρουσιαστεί σε εργατικά κέντρα, σωματεία, δήμους κ.ά. Είναι μια παράσταση, που με ιδιαίτερο σεβασμό αντιμετωπίζει το έργο του Ρίτσου, χωρίς να ξεχωρίζει καμία πλευρά του. Παρουσιάζεται και ο Ρίτσος άνθρωπος, και ο Ρίτσος ποιητής, και ο Ρίτσος κομμουνιστής. Συνυπάρχουν όλες οι πλευρές του».

ΚΚΕ
Συνάντηση με εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας, συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΕΔΙΠ) των ΑΕΙ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Οι εκπρόσωποι του ΕΕΔΙΠ έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τα μισθολογικά και θεσμικά αιτήματά τους, εκφράζοντας την αγωνία τους για το χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου και επισημαίνοντας την ανάγκη προάσπισής του. Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΚΚΕ μίλησαν στους εργαζόμενους του ΕΕΔΙΠ για τις θέσεις του Κόμματος για την ανώτατη εκπαίδευση και, κυρίως, για την ανάγκη αντίστασης στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται με εντεινόμενους ρυθμούς αυτή την περίοδο στα ιδρύματα (νόμος - πλαίσιο, «αξιολόγηση», εσωτερικοί κανονισμοί κ.ά.) σπρώχνοντάς τα να λειτουργούν όλο και περισσότερο σαν επιχειρήσεις.

Να σημειώσουμε ότι το ΕΕΔΙΠ αποτελεί μια κατηγορία εργαζομένων στα ΑΕΙ που ασκεί και διδακτικό έργο, αλλά και εργαστηριακές εφαρμογές και αριθμεί πανελλαδικά περίπου 1.000 εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποί τους σημείωσαν ότι έχουν ζητήσει συνάντηση και με το υπουργείο Παιδείας για να θέσουν τα αιτήματά τους, αλλά δεν έχουν λάβει καμιά απάντηση.

Αναπολώντας τον Καιάδα

Πρόσφατα το Ινστιτούτο «Ιων Δραγούμης» (στήθηκε από στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ.) διοργάνωσε ημερίδα για τα ναρκωτικά. Ακούστηκαν, ας πούμε ενδιαφέροντα στοιχεία, και άλλα οπωσδήποτε αξιοσημείωτα. Πχ διάφορα που είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρ. Γούδης, καθηγητής πανεπιστημίου και εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο: «(...) από το "κάδρο της ντόπας" δεν λείπουν και μικρότερα ναρκογενή, και ενδεχομένως ναρκομανή, κρατίδια όπως η Ταϊλάνδη, αλλά και το όμορο προς βορράν της χώρας μας μόρφωμα, το οποίο (...) υπήρξε μείζων παραγωγός οπίου κατά την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε. Αλλωστε μόνον η παραισθησιογόνος δράση του οπίου θα μπορούσε να ερμηνεύσει την τάση των "σλαβανάκατων" - κατά τον Ιωνα Δραγούμη - κατοίκων του να εκστασιάζονται συγγένειες με τον Μεγαλέξαντρο, τον Φίλιππο τον Β', και την Ελληνική Μακεδονία. Κάτω από το πρίσμα αυτό ένα διεθνές όνομα του στυλ MADCEDONIA, κάτι σαν ΤΡΕΛΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δηλαδή, θα επέλυε τα προβλήματα όλων μας».

Παρακάτω, αναλύοντας το πολύπλοκο του προβλήματος, περίπου προειδοποιούσε για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα «αν η εκρίζωση φερειπείν της παραγωγής ινδικής κάνναβης των Ζωνιανών ή της Καλαμάτας ή της όποιας άλλης παρόμοιας περιοχής, η οποία όμως παράγει υψηλής καθαρότητας χασίς, αναπληρωθεί στην αγορά των χρηστών του από αλβανικό για παράδειγμα χασίς, που, για να αναπτυχθεί σύντομα, ψεκάζεται από τους Αλβανούς καλλιεργητές του με εντομοκτόνα όπως το «bygone» ή συναφείς καρκινογόνες ουσίες, που οδηγούν σε βέβαιο θάνατο τους χρήστες του, τους οποίους η ελληνική πολιτεία είχε πρόθεση να προστατεύσει με την εξάλειψη της ελληνικής παραγωγής».

Η λύση κατά το ΛΑ.Ο.Σ.; Οπως την περιέγραψε το στέλεχος του, ένας αρχαΐζων, ηθικός καπιταλισμός, γαρνιρισμένος με λίγο ...αιματάκι. Μακριά από την «απληστία της υλιστικής υπερκατανάλωσης». «Για μας τους Ελληνες (...) λύση είναι η καταφυγή και παραμυθία στις ρίζες μας, στην ευδαίμονα Αρκαδία, και στην Σπάρτη του "καταφρονείν των ηδονών", αλλά και του "Καιάδα" για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να εμπορευθούν τις ψυχές μας. Στο κάτω - κάτω αφότου σταμάτησε να λειτουργεί ο Καιάδας τα πράγματα δεν πάνε καλά στον τόπο μας»... Το λοιπόν, μας φταίνε οι ξένοι, και κάποιοι παλιοχαρακτήρες από δω αν εκτελεστούν, αρχαιόπληκτοι και προγονολάτρες θα σωθούμε.


Θ.Μπ.

ΑΥΛΩΝΑ
Ο δήμαρχος τα έβαλε με τα πανό του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Αυλώνα του ΚΚΕ με επιστολή της προς τον δήμαρχο Αυλώνα καταγγέλλει τον ίδιο για παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ, καθώς με δική του εντολή εργαζόμενοι του δήμου αποκαθήλωσαν τα αεροπανό του Κόμματος που προπαγανδίζουν τις θέσεις του ενόψει των ευρωεκλογών. «Είναι μια αντιδημοκρατική πρακτική και η οποιαδήποτε δικαιολογία περί βελτίωσης της εικόνας της περιοχής είναι απλά γελοία, τη στιγμή που η δημοτική αρχή δε δείχνει την ίδια ευαισθησία για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού». Η ΚΟΒ Αυλώνα του ΚΚΕ ζητά την άμεση αποκατάσταση των αεροπανό και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε τη δράση μας πιο αποφασιστικά για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, για την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την καταδίκη της αντιδραστικής, αντιλαϊκής στρατηγικής του ευρωμονόδρομου και των στηριγμάτων του, για το δυνάμωμα του ΚΚΕ».

ΣΑΜΟΣ
Εκδήλωση για τον Γιάννη Ρίτσο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, την Κυριακή 3 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Καρλοβάσου.

ΑΛΙΜΟΣ
Παρεμπόδιση της αφισοκόλλησης από αστυνομικούς

Με την επίκληση του νόμου, που καθιστά «παράνομη» την αφισοκόλληση, άνδρες της αστυνομίας που περιπολούσαν το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή του Αλίμου, παρεμπόδισαν την αφισοκόλληση που έκαναν μέλη της ΚΝΕ στην περιοχή, με αφίσα του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Το περιστατικό καταγγέλλει η Αχτίδα Νοτιοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτές τις ενέργειες και το κλίμα που διαμορφώνουν.

Η Αχτίδα της ΚΟΑ επισημαίνει ότι «οι κομμουνιστές δε θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε μέσο, για να φέρουμε την πολιτική του Κόμματος σε επαφή με την εργατική τάξη, τους νέους, το λαό. Κυρίως σε μια εποχή που οι θέσεις του Κόμματος όχι μόνο φιμώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, που ανήκουν στους καπιταλιστές, αλλά διαστρεβλώνονται και δυσφημούνται, τόσο αυτές όσο και η Ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, από μια συστηματική προσπάθεια αντικομμουνισμού που οργανώνεται από την αστική τάξη». Ακόμα τονίζει ότι «η δυνατότητα των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος να διαδίδουν με όσα μέσα μπορούν και επιλέγουν τις θέσεις τους δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί και αυτό το δικαίωμα είναι υπόθεση κάθε λαϊκού ανθρώπου να περιφρουρηθεί. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι αυτή που θα βάλει φραγμό και σε αυτές τις επιδιώξεις της αστικής τάξης», καταλήγει η Αχτίδα στην καταγγελία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ