ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ
Σήμερα συνεδριάζει για το πόρισμα η Προανακριτική

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση ενδεχόμενου χρηματισμού του βουλευτή της ΝΔ Αριστοτέλη Παυλίδη από τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση. Τα 13 μέλη της Επιτροπής καλούνται (στην πρώτη τους συνεδρίαση μετά το πέρας των καταθέσεων των 24 μαρτύρων) να συζητήσουν για τη σύνταξη του πορίσματος που θα πρέπει να κατατεθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 27 Απρίλη. Την ίδια μέρα ανακοινώνεται στο Κοινοβούλιο και η δεύτερη δικογραφία που αφορά στον Παυλίδη και στηρίχτηκε στις καταγγελίες του δημάρχου Τήλου. Στις 28 Απρίλη η ολομέλεια της Βουλής σε μυστική ψηφοφορία ψηφίζει για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο. Στις 2 Μάη συγκαλείται η ΚΕ της ΝΔ, ενώ με τις ευρωεκλογές να γίνονται στις 7 Ιούνη, δεν αποκλείονται διπλές κάλπες.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των κομμάτων, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν προκύψει νέα στοιχεία που στοιχειοθετούν και άλλα αδικήματα. Αναμένεται να ζητήσει διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Παυλίδη για τα αδικήματα της δωροδοκίας, απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και παράβασης καθήκοντος. Από την πλευρά της, η ΝΔ υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει την κατηγορία, αθωώνοντας ουσιαστικά τον Παυλίδη. Αναμένεται να στηρίξει την άμυνά της στην ανάδειξη αφενός του Μανούση ως αναξιόπιστου μάρτυρα κατηγορίας και αφερέγγυου εφοπλιστή. Και αφετέρου στο ότι η αγορά διαμερίσματος της θυγατέρας Παυλίδη (από όπου εξετάζεται ο πιθανός χρηματισμός Παυλίδη από Μανούση) έγινε με καθ' όλα νόμιμο τρόπο.

Βέβαια, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης έσπευσε να δηλώσει ότι στη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Παυλίδη οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Από εκεί κι έπειτα βουλευτές του κόμματος σπρώχνουν τον Παυλίδη προς παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα. Πχ ο Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» παραδέχτηκε ότι «γενικότερα αυτή η σκανδαλολογία δημιουργεί πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι αν ήταν στη θέση του Παυλίδη «ο ίδιος θα απεγκλώβιζα την παράταξη». Στο ίδιο κλίμα και στον ίδιο σταθμό ο Γιώργος Καλαντζής είπε: «Εφόσον η πρόταση της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παυλίδη είναι μη παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο (κατά τρόπο σαφή δηλαδή προτείνει την απαλλαγή του), θεωρώ ότι ο κ. Παυλίδης πρέπει να παραιτηθεί».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε χθες για «υπόθεση των άγονων γραμμών της μίζας. Μια υπόθεση σκοτεινή, όπως φάνηκε εξάλλου σε όλη τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής αυτής, με τις αντιφάσεις, με τα στοιχεία που λείπουν, με τα ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να διευρύνει το κατηγορητήριο μιλώντας για ενδείξεις ή στοιχεία για την παραπομπή του Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι σαφές ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής ήρθαν στο φως μια σειρά από νέα στοιχεία, που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάθεσης ξεχωριστών πορισμάτων: «Ακούμε ότι είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να πάει σε μη παραπομπή, με κάθε επιφύλαξη βεβαίως για τη δουλειά της Επιτροπής. Γι' αυτό βεβαίως επιφυλασσόμαστε για το πού θα καταλήξουμε εμείς, αν θα συνταχθούμε σε ένα πόρισμα, αν υπάρχει ένα πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο πάει σε μη παραπομπή ή θα έχουμε δικό μας χωριστό πόρισμα, που θα αφορά την παραπομπή».

Στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αξιολογήσει το υλικό που προέκυψε τόσο από την ανάκριση ενώπιον της Δικαιοσύνης όσο και από την προκαταρκτική εξέταση στην ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή και, με αντικειμενικότητα και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα, θα αποφασίσει τη στάση του».

Στο ΛΑ.Ο.Σ. είναι εμφανής η προσπάθειά τους να βγάλουν «λάδι» τον Παυλίδη, χωρίς ωστόσο να δείξουν «ουρά» της ΝΔ. Ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε χθες για «φτωχά νομικά ευρήματα». Φρόντισε δε να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι «βάζει όλα αυτά τα θέματα, "Siemens", Παυλίδη και άλλα, για να κερδίσει μεγαλύτερα ποσοστά». Ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» είπε χαρακτηριστικά: «Δεν αποδέχομαι επ' ουδενί στο σύνολο τις καταγγελίες που έχουν ειπωθεί από τον κ. Μανούση, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που δεν έχουν αιτιολογηθεί. Δηλαδή, δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να εκβιάζεται με μεταχρονολογημένες επιταγές (όπως λέει ο κ. Μανούσης), αλλά υπάρχει ένα θέμα 100.000 ευρώ που έχουν βγει από τα ταμεία της εταιρείας και δεν ξέρουμε πού έχουν πάει. Εάν τυχόν ήμουν δικαστής αυτή τη στιγμή και έπρεπε να αποφασίσω εάν ο Παυλίδης είναι αθώος ή ένοχος, δεν θα μπορούσα να πω ότι βάσει των στοιχείων που έχω είναι ένοχος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία ικανά, που ενδεχομένως μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διερεύνηση σε ένα δικαστικό σώμα».


Τι είναι η «Πράσινη Βίβλος» της ΕΕ για το περιβάλλον;

Πρόκειται για το άκρον άωτον της «φιλοπεριβαλλοντικής» υποκρισίας της ΕΕ, που στην πραγματικότητα με την επίκληση μιας δήθεν περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» επιδιώκει να στρώσει το έδαφος για νέες κερδοφόρες «πράσινες» επενδύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας».

Αυτό ακριβώς ομολογείται και μέσα στα κείμενα της «Πράσινης Βίβλου». Χαρακτηριστικά, στο κεφάλαιο με τίτλο «προσαρμογή της Ευρώπης στην αλλαγή του κλίματος - επιλογές δράσης της ΕΕ», αναφέρει: «Η ταχεία δράση θα αποφέρει οικονομικά οφέλη. Πέραν τούτου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που είναι πρωτοπόρες στις στρατηγικές και τεχνολογίες προσαρμογής θα μπορούσαν να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα». Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο, που διαθέτει ανάλογη τεχνογνωσία θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε να εφορμήσει για περισσότερα κέρδη, που αυτή τη φορά θα είναι ...«πράσινα»!

Μάλιστα, προβλέπει από αυτό το «μεγάλο φαγοπότι» να μη λείψει κανείς εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου, ούτε το τραπεζικό και το ασφαλιστικό. «Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ασφαλιστικές αγορές - αναφέρει συγκεκριμένα - θα πρέπει να εξεύρουν καινοτόμα μέσα και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις συνέπειες έκθεσης στους κινδύνους. Ηδη διατίθενται στην αγορά νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως "καιρικά" παράγωγα και ομόλογα καταστροφών, τα οποία χρειάζεται να αναπτυχθούν περισσότερο»... Ουσιαστικά, προαναγγέλλεται μια αγορά που θα μπορεί και να αναλάβει το ρίσκο των «πράσινων» επενδύσεων και να καλύψει τις οποιεσδήποτε ζημιές προκληθούν στο περιβάλλον από τη δράση των μονοπωλίων.

Η περιβαλλοντική υποκρισία της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που πίνουν νερό στο όνομα της «πράσινης οικονομίας» και της «πράσινης ανάπτυξης», αποκαλύπτεται και από τις δράσεις που προωθούν ως φιλοπεριβαλλοντικές σε διάφορους τομείς, για παράδειγμα:

  • Η πολιτική για την παραγωγή βιοκαυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες αποτελεί ήδη ένα παγκόσμιο διατροφικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς οδηγεί: Στη μετατροπή καλλιεργειών τροφίμων σε βιοκαύσιμα, με συνέπεια την αύξηση της τιμής των τροφίμων και με αποτέλεσμα πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη να λιμοκτονούν. Στην καταστροφή πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων, η παραγωγή ενός λίτρου βιοκαυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες να συνεισφέρει δύο και τρεις φορές περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, από ό,τι η καύση ενός λίτρου ορυκτού καυσίμου.
  • Για την προστασία των υδάτων, η «Πράσινη Βίβλος» θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60ΕΚ, η οποία νομιμοποιεί τη ρύπανση με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», τα αποτελέσματα της οποίας τα ζει μια ολόκληρη περιοχή της Βοιωτίας, της Αν. Αττικής και της Εύβοιας με την ασύδοτη ρύπανση του Ασωπού από τις βιομηχανίες. Επίσης, πρόκειται για οδηγία που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις των φορέων διαχείρισης των υδάτων, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι αγρότες να βάλουν υδρόμετρα στα χωράφια τους και οι κάτοικοι των πόλεων να πληρώνουν πανάκριβα το νερό που πίνουν.
  • Για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα εκφράζονται κάποιες ευχές στην «Πράσινη Βίβλο» με στόχο να συγκαλυφθεί η καταστροφή που θα προκαλέσει σ' αυτά η προώθηση των μεταλλαγμένων, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της κοινοτικής γεωργίας, όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Λισαβόνας.
  • Τα δάση εντάσσονται στην οικονομία της αγοράς, ενώ η ΕΕ αρνείται, για παράδειγμα, να χρηματοδοτήσει στη χώρα μας τη σύνταξη των δασικών χαρτών που είναι βασική προϋπόθεση για το Δασολόγιο και την ουσιαστική προστασία τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ