ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
«Ασφαιρα πυρά» οι κινητοποιήσεις των νομαρχών

Παρέμβαση της ΝΑΣ για τις κινητοποιήσεις της ΕΝΑΕ στις 29 Απρίλη, στο χτεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο

«Ασφαιρα πυρά» χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις της ΕΝΑΕ ο νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Κώστας Μαρκέτης, στο χτεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Στην παρέμβασή του ανέπτυξε τη διαφορετική αντίληψη της ΝΑΣ για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και καταψήφισε την πρόταση συμμετοχής. Οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετείχαν στο συμβούλιο, παρά τις κοκορομαχίες, ψήφισαν υπέρ.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΝΑΕ αποφάσισε κινητοποίηση για τις 29 Απρίλη, με κλείσιμο των νομαρχιών και συγκέντρωση, με αιτήματα την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των τελών άδειας και μεταβίβασης οχημάτων ή την ταυτόχρονη αναπλήρωση των χαμένων εσόδων από άλλους πόρους, την ψήφιση του Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τη στελέχωση νομαρχιών και την υλοποίηση των αποφάσεων του 13ου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ κ.ά.

Ο Κ. Μαρκέτης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι πρόκειται για μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανέξοδους λεονταρισμούς, μπροστά στις εκλογές. Το να πει κανείς όχι ή ναι στη ρύθμιση για τα τέλη ταξινόμησης κρύβει την ουσία του προβλήματος, που είναι οι δύο διαφορετικές λογικές για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Απ' τη μια αυτή που λέει «οικονομική αυτοτέλεια» - δηλαδή δυνατότητα επιβολής φόρων και τελών, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας - η οποία και μεταφέρει τα βάρη στους εργαζόμενους. Απ' την άλλη η λογική της ΝΑΣ που λέει κρατική χρηματοδότηση στο 8% απ' τον προϋπολογισμό και όχι από επιμέρους πόρους. Ο Κ. Μαρκέτης επισήμανε, επίσης, ότι η ΝΑΣ ζητά την απόδοση του συνόλου των παρακρατηθέντων πόρων και όχι την κοροϊδία της ρύθμισης.

Εκτός απ' το θέμα των οικονομικών άσκησε κριτική και στα επιμέρους αιτήματα της ΕΝΑΕ, τα οποία συνδέονται με τη γενικότερη στάση της. Οπως είπε, η ΝΑΣ δε θα μπορούσε να στηρίξει το νέο Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αφού αυτός σηματοδοτεί την απαίτηση για πέρασμα αρμοδιοτήτων Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας στην Αυτοδιοίκηση, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Η ΝΑΣ - συνέχισε - δε θα μπορούσε να στηρίξει το γενικόλογο «στελέχωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων», αφού προκύπτει το ουσιαστικό ζήτημα των εργαζομένων. Τίθεται το θέμα των εργασιακών σχέσεων και η ΝΑΣ, από θέση αρχής, είναι ενάντια στα stage, τις συμβάσεις και τις άλλες ελαστικές εργασιακές σχέσεις που καταδικάζουν τους εργαζόμενους. Αντίθετα με τις υπόλοιπες παρατάξεις, μιλάει ξεκάθαρα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η διοργάνωση εκδήλωσης απ' τη νομαρχία, με θέμα «Η άμεση δημοκρατία», στο λόφο της Πνύκας. Ομιλητές θα είναι οι Δ. Σιούφας, Α. Κακλαμάνης και Ν. Κωνσταντόπουλος. Η ΝΑΣ καταψήφισε και ο Κ. Μαρκέτης τόνισε ότι επί της ουσίας πρόκειται για μια εκδήλωση διαφήμισης της αστικής δημοκρατίας, χωρίς να ακούγεται καμία άλλη άποψη. Υπογράμμισε ότι παρουσιάζεται η αστική δημοκρατία σαν να είναι πάνω από τάξεις και σαν να λειτουργεί το ίδιο για όλους, τους εργαζόμενους και το κεφάλαιο. Και οι ίδιοι ομιλητές, σημείωσε, δείχνουν το χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Δε συμπαρατασσόμαστε στις επονομαζόμενες κινητοποιήσεις

Τη θέση τους να μη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΕΝΑΕ, καθώς «η απόφαση δεν εκφράζει το λαό και τους εργαζόμενους, ούτε βρίσκεται στο δρόμο διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματά μας», καταθέτουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

Με ανακοίνωσή του το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο υπογραμμίζει ότι νομάρχες και ΕΝΑΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) με τις επιλογές τους όχι μόνο δεν έλυσαν ή στήριξαν κάποιο αίτημα των εργαζομένων, αντίθετα συνέβαλαν στην όξυνση των προβλημάτων τους. «Η όποια αναφορά των νομαρχών στους εργαζόμενους των ΝΑ είναι ψευδεπίγραφη», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Λένε ότι ζητάνε στελέχωση των υπηρεσιών των ΝΑ και κρύβουν ότι ζητούν αύξηση των εγκρίσεων για "απασχολήσιμους" εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως συμβάσεις έργου, μερική απασχόληση, stage και άλλα. Λένε ότι ζητάνε "επαρκή" χρηματοδότηση και κρύβουν ότι η απαίτησή τους αυτή συνδέεται με αντιλαϊκές προτάσεις για διατήρηση και ενίσχυση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Κρύβουν ότι ζητούν ενίσχυση της νομαρχιακής φορολογίας και κάθε είδους άλλης "τοπικής" φορολογίας και προστίμων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Αλλωστε - όπως συμπληρώνεται - στην ίδια την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΕΝΑΕ καταγράφεται η λογική της ΕΕ, της ελεύθερης αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και της περιφρούρησης των κερδών του κεφαλαίου, που φέρνουν περισσότερα βάρη για τους εργαζόμενους, στο όνομα της κρίσης.

«Για όλα αυτά καταδικάζουμε έμπρακτα τις αντιλαϊκές πολιτικές είτε προέρχονται από την κυβέρνηση είτε προέρχονται από άλλους πολιτικοοικονομικούς φορείς που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ευρωενωσιακή στρατηγική και δε συμπαρατασσόμαστε ούτε συμμετέχουμε στις επονομαζόμενες κινητοποιήσεις, που έχουν εξαγγείλει».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξαγγελίες για έργα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο

Τη στιγμή που η υπάρχουσα εργολαβία του μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά με «βήματα χελώνας» (δεν έχει κατασκευαστεί ούτε το 10% του έργου) και άλλα χρήσιμα έργα για τους κατοίκους της πόλης είτε σκαλώνουν είτε ούτε καν εξαγγέλλονται, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έσπευσε χτες στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει νέο διαγωνισμό για την επέκταση του μετρό! Επίσης, καλύπτοντας προφανώς και τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματός του, υποσχέθηκε την ολοκλήρωση άλλων «μεγάλων έργων» χιλιοειπωμένων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που περισσότερο κατασκευάζονται για να εξυπηρετήσουν το κεφάλαιο παρά λύνουν πραγματικά το σοβαρό συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα της πόλης.

Ειδικότερα ο υπουργός, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης:

  • Εξήγγειλε ότι σε 10 μέρες θα δημοσιοποιηθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά (5 χιλιόμετρα με 5 σταθμούς, σταθμό μετεπιβίβασης και πάρκινγκ 1.000 θέσεων), προϋπολογισμού 465 εκατ. ευρώ. Δήλωσε επίσης πως η υπάρχουσα εργολαβία θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια, εξαγγέλλοντας εντατικοποίηση των εργασιών σε ένα έργο για το οποίο το Παράρτημα Εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης έχει καταγγείλει έλλειψη μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας, ενώ πρόσφατα θρηνήσαμε έναν εργάτη από «ατύχημα»!
  • Οσον αφορά για τα έργα της Υποθαλάσσιας, της Εξωτερικής Περιφερειακής και των 2 ή 3 Πάρκινγκ, που εξήγγειλε στη συνέχεια, δεν είναι έργα που δίνουν πραγματική λύση στο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης καθώς δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών. Για την Υποθαλάσσια είπε ότι για να ξεκινήσει περιμένουν δύο αποφάσεις: Την απόφαση του ΣτΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επανάληψη ή όχι του διαγωνισμού, ενώ τόνισε την υπόδειξη του ΥΠΠΟ για διάνοιξη σε βάθος μεγαλύτερο των 16 μέτρων με χρήση του μετροπόντικα. Το θέμα είναι ότι θα σχηματιστεί έτσι ένας πλασματικός «περιφερειακός δακτύλιος» που δε θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πόλης, ενώ για τη χρήση του ο λαός θα πληρώνει διόδια. Εξήγγειλε για άλλη μία φορά θέσεις πάρκινγκ, μία σοβαρή έλλειψη της πόλης, ενώ για την Εξωτερική Περιφερειακή δήλωσε ότι τη μελέτη κάνει η «Εγνατία ΑΕ» και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
  • Για το χώρο της ΔΕΘ δεν είπε τίποτε καινούριο, πέρα από το ότι θα φτιαχτεί την ερχόμενη εβδομάδα μία Επιτροπή για να βρει νέο χώρο εγκατάστασης και πως χρειάζεται διεθνής διαγωνισμός για να φτιαχτεί Μητροπολιτικό Πάρκο στο σημερινό χώρο της ΔΕΘ.
  • Τέλος, για το οικολογικό πρόβλημα του Θερμαϊκού και τα βυρσοδεψεία έταξε γενικά κι αόριστα κονδύλια, ενώ για την Εγνατία οδό ανέβαλε το χρόνο ολοκλήρωσής της για τον ερχόμενο Μάη.
Τρεις τραυματίες σε τροχαίο

Ενας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά και δύο άτομα ελαφρύτερα μετά από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στις 10.45 χτες το πρωί στη Λ. Κατεχάκη. Σε αυτό ενεπλάκησαν ένα σχολικό λεωφορείο και δύο μοτοσυκλέτες, κάτω από αδιευκρίνιστες - μέχρι στιγμής - συνθήκες, έξω από το «401» στρατιωτικό νοσοκομείο. Τραυματίες είναι ο οδηγός της μίας μοτοσυκλέτας, που νοσηλεύεται στο «Γενικό Κρατικό Αθηνών», καθώς και το ζευγάρι που ήταν στην άλλη μηχανή και οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό». Στο σχολικό δεν επέβαιναν μαθητές.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
  • Την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 και ώρα 11 το πρωί, στην πλατεία Υμηττού, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Υμηττού, μαζί με τις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση - συγκέντρωση τιμής για τους τρεις ΕΠΟΝίτες του Κάστρου του Υμηττού. Θα ακολουθήσει πορεία προς το κάστρο του Υμηττού.
  • Το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 5 κρεμασμένους αγωνιστές και όλους τους ήρωες της Εθνικής μας Αντίστασης του Δήμου Ζωγράφου, την Κυριακή 26.4.09 και ώρα 11 το πρωί στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας). Θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10.30 το πρωί θα γίνει προσυγκέντρωση στο Ηρώων Ζωγράφου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ