ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Οι φοιτητές και σπουδαστές να βγουν στην αντεπίθεση

Ανακοίνωση της Οργάνωσης στα ΑΕΙ με αφορμή τα 10 χρόνια εφαρμογής των κατευθύνσεων της Μπολόνια

«Ο,τι ζει σήμερα ο φοιτητής και ο σπουδαστής είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας της Μπολόνια. Οι συνέπειές της είναι εμφανείς στη ζωή και τις σπουδές μας», τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για τα 10 χρόνια από τη διακήρυξη της Μπολόνια, που διακινείται πλατιά από χτες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καλώντας τους φοιτητές και σπουδαστές να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να απομονώσουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και να βγουν στην αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρή Πανσπουδαστική στις εκλογικές μάχες που έρχονται.

Περιγράφοντας τις συνέπειες της διαδικασίας της Μπολόνια, που είναι ήδη ορατές στα ελληνικά ΑΕΙ, η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Τα πανεπιστήμια λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που διαχειρίζονται τους πόρους τους όχι με βάση τις ανάγκες των φοιτητών και του λαού (μόνιμους καθηγητές, φοιτητική μέριμνα, δωρεάν συγγράμματα, εργαλεία, κτλ.) αλλά μεταφέροντας το βάρος της εκπαίδευσης στους φοιτητές και τη λαϊκή οικογένεια.

Οι καθηγητές μας γίνονται "μάνατζερ" που αναζητούν επιχορηγήσεις της έρευνας και των προγραμμάτων από επιχειρηματίες. Η έρευνα πλέον έχει παραδοθεί πλήρως στις επιχειρήσεις - τόσο ως προς τη χρηματοδότησή της, όσο και ως προς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Τα προγράμματα σπουδών καθορίζονται με βάση τους "νόμους της αγοράς" κι όχι τη διδασκαλία της επιστημονικής γνώσης που έχει κατακτηθεί πάνω στο αντικείμενο σπουδών.

Αφαιρείται και μεταφέρεται απαραίτητη γνώση από τον προπτυχιακό στον μεταπτυχιακό τίτλο, όπου πολύ λιγότεροι έχουν πρόσβαση. Υποχρεωτικά είναι ήδη τα δίδακτρα στα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία στον κύριο όγκο τους δεν έχουν στόχο την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης αλλά το πρόγραμμά τους αποτελεί αναμάσημα του προπτυχιακού προγράμματος».

Και συνεχίζει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της: «Η κατάρτιση έρχεται να αντικαταστήσει τις βασικές εκπαιδευτικές δομές (υποχρεωτική εκπαίδευση - Λύκειο - Τριτοβάθμια εκπαίδευση) σε ένα μοντέλο του τύπου "κατάρτιση - απασχόληση - ανεργία - επανακατάρτιση", τον οποίο θα αναγκάζεται να επαναλάβει ο εργαζόμενος δύο και τρεις φορές στη ζωή του προσαρμοζόμενος στις εναλλασσόμενες ανάγκες του κεφαλαίου κι όχι εμβαθύνοντας στο επιστημονικό αντικείμενό του.

Η αξιολόγηση (εσωτερική και εξωτερική) αποφασίστηκε ως αναγκαίο μέτρο για να ελέγχονται τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας ως προς την απαλοιφή των διαφορών των συστημάτων εκπαίδευσης των χωρών και της σύγκλισής τους σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο».

Καταδίκη των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου»

«Ο,τι βιώνει σήμερα η νεολαία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ την οποία υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», τονίζει η ΚΝΕ, και το αποδεικνύει εξηγώντας: «Το 1999 ο Γερ. Αρσένης, ως υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, βάζει την υπογραφή του στο τελικό κείμενο της διακήρυξης της Μπολόνια εισάγοντας τη χώρα μας στο δρόμο του "εκπαιδευτικού Μάαστριχτ", τη διακήρυξη της Μπολόνια.

Ο Πέτρος Ευθυμίου, ως υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, από το 2000 έως το 2004, έφτιαξε νομοσχέδια για την αξιολόγηση, τη διά βίου εκπαίδευση, το διεθνές πανεπιστήμιο, το μετασχηματισμό του ΔΙΚΑΤΣΑ, την ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών. Ολα αυτά τα νομοσχέδια τα έκανε τελικά νόμους η ΝΔ επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου.

Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύει ότι η εναλλαγή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία δε διαταράσσει στο ελάχιστο την προώθηση των κατευθύνσεων που από κοινού έχουν συμφωνήσει στην ΕΕ», τονίζει η ΚΝΕ.

Επίσης, επισημαίνει ότι και οι προτάσεις του ΣΥΝ κινούνται πάντα στο πλαίσιο της Μπολόνια (όπως ο «αντινόμος» - πλαίσιο που πρότεινε στη Βουλή). Παράλληλα, τα στελέχη του μιλούν για το ανεφάρμοστο της Μπολόνια και τις «νίκες του κινήματος», ενώ βάζουν πλάτη στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με πλέον χαρακτηριστικό τη σύμπλευση μέρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, απ' όπου ζητούν την εφαρμογή της Μπολόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ