ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
«Κοίτα μακριά, έξω από τα όρια του συστήματος»

Προκήρυξη - κάλεσμα στους μαθητές που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές, να είναι κόκκινη η πρώτη τους ψήφος, να είναι ψήφος στο ΚΚΕ

«Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη», καλεί η ΚΝΕ τους χιλιάδες μαθητές των τελευταίων τάξεων στα Λύκεια, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνη. Με μια δισέλιδη προκήρυξη, οι οργανώσεις της ΚΝΕ οργώνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, συζητώντας με τους μαθητές για την ΕΕ και καλώντας τους να ρίξουν ψήφο απειθαρχίας και ανυπακοής στην ευρωένωση, να ρίξουν ψήφο στο ΚΚΕ. «Οσα μέχρι τώρα φώναζες στις διαδηλώσεις, όσα σε έκαναν να αγανακτείς μπορείς τώρα να τα μετατρέψεις και σε ψήφο. Η ψήφος δε θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας σε μια μέρα. Είναι όμως όπλο. Μην τους το χαρίσεις», λέει η ΚΝΕ στην προκήρυξή της απευθυνόμενη στους μαθητές.

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να μην εμπιστευθούν κανένα από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ίδια πολιτική (...) Εχουν δοκιμαστεί. Μην τους πιστέψεις. Εφεραν στη νεολαία: Τον εργασιακό μεσαίωνα, τη μείωση μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, το σχολείο που εξοντώνει, τον αυταρχισμό, την καταστολή». Για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΝΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι «πανηγύρισε το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τον ευρωστρατό, δηλαδή όλες τις αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ. Χρησιμοποιεί ψευτοεπαναστατική φρασεολογία και την ίδια ώρα γλυκοκοιτάει προς μια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Είναι αφερέγγυοι! Αλλάζουν θέσεις όπως οι χαμαιλέοντες». Αντίστοιχα για το ΛΑ.Ο.Σ., που επίσης είναι σε συμφωνία με την ΕΕ, η ΚΝΕ τονίζει: «Είναι κόμμα επικίνδυνο, εχθρικό με τις λαϊκές και νεανικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις. Αρνείται κάθε μέτρο κατά της πλουτοκρατίας και την ίδια ώρα ζητά να παρθούν μέτρα ενάντια στους πρόσφυγες, τους εργάτες».

Διάλεξε το δρόμο που οδηγεί στο μέλλον

«Το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μας ξέρεις. Μαζί είμαστε χρόνια τώρα στο δρόμο του αγώνα. Μαζί παλεύουμε χρόνια τώρα την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Μαζί διεκδικούμε χρόνια τώρα τα δικαιώματά μας. Το ΚΚΕ σου λέει αυτά που οι άλλοι σου κρύβουν. Σου λέει την αλήθεια όπως την έλεγε πάντα χωρίς μισόλογα. Η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη. Είναι ένωση των καπιταλιστών. Είναι εχθρός των εργαζομένων και των παιδιών τους. Δε γίνεται καλύτερη», επισημαίνει η ΚΝΕ και συνεχίζει:

«Στους νέους δεν ταιριάζει η μοιρολατρία. Η αποδέσμευση από την ΕΕ και η πάλη για ριζικές αλλαγές στην εξουσία είναι προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη των λαών και της ειρήνης. Η πάλη για να έρθουν στην εξουσία οι άνθρωποι του μόχθου, ο αγώνας για την λαϊκή εξουσία είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να ζούμε ανθρώπινα, εμείς και οι οικογένειές μας, για σίγουρο μέλλον. Μικροί είναι οι λαοί που σκύβουν το κεφάλι. Η ψήφος στο ΚΚΕ ενώνει τη φωνή σου με τους λαούς στην Ευρώπη που αντιστέκονται. Με τους λαούς που διεκδικούν να κάνουν κουμάντο στον τόπο τους».

«Ανοιξε τώρα και με την ψήφο σου το δρόμο που οδηγεί στο μέλλον. Κοίτα μακριά, έξω από τα όρια του συστήματος», καταλήγει στο κάλεσμά της η ΚΝΕ.


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενταση της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης

Πολιτικές για τη νεολαία ενταγμένες στη λύση της ΕΕ για την καπιταλιστική κρίση και στη στρατηγική της Λισαβόνας, δηλαδή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, θα εφαρμόσει πιο στοχευμένα στο εξής η Ευρωένωση. Αυτό ξεκαθαρίζει σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία ενέκρινε νέα στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη 10ετία αναφορικά με τη νεολαία.

Η νέα στρατηγική, με τίτλο «Νεολαία - Επένδυση και Ενδυνάμωση», εκτιμά ότι οι νέοι είναι πολύτιμη πηγή πόρων. Αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι οι νέοι αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να εφαρμοστούν πιο αποφασιστικά εν μέσω κρίσης οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που προωθεί η ΕΕ, να ενταθεί η εκμετάλλευσή τους και η παραγωγικότητα της εργασίας τους και η εκπαίδευση να προσαρμοστεί πλήρως σε αυτούς τους σκοπούς.

Η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για τη ζοφερή κατάσταση που κυριαρχεί σήμερα για τη νεολαία, για τον αντικειμενικό αποκλεισμό της από την εργασία και την εκπαίδευση, ακριβώς εξαιτίας των παραπάνω πολιτικών που ενισχύουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Γι' αυτό και, όπως υπογραμμίζεται, στόχοι της στρατηγικής για τη Νεολαία είναι η «βελτίωση πρόσβασης και πλήρους συμμετοχής όλων των νέων στην κοινωνία» και «προαγωγή της αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ της κοινωνίας και των νέων». Χάιδεμα, κολακεία και ντοπάρισμα δηλαδή, προκειμένου να αντέξουν οι νέοι στον εργασιακό μεσαίωνα...

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία

Τα στοιχεία της Eurostat που προκαλούν την ανησυχία της ΕΕ είναι τα εξής: Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των νέων από 15 - 29 χρονών θα μειωθεί στο 15,3% μέχρι το 2050.

Το 1/5 των παιδιών δεν έχουν βασικές ικανότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. Ενα στα εφτά νεαρά άτομα ηλικίας 18 - 24 χρόνων (6 εκατομμύρια νέοι) δεν έχουν προχωρήσει πέρα από την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό αυτών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο (πριν ολοκληρώσουν την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) κυμαίνεται στο 14,8%.

Πάνω από τους μισούς νέους Ευρωπαίους μεταξύ 25 - 29 ετών έχουν ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 29% την ανώτατη εκπαίδευση.

Ούτε 1 στους 3 νέους 25 - 34 ετών με μειονεκτική κοινωνικοοικονομική προέλευση δεν ολοκληρώνουν την ανώτατη εκπαίδευση.

Περισσότεροι από 1 στους 3 νέους Ευρωπαίους από 15 - 24 ετών δεν είναι ενταγμένοι ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία, ούτε στην κατάρτιση. To ποσοστό ανεργίας των νέων από 15 - 24 χρόνων (15,3% το 2007, 15,4% το 2008) είναι σχεδόν το διπλάσιο από το αντίστοιχο του συνολικού εργαζόμενου πληθυσμού.

Το 26% των ανέργων από 15 - 24 ετών και το 35% των ανέργων 25 - 29 ετών παραμένουν άνεργοι για πάνω από 1 χρόνο.

19 εκατ. παιδιά (έως 17 χρονών) και το 20% των νέων ανθρώπων από 18 - 24 χρόνων στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το 18% των νέων από 18 - 24 ετών αμείβονται με λιγότερο από το μισό του μέσου εισοδήματος της χώρας όπου ζουν.


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Για διαπαιδαγώγιση νέων συνειδήσεων που αντιστέκονται

Πλατιά εξόρμηση - κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ευθύνη για το τι διδάσκονται τα παιδιά και οφείλουν να αναζητούν την επιστημονική αλήθεια και να αντιστέκονται σε αντιεπιστημονικές και αντιδραστικές κατευθύνσεις που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία με βάση την πολιτική της ΕΕ. Χρέος του εκπαιδευτικού είναι όχι μόνο να μην αναπαράγει την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, αλλά να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση συνειδήσεων που αντιστέκονται και δεν υποτάσσονται. Γιατί στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας είναι το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι και τα συμφέροντά τους.

Τα παραπάνω τόνισαν χτες κομματικές και ΚΝίτικες δυνάμεις σε πλατιά εξόρμηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης. Η παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο σχολείο ήρθε ως απάντηση σε κρούσμα αντικομμουνιστικής διδαχής που επιχείρησε καθηγήτρια στο μάθημα της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου, όπου με βάση και τις κατευθύνσεις του σχολικού βιβλίου μοίρασε στους μαθητές σημειώσεις με τις οποίες εξισώνεται ο κομμουνισμός με το φασισμό - ναζισμό.

Αντιπροσωπεία της Αχτίδας Εκπαιδευτικών και της Αχτίδας Νοτιοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ μίλησε με τον διευθυντή του σχολείου και με εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι «ακόμα και όταν υπάρχουν αυτά τα αντιεπιστημονικά απαράδεκτα βιβλία, οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να απειθαρχήσουν απέναντι, να μη διδάσκουν αυτά τα ψέματα που έχει σχεδιάσει ο ιμπεριαλισμός και θέλει να τα περάσει στα αγνά μυαλά των μαθητών». Κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν στον αντικομμουνισμό που διαχέεται σήμερα από πάρα πολλά κανάλια, τονίζοντας: «Είναι επικίνδυνο οι εκπαιδευτικοί να οδηγούν τα μυαλά των παιδιών σε λαθεμένες εκτιμήσεις. Οταν χτυπιέται ο κομμουνισμός χτυπιούνται και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Παράλληλα, κάλεσαν τους μαθητές «να κατέβουν την Πρωτομαγιά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και να αντιστέκονται σε όλη τη σκαρταδούρα που τους σερβίρει το σύστημα και δυστυχώς και κάποιοι εκπαιδευτικοί».

  • «Σχολικά βιβλία που να μορφώνουν και όχι την ιστορία να διαστρεβλώνουν», «Φτώχεια, ανεργία, αντικομμουνισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει». Με τα παραπάνω συνθήματα να ακούγονται από την ντουντούκα και να είναι αποτυπωμένα στις πικέτες, δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προχώρησαν χτες το απόγευμα σε μαζική εξόρμηση σε κεντρικά σημεία της Ηλιούπολης, καταγγέλλοντας το κρούσμα αντικομμουνιστικής διδαχής. Μοίρασαν ανακοινώσεις για τον αντικομμουνισμό και κάλεσαν το λαό και τους εργαζόμενους της πόλης να διεκδικήσουν σχολείο που να μορφώνει και να αντιδράσουν στον αντικομμουνισμό που στο στόχαστρό του έχει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ