ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Κλιμακώνουν τις αξιώσεις τους για ενισχύσεις

Αξιοποιώντας την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και επικαλούμενοι συνέπειες από την κρίση, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ζητούν συμπληρωματικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους

Κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους διάφορες ομάδες της άρχουσας τάξης και των εργοδοτών, οι εκπρόσωποι των οποίων αξιοποιώντας την κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας της κρίσης και εκμεταλλευόμενοι την πολιτική οικονομικής στήριξης και χρηματοδοτήσεων του κεφαλαίου από την πλευρά της κυβέρνησης, αξιώνουν νέα κονδύλια και παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την κερδοφορία τους.

Χτες, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για την οικοδομή, μέτρα που κατά γενική ομολογία ευνοούν τις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρείες, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητά επιδοτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών με τη μορφή της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών των τεχνικών εταιρειών, των κατασκευαστών ομίλων και των επιχειρήσεων του κλάδου των δομικών υλικών, ανάλογα με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τον τουρισμό. Στην επιστολή αναφέρουν ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν είναι επαρκή για την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς, όπως σημειώνει, δεν είναι στοχευμένα στην άμεση αναστροφή της δυσμενούς θέσης που έχει περιέλθει σήμερα η αγορά ακινήτων και συνολικότερα ο κλάδος των δομικών υλικών στη χώρα.

Ο ΣΒΒΕ ζητά από το υπουργείο να υιοθετήσει τις προτάσεις που καταθέτει και οι οποίες αφορούν:

  • Επιδότηση της απασχόλησης με κάλυψη του κόστους των εργοδοτικών εισφορών.
  • Συμψηφισμό των υποχρεώσεων από ΦΠΑ, ΙΚΑ, φόρους με τις βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου (Δήμους, ΟΤΑ και γενικότερα Δημόσιους Οργανισμούς) προς τις τεχνικές εταιρείες, τους κατασκευαστές και τις επιχειρήσεις του κλάδου των δομικών υλικών.
  • Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά 50% για εισοδήματα άνω των 30.000.
  • Πλήρη απαλλαγή για εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ, μέχρι την 31η Δεκέμβρη 2009.
  • Αναστολή της ισχύος της διάταξης που αφορά το «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για το φορολογικό έτος 2009.
  • Μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) πώλησης ακινήτων από το 19%, που ισχύει σήμερα, στο 13%, και στο 9% για τις παραμεθόριες περιοχές.

Επίσης ζητά υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς και άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Αρση των εμποδίων αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς τρίτων χωρών εκτός ΕΕ. Να αποτυπωθούν και πολεοδομηθούν οι πλέον κατάλληλες ιδιωτικές ή δημόσιες περιοχές και να δοθούν ειδικά κίνητρα ιδιωτικής πολεοδόμησης, για την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας και την προσέλκυση αλλοδαπών που επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία στη χώρα. Ενταξη νέων εκτάσεων στα σχέδια πόλεων των δήμων της χώρας.

Οι τραπεζίτες

Την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους, αφού τα κυβερνητικά μέτρα είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των τραπεζών. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Τ. Αράπογλου. Ο τραπεζίτης χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα για την οικοδομική δραστηριότητα «θετικά», σημειώνοντας ότι θα συμβάλλουν στην ...ανάταση της ψυχολογίας και στο ξεπέρασμα της κρίσης.

Είναι απόλυτα φανερό πως προετοιμάζονται για την επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου περιμένοντας να αυγατίσουν την κερδοφορία τους και από τη μάζα του νέου δανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών. Ο ίδιος εκτίμησε πως ο ρυθμός αύξησης του τραπεζικού δανεισμού για το 2009 θα κινηθεί κάτω από το στόχο (10%) που έμπαινε αρχικά από την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες, εξέλιξη που απέδωσε στις νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Επίσης επισήμανε ότι στις ΗΠΑ εμφανίζονται ενδείξεις «σταθεροποίησης».

Οι ξενοδόχοι της Αττικής

Συμπληρωματικά μέτρα ζητούν και οι οι ξενοδόχοι της Αθήνας, επικαλούμενοι τη μείωση των πληροτήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, απώλεια εσόδων και μείωση τιμών, δηλώνοντας ότι απειλείται η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων λόγω της κρίσης. Ταυτιζόμενοι με τους κεντρικούς φορείς που εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες του κλάδου, ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών τους. Μεταξύ αυτών, την εξάμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τη ρύθμιση των οφειλών, την αναστολή των φορολογικών πληρωμών, την άρση «αντικινήτρων» σε βάρος των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής Γ. Τσακίρης, ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώθηκε μείωση των πληροτήτων κατά 20%, πτώση εσόδων κατά 25% και πτώση τιμών κατά 5%. Εκτιμώντας ότι η εξέλιξη θα είναι ανάλογη μέχρι το τέλος του χρόνου, έκανε λόγο για απώλειες εσόδων 400 - 500 εκατ. ευρώ και απώλειες 11- 15 χιλ. θέσεων εργασίας. Αυτό είναι και ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα των ξενοδόχων για να αποσπάσουν ακόμη περισσότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις, απαξιώνοντας και τα δεκάδες εκατ. ευρώ που διοχετεύονται στα ταμεία τους για τους εποχιακούς εργαζόμενους.

Τον περασμένο Γενάρη ο μέσος όρος μείωσης των πληροτήτων στα ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων ήταν 26%, το Φλεβάρη 13,1% και το Μάρτη 15,7%. Σε επίπεδο τριμήνου η μείωση των εσόδων ανά δωμάτιο για αυτές τις τρεις κατηγορίες ήταν 20,1%. Ωστόσο η Ενωση εμφανίστηκε να μην έχει εικόνα για τις απολύσεις και τη μείωση του προσωπικού την ίδια περίοδο. Η διοίκηση της Ενωσης εξέφρασε και την ενόχλησή της για την εμφάνιση της Αθήνας ως ακριβής πόλης, ενώ υποστήριξε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Κρίνει επίσης ότι η συζήτηση για τις τιμές δημιουργεί προβλήματα αυτή την περίοδο που κλείνονται συμβόλαια με τους ξένους τουρ οπερέιτορς για τον επόμενο χρόνο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες ενισχύσεις σε επιχειρηματίες

Πρόσθετες διασφαλίσεις στις μερίδες της πλουτοκρατίας παρέχει η κυβέρνηση της ΝΔ, που σε αυτή τη φάση έρχεται να εγγυηθεί ακόμη και τα τραπεζικά δάνεια ισχυρών επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια πετυχαίνει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Εκτός από τους επιχειρηματίες έρχεται να διασφαλίσει και τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων από την πλευρά των επιχειρηματιών που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση τα δάνεια των επιχειρηματιών θα εξοφληθούν με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Με τη συγκεκριμένη απόφαση έρχονται ακόμη να επιδοτήσουν τους επιχειρηματίες για τις «θέσεις εργασίας». Σ' αυτό το πλαίσιο οι παρεχόμενες εγγυήσεις από το κράτος «εξαργυρώνονται» με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρις ότου αποπληρωθούν τα δάνεια...

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:

  • Η παροχή εγγυήσεων του κράτους σε τραπεζικά δάνεια αφορά σε βιοτεχνικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και βιομηχανικού τύπου κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιοχές Β. Αιγαίου, Πιερίας, Γρεβενών, Τρικάλων, σε ορισμένους Δήμους του Νομού Καρδίτσας, στο Νομό Λάρισας.
  • Οι κρατικές εγγυήσεις φτάνουν μέχρι το 80% της τραπεζικής οφειλής και για ποσά μέχρι 15 εκατ. ευρώ για κάθε επιχείρηση. Πρόκειται δηλαδή και για ισχυρές επιχειρήσεις, που ενδέχεται να έχουν επιδοτηθεί με ζεστό κρατικό χρήμα και μέσω λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επιβραβεύει τις αυθαιρεσίες των μεγαλοξενοδόχων

Παρέμβαση του Στ. Σκοπελίτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού εξυπηρετεί στην πράξη νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα τουριστικά καταλύματα που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι αυτό δεν έρχεται να λύσει προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα του τουρισμού και τα οποία συνεχώς αυξάνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο του τουρισμού. Αυτό, είπε, το κάνει με το να χορηγεί ειδικό σήμα που είναι σήμα του ΕΟΤ, σε ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν κατασκευαστικές, πολεοδομικές και άλλες παραβάσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να πάρουν το σήμα αυτό.

Ο Στ. Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι μικροί ξενοδόχοι αλλά οι μεγάλες παρεμβάσεις έγιναν στον τομέα αυτό από τους μεγάλους κεφαλαιοκράτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αφού από αυτούς έχουν σημειωθεί τα μεγάλα κατασκευαστικά σκάνδαλα και τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Δίνοντας, είπε, η κυβέρνηση αυτό το σήμα επιβραβεύει μια παράβαση πολεοδομική και κατασκευαστική και ανοίγει την όρεξη και στους ίδιους, αλλά και στους καινούργιους να κάνουν παρόμοιες παρεμβάσεις αφού γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα έρθει η οποιαδήποτε κυβέρνηση και θα τις επιβραβεύσει.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος, ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται «η λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων» προκειμένου η πολιτεία να μπορεί να επιτηρεί την ποιότητά τους και να επεμβαίνει όπου έχει αρμοδιότητα. Μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υλοποιεί αυτά που ζητάνε οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.

ΔΕΗ ΑΕ
Συνεργασία με ιδιώτες για μπίζνες στα Βαλκάνια

Δυο μέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για στήριξη της ΔΕΗ ώστε να αποκτήσει «ηγεμονικό ρόλο» στα Βαλκάνια, το ΔΣ της επιχείρησης ενέκρινε δύο μνημόνια συνεργασίας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, σκοπεύοντας καταρχήν να αποσπάσει μερίδιο από την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου που βγαίνει στο «σφυρί», στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που επιβάλλει η ΕΕ.

Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας συνάπτεται με την εταιρεία «Restis Group of Companies - Golden Energy One Holdings Ltd», του ομίλου Ρέστη. Αφορά στη διερεύνηση συνεργασίας για: Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών θερμικών μονάδων στο Μαυροβούνιο. Κοινή συμμετοχή στο διαγωνισμό που διενεργεί η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την πώληση μέρους των μετοχών και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας EPCG (ηλεκτρική εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, εμπορίας και υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας). Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Αυτός ο τελευταίος τομέας συνάδει και με την παρότρυνση της κυβέρνησης για συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτες στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που δεν είναι νέο, αλλά φαίνεται ότι θα ενταθεί.

Το δεύτερο μνημόνιο αφορά τη συνεργασία με τις εταιρείες «Quantum Corporation Limited» και Τράπεζα Κύπρου για τη σκοπιμότητα κατασκευής και λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ