Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 2009 - αριθ. φύλλου: 10373

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Λυκοσυμμαχία σε βάρος των λαών

Η Ιστορία της ΕΕ είναι ελάχιστα ίσως γνωστή. Τυπικά, δημιουργήθηκε το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης ως ΕΟΚ, που το 1991 έγινε Ευρωπαϊκή Ενωση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία μιας Ενωσης των καπιταλιστικών χωρών της Δυτικής Ευρώπης είχε «πέσει» από τη Γαλλία, στα 1930, όταν, με το «Σχέδιο Μπριάν», προτάθηκε η σύσταση μιας «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας» με σκοπό τη συσπείρωση της καπιταλιστικής Ευρώπης σε μια πολιτική και στρατιωτική κοινότητα. Το θέμα επανήλθε μετά το τέλος του πολέμου, καθώς το σοσιαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε άνοδο και οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης συνειδητοποιούν την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεών τους στις τότε συνθήκες της εποχής του ιμπεριαλισμού. Η Ελλάδα συμμετέχει ως πλήρες μέλος από το 1981. Η ΝΔ έβαλε την υπογραφή για την ΕΟΚ και το ΠΑΣΟΚ για την ΟΝΕ. Τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν τη συμμετοχή σ' αυτήν την στρούγκα των συνασπισμένων καπιταλιστικών κρατών, με πολλά δεινά.



ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ
«Τη φτώχεια τη δημιουργούνε αυτοί που δε θέλουν το λαό ξύπνιο»

Ο σπουδαίος δημιουργός Ευγένιος Σπαθάρης «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, έχοντας ωστόσο αφήσει ανεξίτηλη τη «σφραγίδα» του σε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του νεότερου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού: Του Θεάτρου Σκιών και, πιο συγκεκριμένα, του Καραγκιόζη. Το «βρωμερό υποκείμενο» για τους αστούς, τον «ποτέ δούλος!» για το λαό και τον εξέχοντα δημιουργό του.


ΣΕΛ.  3
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Παράγει κονσέρβες, γεμίζει το σεντούκι

Η παραγωγή της μουσικής τέχνης, που εξανθρωπίζει τον άνθρωπο, που μιλάει στην καρδιά του, τον παρηγορεί, τον κάνει να ονειρεύεται και τον αφυπνίζει, ουδόλως ενδιαφέρει τους αρχιτέκτονες της μουσικής ισοπέδωσης, τους νεκροθάφτες του παγκόσμιου και ελληνικού τραγουδιού.


ΣΕΛ.  4
Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στα θρανία

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να πουν στους μαθητές ότι η μετανάστευση αποτελεί «ελεύθερη απόφαση», και όχι εξαναγκασμό και ως εκ τούτου η «οικονομική μετανάστευση μπορεί να είναι νόμιμη και άτυπη». Να μαθαίνουν δηλαδή τα παιδιά επίσημα, στο σχολείο, ότι οι άνθρωποι, οι μετανάστες χωρίζονται σε νόμιμους και παράνομους.


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το μικρότερο ραδιόφωνο του κόσμου!

Μιλώντας για νανοτεχνολογία σήμερα, 18 χρόνια μετά την καθιέρωση του όρου, αναφερόμαστε κυρίως σε ηλεκτρονικά κυκλώματα νανοκλίμακας, ή σε νανοσωματίδια που παίζουν κάποιο ειδικό ρόλο. Ποιος θα περίμενε, λοιπόν, ότι η πρώτη πλήρως λειτουργική νανοσυσκευή, μια συσκευή με μετρήσιμη επίδραση στο μακρόκοσμο, θα ήταν τελικά ... ένα ραδιόφωνο.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ