ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κατά της κατοχής η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας καίνε ένα ομοίωμα του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης με αφορμή την Πρωτομαγιά, που εξελίχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε αντι-ισραηλινή διαδήλωση καθώς το φονικό εμπάργκο και η ισραηλινή κατοχή είναι ο βασικός λόγος που η παλαιστινιακή οικονομία, κυρίως στη Γάζα, έχει βουλιάξει, η ανεργία έχει εκτοξευτεί πάνω από το 70%, όπως και το ποσοστό της φτώχειας.

ΙΡΑΚ
Στη Βαγδάτη αντικατοχική διαδήλωση

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και μέλη συνδικάτων συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης. Το σφυροδρέπανο, το σύμβολο της ενότητας εργατιάς αγροτιάς, ακόμα και στη μαύρη κατοχή, φωτίζει το δρόμο.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μαχητικός παλμός

Κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα, χιλιάδες Ινδονήσιοι εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τζακάρτα, και άλλων μεγαλουπόλεων της Ινδονησίας, απαιτώντας περισσότερα δικαιώματα και μεγαλύτερα εισοδήματα...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διεκδικώντας αξιοπρεπή ζωή

ΛΑΧΟΡΗ.--

Αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπή δουλειά, κοινωνική ασφάλιση απαίτησαν με τα συνθήματά τους οι εργαζόμενοι στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Λαχόρη. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν καταγγέλλοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που καταδικάζει την πλειοψηφία του λαού στη φτώχεια, απαιτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης...

ΕΥΡΩΠΗ
Με επίκεντρο την καπιταλιστική κρίση

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Πρωτομαγιά σε όλη τη Γαλλία. Η κεντρική συγκέντρωση, στο Παρίσι, άρχισε αργά το μεσημέρι από οκτώ εργατικά συνδικάτα με αιτήματα που σχετίζονταν με την αναγκαιότητα διαφύλαξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μισθολογικών αυξήσεων και λήψης περισσότερων μέτρων υπέρ των εργαζομένων απέναντι στην, σε εξέλιξη, καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στη συγκέντρωση του Παρισιού συμμετείχαν περισσότεροι από 160.000 άτομα.

Μεγάλες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν και στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, το Πόρτο και αλλού, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία κλπ.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Οχι στην ανεργία

Δουλειά και εργασιακή ασφάλεια απαίτησαν χτες εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι (φωτ.) που συμμετείχαν μαζικά στις χτεσινές πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σ' όλη τη Νότια Κορέα στηλιτεύοντας την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, την πρόσφατη έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και την άνοδο της ανεργίας.

Χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι Ιάπωνες εργαζόμενοι έδωσαν μαχητικό «παρών» στο πάρκο Γιογκιόσι του Τόκιο, κατακεραυνώνοντας την παθητικότητα της κυβέρνησης, η οποία σπεύδει να ικανοποιήσει, με το πρόσχημα της κρίσης, τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών κολοσσών και της εργοδοσίας, παραμερίζοντας τους ανθρώπους της δουλειάς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ