ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος ο αγώνας για Παιδεία των λαϊκών αναγκών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας 46 κρατών

Την εφαρμογή της Διαδικασίας της Μπολόνια αποτίμησαν τις προηγούμενες μέρες οι υπουργοί Παιδείας των 46 κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία. Στη σύνοδό τους, οι υπουργοί Παιδείας επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις κατευθύνσεις της Διαδικασίας, δηλαδή στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων έναντι πανεπιστημίων των ΗΠΑ, την επιχειρηματική λειτουργία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την υποβάθμιση πτυχίων, την προσαρμογή προγραμμάτων σπουδών στις απαιτήσεις των πολυεθνικών... Οι υπουργοί Παιδείας, αφού εκτίμησαν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς, υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, προκειμένου τα πανεπιστήμια να προσαρμοστούν πλήρως στις κατευθύνσεις της αγοράς.

Με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας 46 κρατών για την αποτίμηση της Διαδικασίας της Μπολόνια και την πιο έντονη προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με προχτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Η Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας των 46 κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία της Μπολόνια αποτίμησε την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι Υπουργοί Παιδείας της ΕΕ εκτίμησαν τις αντιλαϊκές "επιδόσεις" τους σε 5 τομείς, που περιλαμβάνουν την εφαρμογή των κύκλων σπουδών (μπάτσελορ, μάστερ, διδακτορικό), την καθιέρωση των πιστωτικών μονάδων και του Συμπληρώματος Διπλώματος ως ενιαίου συστήματος ακαδημαϊκών τίτλων, την αντιστοίχηση ακαδημαϊκών τίτλων και προσόντων, την προώθηση της κινητικότητας ερευνητών και την ιδιωτικοποίηση πτυχών της εκπαιδευτικής λειτουργίας μέσω διδάκτρων και αντιτίμων στις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα).

Το κεφάλαιο ανησυχεί, επειδή διαπίστωσε καθυστερήσεις στην καλύτερη σύμφυση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, γιατί πιέζεται να βγάλει φτηνό, μισοειδικευμένο - μισοκαταρτισμένο εργατικό δυναμικό στην αγορά εργασίας, να συμπιέσει περισσότερο την τιμή και της ειδικευμένης εργατικής δύναμης και βάζει νέους στόχους μέχρι το 2020 έντασης της αντιδραστικής πολιτικής στην Παιδεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιεί μοχλούς πίεσης όπως η αξιολόγηση και η χρηματοδότηση με ανταποδοτικούς όρους για να ολοκληρωθεί η υποβάθμιση των πτυχίων, η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού περιεχομένου στην κατεύθυνση παροχής καταρτίσεων, η λειτουργία των Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες των μονοπωλίων.

Η "ανανέωση της πίστης" των Υπουργών Παιδείας στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ στον τομέα της Παιδείας αναδεικνύει για άλλη μια φορά τους δυο δρόμους ανάπτυξης για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Κανένα όφελος δεν έχουν από την ΕΕ των μονοπωλίων. Ο μόνος δρόμος που έχει να επιλέξει ο λαός και η νεολαία είναι αυτός του αγώνα, με σταθερή αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για μια Παιδεία των λαϊκών αναγκών, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, να ανοίξει το δρόμο της λαϊκής συμμαχίας για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απάντηση στον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Ανακοίνωση για τη συνεχιζόμενη πρόκληση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ, στην υπόθεση για τη Συλλογική Σύμβαση μηδενικών αυξήσεων που υπέγραψε

Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ «διασπαστές», η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αποκαλύπτει πόσο την «έτσουξε» που ο «Ρ» και το ΠΑΜΕ αποκάλυψαν την άθλια συλλογική σύμβαση που υπέγραψε με τους εργοδότες των κέντρων ξένων γλωσσών, η οποία είναι αορίστου χρόνου και προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ απαντά στη θρασύτατη ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) είχε το θράσος να εκδώσει ανταπαντητική ανακοίνωση στο ΠΑΜΕ για τις καταγγελίες του ως προς την υπογραφή της κατάπτυστης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε η ΟΙΕΛΕ με τους ιδιοκτήτες των Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO).

Πρόκειται για τη γνωστή και τρισάθλια ΣΣΕ με "αύξηση 0% επ' αόριστον"!!! Μια ΣΣΕ που καθηλώνει το βασικό μισθό στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στα 648,13 ευρώ και αντίστοιχα το ωρομίσθιο στα 8,99 ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς ήταν το 2008 ...αλλά επ' αόριστον!!!

Σχετικά με την ανακοίνωση-απάντηση της ΟΙΕΛΕ έχουμε να τονίσουμε τα εξής:

1. Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ είναι "καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς". Ισχυρίζονται ότι κατήγγειλαν τη σύμβαση που ...υπέγραψαν! -Η αλλιώς την υπέγραψαν για να μπορούν ...να την καταγγείλουν! Προφανώς απευθύνονται σε ηλίθιους. Είναι τρισάθλιοι! Τους προκαλούμε.

2. ΣΣΕ που πράγματι αποτελούν κατάκτηση για την εργατική τάξη υπάρχουν, ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Απτό παράδειγμα η ΣΣΕ που υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου με αυξήσεις 6,8% έως 9,7%. Το Συνδικάτο Μετάλλου όμως "νταλαβερίζεται" με το ΠΑΜΕ και όταν πέφτουν οι υπογραφές για τη σύμβαση, ο τόπος σείεται απεργιακά και προπαντός δεν είναι νύκτα!

3. Τα περί "διάσπασης" έχουν αποδέκτες μόνο στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Διασπούν την ενότητα της εργατικής τάξης αυτοί που εισάγουν στο εργατικό κίνημα τα κριτήρια της αστικής τάξης για τη διαμόρφωση της τιμής της εργατικής δύναμης (κοινώς, αυτοί που ξεπουλιούνται στην εργοδοσία, αυτοί που υπογράφουν μηδενικές αυξήσεις, αυτοί που την υπηρετούν).

4. Στους καρεκλοκένταυρους της ΟΙΕΛΕ δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Μόνη λύση η συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η σύγκρουση με την εργοδοσία και τις αντεργατικές πολιτικές. Η διεκδίκηση αιτημάτων και ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, η οργάνωση της πάλης από τα κάτω.

5. Προειδοποιούμε τους εργοδοτικούς της ΟΙΕΛΕ που τελευταία ανέλαβαν και ρόλο εισαγγελέα, ως προς τα εξής: Καμία δικαστική δίωξη από την πλευρά της ΟΙΕΛΕ κανενός συνδικαλιστή (εν προκειμένου της Πάτρας) δε θα δεχθούμε ούτε θα ανεχτούμε. Κανένα καθεστώς που θυμίζει "χούντα" στο συνδικαλιστικό κίνημα δε θα επιτρέψουμε να εδραιωθεί στην ΟΙΕΛΕ και ως εκ τούτου να δώσουν κλειδιά από τα γραφεία της ΟΙΕΛΕ, εισηγήσεις, υλικά και αποφάσεις και στα μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Στο εξής οι ανακοινώσεις του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ θα συζητιούνται στη συνεδρίαση του ΔΣ και θα καλούνται σε αυτή όλα τα μέλη του. Δεν είναι δυνατόν τα μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ να μαθαίνουν τις ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ από τον Τύπο (π.χ. τη ΣΣΕ PALSO-ΟΙΕΛΕ).

Στο βαθμό που δε θα δρομολογηθούν τα αυτονόητα, ένα να ξέρουν: ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ!

6. Σε ένα πράγμα έχουν δίκιο οι εργοδοτικοί της ΟΙΕΛΕ. Σε αυτό που γράφουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους, πως "...ως γνωστόν στην ιδιωτική εκπαίδευση επενδύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα"! Ναι! Ετσι ακριβώς είναι. Κάτι ξέρουν επ' αυτού οι ΟΙΕΛΕδες!

7. Κάτι ξέρουν από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ...χοντρά παιχνίδια! Προπαντός όταν υπογράφονται οι ΣΣΕ!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσπάθεια φίμωσης της ΚΝΕ

Την προσπάθεια της διεύθυνσης του 16ου Λυκείου Θεσσαλονίκης να απαγορεύσει στους Κνίτες μαθητές να ενημερώσουν τους μαθητές για την εργατική Πρωτομαγιά και την απεργιακή, ταξική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη το πρωί, παραμονή Πρωτομαγιάς, οι μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ καλούσαν τους μαθητές των σχολείων με ενημερωτικά υλικά να κατέβουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς. Οπως καταγγέλλει η Οργάνωση, τόσο οι μαθητές που έπαιρναν φυλλάδια όσο και τα μέλη της ΚΝΕ που βρίσκονταν έξω από το σχολείο δέχτηκαν απειλές και απαγορεύσεις από τη διεύθυνση και εκπαιδευτικό του σχολείου.

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να οργανώσουν, να συντονίσουν και να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να επιστρέψουν πίσω τις απειλές και τις υποκριτικές παραινέσεις.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Αντικομμουνισμού συνέχεια...

Επανέρχεται και επιμένει στο ...δικαίωμα να διδάσκει αντικομμουνισμό, ψέματα και σκοταδισμό η καθηγήτρια του 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, που λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα είχε μοιράσει στους μαθητές, σε μάθημα Ιστορίας, φυλλάδιο σημειώσεων όπου ταύτιζε τον κομμουνισμό με το φασισμό.

Η φιλόλογος, Κακαρίδου Λεμονιά, ανάρτησε σε ιστοσελίδα, στο διαδίκτυο, άρθρο όπου παραδέχεται: «Πεποίθησή μου είναι ότι ένα ιδεολογικό κίνημα όπως αυτό του κομμουνισμού (...) δεν μπορεί να ταυτίζεται με μεθόδους όπως αυτές του σταλινισμού». Επίσης επιμένει ότι «κάποιοι μέθοδοι του σταλινισμού έχουν κοινά σημεία με αυτές των φασιστικών καθεστώτων». Είναι παραπάνω από προφανές ότι με τον όρο «σταλινισμός» αναφέρεται στην κομμουνιστική κοινωνία που οικοδομούσε η εργατική τάξη στην ΕΣΣΔ και αυτήν την κοινωνία δεν ανέχεται η καθηγήτρια, γι' αυτό και επιχειρεί να την ταυτίσει με το φασισμό και αξιώνει να το διδάσκει κιόλας ως μάθημα.

Προσπαθεί να δικαιολογηθεί ότι η φωτοτυπία που μοίρασε στους μαθητές «αναφερόταν στο σταλινισμό και όχι στον κομμουνισμό ή το σοσιαλισμό» και επικαλείται δήθεν ιστορικά ντοκουμέντα και «έγκυρους ιστορικούς» για τα κοινά σημεία με το φασισμό - ναζισμό.

Εμείς ξαναλέμε: Είναι απαράδεκτο, η προπαγάνδα της, η προπαγάνδα του ίδιου του φασισμού, της CIA κτλ., που αποτελεί ξαναγράψιμο της Ιστορίας από την ανάποδη, να διδάσκεται ως «γνώση» και ως «αλήθεια» σε παιδιά που ξεκινούν τώρα να γνωρίζουν τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ