ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα «επεισόδια» στην αντισοβιετική ψύχωση

Απαγόρευσαν τα σοβιετικά σύμβολα τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης και στήνουν μνημείο στα SS

Δικαστήριο της περιοχής Τσερνιγκόφσκι της Ουκρανίας προχώρησε σε μιαν ακόμη προκλητική απόφαση, με στόχο την αναθεώρηση της Ιστορίας. Μετά από αίτημα της ακροδεξιάς, εθνικιστικής οργάνωσης «Σβομπόντα» («Ελευθερία»), προχώρησε στην έκδοση απόφασης με την οποία απαγορεύει τη δημόσια χρήση των σοβιετικών συμβόλων (δηλαδή του σφυροδρέπανου, της κόκκινης σημαίας και του κόκκινου αστεριού) τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, που σημείωσε πως η συγκεκριμένη οργάνωση, που πέτυχε τη δικαστική απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, εκθειάζει τη δράση των συνεργατών των ναζί στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο στην πόλη Τερνόπολ αποφάσισε να στήσει μνημείο στην (ουκρανική) 14η μεραρχία των SS «Γκαλίτσινα», που είχε δημιουργηθεί από τους φασίστες κατακτητές για την εξολόθρευση του σοβιετικού αντάρτικου στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη μεραρχία βαρύνεται με πολλά εγκλήματα σε βάρος των αντιφασιστών, αλλά και κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας, ενώ το 1944 συμμετείχε και σε επιχειρήσεις των ναζί κατά του αντιφασιστικού κινήματος στη Σλοβακία.

Οχι τυχαία, μετά το τέλος του Β- Παγκοσμίου Πολέμου όσοι μετείχαν σ' αυτό το στρατιωτικό σώμα επεδίωξαν να παραδοθούν στους Αγγλους και στους Αμερικανούς, που, με τη σειρά τους, φρόντισαν αυτοί να μη μείνουν «αναξιοποίητοι» στην πάλη της «ελεύθερης Δύσης» κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Σήμερα, ως ένα από τα αποτελέσματα της αντεπανάστασης του 1989-1991, και με τις πλάτες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, έφτασε η ώρα να τους στήσουν και μνημείο, ενώ ταυτόχρονα να απαγορεύσουν τα σοβιετικά - κομμουνιστικά σύμβολα τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης...


Ι. Π. - Ε. Β.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Περίεργη «στάση» στρατιωτικών

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Περίεργη φαίνεται να είναι χτεσινή λεγόμενη στάση που ξέσπασε στη στρατιωτική βάση του Μουκροβάνι, η οποία βρίσκεται 20 χλμ. από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, που φαίνεται να έχει σχέση με τις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Μ. Σαακασβίλι ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ένα πραξικόπημα, ενώ έσπευσε να υποστηρίξει πως οι εμπλεκόμενοι ανώτατοι στρατιωτικοί είχαν στενές διασυνδέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η «στάση» έληξε ιδιαίτερα εύκολα ύστερα από συνομιλίες και την παρουσία του Προέδρου της χώρας, παρά την άρνηση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών για τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις. Αργότερα, ο Σαακασβίλι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χαρακτήρισε τη στάση «σοβαρή απειλή», που είχε στόχο να επεκταθεί και στην Τιφλίδα και «να παρθούν μέτρα ενάντια στην κυριαρχία της Γεωργίας και την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση», ωστόσο σημείωσε πως αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες και στη Ρωσία, απαιτώντας «να απόσχει από προβοκάτσιες».

Ο Γεωργιανός υπουργός Αμυνας, Ντέιβιντ Σικχαρουλίτζε, δήλωσε ότι οι στρατιώτες είχαν στόχο την «παρεμπόδιση των ΝΑΤΟικών γυμνασίων (σ.σ. που ξεκινούν σήμερα) και την ανατροπή της εξουσίας», ωστόσο η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η όλη υπόθεση αποτελεί σχέδιο του Σαακασβίλι για να αποσπάσει την κοινή γνώμη από τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις».

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν σημείωσε πως οι ισχυρισμοί για διασύνδεση της Ρωσίας με τη στάση «φανερώνουν μια αρρωστημένη φαντασία και ανεύθυνη συμπεριφορά της γεωργιανής ηγεσίας», ενώ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, υποστήριξε πως η στάση αποτελεί «μια αντανάκλαση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης υπό την Προεδρία Σαακασβίλι».

Το «όχι» της Ρωσίας

Δε θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας που είχε καθοριστεί για τις 19 Μάη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμαρτυρόμενος για τα σχεδιαζόμενα για σήμερα κοινά ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Γεωργία, αλλά και για την πρόσφατη απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών που εκπροσωπούσαν τη χώρα στη Συμμαχία ως απάντηση σε φερόμενη υπόθεση κατασκοπείας.

Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα και να διαρκέσουν μέχρι την 1η Ιούνη, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά στις ασκήσεις θα έπαιρναν μέρος περίπου 1.300 στρατιώτες από 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες «σύμμαχες» χώρες, ωστόσο, χτες η Αρμενία ανακοίνωσε πως τελικά δε θα συμμετάσχει, όπως εξάλλου έχουν ήδη ανακοινώσει και η Εσθονία, η Λετονία, το Καζακστάν, η Μολδαβία και η Σερβία, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, που την 1η Μάη ανακοίνωσε τη συμμετοχή του, τονίζοντας τη δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ...

ΝΕΠΑΛ
Διαδηλώσεις και προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

«Εθνική Κυβέρνηση» θα προσπαθήσει να σχηματίσει το ΚΚ Νεπάλ - Ενοποιημένο Μαρξιστικό-Λενινιστικό, κατόπιν εντολής που πήρε από τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάν, μετά και την παραίτηση του πρωθυπουργού, ηγέτη του μαοϊκού κόμματος, Πούσπα Καμάλ Νταάλ - Πρασάντα. Η παραίτηση του πρωθυπουργού ακολούθησε την αναίρεση της απόφασής του, από τον Πρόεδρο, να καθαιρέσει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ρουκμανγκούντ Κατουάλ, ο οποίος και ανακοίνωσε 3.000 προσλήψεις στο στρατό αντί για 19.000 που ζητούσε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της χώρας προχώρησε στην ανάκληση της καθαίρεσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αποφασίζει. Ο ηγέτης του ΚΚ Νεπάλ-ΕΜΛ, Τζάλα Νατ Κανάλ, που πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εντός πενθημέρου, δήλωσε ότι αποδέχτηκε σχετική πρόταση των μαοϊκών να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος. Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, συνεχίζονται από την Δευτέρα οι διαδηλώσεις οπαδών των μαοϊκών, υπό το βλέμα εκατοντάδων αστυνομικών δυνάμεων, που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους έως ότου ο Πρόεδρος να πάρει πίσω την απόφασή του, που προκάλεσε την παραίτηση του πρωθυπουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ