ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στον σ. Αντώνη Ασμάνη

Με τη σημαία του τιμημένου Κόμματος, που πιστά και αταλάντευτα υπηρέτησε για πάνω από 40 χρόνια, να τον «σκεπάζει», οι συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι απηύθυναν το τελευταίο «αντίο» στον Αντώνη Ασμάνη, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 74 χρόνων. Στην πολιτική κηδεία που έλαβε χώρα χτες το μεσημέρι στο Β' νεκροταφείο Αθηνών, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γραμματέα του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα.

Οπως είπε ο Χρ. Κατσιώτης, στο σύντομο χαιρετισμό του εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος, ο Αντ. Ασμάνης «για 40 χρόνια και πλέον χρόνια υπήρξε άξιο στέλεχός του» και συνέχισε: «Οσοι συμπορευτήκαμε μαζί του στους πολιτικούς - ταξικούς αγώνες για ιδέες και οράματα, για μια άλλη κοινωνία, δίκαιη, αταξική, σοσιαλιστική - κομμουνιστική. Τον αποχαιρετούμε γνωρίζοντας ότι η ζωή του δε χάθηκε, αλλά καταξιώθηκε στον κοινό μας αγώνα και συνεχίζεται μέσα απ' αυτόν, αφού ο θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει το δικό μας ιστορικό ταξίδι για την απελευθέρωση του ανθρώπου».

Ο σ. Αντώνης γεννήθηκε το 1935 στην Πλαγιά Μυτιλήνης, από γονείς εργάτες. Από τα νεανικά του χρόνια, προσχώρησε στο κίνημα, αρχικά στη νεολαία και μετά στην ΕΔΑ, το 1954. Δραστηριοποιήθηκε στο σωματείο των οδηγών ταξί ως εκλεγμένο μέλος της Διοίκησής του, μέχρι την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας, τον Απρίλη του 1967. Λίγο αργότερα, το 1968, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Δούλεψε στην παρανομία στο εξωτερικό (Δυτική Γερμανία) - όπου αναγκάστηκε να καταφύγει το 1968, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του - ως μέλος της γραμματείας της ΕΣΑΚ εξωτερικού από τη θέση του ταμία. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1973, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα, για να συλληφθεί αμέσως μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Κρατήθηκε 40 μέρες στην Ασφάλεια και στη συνέχεια εξορίστηκε στη Γιούρα, όπου παρέμεινε μέχρι την κατάρρευση της χούντας. Από τότε και μέχρι το 2005, ο Αντώνης ήταν ο οδηγός, μα, κυρίως, ο αχώριστος και ανεκτίμητος σύντροφος (φύλακας) του αξέχαστου συντρόφου μας, Χαρίλαου Φλωράκη.

«Πικραθήκαμε από το θάνατό σου και περισσότερο η συντρόφισσά σου στη ζωή και στο κόμμα Βάσω», είπε στο τέλος της σύντομης ομιλίας του ο Χρ. Κατσιώτης και συνέχισε: «Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι γίναμε φτωχότεροι από το φευγιό σου, γιατί εσύ "πρόλαβες και έσπειρες τη σπορά σου", όπως θα έλεγε ο αγαπημένος σου σύντροφος Χαρίλαος. Κι έχει μεγάλη αξία να φεύγεις κι οι σύντροφοί σου γύρω σου να λένε συλλογικά, "εσύ εκπλήρωσες το καθήκον σου, έκανες το χρέος σου, αγωνίστηκες αταλάντευτα, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, έδωσες τις δυνάμεις σου στο Κόμμα της, το ΚΚΕ».

  • Στη μνήμη του αξέχαστου κομμουνιστή Αντώνη Ασμάνη, αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 140 ευρώ στην ΚΕ του ΚΚΕ, στο Κόμμα μας, που ο σύντροφός μας Αντώνης υπηρέτησε πιστά έως το τέλος της ζωής του. Οι σύντροφοί του και «συγκάτοικοί» του από το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη - Αρχείο) «Χαρίλαος Φλωράκης».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Προσπάθεια εξωραϊσμού της υπολειτουργίας του

Συζητήθηκε χτες η σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Σε λιγότερο από ένα μήνα το ΚΚΕ με τον βουλευτή του Ν. Μωραΐτη έφερε χτες στη Βουλή τα προβλήματα του νοσοκομείου Μεσολογγίου αφού την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η παιδιατρική κλινική, με αποτέλεσμα τα παιδιατρικά περιστατικά να στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Απαντώντας στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου ισχυρίστηκε ότι η παιδιατρική κλινική δεν έκλεισε, αλλά υπολειτουργεί αφού από τους δύο γιατρούς ο ένας πήρε θέση σε νοσοκομείο της Αττικής και ο διευθυντής βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια η οποία λήγει τον επόμενο μήνα. Ο υφυπουργός είπε ότι κινήθηκε η διαδικασία προκήρυξης ώστε να καλυφθούν αυτές οι δύο θέσεις και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο καλύπτεται από παιδίατρο που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού και από έναν ακόμα συνάδελφό του από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου ο οποίος καλύπτει τις εφημερίες.

Δεν είναι μόνο ότι έχει προβλήματα η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, είπε στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραΐτης, αλλά με την τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια ξεγυμνώνονται και τα Κέντρα Υγείας, αφού το υπουργείο παίρνει τους παιδιάτρους από αυτά και τους πηγαίνει στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Το εν λόγω νοσοκομείο, συνέχισε, μπορεί να είναι ένα σύγχρονο μικρό νοσοκομείο, αλλά λειτουργεί με οργανόγραμμα του παλιού παρά το ότι έχει διπλάσια κρεβάτια και οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν το 30% με 40% έστω και με το παλιό οργανόγραμμα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι απαίτηση των κατοίκων της περιοχής να λειτουργήσει η παιδιατρική κλινική γιατί όντως φεύγουν εγκυμονούσες μητέρες και πηγαίνουν στην Πάτρα και το Αγρίνιο, με αποτέλεσμα και υπηρεσίες να μην προσφέρονται και να επιβαρύνονται οικονομικά τα λαϊκά στρώματα.

ΚΑΒΑΛΑ
Το ΚΚΕ για τη λιπασματοβιομηχανία

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το λίπασμα και τη λιπασματοβιομηχανία θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο 9 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ, βουλευτής.

Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, η Δ. Μανωλάκου θα συναντηθεί με το ΔΣ των εργαζομένων της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» και στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Εκθεση στη Δάφνη

Συνεχίζεται και σήμερα, Παρασκευή 8 Μάη, η έκθεση φωτογραφίας και η έκθεση παιδικής ζωγραφικής που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης στην πλατεία Καλογήρων (στάση του Μετρό). Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 7 μ.μ.

Για την Αντιφασιστική Νίκη

Εκδήλωση για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που γιορτάζεται παγκόσμια στις 9 Μάη, μέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή 8 Μάη, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου στην αίθουσα «Ανδρόγεω» στις 7.30 μ.μ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ευρωπαική Ενωση, δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα πολιτών» διοργανώνουν η Ομάδα Γυναικών Α' Διαμερίσματος Πειραϊκής Χερσονήσου και η Ομάδα Γυναικών Β' Διαμερίσματος Πειραιά (μέλη της ΟΓΕ) την Τετάρτη 13 Μάη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, λέκτωρ Πάντειου Πανεπιστημίου, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εκτελωνιστών (Τσαμαδού 38 και Ηρώων Πολυτεχνείου, 8ος όροφος, είσοδος από τη στοά).

ΠΑΤΡΑ
Τιμούν τους εκτελεσμένους στις 9 Μάη του 1944

Οι Οργανώσεις Αχαΐας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καθώς και οι Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αχαΐα καλούν αύριο, Σάββατο 9 Μάη, στις 8 το βράδυ, στα Ψηλά Αλώνια σε εκδήλωση τιμής των 11 ΕΑΜιτών και κομμουνιστών τους οποίους οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι Γερμανοτσολιάδες κρέμασαν στις 9 Μάη του 1944.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Πίνδου έχει οριστεί προσυγκέντρωση και πορεία.

-- Στις 8 μ.μ. στα Ψηλά Αλώνια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών και προσκλητήριο νεκρών.

-- Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας με ομιλίες, ποιήματα και μουσικό αφιέρωμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμούν το Μάη του '36

Την εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με την ήττα των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμά η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 9 Μάη, με συγκέντρωση που οργανώνει στις 9.30 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τον τόπο θυσίας των εργατών το Μάη του '36 (γωνία Εγνατίας και Βενιζέλου) όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της πόλης να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που θα γίνουν:

Το Σάββατο 9 Μάη:

  • Στις 9.30 π.μ. στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και την πορεία προς το χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
  • 11.30 π.μ. στο πολιτικό μνημόσυνο για το δολοφονημένο από τη χούντα κομμουνιστή Γιώργη Τσαρουχά στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας.

Επίσης την Κυριακή 10 Μάη στις 10 π.μ. στην εκδήλωση για τον Τάσο Τούση, δολοφονημένο εργάτη στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936, που θα γίνει στο Ασβεστοχώρι, μπροστά στο δημαρχείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ