ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διάβημα διαμαρτυρίας για την επιχείρηση τρομοκράτησης μεταναστών

Αντιπροσωπεία της ΚΟΑ συναντήθηκε χτες με το δήμαρχο Αθήνας

Από παλιότερη κινητοποίηση των μεταναστών κατά της αστυνομικής βίας και της τρομοκρατίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των μεταναστών κατά της αστυνομικής βίας και της τρομοκρατίας
Σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη αστυνομοκρατία και την εντεινόμενη τρομοκρατική επιχείρηση - σκούπα κατά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε, χτες το πρωί, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ προς το δήμαρχο Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη.

Η αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε έντονα στο δήμαρχο Αθήνας για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα τρομοκρατίας σε βάρος των μεταναστών, με αποκορύφωμα το προχτεσινό με την εισβολή μεικτών τμημάτων ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας σε σπίτια μεταναστών στο κέντρο της πόλης, για το οποίο ο δήμαρχος δήλωσε άγνοια, αλλά δεσμεύτηκε να το εξετάσει. Στη συνέχεια έθεσε αίτημα προς το δήμαρχο Αθήνας, ο δήμος μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να στεγάζονται οι μετανάστες και να μη βρίσκονται στο δρόμο. Συγκεκριμένα, πρότεινε την αξιοποίηση και αναμόρφωση σε σύγχρονους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας των μεταναστών, των κτιρίων του κέντρου της Αθήνας που ανήκουν στο δημόσιο ή σε φορείς εποπτευόμενους από το δημόσιο και σήμερα είναι εγκαταλειμμένα.

Αλλωστε, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την οποία και παρέδωσε η αντιπροσωπεία προς το δήμο της Αθήνας, «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταφεύγουν ξεριζωμένοι, άστεγοι και πεινασμένοι, δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολής, με διώξεις. Απαιτεί συγκεκριμένη άμεση επίλυση του προβλήματος της κατοικίας, της δουλειάς, της εξασφάλισης ανθρώπινων συνθηκών ζωής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κλπ. Οι μετανάστες έχουν δικαιώματα. Αυτό πρέπει να σκεφτεί ο κάθε Ελληνας εργαζόμενος και να συμβάλλει στην αποτροπή φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την ανησυχία της προς το δήμαρχο Αθήνας για τα εντεινόμενα κρούσματα ρατσισμού, καταγγέλλοντας τις διάφορες δήθεν ακομμάτιστες «Επιτροπές Ελλήνων Πολιτών», που με ρατσιστικά συνθήματα επιδιώκουν να στρέψουν Ελληνες εργαζόμενους κατά των μεταναστών. Παράλληλα, επισήμανε στο δήμαρχο τις τεράστιες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που δέχονται, συνυπογράφουν και προωθούν το αντιμεταναστευτικό πλαίσιο της ΕΕ στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνης, δήλωσε, στην ουσία, αναρμόδιος, παραπέμποντας την αντιπροσωπεία της ΚΟΑ στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, συμφώνησε να εξετάσει το ενδεχόμενο μετατροπής εγκαταλειμμένων κτιρίων σε χώρους όπου θα μπορούν να ζουν οι μετανάστες.

Χαρακτηριστικά για τις ευθύνες είναι τα όσα επισημαίνονται στην ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι φορείς που συμμετέχουν στις διώξεις των μεταναστών έχουν τις πλάτες της ΕΕ, που συντονίζει τα αντιμεταναστευτικά μέτρα, και των ΗΠΑ, που μέσω της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιέζουν για ακόμη σκληρότερα μέτρα, ταυτίζοντας τους μετανάστες με "τρομοκράτες". Βαφτίζουν θύτες τα θύματα, για να εντείνουν την κρατική καταστολή, να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να διασπάσουν την ενότητα της εργατικής τάξης και να αδυνατίζουν την κοινή πάλη κατά του κεφαλαίου (...). Η συνάντηση Ελλήνων εργαζομένων και μεταναστών στο δρόμο του αγώνα, η ενίσχυση της ενότητας της εργατικής τάξης και της αλληλεγγύης, πρέπει να είναι η απάντηση στη συνολική επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Για να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες Ελλήνων εργαζομένων και μεταναστών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά τη συναίνεση για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα

Επιστολή έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στα πολιτικά κόμματα και τα καλεί σε σύσκεψη για θέματα καταστολής

Κλίμα συναίνεσης στα κατασταλτικά μέτρα αναζητεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, με χτεσινή επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκη προς τα κόμματα της Βουλής, η κυβέρνηση ζητά να προσέλθουν σε σύσκεψη προκειμένου όπως λέει «να ανταλλάξουμε απόψεις σε μείζονος και διαχρονικής σημασίας ζητήματα»...

Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως η προτεινόμενη κοινή συνάντηση «δύναται να αποτελέσει την απαρχή διαλόγου σε μια σειρά προβλήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και γενικότερα στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Ομως, η πολιτική αυτή ήδη υλοποιείται από την κυβέρνηση και έχει άμεση σχέση με την υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα καταστολής. Είναι η πολιτική που εντείνει την καταστολή και χτυπά το λαϊκό κίνημα. Είναι η πολιτική που τρομοκρατεί τους μετανάστες με τις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές, με αστυνομικούς ελέγχους, συλλήψεις, προσαγωγές, ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς, εισβολές σε σπίτια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φέρεται να λαμβάνει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Με πρόσχημα τα προβλήματα στην κυκλοφορία, οι αστυνομικές δυνάμεις θα διατάζονται να παρεμβαίνουν και να περιορίζουν τους διαδηλωτές όποτε και όπως επιθυμούν. Οπότε όσοι διαδηλώνουν είναι, εν δυνάμει, παραβάτες.

Στη σχετική επιστολή ο Χ. Μαρκογιαννάκης θέτει και την ημερήσια διάταξη της σύσκεψης στην οποία καλεί τα πολιτικά κόμματα. Πρώτο θέμα θα είναι η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στη χάραξη της γενικής πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας, την οποία, έτσι και αλλιώς, αποφασίζει η κυβέρνηση. Ακολουθεί η χρήση και αξιοποίηση των καμερών του C4i που επιτηρούν την καθημερινή δραστηριότητα του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής. Η «αξιοποίηση» του οπτικού τους υλικού είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αλλα θέματα θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., η συμπλήρωση διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου του αστυνομικού προσωπικού, η στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών και η επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού, τα πρόσθετα έργα που απασχολούν τις αστυνομικές υπηρεσίες (όπως επιδόσεις εγγράφων δημόσιων αρχών) και το ζήτημα της εισόδου στην Ελλάδα «μη νομίμων οικονομικών μεταναστών».

Σεμινάριο διοργανώνει η ΟΓΕ

Στα πλαίσια της μηνιάτικης παναττικής συνάντησης των Συλλόγων της Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας πραγματοποιεί άλλο ένα σεμινάριο, την Τετάρτη 13 Μάη, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9), εκτιμώντας ότι είναι αναγκαίο οι γυναίκες να στείλουν ένα ηχηρό ΟΧΙ στις πολιτικές της ΕΕ και τα κόμματα που τις στηρίζουν και τις υλοποιούν. Να τιμωρήσουν όλους αυτούς που τις βλέπουν αναλώσιμο γρανάζι στις κερδοσκοπικές μηχανές τους. Θέμα της εκδήλωσης θα είναι «Οι γυναίκες μπροστά στην κάλπη των ευρωεκλογών», με ομιλήτρια την Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρο της ΟΓΕ.

Eκλογές στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

Την Κυριακή 10 Μάη πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Η «Πανεπιστημονική» απευθυνόμενη στους πολιτικούς μηχανικούς και ιδιαίτερα στους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, τους καλεί να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του ευρωμονόδρομου. Για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι αλλά τα μονοπώλια, για να ξεδιπλωθεί η γραμμή της αντεπίθεσης με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Αθήνα (8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.) στο Πολυτεχνείο (Πατησίων, κτίριο Γκίνη) και στις ακόλουθες περιοχές της Περιφέρειας: Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αμφισσα, Αρτα, Βέροια, Βόλο, Γρεβενά, Δράμα, Εδεσσα, Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Καστοριά, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθο, Κω, Λαμία, Λάρισα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μυτιλήνη, Νάξος, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Πύργο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Σέρρες, Σπάρτη, Σύρο, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά, Χίο. Επικοινωνία με την «Πανεπιστημονική» στα τηλ. 697.7595.910, 697.7806.266.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ