ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η σφαγή των λαών

Σε πρόχειρους τάφους θάβουν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι του Αφγανιστάν
Σε πρόχειρους τάφους θάβουν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι του Αφγανιστάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ξεχειλίζει η οργή στο Αφγανιστάν μετά και τη σφαγή περισσότερων από 147 αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, που δολοφονήθηκαν από αμερικανο-ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα, από τη Δευτέρα στην περιοχή Μπάλα Μπαλούκ της επαρχίας Φαράχ. Χτες στην πόλη Φαράχ του Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις καταδίκης της σφαγής του αφγανικού λαού από τις κατοχικές δυνάμεις. Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με βία από το εγκάθετο καθεστώς της χώρας, ενώ πολλοί ήταν και οι τραυματίες.

Την ίδια στιγμή οι Πρόεδροι του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, Χαμίντ Καρζάι και Ασίφ Αλί Ζαρντάρι αντίστοιχα, αναλάμβαναν δέσμευση να συνεχίσουν το μακελειό των λαών στις δύο χώρες στο πλευρό των ιμπεριαλιστών, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον, ο οποίος ζήτησε περισσότερα.

Οπως αναμενόταν και μετά τις δηλώσεις του περί του ανανεωμένου σχεδίου δράσης «κατά της τρομοκρατίας», το οποίο και ξεκαθάριζε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν την κατοχή στο Αφγανιστάν, ενισχύοντάς την, αλλά και να επεκτείνουν τον πόλεμο και στο γειτονικό Πακιστάν, ο Μπ. Ομπάμα, στις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη με τους Α. Ζαρντάρι και Χ. Καρζάι, προέβλεψε «περισσότερη βία», επαναβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν δήθεν «στη σταθεροποίηση των δημοκρατικών κυβερνήσεων των δύο χωρών», με οποιοδήποτε κόστος...

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα εμπλακεί ακόμα ενεργότερα στην υπόθεση του Πακιστάν, υπό τη μορφή «βοήθειας» σε «ό,τι χρειαστεί για την πάταξη της τρομοκρατίας» και φυσικά στο πλευρό της κυβέρνησης Ζαρντάρι.

Και ενώ οι ηγέτες των τριών χωρών έδιναν τα χέρια για μεγαλύτερο αιματοκύλισμα του αφγανικού και του πακιστανικού λαού, επικαλούμενοι τον κοινό στόχο της «ασφάλειας», παράλληλα έχυναν και κροκοδείλια δάκρυα για τους 147 - πλέον - νεκρούς αμάχους στην επαρχία Φαράχ του Αφγανιστάν, από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής. Χτες ακόμα 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, που αποδίδεται σε «Ταλιμπάν», σε αγορά της επαρχίας Χελμάντ.

Πολεμικό σκηνικό και στο Πακιστάν, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού εναντίον υποτιθέμενων θέσεων «ανταρτών των Ταλιμπάν», με τον πρωθυπουργό της χώρας να δίνει εντολή «εξολόθρευσης των ενόπλων». Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της χτεσινής «επιτυχίας» του πακιστανικού στρατού, που υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών κατέστρεψε θέσεις «ενόπλων ανταρτών», εμφανίζοντας περίπου 80 μαχητές νεκρούς.

Τραγική είναι και η κατάσταση των αμάχων στο Πακιστάν, όπου αποχωρούν και οι οργανώσεις αρωγής, καταγγέλλοντας ότι η κατάσταση στην κοιλάδα Σουάτ και τα βορειοδυτικά της χώρας είναι τρομακτική, με τις σφοδρές συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς να απειλούν καθημερινά τους αμάχους, οι οποίοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κατά χιλιάδες, προκειμένου να σωθούν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Χρονοτριβή» το σχέδιο Νετανιάχου λένε οι Παλαιστίνιοι
  • «Κοινή στάση» αναζητούν οι Αραβες
  • Ο ισραηλινός στρατός «στραγγαλίζει ποικιλοτρόπως» τη Βηθλεέμ, διαμηνύει Υπηρεσία του ΟΗΕ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ως «τακτική χρονοτριβής» χαρακτήριζαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι το «τρίπτυχο προσέγγισης» που παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί τη «βάση του σχεδίου» που θ' ακολουθήσει απέναντι στο Παλαιστινιακό. Το «τρίπτυχο» Νετανιάχου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική ανάπτυξη των παλαιστινιακών εδαφών, εκτιμώντας ότι αφού επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θ' ανοίξει «ο δρόμος» για ισραηλινο-παλαιστινιακές πολιτικές συζητήσεις «χωρίς προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα» και θα έχουν δημιουργηθεί οι βάσεις για διαφύλαξη της ισραηλινής «ασφάλειας».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη», χωρίς διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Πόσο μάλλον που ο Νετανιάχου δεν έχει δεσμευτεί στην προοπτική της λύσης στη βάση των δύο κρατών, στάση που εκτιμάται ότι θα τηρήσει τόσο στην πρώτη του συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ τη Δευτέρα στο Σαρμ ελ Σέικ όσο και στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, τις επόμενες μέρες, στο Λευκό Οίκο.

Το ζήτημα αυτό αναμενόταν να θίξουν στη συνάντησή τους στο Κάιρο και οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Οι Αραβες διπλωμάτες δήλωναν ότι στόχος των διαβουλεύσεών τους είναι η κατάληξη σε μια «κοινή στάση» βασισμένη στην «αραβική πρωτοβουλία του 2002» απέναντι στις θέσεις Νετανιάχου. Επίσης, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύνοδο φαίνεται ότι συμφωνούν στην κατάθεση προσφυγής σε βάρος του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα στη Γάζα και βιαιότητες στην Ιερουσαλήμ».

Νέα αρνητική έκθεση για το Ισραήλ

Η ισραηλινή πολιτική «στραγγαλίζει» τη Βηθλεέμ. Αυτό υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή της, η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπίνων Υποθέσεων του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι από τα 660 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής της Βηθλεέμ, μόνο το 13% ελέγχεται από τους Παλαιστινίους και ακόμη και αυτό είναι κατακερματισμένο.

Αιτία της «συρρίκνωσης» είναι η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους, η διαρκής επέκταση των, εκεί, εποικισμών που φιλοξενούν περί τους 86.000 εποίκους, τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου. Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα «απεγκλωβισμού» της πόλης, καθώς εκτός από την οικονομική της ασφυξία, αποκόπτεται σταδιακά και από την ανατολική Ιερουσαλήμ, με την οποία έχει πολιτιστικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς και ιστορικούς δεσμούς.

«Φίλια» πυρά;

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, χτες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης υπόπτων στη συνοικία Μπιρ Ζάιτ, στη Ραμάλα. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι σκοτώθηκε από πυρά του δικού του όπλου ή όπλου συναδέλφου του, κάτι που ερευνά ο ισραηλινός στρατός.

Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά έξω από τον Τάφο των Πατριαρχών, εβραϊκό και μουσουλμανικό θρησκευτικό μνημείο, στη Χεβρώνα, επειδή αγνόησε τις ισραηλινές απαγορεύσεις.

Καταδικάζει η ΕΕΔΥΕ

Τις σφαγές αμάχων και τη νέα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή και τις πρόσφατες δολοφονίες αμάχων στην αφγανική επαρχία Φαράχ, από αμερικανο-ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την ΕΕ και την κυβέρνηση που στέλνουν φαντάρους στα πεδία των μαχών ζητώντας «να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και η οποιαδήποτε εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, να φύγουν αμέσως από τη χώρα όπως και από τις άλλες αποστολές». Τέλος, η ανακοίνωση καλεί σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στις αντιπολεμικές φιλειρηνικές πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας αυτό το Σαββατοκύριακο, προς τιμή του Γρηγόρη Λαμπράκη και της αντιφασιστικής νίκης, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη έκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις στον Καύκασο, στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Οι εξελίξεις στον Καύκασο, στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν αποτελούν επικίνδυνη έκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, άρα δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους λαούς των περιοχών.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει τις πολεμικές ασκήσεις που διεξάγει το ΝΑΤΟ στη Γεωργία, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, κάτω από την ψευδεπίγραφη ονομασία "συνεταιρισμός για την ειρήνη". Η συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Συμφέρει μόνο την πλουτοκρατία και εντάσσεται στην αντιπαράθεση για τους αγωγούς ενέργειας.

Θα οξυνθούν παραπέρα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, καθώς και σε άλλα κράτη της Ευρώπης και των Βαλκανίων, εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που σημαίνει ότι θα βρεθούμε μπροστά στην προετοιμασία νέων κύκλων στρατιωτικών συγκρούσεων.

Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να επιστρέψουν όλα τα τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν αποσταλεί στα πέρατα της Γης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ