ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2009
Σελ. /40
Κατέβασέ τους! Εχεις δικαίωμα!

Ενάρετος με την ΕΕ, διαφανής με το ΠΑΣΟΚ, πράσινος με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δημοκρατικός με τον Ομπάμα.

Καπιταλισμός πάντα, αλλά βάρδα μην τον πεις με το όνομά του κι ακόμα χειρότερα μην τολμήσεις να πεις στους εργάτες τι πρέπει να κάνουν, πώς δηλαδή να αντιμετωπίσουν κάθε βδέλλα. Καρτερούν στη γωνιά κάτι τύποι, πάντα πρόθυμοι να σου θυμίσουν πόσο εγκληματίας είσαι όταν αφαιρείς από τη βδέλλα - πλάσμα του θεού κι αυτό - το δικαίωμά της να σου πίνει το αίμα.

Ηταν, είναι και θα είναι θέμα συσχετισμών και η οπτική γύρω από τα περίφημα «δικαιώματα».

Δες, τι συγκινητικά τα ρεπορτάζ για τα 53 ευρώ που παίρνουν οι καθαρίστριες. Τι δε λένε; Οτι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που παρουσιάζουν το θέμα έχουν ιδιοκτήτη την τάξη που δίνει μισθό στην καθαρίστρια 53 ευρώ. Την τάξη που δεκαετίες τώρα ζητάει νοικοκύρεμα των δαπανών του δημοσίου. Ακόμα καλύτερα, αυτοί που περιγράφουν την καθαρίστρια - χωρίς να λένε ποτέ ότι είναι δικαίωμα του κάθε εργάτη ο πλήρης μισθός, τα πλήρη δικαιώματα - είναι οι ίδιοι που την εκβιάζουν ότι αν δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ανάλογα με τον ποιον στηρίζει κάθε φορά ο ιδιοκτήτης του μέσου ενημέρωσης, δε θα έχει ούτε αυτά τα 53 ευρώ.

Κάποιος πρέπει να λέει κάπου κάπου στους εργάτες ότι δεν πάει άλλο αυτή η κουμπαριά... Οτι παράγινε το κακό με τη «δημοκρατία» που αποφασίζει και διατάσσει να 'ναι οι εργάτες στα γόνατα.

Πάμε γι' άλλα: Τώρα που η ΕΕ επιβάλλει μείωση του χρόνου εργασίας ως λύση για την ανεργία δικαιώνονται όσοι ζητούσαν με τέτοιους όρους το περίφημο 35ωρο; Τότε τους έλεγες 35 ώρες με 7ωρο και 5ήμερο, με πλήρη δικαιώματα και μισθό. Πήδαγαν μέχρι εκεί πάνω. Γιατί το κουμπί βρισκότανε στη μείωση μισθών. Ε, αυτό ζητάει η ΕΕ σήμερα.

Αλίμονο στον εργάτη που μπαίνει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση. Κάθε φορά θα βγαίνει και μ' ένα κομμένο δάχτυλο.

Αρχισε το κλάμα και για τις διακοπές. Οχι για το αυτονόητο δικαίωμα του εργάτη να ξεκουραστεί, αλλά γι' αυτούς που θέλουν να βγάλουν σε ένα μήνα όσα όλοι μαζί οι εργάτες δε βγάζουν σ' ένα χρόνο.

Είναι θέμα συσχετισμών.

Ανθρωπιστική, λέει, η καταστροφή στο Πακιστάν. Είναι απίθανοι όταν δε θέλουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Κι αφού είναι ανθρωπιστική η καταστροφή ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για το ΝΑΤΟ να επέμβει αφού είναι μέσα στην αποστολή του.

Είναι θέμα συσχετισμών και η οπτική που βλέπεις τα πράγματα και η κυριαρχία μιας προπαγάνδας που κάνει τα θύματα να νιώθουν ένοχα ακόμα και που υπάρχουν. Είναι έγκλημα όλο αυτό το σύστημα και δε θα πάψει να είναι όσο οι από κάτω δεν ανατρέπουν τους συσχετισμούς.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥ

ΥΠΟΤΑΓΗ: «Ηράκλειο. Καθαρίστρια με μισθό 53 ευρώ» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Την προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας προτείνει η σύνοδος της ΕΕ που συνήλθε στην Πράγα (...) για να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν οι εργαζόμενοι από τη μείωση των ωρών απασχόλησης η σύνοδος προτείνει τη ένταξή τους σε προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης» (από το πρώτο θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: «Ως 600 ευρώ είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν οι περισσότεροι Ελληνες για την καλοκαιρινή τους απόδραση, σύμφωνα με έρευνα για τις φετινές τάσεις στον τουρισμό. Εξι στους δέκα ζητούν από τους ξενοδόχους να μειώσουν δραστικά τις τιμές» (το πρώτο θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ: «Απώτερη αιτία της σημερινής κρίσης είναι η καταδολίευση της δημοκρατικής ισότητας των πολιτών από τους ισχυρούς του χρήματος. Εάν σήμερα έχουν συγκροτηθεί κάποιες μονάδες "πολύ μεγάλες για ν' αφεθούν να καταρρεύσουν", αυτό σημαίνει απλούστατα ότι αυτές απέβησαν "πολύ μεγάλες για να υπάρχουν" στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος» (ο Κ. Βεργόπουλος παρουσιάζοντας - συμφωνώντας με τις απόψεις του καθηγητή στο ΜΙΤ S.Johnson / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΠΟΚΡΥΨΗ: «Ανθρωπιστική καταστροφή στο Πακιστάν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την κοιλάδα Σουάτ στο Πακιστάν» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΔΡΕΣΔΗ: «Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει στους στρατούς να ανοίγουν πυρ στα τυφλά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και να βομβαρδίζουν χωριά, ακόμα και όταν υπάρχουν εχθρικές δυνάμεις, αλλά ο κανονισμός αυτός μπήκε στο συρτάρι στον βομβαρδισμό του 1991 στο Ιράκ, και στη Βοσνία, και στον ΝΑΤΟϊκό πόλεμο στη Σερβία και στην αφγανική περιπέτεια του 2001, και το 2003 στο Ιράκ» (ο Robert Fisk σε The Independent /ΤΑ ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ όλα τα εργασιακά δικαιώματα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανάκαμψη εν όψει

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ονειρο θερινής νυκτός οι διακοπές

ΕΘΝΟΣ: ΔΑΝΕΙΑ με επιτόκια 4 ταχυτήτων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέες μειώσεις επιτοκίων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ 'ΞΕΡΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΟΤΙ Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΤΑ ΑΡΠΑΖΕ από τη Siemens

Η ΑΥΓΗ: Στο «κόκκινο» το ΙΚΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΧΩΡΙΣ τη ΝΔ η συζήτηση για Παυλίδη

Η ΧΩΡΑ: Τεστ αντοχής για την οικονομία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στο 1% έπεσε το επιτόκιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ του μαύρου χρυσού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκρηξη χρεών και ανασφάλειας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς πλέον ευέλικτες εργασιακές σχέσεις η ΕΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Φθηνότερα δάνεια αλλά και ψαλίδι σε μισθούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟΝ ΑΣΣΟ επιτόκια, πληθωρισμός

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο ενάρετος καπιταλισμός...

«Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου "ενάρετου κύκλου" στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ο διαφανής καπιταλισμός...

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας υποστήριξε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς και η υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής έχει ως τελικό στόχο την αλλαγή του πολιτικού συστήματος (...) "ο καθένας να κάνει τη δουλειά του σεβόμενος τους κανόνες της χώρας" είπε ο κ. Παπανδρέου» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ο πράσινος καπιταλισμός...

«Στην Ελλάδα υπάρχουν κρίσιμοι τομείς που η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει άμεσα ή έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Στην οικοδομή, με την οικολογική ανακαίνιση των κτιρίων (...) στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των απορριμάτων, στη βιολογική γεωργία και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (...) τη θετική πρόκληση που αντιπροσωπεύει η πράσινη ανάπτυξη μας υπενθυμίζει η Greenpeace» (το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

...ο δημοκρατικός καπιταλισμός

«Για μια ακόμα φορά οι συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων και ανίκανες να ανταποκριθούν στο αίτημα των εργαζομένων για αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης (...) στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη δεσμεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για τους σκοπούς αυτούς και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και επικριτές του αναγνωρίζουν ότι τουλάχιστον έχει πετύχει να σταματήσει ο κατήφορος» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ