ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλέκα Παπαρήγα στο Ντίσελντορφ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί το Ντίσελντορφ της Γερμανίας σήμερα Σάββατο 9/5.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • Στις 12.45 το μεσημέρι θα συναντηθεί με το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων της Ευρώπης και με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας.
  • Στις 13.30 θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του συνδικάτου ver.di, Bastionstrasse 18, στο Ντίσελντορφ.
  • Το απόγευμα θα καταθέσει στεφάνι στα νεκροταφεία του Gerresheim όπου είναι θαμμένοι 1.600 Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες από τις καταναγκαστικές εργασίες του Γ' Ράιχ. Δολοφονήθηκαν το Μάη του 1945.
  • Στις 19.30 θα μιλήσει για τις ευρωεκλογές του Ιούνη στο Ενοριακό Κέντρο Αγ. Αποστόλου Ανδρέου, Am Schnenkamp 1.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Ρίτσο

Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς

Εκδήλωση αφιερωμένη στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο 9 Μάη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (στο χώρο πίσω από το Αγαλμα Βενιζέλου).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εξέγερση των εργατών, το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιαστεί το κορυφαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες από τον Κώστα Καζάκο, τον Κώστα Χαλκιά, τον Θανάση Κεραμίδα και τον Θανάση Παπαδημητρίου. Τα 8 μελοποιημένα ποιήματα του «Επιτάφιου» θα παρουσιάσουν η Ορχήστρα της ΚΝΕ και ο Δημήτρης Νικολούδης.

Με την εκδήλωση αυτή, η ΚΟΘ του ΚΚΕ τιμά τις ηρωικές στιγμές της εργατικής τάξης που εμπνέουν μέχρι σήμερα, τους ταξικούς αγώνες για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Τιμά τον κομμουνιστή ποιητή που εμπνεύστηκε από το λαό και συνάμα ενέπνευσε με το έργο του.

Ενα τέτοιο έργο είναι ο «Επιτάφιος». Εμπνεύστηκε από την ηρωική εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36, που βάφτηκε στο αίμα από το αστικό κράτος. Σ' αυτόν τον ξεσηκωμό του λαού πρωτοπόρο ρόλο έπαιξε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Από τις αρχές του 1936 σε μια σειρά πόλεις πραγματοποιήθηκαν πετυχημένες απεργίες, με τοπικού χαρακτήρα αιτήματα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι αγρότες συγκροτούσαν συλλαλητήρια, ενώ απεργούσαν και οι επαγγελματίες των πόλεων. Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, από το Μάρτη αρχίζουν να κηρύσσονται απεργίες σε διάφορους κλάδους εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας.

Στις 9 Μάη, η απεργία στη Θεσσαλονίκη έχει γενικευτεί. Οι απεργοί στην πόλη φτάνουν τις 30.000. Οι χωροφύλακες από νωρίς το πρωί αρχίζουν τις επιθέσεις. Δώδεκα δολοφονημένοι εργάτες, 32 βαριά τραυματίες και 250 ελαφρά.

Οι μαζικές δολοφονίες οργίζουν και ξεσηκώνουν το λαό. Οι στρατιώτες παραβαίνουν τις διαταγές, αρνούνται να σηκώσουν όπλο κατά του λαού. Το βράδυ της 9ης Μάη, ο λαός της Θεσσαλονίκης για 36 ώρες έχει την πόλη στα χέρια του. Εγραψε μια από τις ηρωικότερες σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας.

Την επόμενη έγινε η κηδεία των θυμάτων, που πήρε χαρακτήρα παλλαϊκού ξεσηκωμού.Στο νεκροταφείο συγκεντρώθηκαν περίπου 200.000. Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της πόλης. Η βάρβαρη δολοφονική επίθεση, προκάλεσε έκρηξη κι απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στις 10 Μάη, τη μέρα της κηδείας, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει τη φωτογραφία του πρώτου νεκρού απεργού, του κομμουνιστή Τάσου Τούση. Τη φωτογραφία του νεκρού γιου και της μάνας να θρηνεί. Η εικόνα σύμβολο του ταξικού ηρωισμού και θυσίας θα εμπνεύσει στον Γιάννη Ρίτσο τον «Επιτάφιο». Ενα έργο που συνδέθηκε με το εργατικό κίνημα. Ενα έργο που αποτελεί ύμνο στο μεγαλείο του ανθρώπου που παλεύει για την απελευθέρωσή του από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και την καταπίεση, για το μετασχηματισμό της κοινωνίας, σε όφελος των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό... »

Τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ

Φωνή του λαού και του καιρού του, ο Γιάννης Ρίτσος, μέσα από τη σπουδαία ποίησή του ύμνησε τον άνθρωπο, την ομορφιά, την επανάσταση, αγγίζοντας όλες τις χορδές της ανθρώπινης ευαισθησίας. Κι όταν η μεγάλη ποίησή του συναντήθηκε με εμπνευσμένους μουσικούς δημιουργούς, μετουσιώθηκε σε ορμητικό ποτάμι, που πλημμύρισε θέατρα, δρόμους, γήπεδα. Τα μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου έγιναν λάβαρα αντίστασης, αγώνα, ελπίδας, κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης, συντροφεύοντας γενιές και γενιές, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Κάποια απ' αυτά τα συγκλονιστικά και ματωμένα τραγούδια, θα πλημμυρίσουν τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), το γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Μια εκδήλωση τιμής, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης και της Επανάστασης, που στρατεύτηκε με τα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μανώλης Μητσιάς, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Βαλτινός, που θα απαγγείλει και ποιήματα.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και τα «Λιανοτράγουδα», σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Χρήστου Λεοντή και την «Πικραμένη μου γενιά» σε μουσική Μάριου Τόκα. Επίσης, τραγούδια των Μάνου Λοΐζου και Θάνου Μικρούτσικου, σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ και σε ποιητική μετάφραση Γιάννη Ρίτσου. Στην εκδήλωση θα διαβαστούν τα λόγια του Γ. Ρίτσου που αναφέρει γιατί έγινε κομμουνιστής, ενώ σε γιγαντοοθόνη θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό από τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Στη Φιλοσοφική

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει τη Δευτέρα 11 Μαΐου και ώρα 14:00, σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική Αθήνας, στο αμφιθέατρο AULA.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Τιμή στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 200 κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944, διοργανώνουν αύριο Κυριακή η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, στις 10.30 το πρωί, στο Σκοπευτήριο, το «Θυσιαστήριο της λευτεριάς». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα κατευθυνθούν στο Σκοπευτήριο με πορεία από την πλατεία της Καισαριανής, όπου θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι αντιστασιακές οργανώσεις με απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), η οποία καλεί τα παραρτήματά της και τους αντιστασιακούς αγωνιστές και φίλους της Αντίστασης να συμμετάσχουν με τα λάβαρα και τις κόκκινες σημαίες. Οι αντιστασιακοί θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση, στις 9.30, στο παλιό Δημαρχείο Καισαριανής (Υμηττού και Εθν. Αντίστασης), απ' όπου με πορεία θα μεταβούν στο Μνημείο των «200».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμούν το Μάη του '36

Την εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με την ήττα των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμά η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σήμερα Σάββατο, με συγκέντρωση που οργανώνει στις 9.30 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τον τόπο θυσίας των εργατών το Μάη του '36 (γωνία Εγνατίας και Βενιζέλου) όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της πόλης να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που θα γίνουν:

Σήμερα Σάββατο:

  • Στις 9.30 π.μ. στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και την πορεία προς το χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
  • 11.30 π.μ. στο πολιτικό μνημόσυνο για το δολοφονημένο από τη χούντα κομμουνιστή Γιώργη Τσαρουχά στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας.

Επίσης, αύριο Κυριακή 10 Μάη στις 10 π.μ. στην εκδήλωση για τον Τάσο Τούση, δολοφονημένο εργάτη στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936, που θα γίνει στο Ασβεστοχώρι, μπροστά στο δημαρχείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ