ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
64η EΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Αντεπίθεση στη νέα τάξη πραγμάτων

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

«Τιμάμε την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με ένταση της ταξικής πάλης, με αντεπίθεση ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στην ΕΕ, στην αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας». Το παραπάνω τόνισε ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, κατά την ομιλία του στη χτεσινή εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στα Προπύλαια, για την 64η επέτειο από την μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Για μια ακόμη φορά όλοι εκείνοι, που όταν η Ιστορία το απαίτησε, ύψωσαν τα όπλα ενάντια στο φασισμό - ιμπεριαλισμό, δήλωσαν «παρών», δείχνοντας ότι ακόμη και σήμερα παραμένουν στην πρώτη γραμμή της πάλης. Μαζί τους, με υψωμένες τις σημαίες του Κόμματος που ήταν η ραχοκοκαλιά της μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης, οι κνίτες και οι κνίτισσες.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Π. Κοντός, χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους, εκφράζοντας τη χαρά των πρυτανικών αρχών, που για μια ακόμη χρονιά διοργάνωσαν αυτή την εκδήλωση στο χώρο των Προπυλαίων, ο οποίος έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για την Εθνική Αντίσταση, «όπως μαρτυρεί ο μακρύς κατάλογος των καθηγητών, φοιτητών και λοιπών εργαζομένων που δε δίστασαν να προσφέρουν τα πάντα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Αντ. Καλύβας τονίζοντας: «Αισθανόμαστε περήφανοι για τη συμβολή του ελληνικού λαού στην ήττα του φασισμού. Συμβολή που κόστισε αίμα, βάσανα και πολλές θυσίες από την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά της χώρας μας. Μια συμβολή που γέννησε θρύλους για το λαό μας, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, το ΕΛΑΝ, την ΟΠΛΑ» και πρόσθεσε λέγοντας πως «η καλύτερη τιμή στην ηρωική γενιά της Αντίστασης, είναι σήμερα η πάλη με όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, παντού, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές στις 7 Ιούνη».

Ο Γ. Τούσσας, αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στη συμβολή του σοσιαλισμού για τη συντριβή του ναζισμού, υπογράμμισε ότι «στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης το κεφάλαιο και οι αστικές τάξεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ανησυχούν σοβαρά για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, για την ανασύνταξη του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Γι' αυτό οξύνουν την αντικομμουνιστική υστερία, εξαπολύουν μία αντικομμουνιστική εκστρατεία, στην οποία πρωτοστατεί η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της». Σημείωσε ακόμη ότι «ο αντικομμουνισμός δεν στοχεύει μόνο στη συκοφάντηση της προσφοράς του σοσιαλισμού, επενδύει και στο μέλλον. Στο χτύπημα της πρωτοπορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές υπήρξε πάντοτε ο προπομπός νέων ακόμη μεγαλύτερων δεινών για τους εργαζόμενους.

Γι' αυτό και στα πλαίσια του καταμερισμού που κάνει η αστική τάξη συνολικά, στη χώρα μας τη σημαία του αντικομμουνισμού σηκώνει το ΠΑΣΟΚ χέρι χέρι με το ΛΑ.Ο.Σ. Η ΝΔ χαίρεται και από κοντά οι οπορτουνιστές ρίχνουν νερό στο αυλάκι της αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Οσο κι αν πασχίζουν, δεν θα μπορέσουν να διαγράψουν την Ιστορία, να ματαιώσουν την κοινωνική εξέλιξη».

Στην συνέχεια της ομιλίας του σημείωσε πως «η 64η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών βρίσκει για ακόμη μία φορά τον καπιταλισμό σε κρίση. Βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση, που πλήττει συγχρονισμένα όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς και τις δυναμικά αναπτυσσόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικές δυνάμεις. Οι συνέπειες της κρίσης εμφανίζονται ήδη και στη χώρα μας. Θα είναι βαθιά και μακρόχρονη», προσθέτοντας ότι αυτή «ξεγύμνωσε τα ψέματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου». «Κοροϊδεύουν το λαό, συνέχισε, όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, σε μία Ελλάδα της κυριαρχίας των μονοπωλίων, στα πλαίσια της ΕΕ των μονοπωλιακών μεγαθηρίων».

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας, υπογράμμισε ότι «μπροστά μας έχουμε μία σοβαρή πολιτική μάχη, τη μάχη των ευρωεκλογών. Το ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους στο χωριό και την πόλη, ιδίως στη νέα γενιά και τις γυναίκες. Τους καλεί να κάνουν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Να τιμωρήσουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑ.Ο.Σ., τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της υποταγής. Να στηρίξουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές δίνει νέα ώθηση στους αγώνες. Αποτελεί εφαλτήριο για την ανασύνταξη του εργατικού, του γενικότερου λαϊκού κινήματος. Δίνει φτερά στη λαϊκή ελπίδα, στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίγει το δρόμο για ρήξεις και ανατροπές, στη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας για τη λαϊκή ευημερία. Τιμάμε την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με ένταση της ταξικής πάλης, με αντεπίθεση ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, την ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Με τη συμμετοχή στην πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσουμε τις σκληρές μάχες που έχουμε μπροστά μας στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Ο Σοσιαλισμός σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αναδεικνύεται αναγκαίος και επίκαιρος. Η μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΠ της ΚΟΑ, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, της ΠΕΑΦΕ της Δημοκρατικής Μέριμνας, της ΠΕΚΑΜ, ο Π. Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Γ. Αγγελινιάδης αντιδήμαρχος Νίκαιας, ο Λάκης Σάντας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΚΝΕ
Απειθαρχία - Ανυπακοή στην ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Κόντρα στην ευρωπροπαγάνδα που φουντώνει με αφορμή τόσο τη σημερινή μέρα (που θέλουν να βαφτίσουν «Μέρα της Ευρώπης») όσο και τις ευρωεκλογές, μια προπαγάνδα που στοχεύει ιδιαίτερα στους νέους και μάλιστα τους μαθητές, η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να δείξει απειθαρχία - ανυπακοή στην ΕΕ, καλεί τους μαθητές η πρώτη τους ψήφος να είναι κόκκινη, να είναι ψήφος στο ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Με κάθε τρόπο, με εξορμήσεις, φιέστες σε πλατείες και "προσομοιώσεις συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου" οι αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν παλεύουν να πείσουν τη νεολαία - ιδιαίτερα τους μαθητές - για τα δήθεν οφέλη από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έχουν πείρα.

Γνωρίζουν ότι είναι ακριβώς η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που ευθύνονται για όσα ζουν εκείνοι και οι οικογένειες τους: για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και τους ταξικούς φραγμούς που ξεκινάνε από το σχολείο, για τα μεροκάματα πείνας και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, για την ανεργία και την ανασφάλεια, για την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αφού παραπλάνησαν όλα αυτά τα χρόνια και ζήτησαν ξανά και ξανά θυσίες από το λαό, σήμερα ζητάνε νέες θυσίες από τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση.

Λένε ψέματα για το χαρακτήρα της ΕΕ! Η ΕΕ είναι ένωση κεφαλαίου, αντίθετη και εχθρική στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας. Χειρότερη γίνεται. Φιλολαϊκή ποτέ!

Οσο κι αν προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, η 9ηΜάη δεν είναι για τους λαούς "Μέρα της ΕΕ", αλλά Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, μέρα που οι λαοί, με πρωτεργάτες την ΕΣΣΔ και τους κομμουνιστές, συνέτριψαν το φασισμό υψώνοντας την κόκκινη σημαία στην καρδιά του φασιστικού θηρίου, στο Ράιχσταγκ.

Οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων, οι μαθητές να δώσουν στις 7 Ιούνη την δική τους απάντηση: η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη, αγωνιστική, ανυπότακτη! Απειθαρχία, ανυπακοή στην ΕΕ, ρήξη και ανατροπή με ισχυρό ΚΚΕ»!

ΕΒΡΟΣ
Τιμούν την αντιφασιστική νίκη

Τιμώντας την αντιφασιστική νίκη των λαών η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας όπου οι Γερμανοί εκτελούσαν τους Ελληνες πατριώτες.

Καλλιτεχνών δρώμενο κατά του ΝΑΤΟ

Σήμερα (9/5), Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η Κίνηση για τη Συσπείρωση των Καλλιτεχνών διοργανώνει ολοήμερο αντιιμπεριαλιστικό καλλιτεχνικό δρώμενο ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Οι καλλιτέχνες, συμβάλλοντας και εκείνοι στην αντιιμπεριαλιστική λαϊκή πάλη, θα καταγγείλουν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και τα 60 χρόνια της «λυκοσυμμαχίας». Το δρώμενο περιλαμβάνει επιτόπια ζωγραφική, υπαίθρια φορητή έκθεση εικαστικών, θέατρο, μουσική και καλλιτεχνικά δρώμενα. Θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το σταθμό του Θησείου και θα ακολουθήσουν στάσεις στις πλατείες Μοναστηρακίου (1 μ.μ.), Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας, 2 μ.μ.) και στο Σύνταγμα (3.30 μ.μ.), όπου θα γίνει συμβολικός πλειστηριασμός έργων. Στις 6.30 μ.μ. οι καλλιτέχνες θα ενωθούν με την πορεία της ΕΕΔΥΕ, έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να συνεχίσουν μέχρι το Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ