ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 2009
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΥΔΗΣ ΛΕΩΝ
ΑΥΔΗΣ ΛΕΩΝ
φωτ.

Ακριβέ μας σύντροφε και φίλε ΜΗΤΣΟ (ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ). Ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι σε αποχαιρετήσαμε για πάντα. Οτι δε θα είσαι από 'δω και πέρα δίπλα μας, στη δουλειά και στους αγώνες. Κανένας από μας τους συντρόφους σου και συναδέλφους σου που δουλεύαμε τόσα χρόνια μαζί, που γελάγαμε μαζί, που λυπόμαστε μαζί, που προσπαθούσαμε να ξεπερνάμε μαζί όλα τα προβλήματα, προσωπικά και του κοινού αγώνα, δεν πιστεύει ότι μας άφησες, ότι έκλεισες τα μάτια και έφυγες για το τελευταίο ταξίδι, το τόσο αναπάντεχο και ξαφνικό για τη σύντροφό σου στη ζωή, για τα λατρεμένα σου παιδιά και για όλους εμάς. Οτι ο δικός μας Μήτσος δε θα μας συντροφεύει από δω και πέρα στη δουλειά, στις συγκεντρώσεις, στις πορείες, στη γειτονιά. Στο μυαλό και στην καρδιά μας, όμως, σύντροφε ποτέ δε θα λείπεις, θα είσαι πάντα δίπλα μας, μαζί μας. Θα μας συντροφεύεις απλός, ευθύς και αταλάντευτος στη ζωή και τη δράση. Θα μας συντροφεύει η στέρεη σκέψη σου, η ανιδιοτελής βοήθεια που έδινες απλόχερα στους φίλους και συντρόφους σου.

Στη μνήμη σου, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε 500 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Το διοικητικό προσωπικό της «Σύγχρονης Εποχής» και του «Ριζοσπάστη».

Καλό ταξίδι σύντροφε.

***

Φωτ. 2

Ο ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ που μας έφυγε πριν από επτά χρόνια, σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για να δει ο τόπος κι ο λαός μας καλύτερες μέρες. Στην κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση κι αυτό το πλήρωσε με βασανιστήρια στο Μακρονήσι και με πολύχρονες εξορίες στην Αϊ - Στράτη κι αλλού. Ως πρόεδρος των συνταξιούχων δικηγόρων αγωνίστηκε δραστήρια για τα δικαιώματά τους. Οι σύντροφοί του για αυτή τη συνεπή του δράση τον ανακήρυξαν ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
Ηταν ένας ακέραιος χαρακτήρας, ένας συνεπής αγωνιστής. Ο θάνατός του άφησε ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό κίνημα και στη συντρόφισσά του, Δέσποινα.

Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ βασανίστηκε άγρια στα κρατητήρια της Ασφάλειας, καταδικάστηκε σε θάνατο με απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου και τον Ιούνη του 1948 εκτελέστηκε.

Στη μνήμη των συντρόφων μου, λαϊκών αγωνιστών, προσφέρουμε 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης στο ΚΚΕ για τον προεκλογικό του αγώνα.

Η συντόφισσά τους, Δέσποινα Βενετσανοπούλου και η ανιψιά του Ορέστη Μακρίδη.

***

φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ προσφέρω 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» μας.

Συντροφικά, Νίκη Λιμπεράτου.

***

Φωτ.

Στις 24 Μάη του 2008 πέθανε στα Τρίκαλα ο σύντροφος ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΡΟΥΤΣΑΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1923 στον Πεντάλοφο Κοζάνης.

Ηταν από τους πρώτους αντάρτες στην περιοχή του Βοΐου. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες καπετάνιος ομάδας διμοιρίας του 7ου Λόχου με τον βαθμό Ανθυπολογαχού πεζικού του ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα καταδιωκόμενος εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πέρασε απ' όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας και τελευταία διοικητής της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε δυο φορές. Τιμήθηκε με το μετάλλιο Ανδρείας. Μετά την ήττα του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκε το 1991 και συνδέθηκε αμέσως με την ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ. Ηταν γραμματέας του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων. Μέχρι το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν στην πρώτη γραμμή. Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του, η κόρη του Μαρίκα Προυτσάλη, τα εγγόνια του, Μπορίς και Βερόνικα και ο γαμπρός του, Αντελ, προσφέρουν στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ 50 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
***

φωτ.

Στις 16 Μάη κλείνει 3 μήνες που έφυγε από κοντά μου ο αγαπημένος μου σύζυγος ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΛΑΧΟΣ. Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης 100 ευρώ.

Σοφία Βλάχου

***

Η Αναστασία Μερτζανίδη προσφέρει 50 ευρώ στο Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα στη μνήμη του συζύγου της ΗΛΙΑ ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗ και 50 ευρώ στο Κόμμα μέσω ΚΟΒ Εργ. Κατοικιών Γιάννουλης Λάρισας στη μνήμη του γιου της ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗ.

***

Φωτ.

Στην μνήμη της αλησμόνητης συντρόφισσάς μου ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ, και λόγω της ονομαστικής της γιορτής και των επικείμενων ευρωεκλογών, προσφέρω στην ΚΟΘ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας, 50 ευρώ.

Δημήτρης Φωτεινάκης

***

Φωτ.

Σήμερα Κυριακή 24/05/2009, ώρα 9.30 π.μ., γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΣΑΡΡΗ - ΣΤΑΥΡΟΥ, στην εκκλησία Αγίου Βασιλείου Λεωνιδίου Κυνουρίας.

Στη μνήμη της, πρόσφερε 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, η οικογένεια Χαράλαμπου Χαϊδεμένου.

***

ΦΩΤ. 3

Στην άσβεστη μνήμη των τίμιων και ειλικρινών αγωνιστών ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗ, ΠΑΝΟΥ ΓΕΡΑΜΑΝΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - στους οποίους οφείλουμε χιλιάδες «ευχαριστώ» για την ηθική προσφορά και συμπαράστασή τους στον σύντροφο Κώστα Κάππο - προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών.

Μάκης Λυμπεράτος
Μάκης Λυμπεράτος
Πόπη - Θανάσης - Φωτεινή Κάππου

***

ΦΩΤ.

Ολα τα χρόνια γιορτάζαμε μαζί, την ονομαστική του γιορτή. Φέτος θα λείπει από κοντά μας, για 3η χρονιά. Ομως εμείς δεν ξεχνάμε τον σύζυγο, τον πατέρα, τον κομμουνιστή αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟ. Τον Ανθρωπο, που ξεχώριζε για την ειλικρίνεια, την ανιδιοτέλεια και είχε το θάρρος να λέει πάντα την αλήθεια. Τον θυμόμαστε, τον αγαπάμε και τον εκτιμάμε για όλα όσα πρόσφερε όχι μόνο στην οικογένειά του αλλά και στο λαϊκό κίνημα, με τους αγώνες του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την εγκαθίδρυση της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής κοινωνίας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 200 ευρώ στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, για τη στήριξη που προσφέρει στην εργατική τάξη με το επιστημονικό του έργο.

Πόπη - Θανάσης - Φωτεινή Κάππου.

***

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ, επίτιμου δικηγόρου Αθηνών, παλαίμαχου κομμουνιστή, αγωνιστή του ΕΑΜ και του αδελφού μου ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΟΥΡΑ, πρωτοπόρου ΕΠΟΝίτη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών, μέσω «Ριζοσπάστη», 150 ευρώ.

Μαίρη Δαμασκηνού

***

Η συναγωνίστρια Χρύσα Ιωαννίδου προσφέρει 15 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Περισσού - Νεάπολης - Σαφράμπολης στη μνήμη της αγωνίστριας ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ που κηδεύτηκε το Σάββατο 16/05/2009, πλήρης ημερών.

***

φωτ.

Στη μνήμη του σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΨΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ που αφιέρωσε τη ζωή του στα ιδανικά του Κόμματος, η σ. Αντριάννα Τσαμαδιά προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελληνορώσων της ΚΟΑ.

***

Ο Λύσσανδρος Ταμουρίδης, αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ προσφέρει 500 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ν. Χαλκηδόνας, καλώντας σε μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, και στη μνήμη των παρακάτω ηγετών και αγωνιστών: ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ, ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, ΜΠΑΝΤΕΚΟΥ ΝΙΚΟΥ (Μπαλαλάς), ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ (Ολυμπίσιος), ΣΤΑΡΤΣΟΥ ΘΑΝΑΣΗ, ΔΟΜΙΝΙΚΙΩΤΗ ΗΡΑΚΛΗ, ΒΙΚΤΩΡΑ ΒΙΤΚΟΥ, ΑΡΖΑΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΥ (Πύραυλου), ΜΠΑΘΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗ, ΒΑΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΛΟΤΗ, ΧΑΤΖΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗ, ΣΚΟΤΙΔΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΤΙΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΩΝΤΑ, ΣΠΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΠΙΚΑ ΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΣΜΑΝΙΔΟΥ ΑΓΑΘΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΧΑΛΙΔΗ, ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΤΣΙΛΙΓΚΟΥΛΗ ΓΙΑΝΝΗ(Γιώτα), ΜΙΧΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΚΟΥΛΑΚΑ ΝΙΚΟΥ, ΔΑΔΑΛΙΑΡΗ ΒΑΣΙΛΗ, ΒΡΑΤΣΑΝΟΥ ΑΝΤΩΝΗ και ΛΕΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
***

φωτ.

Στην μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΓΓΟΥ, συντρόφου και μέλους του ΚΚΕ που μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός και αγωνίστηκε για τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ, τα ξαδέρφια του Λευκοθέα Σκούμπου , Αγγελος και Νικόλαος Τσάγγος προσφέρουν στο «Ρ» 60 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Τούτο το καλοκαίρι συμπληρώνονται 60 χρόνια που έπεσε και το τελευταίο από τα 17 παλικάρια του ΔΣΕ από ένα και μόνο χωριό. Το χωριό Λέκκα της Σάμου. Η αφρόκρεμα του χωριού. Πολέμησαν για να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο. Μια κοινωνία ειρηνική, φτιαγμένη από τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μεταξύ των 17 ήταν και το 22χρονο λεβεντόπαιδο, πρώτος μου ξάδελφος, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΑΣ. Οι υπόλοιποι 16 είναι οι παρακάτω κατά αλφαβητική σειρά:

ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΒΟΝΔΙΚΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ΓΙΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΙΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΕΣΚΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΖΕΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΚΟΚΚΑΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΦΡΑΝΤΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ.

Στη μνήμη τους καταθέτω το ποσό των 100 ευρώ. Τα 50 για την ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, για την αποπεράτωση των εργασιών στο ιδιόκτητο κτήριο των γραφείων της, και τα άλλα 50 για το κτίριο που θα στεγάσει τα αρχεία του Κόμματος στον Περισσό.

Μανόλης Κόκκας, Πανόραμα Σκαφιδιάς

***

Στις 6 Φλεβάρη 2002 έφυγε από κοντά μας για πάντα ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΥΩΝΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης . Τα αδέλφια του διώχθηκαν και φυλακίστηκαν : Ο ΗΛΙΑΣ σκοτώθηκε το 1948, ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους χίτες και ο ΒΑΣΙΛΗΣ εξορίστηκε. Τόσο αυτοί, όσο και οι αδελφές τους ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΤΡΑ , ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΣΚΛΑΒΕΝΑ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΟΦΡΩΝΑ, έχουν φύγει από τη ζωή .

ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ ΠΑΝΟΣ
Στην μνήμη τους προσφέρω στην ΚΟβ Καλαμάτας 100 ευρώ για τους αγώνες στις ευρωεκλογές .

Με εκτίμηση

Αγγελική Βρυώνη - αγρότισσα

Οπαδός του ΚΚΕ, Καλαμάτα

***

φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από τις 12.5.2005 που έφυγε από κοντά μας, στα 63 του χρόνια, ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΡΑΣ. Αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και πιστός οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ, πάντα παρών στους αγώνες του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, για τις ευρωεκλογές.

Η σύζυγος Παναγιώτα,

τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΑΚΗ από το Σπήλι Ρεθύμνου.

Ο Γιώργος Βλαχάκης, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, είχε σημαντική δραστηριότητα στο χωριό του το Σπήλι, που αποτελούσε αντιστασιακό κέντρο της περιοχής. Υπηρεσίες προσέφερε και στο ΚΚΕ που ήταν αιμοδότης της Αντίστασης.

Στη μνήμη του Γιώργου Βλαχάκη, η οικογένεια του γιου του Μιλτιάδη προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω της ΝΕ Ρεθύμνου 200 ευρώ.

***

φωτ.

Μάης 1949 - Μάης 2009, εξήντα χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή του λαϊκού κινήματος ΝΤΙΝΟΥ ΓΑΛΑΝΗ. Γεννήθηκε στο χωριό Αραπόλακα Πυλίας Μεσσηνίας. Το 1911, από μαθητής στο Γυμνάσιο της Πύλου, γνωρίζεται με το προοδευτικό κίνημα. Το 1932 γράφεται στη Νομική Αθηνών και γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Καταδιώχτηκε από τη δικτατορία Μεταξά και αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, βγαίνοντας στην παρανομία. Παίρνει μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο από τις πρώτες μέρες. Με την κατάρρευση του Μετώπου επιστρέφει το Μάη του 1941 στο χωριό του. Το Φλεβάρη του '42 είναι απ' τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ της περιοχής Μεθώνης, στην ιδρυτική συνέλευση που έγινε στο χωριό Πήδασος και γενικά πρωτοστατεί για τη δημιουργία των οργανώσεων ΕΑΜ, ΕΠΟΝ και Εθνική Αλληλεγγύη στην επαρχία Πυλίας. Το σπίτι του γίνεται τόπος συνάντησης στελεχών αντιστασιακών οργανώσεων και τόπος συνελεύσεων περιφερειακών οργανώσεων. Για τη δράση του αυτή, καθώς και για τη δράση μελών της οικογένειάς του, οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους του έκαψαν το σπίτι του. Από το 1943 οργάνωσε στην περιοχή Πυλίας τον εφεδρικό ΕΛΑΣ και ανέλαβε καπετάνιος του Τάγματος Πυλίας. Με την απελευθέρωση της Καλαμάτας, το Σεπτέμβρη 1944, τοποθετείται φρούραρχος Καλαμάτας. Το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη 1945 επιχειρείται εξόντωσή του από τρομοκράτες του Μαγγανά στο χωριό Κρεμμύδια Πυλίας, τραυματίζεται αλλά κατορθώνει να γλιτώσει. Συνεχίζεται η καταδίωξή του από παρακρατικές οργανώσεις και βασανίζονται οι δικοί του απ' αυτές. Το Φλεβάρη του 1946 συλλαμβάνεται από την αστυνομία και ενώ μεταφέρεται από Πύλο στην Καλαμάτα, γίνεται απόπειρα να τον δολοφονήσουν. Αποφυλακίζεται και τον Μάρτη του 1946 καταφεύγει, άρρωστος, στην Αθήνα. Στις αρχές του 1947 ανέλαβε καθοδηγητική δουλειά στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ στη Μεσσηνία. Στις αρχές του 1948 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου, επιτελής αξιωματικός του Αρχηγείου Ταϋγέτου. Στις 19.5.1949 σκοτώθηκε σε μάχη στην περιοχή Λαγκάδια Β. Ταϋγέτου.

ΠΑΡΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΡΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στη μνήμη του τα αδέρφια του: α) Παναγιώτης και Ξανθούλα Γαλάνη και β) Χρήστος και Κατίνα Τέσα προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα 100 ευρώ και στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» 50 ευρώ.

***

φωτ.

Την Κυριακή, 3 του Μάη αποχαιρετήσαμε στο νεκροταφείο της Εδεσσας, τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, σύντροφο και φίλο ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΜΨΟΠΟΥΛΟ που έφυγε από τη ζωή στις 23 Απρίλη στο Ααχεν της Γερμανίας. Ο σύντροφος Νίκος γεννήθηκε το 1940 στην Καλαμάτα, μεγάλωσε στην Εδεσσα και από το 1960 έζησε, σπούδασε και αγωνίστηκε στο Ααχεν. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Ααχεν, Γραμματέας του συλλόγου, μέλος της ΕΔΑ και, από το 1965, στέλεχος της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ. Για την έντονη αντιδικτατορική - πολιτική του δράση το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας τού αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια μέχρι το 1974. Μετά την αφαίρεση του διαβατηρίου του από τη χούντα των συνταγματαρχών ο σ. Νίκος εφοδιασμένος με διαβατήριο του ΟΗΕ, συνέχισε τον αγώνα του, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του Αντιδικτατορικού Κινήματος, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις, στη Γερμανία και την Ευρώπη, ενάντια στον φασιστικό σκοταδισμό στην Ελλάδα. Με απόφαση του ΚΚΕ κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στον Νομό Πέλλας στις εκλογές του 1981. Ο σ. Νίκος ήταν κομμουνιστής και βαθιά διεθνιστής, αγωνιστής και αγαπητός απ' όλους. Για μας, θα είναι πάντα κοντά μας.

Η γυναίκα του Αθηνά Κομψοπούλου, τα παιδιά του Γιάννης, Ιρις - Ταμάρα.

Οι λοιποί συγγενείς.

Στη μνήμη του σ. ΝΙΚΟΥ ΚΟΜΨΟΠΟΥΛΟΥ, ο Κ. Βουλγαρόπουλος προσφέρει 50 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης Ευόσμου - Θεσσαλονίκης.


ΚΑΠΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΠΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ICON

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΑΛΑΝΗΣ ΝΤΙΝΟΣ
ΓΑΛΑΝΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

ΠΡΟΥΤΣΑΛΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΠΡΟΥΤΣΑΛΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΑΣ

ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

Βασίλης Τσάγγος
Βασίλης Τσάγγος

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΨΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΨΑΣ

Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος
Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος

ΚΟΜΨΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΜΨΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΛΑΧΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ