Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 2009 - αριθ. φύλλου: 10379

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Η σπορά
μένει
και φουντώνει

Είπε: «Η σπορά μένει και φουντώνει». Γεννήματα και της δικιάς του σποράς όσα ακολούθησαν: το Κόμμα δυνάμωσε κι άλλο, γιόρτασε τα 90χρονά του παράλληλα με το σπουδαίο γεγονός, το Συνέδριό του (18ο στη σειρά), εξοπλισμένο πιο ισχυρά για τη λαϊκή αντεπίθεση. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) γιόρτασε κι αυτό τα 10χρονά του, επιβεβαιώνοντας, στη μέση μιας καλπάζουσας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, ότι η ταξική συσπείρωση είναι μονόδρομος για τους εργάτες. Η ΚΝΕ μετράει ήδη 9 Συνέδρια και το Κόμμα μπορεί με περηφάνια να μετρά την ανανέωση των γραμμών του με εκατοντάδες στελέχη προερχόμενα από τη νέα βάρδια του επαναστατικού κινήματος.

Ετσι μετρώντας την ιστορία κρατάμε στη μνήμη ζωντανή την παρουσία του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, σαν ένα σύντροφο που από τα 87 χρόνια της ζωής του τα 76 είναι ταυτισμένα με την πορεία του ΚΚΕ. Από όταν ήταν 15χρονος στην ΟΚΝΕ ως και που αναδείχτηκε Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και μετά ως το τέλος.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών και τ' αποτελέσματά της

Ορατά και αναπότρεπτα τα αποτελέσματα της αλλαγής θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κρατικών σκηνών, έρχονται για άλλη μια φορά να δικαιώσουν - όχι ευχάριστα - όσους αντιτάχθηκαν στο νέο νόμο, αλλά και στην απόλυτη εξουσία που παρέχει αυτός στους καλλιτεχνικούς διευθυντές.


ΣΕΛ.  4   -   5
4ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΜΕ
Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα

Ηταν ένα τελείως διαφορετικό ποδοσφαιρικό τουρνουά. Από πίσω του δεν κρύβονταν τα εκατομμύρια και η μάχη του κέρδους. Δεν υπήρχαν συμφέροντα. Και ο ανταγωνισμός είχε να κάνει περισσότερο με την προσωπική μάχη για τη διαφορετική αντίληψη στη ζωή.


ΣΕΛ.  15
«Να αναχαιτίσουμε την επιθυμία της παραίτησης»...

Συνέντευξη με τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη με αφορμή το μυθιστόρημά του «Η λέσχη της στιγμής». Μια κουβέντα που «απλώθηκε»... από την πρόσληψη του αραβικού πολιτισμού από τη Δύση, πέρασε από τη διαμάχη Πάουντ - Ελιοτ, έφτασε μέχρι τη θέση του ποιητή στη σημερινή εποχή.


ΣΕΛ.  3
Καθ' οδόν: Με την Ελένη

Με αφορμή τη γιορτή της Ελένης, θα κάνουμε ένα ταξίδι στα ... όρια του μύθου και της Ιστορίας. Παρέα με την ωραία Ελένη, την ηρωίδα του σημαντικότερου πολέμου της αρχαιότητας, που θα «πρωταγωνιστεί» όσο υπάρχουν Αχαιοί.


ΣΕΛ.  16  -  17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η ζωή των νέων εγκεφαλικών κυττάρων στους ενηλίκους

Οσο εντονότερα εξασκείται ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερους από τους νέους νευρώνες ενσωματώνει.


ΣΕΛ.  7
EE - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ανάγκες των κερδών

Ενα από τα πολλά δικαιώματα των μεταναστών που καταστρατηγούνται βάναυσα από τις πολιτικές αποφάσεις στα πλαίσια της ΕΕ, είναι το δικαίωμά τους στην οικογενειακή επανένωση. Οι μετανάστες πραγματικά πρέπει να περάσουν από «σαράντα κύματα», για να φέρουν την οικογένειά τους στην Ελλάδα.


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ